Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja ramienia SME 3009 na 3012 - czy to możliwe?

tomasz_pianista

Rekomendowane odpowiedzi

Nie będę miał większych problemów, żeby zamontować dłuższe ramie niż 9'w gramofonie. Dawno temu myślałem, że sme 3012 różni się łożyskami, a z tego co czytam to różnica jest tylko w długości ramienia, ciężaru przeciwwagi i AS...A różnica w cenach - z reguły 2000zł. Za dłuższą rurkę...

Zacząłem drążyć temat i znalazłem np. takie coś jak tu na zdjęciu - 16 calowe SME. Sam raczej zdecydowałbym się na skopiowanie 3012. Największa różnica jest w przeciwwadze, zawsze można dokupić oryginał lub zamiennik z SME 3012, albo kombinować samemu.

Oprócz tego można kupić "knife-edge" na ebay'u wykonane z brązu, jeżeli stare łożysko jest w kiepskim stanie.

Ktoś może robił coś w tym kierunku? Coś nie dopatrzyłem?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zabawa ma sens pod 2 warunkami a) materiał rury powinien być taki sam jak w SME I pierwszej produkcji, dalsze modele to już cienkie kiepskie rurki. Naturalnie winylow nożyk można sobie wtedy w d wsadzić będzie potrzebny oryginalny dawny nos lub dorabiany mosiądz. b) długość taka sama jak w oryginale by posiłkować się tym co już zmierzono i ciężar przeciwwagi dla spu by dać to co już dobrano. Wieszamy wtedy na tym twardą wkładkę - sferę ortofona spu, lub zwykłą twardą mm (takie były tylko kiedyś z wyjątkiem dzisiejszych dejockich wersji stanton 500 itp) i gra muzyka - pod warunkiem idlera naturalnie

No właśnie taki mam plan...masa efektywna pod twardą MC (powyżej 20g), upgradowane łożysko, geometria bez zmian. Całość nie powinna kosztować fortuny.

Idler naturalnie jest:)

Zabawa ma sens pod 2 warunkami a) materiał rury powinien być taki sam jak w SME I pierwszej produkcji, dalsze modele to już cienkie kiepskie rurki. Naturalnie winylow nożyk można sobie wtedy w d wsadzić będzie potrzebny oryginalny dawny nos lub dorabiany mosiądz. b) długość taka sama jak w oryginale by posiłkować się tym co już zmierzono i ciężar przeciwwagi dla spu by dać to co już dobrano. Wieszamy wtedy na tym twardą wkładkę - sferę ortofona spu, lub zwykłą twardą mm (takie były tylko kiedyś z wyjątkiem dzisiejszych dejockich wersji stanton 500 itp) i gra muzyka - pod warunkiem idlera naturalnie

A dlaczego warunkiem ma być idler ? W sieci jest wiele zdjęć np. Thorensów: TD125, TD127 lub 520/521 z 12" SME i starymi Ortofonami SPU.

Ja mam takie "3012" zrobione z 3009. Kupiłem jakiś czas temu kit do konwersji trochę taniej niż ten obecnie na ebayu. Tam jest jeszcze kwestia tej części ramienia na której wisi przeciwwaga. ponieważ konwertowałem II imp musiałem ją wymienić (była w zestawie). nie pamiętam czy w zestawie był nożyk stalowy bo ja miałem kupiony wcześniej z brązu. Razem z kitem do konwersji koszt wyszedł poniżej 50% ceny oryginału.

Ponieważ zamontowane jest na idlerze i wisi na nim SPU Mono spełnione są wszystkie warunki :))) i gra muzyka

Akurat te rzeczy którymi różnią się 3009 3010 i 3012 są jak myślę proste do zrobienia. tylko czy ktoś ma dokładne wymiary, kąty i położenie otworów rurki 3012 ?

Jeśli tak to myślę że można to skopiować jeszcze taniej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.