Skocz do zawartości
IGNORED

Dźwięk przestrzenny z tunera satelitarnego

piomisk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktoś może mi napisać jak uzyskać wielokanałowy dźwięk z tunera satelitarnego?

Tuner mam podłączony z amplitunerem kablem HDMI i bez względu na oglądany kanał na wyświetlaczu

amplitunera podświetlają mi się tylko kwadraty oznaczające kanał P i L,a z tego co wiem to na przykład

TVN czasami nadaje dźwięk wielokanałowy,jak to uzyskać,czy trzeba podłączyć innym kablem np.optycznym

Jaki tuner ?

W ustawieniach tuner " Ustawienia TV " --- włącz DD , a w ampli program dookólny .

Jaki amplituner ? Ile masz podłączonych głośników ? Z innego źródła np. DVD uzyskujesz 5.1 ?

Tuner mam Dreambox 7020HD już od kilku lat ale był podłączony bezpośrednio do Tv

Jeżeli włączę płytę DVD do konsoli PS3 to wyświetla mi na ampli % kwadracików + sub

Czytałem w instrukcji że apmli pokazuje jaki i ilu kanałowy dźwięk ma dostarczony,dlatego pytam

gdyż z tunera ciągle pokazuje mi tylko 2 kanały.

w opcji dźwięku tunera zmieniałem na dźwięk AC3 oryginal i dalej to samo

w opcji dźwięku tunera zmieniałem na dźwięk AC3 oryginal i dalej to samo

więc musisz włączyć w tunerze odpowiedni kanał filmowy z DD lub w opcjach wybranego kanału przełączyć na ścieżkę oryginalną ( rzadko to kiedy da ) , ale Ty o tym wiesz .

Wyczytałem w opisie twego tunera :

" S / PDIF Port AC-3 "

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może DD masz tylko na SPDIF Optikal ( czy kaacjal tego nie wiem , chyba masz tylko wyjście optyczne ) ) ?

Niemniej jednak sprawdź na kanałach Diskowery , BBC HD itd.

Więcej nie pomogę , nie znam tego tunera . Sprawdź jakie są ustawienia dla HDMI Audio .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam

Czy ktoś może mi napisać jak uzyskać wielokanałowy dźwięk z tunera satelitarnego?

Tuner mam podłączony z amplitunerem kablem HDMI i bez względu na oglądany kanał na wyświetlaczu

amplitunera podświetlają mi się tylko kwadraty oznaczające kanał P i L,a z tego co wiem to na przykład

TVN czasami nadaje dźwięk wielokanałowy,jak to uzyskać,czy trzeba podłączyć innym kablem np.optycznym

Z tego co wiem ścieżka DD przesyłana przez nasze platformy cyfrowe ( NC+ i Polsat) jest zapisana ( i spakowana ) w dwóch kanałach ( L i P ). Dlatego twój ampli pokazuje tylko L i P , bo te dwa kanały dostaje, a później sam ampli ma je rozpakować i rozbić na 5.1. Ja mam Harmana i u mnie jest podobnie, zapala mi się 5 głośników i sub, ale ikonki nazw kolumn zapalają się tylko w frontowych L i P, co oznacza że dostaje dwa kanały.

P.s. Kiedyś dzwoniłem do serwisu Harmana i dostałem identyczną odpowiedź.

Tak że jakość dźwięku z platform cyfrowych jest "śmieszna", nie ma to jak DTS-HD MA i DOLBY TRUE HD. Pozdrawiam.

Ja natomiast w TV Panasa po przełączeniu na ścieżkę dziwekową DD (oryginalną) na ampli Onkyo wyświetla się DD czyli wszystko w porządku. Telewizja naziemna, kabel optyczny

Gość Gość

(Konto usunięte)

liban

NIEPRAWDA!!!

Znakomita większość filmów na kanałach fimowych, w NC+, jest nadawana w DD 5.1.

Tyczy się to zresztą większości kanałów HD. Np. AleKino HD, DiscoveryHD, BBC Knowledge HD, FoxHD, PlaneteHD,National Geografic HD, Animal Planet HD

I jakość tego dźwięku jest całkiem przyzwoita. Jest na tyle dobra, że zawsze oglądam filmy z oryginalną ścieżką dźwiękową i z kinem domowym.

Panowie . oczywiście że jakość dźwięku jest przyzwoita. Ja też oglądam filmy z kanałów hd (sd nawet nie włączam) na kinie domowym. Lecz porównując to do ścieżek DTS-HD MA i DOLBY TRUE HD na płytach oryginalnych blu-ray, przyznacie że jest to przepaść kolosalna.... I dlatego napisałem "śmieszna" porównując do wyżej wymienionych.

P.S. Sprawdziłem , jak włączę ścieżkę oryginalną w dekoderze to pokazuje wszystkie kanały, czyli 5.1....

