Skocz do zawartości
IGNORED

MARANTZ PM 8005

Tomas20

Rekomendowane odpowiedzi

Odgrzebując wątek chciałem się zapytać jak ten wzmacniacz (8005/7005) poradził by sobie w rocku z lat 70/80'tych i odrobinie metalu przy kolumnach klipscha

"Marantz może stanowić doskonałe centrum systemu stereofonicznego w domu dowolnego melomana. Nie ma przy tym znaczenia, jakiej muzyki ten słucha, bo w każdej przydadzą się zalety PM8005. A są to: czystość, otwarty dźwięk, znakomite różnicowanie nagrań i fantastyczna scena dźwiękowa. Ta ostatnia to nie tylko umiejętność konstruowania obrazu o dużym rozmachu, ale i czujność na akustykę konkretnego instrumentu i głosu. Tak duża rozdzielczość powoduje jednak, że trzeba się skupić na tym, aby nic w systemie nie podkreślało góry...Wzmacniacz ma sporą moc i w normalnym pomieszczeniu nigdy nie powinno jej zabraknąć. Nie stara się ocieplić brzmienia, ukrywając wady danego nagrania, a raczej podpowiada jego zalety...To niezwykle solidne urządzenie od sprawdzonego producenta, dobrze wyposażone, grające dźwiękiem, z którego Marantz jest znany i którym się szczyci od lat."

cytat - Wojtek Pacuła

Chyba się trochę zna, a przede wszystkim ma na czym oceniać :)

Na prawde dziwna opinia, marantz to raczej granie w kierunku analitycznego momentami, vincent ciepla barwa srednicy, a Twoj opis jest 100% odwrotnoscia ich brzmienia.

Analityczne granie to np. Naim z MA to jeden wielki jazgot. Zapomnialem dodac, ze gralem na GX300 i PL200 gdzie Marantz i Vincent z PL200 calkiem polegl.

Byc moze na innych kolumnach te wzmacniacze zagraja lepiej. Maranza ratowala funkcja zapiecia dwoch 15ek w bi-ampie wtedy roznica jest wyraznie slyszalna, niestety mi roznica cenowa nie pasowala a i tak Denon zagral mi lepiej.

Wyrobilem sobie zdanie, ze jezeli nie mozesz kupic serii 11 to daj sobie spokoj z Maranzem.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

"Marantz może stanowić doskonałe centrum systemu stereofonicznego w domu dowolnego melomana. Nie ma przy tym znaczenia, jakiej muzyki ten słucha, bo w każdej przydadzą się zalety PM8005. A są to: czystość, otwarty dźwięk, znakomite różnicowanie nagrań i fantastyczna scena dźwiękowa. Ta ostatnia to nie tylko umiejętność konstruowania obrazu o dużym rozmachu, ale i czujność na akustykę konkretnego instrumentu i głosu. Tak duża rozdzielczość powoduje jednak, że trzeba się skupić na tym, aby nic w systemie nie podkreślało góry...Wzmacniacz ma sporą moc i w normalnym pomieszczeniu nigdy nie powinno jej zabraknąć. Nie stara się ocieplić brzmienia, ukrywając wady danego nagrania, a raczej podpowiada jego zalety...To niezwykle solidne urządzenie od sprawdzonego producenta, dobrze wyposażone, grające dźwiękiem, z którego Marantz jest znany i którym się szczyci od lat."

cytat - Wojtek Pacuła

Chyba się trochę zna, a przede wszystkim ma na czym oceniać :)

Jestem ciekawy ile osób zrobiło se kuku kupując ten wzmacniacz w ciemno po przeczytaniu tej recenzji.

Jestem ciekawy ile osób zrobiło se kuku kupując ten wzmacniacz w ciemno po przeczytaniu tej recenzji.

Sluchales go w ogole? Jaka byla reszta toru? Co konkretnie z powyższego opisu sie niby nie zgadza i jak poszczegolne kwestie poruszone powyzej wg. Ciebie wypadaja tak na prawde? Opisz prosze po kolei, krok po kroku.

Kolego Insaimz akurat słuchałem tego Marantza i wedlug mnie powyższy opis recenzenta dość sporo mija się z prawdą.

