Skocz do zawartości
IGNORED

Micro zestawy TEAC , a inne firmy .

JŁÓDŹ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich serdecznie to mój bodaj pierwszy post/pytanie, niemniej jestem czytelnikiem forów audio od kilku lat, ale do rzeczy.

Zainteresowały mnie mini wieże, lub jak kto woli micro zestawy Teac, zestaw oczywiście do sypialni 12m.

Zastanawia mnie jedna rzecz, firma nie zapisała się złotymi zgłoskami w historii hi-fi, czy hi-endu ( uznaniem cieszy się model wieży serii H-500), a micro zestawy teac'a mają w przybliżeniu ceny uznanego pianocrafta yamahy .

Słuchałem ostatnio yamahy pianocraft MCR 750/755, Harmana&Kardon mas 111 ( brak góry, HK robi się brytyjski ?;) , Onkyo CS555, marantza i nawet Pioneera X-HM31V za połowę ceny tamtych ( z normalnymi monitorami typu monitor audio br2, jbl es30 gra lepiej niż H&K i onkyo)

Natomiast Teac TC-X350i , CR-H300 grał niczym się nie wyróżniając nawet od Pioneera, czy najtańszego pianocrafta .

Pytanie czy płaci się tu za legendę której raczej nie było , naklejkę made in japan, jednak allegro zawalone jest masą popsutych teac'ów więc są awaryjne, modę, boję się że mini zestaw za 1300/1800zł jest z elementów radia a'la retro za 500pln tej samej firmy .

Nie szukam w mini wieży analityczności, nie skupiam się na S/N, paśmie, itd.( mam duży zestaw ), ale zwykły odsłuch też nic nie wniósł i nie powalił na kolana, niczym co uzasadniało by cenę

Pozdrawiam i dziękuję za spostrzeżenia.

https://www.audiostereo.pl/topic/109005-micro-zestawy-teac-a-inne-firmy/

Teac ma renome ale nie w polsce. Trochę sprzęt niedoceniany. Nie wiem czy dobrze czy źle. miałem styczność z 2 miniwierzyczkami teaca. Były dobrze zbudowane brak awaryjności. Dzwiekowo mi się podobało. nie pamiętam modelu. Pamiętam że grało to z modelami głosników 255. Teraz po przejęciu Teaca przez Audio Kaln może coś się ruszy, chodź a EIC woleli sprzedawać mini wierze Onkyo tak audioklan dalej będzie pewnie obstawial przy Pianocraftach.

Przy wyborze nie kierował bym się renomą firmy czy też naklejką produkcyjną. Tylko dzwiekiem. Wybierz ten ktory według ciebie gra najlepiej

Dokładnie tak ja kolega pisze. TEAC nie wiedzieć czemu nie przyjął się na naszym rynku, mimo, że oferuje naprawdę bardzo porządny sprzęt. Kiedyś miałem okazję porównywać dwie małe wieże od TEAC i Yamahy Piano. O wiele lepiej zagrał TEAC. Ale tak czasem bywa, że ludzie wybierają bardziej znaną nazwę a nie jakość. TEAC'a nikt prawie nie zna, a Pianocrafta prawie wszyscy. I takim własnie sposobem wszyscy kupują to co znane.

TEAC nie przyjął się na polskim rynku z winy dystrybutorów . Jeżeli chodzi o modele mini byli i są bardzo dobrym graczem aczkolwiek w seriach modułowych . Seria 300 miała 9 elementów do wyboru , seria 400 kolejne 4 klocki , a kultowa seria 500/550 to 13 podzespołów do wyboru. Inni producenci wyglądają ubogo na tym tle . Aktualnie firma skupiła się na 1-2 elementowych zestawach gdzie najciekawszym jest cd + net recivere typu 750 . Istnieje ponadto seria 501 ale to już wyższa liga oraz modele jednoelementowe CR500 oraz CR700 . Można jeszcze poszukać modeli z serii 380 które niestety nie powtórzyły sukcesu 300 setek ale można znaleźć nowe egzemplarzy na wyprzedażach reeselerów

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Myślę że zmiana Z EIc na AudioKlan za dużo by nie pomogła. Ratunkiem byłby np. ElcoExim ktory ma swoje towary zarówno wsieciach jak i u specjalistów a nie ma juz podobnego systemu w ofercie..

zresztą Audio Klan już raz się nie sprawdził w tej roli....

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

TEAC nie przyjął się na polskim rynku z winy dystrybutorów .

Tu nie jest tak do końca. Moi znajomi sami sprowadzają sprzęt firmy System Fidelity. I co z tego, że wzmacniacz za 1400zł rozkłada na łopatki wszystkie Marantze, Denony czy Yamahy do 2000tyś jak ludzie wolą sobie kupić "znaczek" a nie jakość. Inaczej brzmi jak ktoś mówi, że ma Denona jak System Fidelity. Podobnie własnie jest z TEAC. To magia nazwy. Możecie robić 10 razy lepsze hamburgery i mieć super wypasiony lokal koło MD. I tak wszyscy pojadą do MD. 99% ludzi kieruje się znajomością danej marki na rynku myśląc, że im bardziej znane tym lepsze. Tylko, że przeważnie działa to odwrotnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.