Człowiek całe życie się uczy ;))

Gość Gość

(Konto usunięte)

No to teraz obejrzyj jakiś film. Różnica pomiędzy ścieżką oryginalną a taką z lektorem jest baaaardzo duża.

Oczywiście nie jest to jakość płyt BD z fomatem dźwieku HD, ale naprawdę da się obejrzeć i jest już na pewno zbliżona do dobrych płyt DVD. To już coś.

Polecam np. świetny serial DETEKTYW na HBO. Obejrzyj i posłuchaj dźwięku. Warto.

Z tego co wiem ścieżka DD przesyłana przez nasze platformy cyfrowe ( NC+ i Polsat) jest zapisana ( i spakowana ) w dwóch kanałach ( L i P ). Dlatego twój ampli pokazuje tylko L i P , bo te dwa kanały dostaje, a później sam ampli ma je rozpakować i rozbić na 5.1. Ja mam Harmana i u mnie jest podobnie, zapala mi się 5 głośników i sub, ale ikonki nazw kolumn zapalają się tylko w frontowych L i P, co oznacza że dostaje dwa kanały.

Nic nie jest spakowane. DD 5.1 to jest 6 niezależnych ścieżek dźwiękowych (w tym jedna LFE). Jeżeli ikonki nazw kolumn zapalają się tylko w L i R - to znaczy, że sygnał wejściowy jest DD 2.0 (częsty przypadek) i dopiero DPL II u Ciebie w amplitunerze przekształca go na 5.1.

Kiedyś dzwoniłem do serwisu Harmana i dostałem identyczną odpowiedź.

To tylko dowód jacy tam "fachoffcy" pracują.

Tak że jakość dźwięku z platform cyfrowych jest "śmieszna", nie ma to jak DTS-HD MA i DOLBY TRUE HD.

Max co może przyjść z satelity to DD 5.1. Na nic więcej nie ma (na chwilę obecną) nawet normy transmisji. Ale to DD 5.1 jest dobrej jakości. Są nawet na satelitach (w platformach cyfrowych również) stacje radiowe nadające muzykę wyłącznie w systemie DD 5.1.

Nic nie jest spakowane. DD 5.1 to jest 6 niezależnych ścieżek dźwiękowych (w tym jedna LFE). Jeżeli ikonki nazw kolumn zapalają się tylko w L i R - to znaczy, że sygnał wejściowy jest DD 2.0 (częsty przypadek) i dopiero DPL II u Ciebie w amplitunerze przekształca go na 5.1.

Mój błąd...ścieżka oryginalna idzie tak jak piszesz., tylko ta z lektorem jest DD 2.0

To tylko dowód jacy tam "fachoffcy" pracują.

"Fachoffcy" jak wszędzie... :))

P.S. Z tego co pamiętam kiedyś miałeś TV LCD ( czyż nie?) i pewnie też jakiś "fachoffiec" :) Ci go doradził ;)

Polecam np. świetny serial DETEKTYW na HBO. Obejrzyj i posłuchaj dźwięku. Warto

Oglądam "go"... Świetny.....

Nie wiem czy oglądałeś z zajefajnymi efektami i banalną fabułą film " Człowiek ze Stali" . Jeśli lubisz się wyluzować i lubisz fantastykę to , polecam obejrzeć właśnie dla efektów i ( jak dla mnie)kapitalnej muzyki i ścięzki dźwiękowej ( ale tylko oryginalny BD)...

Z tego co pamiętam kiedyś miałeś TV LCD ( czyż nie?) i pewnie też jakiś "fachoffiec" :) Ci go doradził ;)

Miałem i mam. LG LV5500. Stoi w (bardzo jasnym w dzień) salonie i głównym użytkownikiem jest żona. Nikt mi nie doradzał, to był mój świadomy wybór. Nie dam na niego złego słowa powiedzieć. Bardzo ładny obraz, bardzo ładne kolory, nawet czerń (to jest IPS) nie jest aż tak zła jak to niektórzy tu na Forum przedstawiają.

A że moja plazma ma jeszcze piękniejszy obraz, jeszcze lepsze kolory (o znacznie lepszej czerni nie wspomnę, gdyż to sprawa oczywista) - to zupełnie inna historia. Lepsze jest wrogiem dobrego :-)

Miałem i mam. LG LV5500. Stoi w (bardzo jasnym w dzień) salonie i głównym użytkownikiem jest żona. Nikt mi nie doradzał, to był mój świadomy wybór. Nie dam na niego złego słowa powiedzieć. Bardzo ładny obraz, bardzo ładne kolory, nawet czerń (to jest IPS) nie jest aż tak zła jak to niektórzy tu na Forum przedstawiają.

A że moja plazma ma jeszcze piękniejszy obraz, jeszcze lepsze kolory (o znacznie lepszej czerni nie wspomnę, gdyż to sprawa oczywista) - to zupełnie inna historia. Lepsze jest wrogiem dobrego :-)

Nie znasz się na żartach ;)) ) szukałem zaczepki ;) Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.