Jak pewnie wiesz każdy ma swoje preferencje brzmieniowe w moim systemie 8005 zgral słabo. Więc go odesłałem Skoro Tobie się podoba to ok ale nie wciskaj kitu, że jest to wzmacniacz rozdzielczy i żywiołowy bo tak nie jest.

wiekszosc tych recezji jest sponsorowane i mija sie z prawda takie baju baju

8005 czym tu sie zachwycac ?? to najzwyklejszy wzmacniacz przecietniak zaledwie taki entry level.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Sluchales go w ogole? Jaka byla reszta toru? Co konkretnie z powyższego opisu sie niby nie zgadza i jak poszczegolne kwestie poruszone powyzej wg. Ciebie wypadaja tak na prawde? Opisz prosze po kolei, krok po kroku.

Tak miałem go w domu wg Pana Pacuły to wzmacniacz idealny do wszystkiego i dla każdego jeżeli jest taki dobry i uniwersalny to dlaczego chcesz go szprzedac ?nie chcę robić tu zadymy zalecam po prostu odsłuch przed zakupem i to kilkudniowy bo nie z każdymi głośnikami zagra dobrze no i też każdy ma inne upodobania i co innego oczekuje od systemu .Ja słuchałem go z Kef r 300 podobno to to bardzo dobre połączenie ,tak pan twierdził ze sklepu:)

wiekszosc tych recezji jest sponsorowane i mija sie z prawda takie baju baju

8005 czym tu sie zachwycac ?? to najzwyklejszy wzmacniacz przecietniak zaledwie taki entry level.

Trudno dyskutować z tak celną i ze znawstwem wyrażoną opinią. Pewnie masz nie mniejszą wiedzę, a w domu co najmniej taki zestaw jak był na Audio Wideo Show 2015 w Warszawie, a może lepszy. Nie wiem, czy słyszałeś ale wzmacniacz PM8005 z odtwarzaczem SA8005 został wybrany najlepszym zestawem stereo na EISA 2014/2015 w strefie budżetowej :)ha ha. Pewnie według Ciebie, to też wybór sponsorowany, a taki najzwyklejszy przeciętny zestaw ma co drugi z audiofili wypowiadających się na tym forum, albo i w ogóle.

Może ktoś powie na jakich elementach całego zestawu robił te próby i jakich nośników używał, bo to co słyszysz, to nie tylko wzmacniacz stereo (o ile masz) i kolumny. Po drugie, to mam wrażenie, że wszyscy którzy tak celnie oceniają wszystkie urządzenia, to tylko w sklepie słyszeli jak grają, pewnie w Saturnie, a tak normalnie w domu to słuchają stereo z amplitunera, o nośnikach nie wspomnę, ale zawsze można se środkową gałką pokręcić w lewo o jedną kreseczkę i wszystko się zmienia diametralnie.

Opinie wypowiadane przez autorytety świata muzyki, może i są w jakimś stopniu sponsorowane, ale nikt z tak znanych osób nie pozwoli sobie na to, żeby wypisywać farmazony niezgodne z prawdą chociażby po części. Inteligentna osoba czytając taką recenzję potrafi sobie odseparować zdania naciągnięte, lecz nie do końca nieprawdziwe.

Gość

(Konto usunięte)

Widzę, że tu sami niesponsorowani i zupełnie niezależni eksperci. .. PM8005 ma bardzo dobra rozdzielczosc i wszystko co trzeba, aby zaspokoić większość sluchaczy. Warunkiem jest reszta sprzetu, przede wszystkim kolumny, akustyka i wysokiej jakosci materiał wyjsciowy. Na kiepskich mp3 marantz muli, zgadzam się, przed chwila sprawdzilem ;) Po zakupie radze pozwolic mu pograc przynajmniej z miesiąc, to będzie jeszcze lepiej.

Widzę, że tu sami niesponsorowani i zupełnie niezależni eksperci. .. PM8005 ma bardzo dobra rozdzielczosc i wszystko co trzeba, aby zaspokoić większość sluchaczy. Warunkiem jest reszta sprzetu, przede wszystkim kolumny, akustyka i wysokiej jakosci materiał wyjsciowy. Na kiepskich mp3 marantz muli, zgadzam się, przed chwila sprawdzilem ;) Po zakupie radze pozwolic mu pograc przynajmniej z miesiąc, to będzie jeszcze lepiej.

