Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki Morel- dobre?

jurek

Rekomendowane odpowiedzi

po co komu kit na glosnikach sprzed ponad 20 lat? ktorych juz pewnie nigdzie sie nie dostanie juz?

Są nowsze zamienniki u Morela. Zmiany w zwrotnicach byłyby prawdopodobnie minimalne.

Slyszalem, ze to jest tansza alternatywa dla Morela i zdecydowanie bardziej przystepna cenowo - ktos zna?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

• 2 tygodnie później...

Pojawił się nowy kit Morel:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ktos slyszal?

Ukryta Zawartość

Nie wyglada jak kopie Esoteca?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Użytkuję Morela MDT33 od jakiegos czasu, zastąpił w moich kolumnach Seas-a 27TDFC. Jeśli chodzi o właściwości soniczne myślę że nie na miejscu jest stawiać te głośniki obok siebie. Według mnie Morel to dwie , może trzy klasy lepszy przetwornik. Fenomenem tego głośnika jest swoboda i neutralność przekazu...przez pierwsze parę godzin po zainstalowaniu myślałem że go nie podłaczyłem...nie było cykania,szeleszczenia i igiełek....które serwował efektownie Seas. Pojawiła się za to naturalność i świetne odwzorowanie realnego grania.

Ja wiem że pomiary i wykresy to istotny punkt programu ale najwazniejsze jest to co słuszę w moim pokoju:).

Pozdrawiam maniaków DIYaudio!

Nie uważasz że dwa głośniki do porównania to trochę mało żeby któryś z tych dwóch oceniać.

Może wymienię jakie głośniki przeszły przez moje ręce.

ss9500, ss9700, SB Acoustics SB29RDC, Vifa XT25, Vifa XT19, Vifa DQ25SC16-04, Seas 27tbfcg, Seas 22tafg, tang band 25-1719S, Swans K1, Bel AMT, no i w końcu morel cat308. Pewnie jeszcze coś zapomniałem.

Powiem jedno Morele koło neutralności nawet nie leżały. Mogą jedynie sprawiać takie wrażenie gdy się je podłącza to taniego ostro brzmiącego zestawu.

Zapomniałem jeszcze Vifę DX25 i Peerless HDS.

No i Expolinear NDRL.

Pewnie masz rację. Ja słyszałem znacznie mniej głośników i na moje szczęście w porę zmieniłem hobby bo na bieganie za idealnym dźwiękiem nie mam czasu i najzwyczajniej pieniędzy. Sam przyznasz że dobry dźwek musi swoje kosztować. Morel? Mi bardzo pasuje...tyle w temacie. Pozdrawiam

Nie uważasz że dwa głośniki do porównania to trochę mało żeby któryś z tych dwóch oceniać.

Może wymienię jakie głośniki przeszły przez moje ręce.

ss9500, ss9700, SB Acoustics SB29RDC, Vifa XT25, Vifa XT19, Vifa DQ25SC16-04, Seas 27tbfcg, Seas 22tafg, tang band 25-1719S, Swans K1, Bel AMT, no i w końcu morel cat308. Pewnie jeszcze coś zapomniałem.

Powiem jedno Morele koło neutralności nawet nie leżały. Mogą jedynie sprawiać takie wrażenie gdy się je podłącza to taniego ostro brzmiącego zestawu.

Zapomniałem jeszcze Vifę DX25 i Peerless HDS.

No i Expolinear NDRL.

A umiałeś je porównać ? Porównywałeś tego samego dnia z możliwością szybkiego przełączania i wyrównanym poziomem głośności, czy może piszesz o wrażeniach słuchowych z różnych dni. Jeżeli tak to takie porównanie o niczym nie mówi. Wiesz dlaczego ? Było już to już na forum opisywane.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Głosniki morela najlepsze sa do audio w samochodach.

Natomiast do audio bardzo dobre sa wysokotonowe-to jest pewnik.

Dokładnie. Mają bardzo dobre wysokotonowe. Natomiast reszta głośników z oferty jest przeciętna.

Ta samo cewka i kopółka co w cat 308. Ta sama wysokość szczeliny i trochę silniejszy magnes. Dlaczego ten głośnik miałby grać lepiej?

Zresztą ludzie krytykowali już supreme w tym wątku. To naprawdę są przeciętne głośniki.

To naprawdę są przeciętne głośniki.

To dlaczego Morel przy swoich obłędnych cenach jeszcze nie zbankrutował ? Dynaudio zresztą też. Poległo już kilka naprawdę dobrych firm a Morel wciąż trwa.

"Przeciętność" dotyczy nie tylko tej firmy .Ponad przeciętne są u niektórych są tylko ceny technika podobna. Myślisz, że inne firmy w podobnych wyrobach stosują jakieś ponad przeciętne technologie ?

Pewnie znasz ten wywiad, ale dla przypomnienia jeszcze raz (może inni nie znają) :

Ukryta Zawartość

Dużo można się dowiedzieć o sposobach kształtowania świadomości konsumentów w tym konstruktorów hobbystów.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

A czytałeś ten wywiad?

