Skocz do zawartości
IGNORED

Afryka.Kontynent beznadziei?

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Do założenia tego wątku sprowokowała mnie niedawna lektura książki amerykańskiego pisarza i podróżnika Paula Theroux "Safari mrocznej gwiazdy.Lądem z Kairu do Kapsztadu" Czarne 2013.Wcześniej czytałem jego fascynujace reportaże z podrózy koleją po Azji "Wielki bazar kolejowy.Pociągiem przez Azję" i "Pociąg widmo do Gwiazdy Wschodu.Szlakiem Wielkiego bazaru kolejowego" oraz po Ameryce Płd. "Stary ekspres patagoński".

Theroux specjalizuje sie w reportażu ze zwiedzania najczęściej koleją odległych miejsc na Ziemi.Tym razem ( czyli w 2002r.) wybrał się do Afryki.Ideą tej podróży było porównanie Afryki obecnej z tą z lat 60 gdy autor jako członek Korpusu Pokoju pracował tam( Malawi,Kenia,Tanzania) jako nauczyciel.W obecnej podróży autor odbył trasę z Egiptu poprzez Sudan,Etiopię,Kenię,Ugandę,Tanzanię,Malawi,Mozambik,Zambię,Zimbabwe do RPA czyli do tytułowego Kapsztadu.Podróżuje oczywiście pociagami,busami,ciężarówkami,taksówkami a także łodziami.Podróżując obserwuje afrykańską rzeczywistość niedostepną dla przecietnych turystów.Spotyka różnych ludzi,od zwykłych przechodniów czy współpasażerów do dziennikarzy czy ministrów i rozmawia z nimi a właściwie wysłuchuje ich.I jaki obraz Afryki wyłania się z tych obserwacji i rozmów( a właściwie narzekań)?Przerażający!To nadal są kraje bez gospodarki,bez infrastruktury,przeżarte korupcją.Rządzone przez beznadziejnych autokratów,skonfliktowane na tle religijnym i etnicznym.W krajach tych zamieszkują ludzie pozbawieni inicjatywy,oczekujący jedynie jałmużny.I tu następuje najciekawsza obserwacja!Dotycząca międzynarodowej pomocy humanitarnej.Otóż okazuje sie,że ta pomoc jedynie konserwuje ten stan rzeczy.Oprócz tego,że jest rozkradana przez polityków to oducza miejscowych zaradności,przedsiębiorczości czy odpowiedzialności.Theroux wszędzie widzi białe Land Rovery organizacji pomocowych i religijnych misjonarzy,które zamiast pobudzać miejscową wytwórczość dostarczają pomoc z zewnątrz.Najczęściej jest to dotowana żywność z Europy czy USA rozdawana za darmo co zabija miejscowe rolnictwo.Tam się nic nie produkuje.Nawet Chińczycy gdy budują drogi,elektrownie czy stadiony to robią to wszystko swoimi siłami nie angażując miejscowej wytwórczości.Wg. Theroux sytuacja w Afryce jest gorsza niż w latach 60 gdy kraje te uzyskiwały niepodległość.Zreszta wystarczy porównać sytuację w Afryce i w Azji.Oba te kontynenty w tym samym czasie dekolonizowały się a jaka jest obecnie różnica!

Teza jest następujaca.Jeśli chcemy rzeczywiście pomóc Afryce to nie wysyłajmy im np. naszej dotowanej żywności,ubrań czy narzędzi ale zamawiajmy je u miejscowych wytwórców.I nie barykadujmy się wysokimi cłami przed ich produkcją( np. owoców).Jeśli w Afryce ma się poprawić to tylko wtedy gdy otworzymy nasze rynki na ich produkty.Albo budujmy im studnie głębinowe.

Oczywiście na tę sytuację Afryki złożyły się również inn czynniki.Kolonializm(wytyczenie granic niezgodnych z sytuacja etniczną co zaowocowało licznymi wojnami),eksperymenty ideologiczno-ekonomiczne( maoizm w Tanzanii),czystki etniczne(wypędzenie Hindusów z Afryki Wsch.,białych farmerów z Zimbabwe),eksplozja demograficzna,epidemia AIDS.

https://www.audiostereo.pl/topic/108918-afrykakontynent-beznadziei/

Jak zwykle politycy.To jest świadomy i celowy sabotaż.Im gorsze wiadomości z Afryki w mediach tym więcej pomocy z zagranicy.A wtedy jest więcej do ukradzenia!

Jest jeszcze jeden dramat.Ucieczka z Afryki ludzi wykształconych.Absolwenci tamtejszych uniwersytetów emigrują za granicę a ci którzy studiowali poza Afryką nie wracają.Nie wracaja bo nie widzą perspektyw.

Do Afryki przeniesiemy się jak na tzw. cywilizowanych kontynentach braknie miejsca...

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Wg. Theroux sytuacja w Afryce jest gorsza niż w latach 60 gdy kraje te uzyskiwały niepodległość.Zreszta wystarczy porównać sytuację w Afryce i w Azji.Oba te kontynenty w tym samym czasie dekolonizowały się a jaka jest obecnie różnica!

A dlaczego?

Ponieważ Azjaci PRACUJĄ!

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Teza jest następujaca.Jeśli chcemy rzeczywiście pomóc Afryce to nie wysyłajmy im np. naszej dotowanej żywności,ubrań czy narzędzi ale zamawiajmy je u miejscowych wytwórców.I

U KOGO??? :)

.I nie barykadujmy się wysokimi cłami przed ich produkcją( np. owoców).Jeśli w Afryce ma się poprawić to tylko wtedy gdy otworzymy nasze rynki na ich produkty.