Po miesiącu można się przyzwyczaić do zamulonego brzmienia. Napisałem, że w moim systemie ten wzmacniacz zagrał bardzo słabo a był to egzemplarz wygrzany. Nie słucham mp3 hehe.

Po miesiącu można się przyzwyczaić do zamulonego brzmienia. Napisałem, że w moim systemie ten wzmacniacz zagrał bardzo słabo a był to egzemplarz wygrzany. Nie słucham mp3 hehe.

Nie wiem, co nazywasz systemem, bo do tego wzmacniacza nie masz żadnego systemu, a nie słyszałem żeby Red Hot, czy nawet U2 miał płytę, której można normalnie słuchać. Wszystko przesterowany badziew pod amplitunery i radia samochodowe. Przyzwyczaiłeś się do brzęczenia z tego amplitunera i pieprzysz głupoty.

Nie wiem, co nazywasz systemem, bo do tego wzmacniacza nie masz żadnego systemu, a nie słyszałem żeby Red Hot, czy nawet U2 miał płytę, której można normalnie słuchać. Wszystko przesterowany badziew pod amplitunery i radia samochodowe. Przyzwyczaiłeś się do brzęczenia z tego amplitunera i pieprzysz głupoty.

Posłuchaj kolego, mój amplituner pewnie jest droższy od całego twojego systemu. Zamiast "pieprzyć od rzeczy", obrażać, warto się zapytać w jakim zestawieniu testowałem ten wzmacniacz, bo to, że w opisie mam co mam to inna sprawa.

Zestawiałem go z AP Yara II superior jedne z najlepszych kolumn w swoim przedziale plus CA 851N. Wtedy miałem jeszcze Creeka evo 2, którego zmieniłem na Denona PMA 2020. W pierwszej kolejności słuchałem tego Marantza później Denona 1530, który też zagrał o niebo lepiej od Marantza.

Internet zniesie wszystko, śmiało, z czym jeszcze testowales i co bylo o "niebo" lepsze? :)

PS. Może zdefiniuj "niebo", bo trudno się do tego fachowego terminu odnieść; )

Denon 1530 zagrał jaśniej i bardziej dynamicznie. Nie ma co się obrażać. To tylko moje zdanie. Skoro Tobie się podoba 8005 to ok. I tak każdy przed zakupem powinien posłuchać i sam ocenić ja tak zrobiłem.

Zestawiałem go z AP Yara II superior jedne z najlepszych kolumn w swoim przedziale plus CA 851N. Wtedy miałem jeszcze Creeka evo 2, którego zmieniłem na Denona PMA 2020. W pierwszej kolejności słuchałem tego Marantza później Denona 1530, który też zagrał o niebo lepiej od Marantza.

Nagle wygrałeś w totka, albo zaciągnąłeś pożyczkę u babci, nie rozmieszaj mnie.

Po co słuchać 1530 jak kupujesz 2020, ja bym zobaczył jak gra 11S3, ale Denon się kończy na 2020, szkoda :)

Jedno jest pewne, wszystkie klocki są wyprodukowane w Japonii i to jest istotne.

Nie ma się o co obrażać, a po zestawieniu, który był większy, bo nie miałem takiej możliwości.

Głupota Twoja mnie przeraża. Szkoda nerwów i czasu na kretynów szukających zaczepki i leżących swoje frustracje. Nikt nie każe Ci wierzyć w to co pisze ani wnikać w moj stan majatkowy. Ehh nie ma sily na ludzką glupote. To forum ma służyć wyrażaniu opinii na temat sprzętu. Jak nie masz nic sensownego do pisania o sprzęcie to nie pisz.

Głupota Twoja mnie przeraża. Szkoda nerwów i czasu na kretynów szukających zaczepki i leżących swoje frustracje. Nikt nie każe Ci wierzyć w to co pisze ani wnikać w moj stan majatkowy. Ehh nie ma sily na ludzką glupote. To forum ma służyć wyrażaniu opinii na temat sprzętu. Jak nie masz nic sensownego do pisania o sprzęcie to nie pisz.

