Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audio 540r na co zmienić

doktor kidler

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam amplituner jak w temacie który współpracuje z zestawem 5.0 Dali Concept 6 i subem Velodyne CHT 10Q. Mam już dość plątaniny kabli i kombinowania jak co z czym podłączyć więc chciałbym wymienić amplituner na coś HD z obsługą 3D. Mam to wszystko w pokoju 25m2 . Chciałbym żebym za dużo nie stracił w stereo. Co polecilibyście w zamian za CA. Sprzęt raczej byłby używany i myślałem nad Marantzem 5007 i czy byłaby duża różnica pomiędzy tym 5007 a którymś z cienkich slimów.

Nie wiem czy dobrze wnioskuje ale chcesz zostać przy kinie nie tracac stereo. Mogę polecić rozwiązanie jakie sam zastosowałem (posiadam 640r). Tez brakowalo mi dekoderow HD, ale amplituner pozadny, tani nie był. wiec było mi go szkoda. Zamienilem starego blu-ray sony na Samsung bd-f7500. Ma wyjścia analogowe 7.1 wiec podpialem się pod wejścia 7.1 w ampli i problem zniknal. Mam stary amplituner i dźwięk HD :)

Niestety bluray kupiłem z wyjściem optycznym i na początku było ok ale coś się uszkodziło w wyjściach optycznych i działa jedno ale do niego podłączony jest TV i bluray ma tylko wyjście optyczne i HDMI bo to Panasonic DMP-BDT330.

Wydaje mi się że dla dźwięku HD łatwiej zmienić po prostu blu-ray niż kombinować z nowym amplitunerem, tym bardziej że będzie trudno zastąpić tego Cambridge'a czymś zbliżonym jakością dźwięku.

Tak w ogóle to ta cała kombinacja aby mieć dźwięk HD na filmach raczej nie jest warta takich kombinacji, chyba że słuchasz dużo koncertów (muzyki) z blu-ray. Ale z drugiej strony dźwięk HD na innym amplitunerze może zagrać tak jak zwykłe dolby digital czy DTS na tym Cambridge'u. A przy muzyce stereo to i tak nie ma znaczenia. Co do 3D to powinno działać obecnie, przecież bluray wysyła obraz do TV przez hdmi, tylko bez dźwięku HD oczywiście.

Twojego połączenia trochę nie rozumiem, tzn TV -> bluray przez kabel optyczny ? Czemu to ma służyć ? Chyba raczej powinno być TV - amplituner przez optyk, tak samo bluray -> amplituner (optyk), bluray -> tv (hdmi - dźwięk i obraz na tv).

Może źle to opisałem ale jest tak jak piszesz, że tv optykiem z amlitunerem i brakuje mi drugiego sprawnego wejścia optyka dla bluraya. Zastanawiałem się czy może nie kupić jakiegoś taniego daca który zmieniłby sygnał z optyka na analog.

Tylko, że dac puści mi sygnał tylko w stereo tak? bo jak się na tym nie znam za bardzo a już informacje o dekoderach różnego rodzaju to dla mnie czarna magia.

A jak inaczej ? Z telewizora nie potrzebujesz sygnału 5.1, chyba że korzystasz z wewnętrznego tunera (wbudowany w tv) lub oglądasz filmy 5.1 z usb telewizora, a te masz w bluray.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.