Może zacytuję:

"Gdyby ludzie o tym wiedzieli, to mieliby więcej szacunku dla technologii Focala. Przykładowo, wspomnieliście o Dynaudio, ta firma mówi dużo o technologii, ale ja tam nie widzę technologii. Nie ma w ich głośnikach nic specjalnego. Jedynie sposób aplikacji magnesu jest OK.

GS: Byłem w Dynaudio. Produkcja jest znakomicie zorganizowana, na wysokim poziomie.

MZ: Tak, wykonanie jest bardzo dobre. Głośniki Dynaudio świetnie wyglądają z zewnątrz. Ale w środku nie ma technologii. Sprzedawałem przez bardzo długi okres Morel i znam historię. Od 15 lat nie było w Dynaudio wielkich zmian. Wielkie zmiany zaszły w ich marketingu. Wiedzą oni jak sprzedawać swoje produkty."

• 1 rok później...

Dziwny ten post.

Po pierwsze zadziwia mnie strasznie płytkie podejście do tematu.

KrzysiekA - może w łasce swojego majestatu i doświadczenia podał byś z jakim głośnikiem, w jakiej obudowie i przy jakiej zwrotnicy testowałeś tego ET308. Prawdopodobnie każdy insider zgodzi się z tym że ma to lwi wpływ na to co głośnik z siebie emituje... (równie dobrze mogłeś podmieniać tubę a Altusie 140 na fabrycznej zwrotnicy :E)

Po drugie, morele dostajesz w fabrycznej parze, zatem mimo niechlujnego nalania ferrofluidu różnicę możesz usłyszeć u sąsiada który kupi inną parkę...

po trzecie, jeśli twierdzisz że wyłącznie od kopułki (R33) zależy brzmienie głośnika, to proszę bardzo masz do analizy te oto dwa przebiegi:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po charakterystyce zniekształceń można jasno powiedzieć że nie są to identycznie brzmiące głośniki, a przecież zmienił się "tylko magnes"

Po czwarte, nie dziwi was "fanboizm" Zollera w francuską stronę? wszystko co najlepsze jest francuskie etc.

ps. Brzmienie Zoller Imagination mnie nie urzekło, suche, Blade.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

W zasadzie stary temat i nie chce mi się gadać. Może inaczej w ciągu ostatnich trzech lat miałem u siebie z piętnaście różnych głośników wysokotonowych. Morele były jednymi z gorszych.

O ile w wypadku Seasów aluminiowych mogę zrozumieć to że mogą się komuś podobać chociaż ich nie lubię to w wypadku Moreli nie mam zielonego pojęcia dlaczego te głośniki się podobają. Grają bardzo nienaturalnie. Wysokie tony brzmią jak z głośnika a nie jak z prawdziwych instrumentów. Jedynym wytłumaczeniem jest dla mnie to że ktoś nie słyszał po prostu czegoś lepszego. Jeżeli miałbym wybierać między aluminiowym Sasem a jakimkolwiek Morelem to nie zastanawiałbym się nawet pięć sekund. Te głośniki są konstrukcyjnie prymitywne i brzmienia jest na takim samym poziomie. W pomiarach wypadają też cieniutko.

Nie słuchałem. Wiej jedynie że poza najniższym modelem morel wsadza we wszystkie modele te same kopułki a to właśnie ta kopułka jest odpowiedzialna za gówniane brzmienie. Jest to bardzo miękka tekstylna kopułka, bardzo słabo wytłumiona że aż półprzeźroczysta w której nie udało się nawet pociągnąć charakterystyki do 20kHz. Ta kopułka w czasie grania trzepocze jak szmata na wietrze. O dziwo nie chodzi tu o wielkość kopułki bo 30 mm Wavecory nie mają żadnego problemu z dociągnięciem do 30 kHz. Zresztą Wavecor brzmi ze dwie klasy lepiej od Morela.

Jest to bardzo miękka tekstylna kopułka, bardzo słabo wytłumiona że aż półprzeźroczysta

Dynaudio Esotar wyglądają zewnętrznie tak samo i są tak samo miękkie a wielu uważa je za absolutny hi end. Oczywiście to nie moje zdanie, ale kolumny Dynaudio z tymi głośnikami do tanich nie należą a wręcz do bardzo drogich.

Słyszałem Jakieś Dynaudio w sklepie za 1000 Euro kolumna i było dokładnie takie samo gówno co morel. Zresztą kopułka wyglądała dokładnie tak samo jak u Morela. Nie zdziwiłbym się jak są to te same kopułki bo Morel wywodzi się Dynaudio. Esotara nie będę komentował bo nie słyszałem.

Panowie nie chce mi się gadać na temat głośników które nie są warte mojego czasu. Jak wam się podoba to w czym problem. Dobrze się wam tego słucha i o to chodzi. A jeżeli chcecie żeby się tym wszyscy zachwycali to chyba w niewłaściwym celu kupiliście kolumny.