Jak wyrażanie opinii ma polegać na wypluwaniu obraźliwych obelg w stosunku do mających inne zdanie, to znalazłeś się tu doskonale i nie trać czasu i nerwów na odpowiadanie. O sprzęcie też nie pisz, bo nie masz żadnej wiedzy, a wrażenia sfrustrowanego amatora nie mają większego znaczenia dla nikogo.

Dalej nie wiem, co to za cudowny system i jakich płyt użyłeś, bo o płytach Red hot już napisałem co myślę i to była konkretna odpowiedź, której nikt nie zaprzeczył.

Ja wszystkie testy przeprowadzam na płytach wytwórni Mfsl, ale pewnie nie słyszałeś :)

Pozdrawiam

Panowie spokojnie to moja wina ze napisałem to ale chodziło mi o to żeby się nie sugerować recenzją że to jest taki uniwersalny wzmak dla każdego tylko samemu posłuchać nie musi tu każdy wątek kończyć się dymem:)

Panowie spokojnie to moja wina ze napisałem to ale chodziło mi o to żeby się nie sugerować recenzją że to jest taki uniwersalny wzmak dla każdego tylko samemu posłuchać nie musi tu każdy wątek kończyć się dymem:)

Masz rację.

Jak wyrażanie opinii ma polegać na wypluwaniu obraźliwych obelg w stosunku do mających inne zdanie, to znalazłeś się tu doskonale i nie trać czasu i nerwów na odpowiadanie. O sprzęcie też nie pisz, bo nie masz żadnej wiedzy, a wrażenia sfrustrowanego amatora nie mają większego znaczenia dla nikogo.

Dalej nie wiem, co to za cudowny system i jakich płyt użyłeś, bo o płytach Red hot już napisałem co myślę i to była konkretna odpowiedź, której nikt nie zaprzeczył.

Ja wszystkie testy przeprowadzam na płytach wytwórni Mfsl, ale pewnie nie słyszałeś :)

Pozdrawiam

Tak jestem amatorem i nie mam o niczym pojęcia słucham na starym Grundingu kaset i na telefonie mp3....Powodzenia

kurcze, zachodze w głowę co to za tajemniczy denon 1530...:)

Jeśli chodzi Ci o 1520ae to napisz jeszcze proszę czy dużo mu brakuje do 2020ae.

Słuchałem tego Denona 1520 (faktycznie) przez tydzień. Pierwsze wrażenie było łał, ale dynamika i rozdzielczość, jednakże po dłuższym odsłuchu zaczął mnie męczyć. Wydawał mi się zbyt ostry. PMA 2020 jest bardziej subtelny w górze pasma, bardziej poukładany. No i stereofonia pierwsza klasa, masz uczucie bezpośredniego obcowania z wykonawcą. Jestem bardzo zadowolony z tego wzmacniacza. Jedyny minus to potencjometr głośności, który działa z pilota moim zdaniem skokowo i w nocy przy cichym odsłuchu muszę ręcznie ustawiać poziom.

Co do 1520 myslę, że zestawienie go z AP Yara II Superior nie było najszczęśliwszym połączeniem. Może gdybym miał wtedy focale to bym go zostawił.

Kolego Insaimz akurat słuchałem tego Marantza i wedlug mnie powyższy opis recenzenta dość sporo mija się z prawdą.

Jak pewnie wiesz każdy ma swoje preferencje brzmieniowe w moim systemie 8005 zgral słabo. Więc go odesłałem Skoro Tobie się podoba to ok ale nie wciskaj kitu, że jest to wzmacniacz rozdzielczy i żywiołowy bo tak nie jest.

To samo pytanie Ci zadam co do Maka73. Co konkretnie z powyższego opisu sie niby nie zgadza i jak poszczegolne kwestie poruszone powyzej wg. Ciebie wypadaja tak na prawde? Opisz prosze po kolei, krok po kroku. Rozmawiajmy o konkretach, a nie jakieś pierdzenie, że coś jest lepsze, a coś gorsze.