Tiaaaaaaa... powiedz to np. polskim sadownikom i ludziom, którzy w PL żyją z przetwórstwa jabłek.

Sorry ale Afryka nie jest w Unii Europejskiej i mało kogo obchodzi los jej mieszkańców - mamy wystarczająco własnych problemów, żeby jeszcze uzdrawiać świat.

Nawet towarzysze radzieccy nie dali rady nic tam zrobić a to znaczy, że rozmawiamy o przypadku beznadziejnym.

Myślę,że "Wielki bazar kolejowy.Pociągiem przez Azję".Bo "Pociąg widmo..." to ta sama trasa po latach.Ale można zacząc i od "Safari...".

To nadal są kraje bez gospodarki,bez infrastruktury,przeżarte korupcją.Rządzone przez beznadziejnych autokratów,skonfliktowane na tle religijnym i etnicznym.W krajach tych zamieszkują ludzie pozbawieni inicjatywy,oczekujący jedynie jałmużny.

Co on? Przez POlskę jechał? :)

doktorku

Nie ma potrzeby sprowadzania jabłek z Afryki.Ale owoce egzotyczne,kawę,kakao,wołowinę,skóry.Spodziewałem sie po tobie takich beznadziejnych wpisów.Klapy na oczach!

Kawa wcale nie jest najlepsza z Afryki,kakao chyba też,wołowina Argentyńska jeśli już z exportu i zostały skóry...też nie są najlepsze z Afryki.Muszą zostać wyprawione właściwie by takimi się stały a tego Afrykanie nie potrafią.

Chodzi po prostu o to aby biali,nażarci hipokryci nie wysyłali do Afryki zalegających w magazynach,dotowanych przez państwo produktów żywnościowych(mleko,masło,mąka itp).które ze względu na bardzo niska cenę zabijają miejscową produkcję.A wysyłają aby zagłuszyć wyrzuty sumienia spowodowane obrazami afrykańskich nieszczęść w mediach.No przecież trzeba coś z tym zrobić!

Arek

jakieś propozycje?

Nieprawda.Kawa z Etiopii,Ugandy czy Kenii należy do najlepszych na świecie.Zresztą jej uprawa właśnie z tamtąd się wywodzi.

Nieprawda,najlepsze kawy,to Jamajka.Masz zaległości.

Oczywiście na tę sytuację Afryki złożyły się również inn czynniki.Kolonializm(wytyczenie granic niezgodnych z sytuacja etniczną co zaowocowało licznymi wojnami)...

Słyszałem że nawet dobre wytyczenie granic nic by nie dało - afryka to przemieszczające się plemiona, "granice" były płynne.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Jakąś cegiełkę od siebie wykonałem.Będąc w Etiopii i Wenezueli nie rozdawałem cukierków i batonów.Grupa w której byłem zakupiła dla wiejskiej szkoły zeszyty i długopisy.Więc cos tam jednak zrobiłem.

doktorku

Nie ma potrzeby sprowadzania jabłek z Afryki.Ale owoce egzotyczne,kawę,kakao,wołowinę,skóry.Spodziewałem sie po tobie takich beznadziejnych wpisów.Klapy na oczach!

wojtusiu

Zapomniałeś o herbacie, ja piję wyłącznie single origin kenijską. :)

Natomiast nie rozumiem dlaczego Europa ma rezygnować z ceł na w/wymienione... bo jak będę miał 2x tańsze ananasy to kto kupi polskie jabłka?

No i kto ma klapki na oczach? :)

Yodzisław

Nie tyle granice były płynne co w ogóle ich nie było.Chociaż w przedkolonialnej Afryce były państwa( na terenach dzisiejszego Zimbabwe czy Zach. Afryki).Ale mozna było przynjmniej uwzględnić podziały etniczne.

doktorku

ja kupie polskie jabłka.Wolę od ananasów.

Nieprawda,najlepsze kawy,to Jamajka.Masz zaległości.

To prawda, że kawa ma swoje korzenie w Afryce, jednak jamajska Blue Mountain to dla mnie punkt odniesienia.

Czasem udaje mi się dostać puszeczkę i wtedy jestem bardzo szczęśliwy. Niestety - nie umiem znaleźć w Dublinie sklepu gdzie Blue Mountain jest w ciągłej sprzedaży - zapewne mieszkańcy Londynu mają łatwiej, bo Dublin to trochę wiocha.

W Białym Domu też piją Blue Mountain ale oni mieszają ją z kolumbijską.

I tu też mają rację bo Colombian Excelsior jest również doskonała,choć inna od Blue Mountain.

Aha - to co podają w sklepach kawowych w Polsce jako Blue Mountain to NIE JEST Blue Mountain. To są zmiotki z podłogi magazynu portowego w Hamburgu.

I tu też mają rację bo Colombian Excelsior jest również doskonała,choć inna od Blue Mountain.

Blue Mountain miesza się z inną znakomitością Jamajską- Cona,która jest nieco ostrzejsza.Tylko jak nie możesz dostać Blue Mountain,to tym bardziej nie kupisz Cona.

ja kupie polskie jabłka.Wolę od ananasów.

pod warunkiem że to Starking albo Starkingson... nie ma ananasów, które podskoczą Starkingom. :)

Co do ananasów, to świeże jakoś mi nie wchodzą, te puszkowe w syropie - też nie.

Ale bardzo lubię małe puszki firmy Del Monte z krążkami ananasa w soku... niebo w gębie! Taką puszeczkę biorę na raz a potem wypijam sok - bomba witaminowa.

I jeszcze sok ananasowy też koniecznie Del Monte - 2-3 kostki lodu i nie ma nic lepszego! :) Inne soki ananasowe nawet koło Del Monte nie stały...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.