I tu się kończy moja dyskusja w tym temacie. Dalsze wpisy będę ignorował.

Dalej nie odpowiedziałeś w czym i z czym to grało :)

zatem dalej mogę uważać że jako góra w Altusie :)

na przekór temu co mówisz świadczą pomiary (by pominąć kwestię subiektywności odsłuchu/nieudolnej aplikacji)

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

No tak, jak się niema nic sensownego do powiedzenia to lepiej jest zamilknąć.

Dziękuję za rozwianie wątpliwości.

Dalej nie odpowiedziałeś w czym i z czym to grało :)

zatem dalej mogę uważać że jako góra w Altusie :)

na przekór temu co mówisz świadczą pomiary (by pominąć kwestię subiektywności odsłuchu/nieudolnej aplikacji)

Sprzedajesz te morele ?

Podobają Ci się, to możesz sobie słuchać.

Krzyśkowi się nie podobają i jego prawo.

Merytorycznie uzasadnił Ci, że technologicznie kopułka wypada słabo. Więc nawet napęd wielkości słoika tego nie przeskoczy.

Szukasz dziury w całym. Jak Ci product placement siada, to sobie kup jakiś artykuł, albo zmień sprzedawaną markę.

Sprzedajesz te morele ?

Podobają Ci się, to możesz sobie słuchać.

Krzyśkowi się nie podobają i jego prawo.

Merytorycznie uzasadnił Ci, że technologicznie kopułka wypada słabo. Więc nawet napęd wielkości słoika tego nie przeskoczy.

Szukasz dziury w całym. Jak Ci product placement siada, to sobie kup jakiś artykuł, albo zmień sprzedawaną markę.

Zupełnie nie tak...

Poszukuję nowych tweeterów i ku mojemu zaskoczeniu to pierwszy najazd na morele (a ST1048/ET338 jest jednym z wyborów).

Najazd puki co jest na miękką kopułkę, uzasadniony raczej w sposób godny ucznia gimnazium (gdzieś zasłyszane/przeczytane)

Twierdzę że na podstawie pomiarów THD nie widać wspomnianego efektu

a na podstawie charakterystyki przetwarzania nie widzę powodów do stwierdzenia braku neutralności.

Staram się rozwiać wszelkie wątpliwości gdyż będę kupował bez odsłuchu.

Właśnie mam problem z merytorycznym wyjaśnieniem słabości tej kopułki które jest dobitnie nie merytoryczne.

morele == zamulacze .

Też nie lubię .

Na podstawowych pomiarach nie wszystko widać .

Te co mierzyłem miały wysokie zniekształcenia intermodulacyjne mimo, że na samych THD było OK.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

morele == zamulacze .

Też nie lubię .

Na podstawowych pomiarach nie wszystko widać .

Te co mierzyłem miały wysokie zniekształcenia intermodulacyjne mimo, że na samych THD było OK.

Właśnie szukam czegoś "spokojnego"

Morel ST1048

Wavecor TW030WA09_10 (3')

Audaphon TWS 30/4 (3')

filtr LR IV ok 1600-1900Hz

Esotara nie będę komentował bo nie słyszałem.

Ja słyszałem w monitorach Dynaudio za 20 kzł. W warunkach domowych w różnych pomieszczeniach. Całość nie przypadła mi do gustu choć źle nie było, ale nie wiem ile zasługi w tym było Esotara.

Dziękuję za rozwianie wątpliwości.

Wątpliwości Kolegi nikt korespondencyjnie nie rozwiąże. Nawet jak ktoś wyda pozytywną opinię to będzie to obca opinia, zanotowana obcym słuchem w obcych warunkach akustycznych. To może być słaby poziom odniesienia. Niestety trzeba zaryzykować i kupić żeby przekonać się na własne ucho.

Wątpliwości Kolegi nikt korespondencyjnie nie rozwiąże. Nawet jak ktoś wyda pozytywną opinię to będzie to obca opinia, zanotowana obcym słuchem w obcych warunkach akustycznych. To może być słaby poziom odniesienia. Niestety trzeba zaryzykować i kupić żeby przekonać się na własne ucho.

Wątpliwości miałem jedynie do zasadności tak ostrej krytyki. Już ich nie mam.

Wavecor TW030WA09_10 (3')

Tego mam. Istnieje duże niebezpieczeństwo że jak podoba ci się Morel to ten ci się nie będzie podobał bo to zupełnie inne granie. Jak bym nie wiedział jaki duży jest ten głośnik to bym pomyślał że ostatnia oktawa wydobywa się z głośnika 25mm. Trzeba najpierw posłuchać.

Wątpliwości miałem jedynie do zasadności tak ostrej krytyki. Już ich nie mam.

No to się cieszę że koledze pomogłem. Na forum trzeba sobie pomagać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.