Tak jak każdy inny wzmacniacz w tej cenie. Chcesz lepiej, płać więcej, to przeskoczysz entry level.

Tak miałem go w domu wg Pana Pacuły to wzmacniacz idealny do wszystkiego i dla każdego jeżeli jest taki dobry i uniwersalny to dlaczego chcesz go szprzedac ?

Piszesz, jakby fakt, że chce sprzedać marantza był zaprzeczeniem tego co pisał Pacuła. To co pisze pacuła to jedno, a to, czy sprzedaje wzmacniacz to drugie.

Po prostu chce kupić wzmacniacz dwa razy droższy, może z lampą o ciepłym brzmieniu, a może coś z dalszym rozwinięciem brzmienia tego, co mam obecnie. Odsłucham u siebie w systemie, w moim pomieszczeniu odsłuchowym to podejmę decyzję i dam znać. Nie idę krok w bok, bo po co, jak w tej cenie nic lepszego nie ma, co najwyżej innego.

Denon 1530 zagrał jaśniej i bardziej dynamicznie. Nie ma co się obrażać. To tylko moje zdanie. Skoro Tobie się podoba 8005 to ok. I tak każdy przed zakupem powinien posłuchać i sam ocenić ja tak zrobiłem.

Z tego, co wiem, to denon 1520 (domyślam się, że jednak o ten chodziło) sypie dość ostro górą. Zatem jeśli ktoś aż tak skrajnie wyeksponowanych wysokich częstotliwości szuka, to nie dziwię się, że później o wzmacniaczach nie dodających specjalnie nic od siebie do brzmienia pisze, że są mało rozdzielcze itd. Tak samo, chyba właśnie Ty pisałeś, że Kambodża lepiej wypadła od marantza. Tyle, że to nie ta sama półka cenowa. Kambodża kosztuje tyle co 150% marantza. Ponad to jest to wzmacniacz o brzmieniu jasnym. Powyższe fakty wskazują na to, że jesteś zwolennikiem brzmienia rozjaśnionego i otwartego, dlatego sprzęty grające równo są dla Ciebie mało rozdzielcze.

tomter, zamiast się użerać, odpowiedz proszę na moje pytania, będzie większy pożytek :)

prezydent Duda apelował o wzajemny szacunek :)

2020 i 1520 to zupełnie inny sprzęt pod względem brzmienia i jakości elementów. Wyższy model nie jest rozwinięciem brzmienia niższego. 1520 to zwyczajne urządzenie w swojej klasie cenowej w kwestii brzmienia. Wykonane z lepszych elementów i ładniejsze niż angielskie sprzęty. Natomiast 2020 ma do zaoferowania tyle, co wzmacniacze droższe od niego.

Z tego, co wiem, to denon 1520 (domyślam się, że jednak o ten chodziło) sypie dość ostro górą. Zatem jeśli ktoś aż tak skrajnie wyeksponowanych wysokich częstotliwości szuka, to nie dziwię się, że później o wzmacniaczach nie dodających specjalnie nic od siebie do brzmienia pisze, że są mało rozdzielcze itd. Tak samo, chyba właśnie Ty pisałeś, że Kambodża lepiej wypadła od marantza. Tyle, że to nie ta sama półka cenowa. Kambodża kosztuje tyle co 150% marantza. Ponad to jest to wzmacniacz o brzmieniu jasnym. Powyższe fakty wskazują na to, że jesteś zwolennikiem brzmienia rozjaśnionego i otwartego, dlatego sprzęty grające równo są dla Ciebie mało rozdzielcze.

Możliwe, że tak jest.

Jednakże Denona 1520 nie kupiłem, bo faktycznie był zbyt ostry. Oprócz wzmacniacza ważna jest reszta toru, dlatego napisałem, że w moim zestawieniu Marantz zagrał bez wyrazu, matowo i nie było to równowaga tonalna, Po prostu było słabo.

Co do CA to słuchałem 851A, (który został u mojego kolegi) i jest droższy powiedzmy o 1500 zł. ale sporo lepszy - moim zdaniem - choć nie idealny - mocno się grzeje i sensownie gra dopiero w połowie skali.

