Skocz do zawartości
IGNORED

reaktywacja unitra fonica gs 464

dida83

Rekomendowane odpowiedzi

ostatnio dostał się w moje ręce gramofon jak w tytule w opłakanym stanie..pomyślałem że spróbuje go uratować w związku z tym mam kilka pytań...

co chciałbym w nim zrobić:

odświeżyć obudowe czyli nowy fornir lakierowanie przedniego "kątownika" i tu pytanie..czy da się jakoś po malowaniu panela naniesć na nowo napisy?oczywiście w miare możliwości w warunkach domowych .....

-wyczyscić i nasmarować ramię które odziwo w tym modelu jest metalowe...

co zrobić z kablami?czy jest sens je wymienić?i jaki jest koszt nowych kabli?

czy warto rozdzielać masy sygnałowe?posiadam kabel proel więc myslałem na zmianą okablowania na rca plus gniazda na obudowie..

posiadam też dwie wkładki tylko niewiem czy się nadają do tego ramienia?

zmiana stopek na inne niż te gumowe brzydkie flaki...

całość chcialbym wykonać w domowych warunkach niedużym kosztem by gramofon ładnie wyglądł i odtwarzał "te gorsze płyty"

co jeszcze proponujecie...lub może ktoś już ratował ten model?gramofon jest sprawny wymaga tylko paru regulacji i poprawek po fabryce...był chyba mało używany i raczej poniewierał się po strychu...

niżej kilka fotek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-25330-0-82613700-1390132476_thumb.jpgpost-25330-0-89533100-1390132489_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/108946-reaktywacja-unitra-fonica-gs-464/

Prawda bywa przykra. Efekt nie zrekompensuje nakładów.

Napisów nie odtworzysz chyba że biały letraset zdobędziesz.

Foniczne z tymi wkładkami co na foto szału nie będzie.AT - mierna , OMB3 - sferyk podobnej klasy.(igły zmieniac nie warto na eliptyk omb5E)

Jedynie w charakterze zajęć politechnizacyjnych można rozpatrywać temat.

ale ja wcale nie oczekuje by efekt muzyczny zrekompensował nakład finansowy...ale choć w małym stopniu efekt wizualny!nieoczekuje od tego gramofonu wielkich polotów muzycznych....dostałem go i pomysłałem poco ma wylądować na smietniku...a może przy odbudowie znów zyskam jakieś doświadczenie...

To może tak popracować nad małym liftingiem a nie tylko robieniem napisów.mam podobny model na obudowie z blachy - nie wiem czy wszystkie takie były, wiec fornirowanie nie jest konieczne.

Za to ciekawią mnie takie kwestie jak nierówny talerz - minimalnie nierówny i mozliwości wykonania korekty toczenia oraz wyważanie; poprawienie trzymania łożyska w plastikowej misce - czym to wypionować i w jaki sposób umocnić; poprawa równomierności obrotów; głuszenie metalowej obudowy i izolacja elektromagnesu podnoszenia ramienia; zmiana wyprowadzenia przewodów na CINC - czy lepiej gniazda, skąd brać uziemienie; usprawnienie ramienia - może szlifowanie igieł łożyska wykonanie jakiegoś tłumika dodatkowego z gumy na ramię, wymiana rurki na dłuższą, gięta czy z innego materiału - może drewnianą i tym podobne fanaberie.

To może tak popracować nad małym liftingiem a nie tylko robieniem napisów.mam podobny model na obudowie z blachy - nie wiem czy wszystkie takie były, wiec fornirowanie nie jest konieczne.

Za to ciekawią mnie takie kwestie jak nierówny talerz - minimalnie nierówny i mozliwości wykonania korekty toczenia oraz wyważanie; poprawienie trzymania łożyska w plastikowej misce - czym to wypionować i w jaki sposób umocnić; poprawa równomierności obrotów; głuszenie metalowej obudowy i izolacja elektromagnesu podnoszenia ramienia; zmiana wyprowadzenia przewodów na CINC - czy lepiej gniazda, skąd brać uziemienie; usprawnienie ramienia - może szlifowanie igieł łożyska wykonanie jakiegoś tłumika dodatkowego z gumy na ramię, wymiana rurki na dłuższą, gięta czy z innego materiału - może drewnianą i tym podobne fanaberie.

kup inny gramofon. Poszukaj metza na alledrogo za stówkę i problemy masz z głowy. Tam nic nie trzeba poprawiać.

mój niema blachy na górze..jest wyłożony fornirem..blacha jest zdołu.

pewnie że można kupić inny na alegro...i bez pipczenia będzie!

ale są tacy którzy lubią grzebać w starym sprzęcie....ja właśnie do nich należe...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.