To samo pytanie Ci zadam co do Maka73. Co konkretnie z powyższego opisu sie niby nie zgadza i jak poszczegolne kwestie poruszone powyzej wg. Ciebie wypadaja tak na prawde? Opisz prosze po kolei, krok po kroku. Rozmawiajmy o konkretach, a nie jakieś pierdzenie, że coś jest lepsze, a coś gorsze.

Cóż mam opisać, minął rok. Z tego co pamiętam włączyłem i zong - jak bym na kolumny koc położył. Powiem szczerze nie było sensu słuchać dalej. Może gdyby pobawił sie potencjometrami od tonów.....jak to ktoś radził, byłoby lepiej. Słucham na pure direct. Miałem wtedy creeka i on grał całkiem ciepło i muzykalnie . Więc odesłałem Marntza i poprosiłem o Denona 1520....ot i tyle

Nie chće się narażać wielbicielom Marantza. każdy kupuje to co mu się podoba, a my jedynie wyrażamy swoje subiektywne odczucia z obcowania ze sprzętem. Kazdy przed zakupem ppowinien sam sprawdzić, czy dany wzmacniacz mu odpowiada czy nie....

wydaje mi się że do denona 1520 trzeba kolumny z dobrą średnicą, ja na Tannoyach nie narzekam na żadną ostrość, choć kolumny też uchodzą za jasne. A może mam już przytepiony słuch w górnych rejestrach z racji wieku i wzmak doskonale to rekompensuje? :)

denon 2000r jest ponoć rozwinięciem 1500r więc dlaczego tutaj niby nie miałoby tak być?

co do marantzy to miałem tylko pm7200 i wysiadl w przedbiegach w porownaniu z 1500r z powodów tych samych co pisał tomter.

a jak ocenicie porównanie 1500r z 1520ae, bo tego pierwszego miałem już dawno?

Gość

(Konto usunięte)

PM7002 to inna półka niż 1500r. Widzę, że modne staje się porównywanie marek sprzętu a nie adekwatnych modeli. Uprzedzajac dalsze dywagacje, PM8005 gra inaczej niz PM7005, nie różnią się jedynie symbolem i ceną.

. Miałem wtedy creeka i on grał całkiem ciepło i muzykalnie . Więc odesłałem Marntza i poprosiłem o Denona 1520....ot i tyle

Tak, creek to faktycznie bardziej ciepłe i muzykalne brzmienie niż marantz. Jeśli właśnie o to Ci chodzi w tym, co w pm8005 Ci się nie podoba to się zgadzam. Nie jest to wzmacniacz, który upiększy muzykę. To samo piszą w jego recenzjach. Zatem część muzyki dla niektórych osób może być pozbawiona emocji. Słabe nagrania zabrzmią słabo, dobre dobrze. Nie zgadzam się jednak z opinią, że wzmacniacz ten jest mało rozdzielczy i pozbawiony szczegółowości. Nie pamiętam jednak już teraz, czy to Ty taką opinię wyraziłeś.

Co kto lubi, jeden woli słuchać muzyki taką jaka jest inny woli ocieplone brzmienie. Jak sprzedam marantza to właśnie chcę przesłuchać hybrydę lampową oraz 2020 ae. Sam nie wiem, czy pójdę w brzmienie naturalne, czy ocieplone. Na pewno pójdę półkę wyżej, a nie w bok.

. Miałem wtedy creeka i on grał całkiem ciepło i muzykalnie . Więc odesłałem Marntza i poprosiłem o Denona 1520....ot i tyle

Tak samo pm6005 gra inaczej niz pm8005 i niższy model mógłby znaleźć wielu zwolenników, bo upiększa brzmnienie. Co nie znaczy, że jest lepszy. Bo tak tu niektórzy piszą, że coś jest lepsze, a coś gorsze. Takie pisanie jest zbyt ogólne i pozbawione obiektywizmu oraz rzetelnego porównania.

Zestawiałem go z AP Yara II superior (...) W pierwszej kolejności słuchałem tego Marantza później Denona 1530, który też zagrał o niebo lepiej od Marantza.

ja też słuchałem pm8005 na yarach, w połączeniu z sa7003 i jak dla mnie zagrał fenomenalnie!

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.