Skocz do zawartości
IGNORED

Open Baffle - prosba w doborze zwrotnicy

Christos

Rekomendowane odpowiedzi

Całkiem możliwe, ale duża ilość bardzo drogich zespołów ma wcale nie takie idealne pomiary a ludzie to kupują i często są zachwyceni.

tak, ale i te zestawy konstruowane są na podstawie szerokiego spektrum pomiarów, to że konstruktor czasem ma jakąś wizję nie oznacza, że stroi na słuch. Owszem w końcowej fazie konstruowania ważne są sesje, ale nie wyobrażam sobie strojenia tylko na słuch. Dobry pomiar + dobra symulacja = dobra zwrotnica, potem można cyzelować. A naj sam pierw ;) trzeba mieć pomysł, co z czym i jak. A żeby takowy mieć warto mieć doświadczenie. A jeśli go brak, warto sięgnąć po gotowe konstrukcje albo pytać tych co zrobili już swoje.

Pewnikiem jest, że bez pomiarów to tak jakby w nocy szukać drogi po lesie bez latarki. Tylko jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło zmierzyć różnicy pomiędzy brzmieniem membrany papierowej, jedwabnej, kanapkowej, polipropylenowej, XT, czy berylowej albo tytanowej.

Tak samo nie jestem w stanie zmierzyć różnic w zwrotnicach akustycznego Linkwitza 2 rzędu i Linkwitza 4 rzędu lub genialnie brzmiącego 4 rzędu Butterwotha.

No nie potrafię.

A Wy koledzy?

ale nie wyobrażam sobie strojenia tylko na słuch

Gdyby nie "strojenie" na słuch Antonio Stradivari nie skonstruowałby skrzypiec do dziś uznawanych za genialne. Oczywiście to skrajny przykład i ma pewien luźny związek tylko z konstrukcjami kolumn. Pomiary pomiarami a na koniec kolumna musi spotkać się z jakimś pomieszczeniem i jakimś gustem słuchającego i odtworzyć płyty o bardzo różnej jakości rejestracji. Może dlatego kolumny idealne pomiarowo nie robią gigantycznej furory w świecie audio tylko są jednymi z wielu wymagającymi odpowiedniej oprawy głównie akustycznej (pomieszczenie i pozycja odsłuchowa).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Lech, jesteś którymś już z rzędu forumowiczem, który próbując zdyskredytować rzetelną inżynierską wiedzę i doświadczenie, porównuje kolumny do instrumentów muzycznych. Tylko że zasadnicza różnica między nimi jest taka, że instrumenty mają grać, a kolumny mają NIE GRAĆ.

Lech, jesteś którymś już z rzędu forumowiczem, który próbując zdyskredytować rzetelną inżynierską wiedzę i doświadczenie, porównuje kolumny do instrumentów muzycznych. Tylko że zasadnicza różnica między nimi jest taka, że instrumenty mają grać, a kolumny mają NIE GRAĆ.

Niczego nie dyskredytuje. Sam jestem za rzetelną wiedzą inżynierską, ale w pomiarach domowych (akustycznych) kolumn jest tyle pułapek i niedokładności, że opieranie się tylko na nich może być złudną jakością. Widać to w pomiarach w Audio jak zrobione przez profesjonalistów, pewnie dokładnie pomierzone kolumny, potrafią się różnić. Koledzy, którzy próbują zaczynać swoją przygodę z własnymi konstrukcjami moim zdaniem mogą to robić nawet na "ucho". Nauka jest bezcenna i wcale nie bezsensowna. Oczywiście minimum pomiarów elektrycznych należy wykonać bo inaczej to rzeczywiście będzie tylko bezsensowne macanie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

w pomiarach domowych (akustycznych) kolumn jest tyle pułapek i niedokładności, że opieranie się tylko na nich może być złudną jakością

Mylisz się całkowicie. Moje pomiary "domowe" nie odbiegają niczym od "niedomowych".

Mylisz się całkowicie. Moje pomiary "domowe" nie odbiegają niczym od "niedomowych".

Możliwe. Muszę wierzyć na słowo.

Gdyby nie "strojenie" na słuch Antonio Stradivari nie skonstruowałby skrzypiec do dziś uznawanych za genialne. Oczywiście to skrajny przykład i ma pewien luźny związek tylko z konstrukcjami kolumn

związek żaden, a nie słuch a przypadek zdecydował o świetności a raczej głośności skrzypiec Stradivariego :)

Niczego nie dyskredytuje. Sam jestem za rzetelną wiedzą inżynierską, ale w pomiarach domowych (akustycznych) kolumn jest tyle pułapek i niedokładności, że opieranie się tylko na nich może być złudną jakością. Widać to w pomiarach w Audio jak zrobione przez profesjonalistów, pewnie dokładnie pomierzone kolumny, potrafią się różnić. Koledzy, którzy próbują zaczynać swoją przygodę z własnymi konstrukcjami moim zdaniem mogą to robić nawet na "ucho". Nauka jest bezcenna i wcale nie bezsensowna. Oczywiście minimum pomiarów elektrycznych należy wykonać bo inaczej to rzeczywiście będzie tylko bezsensowne macanie.

Tak moze napisac osoba, ktora nigdy w zyciu nie zrobila zadnych pomiarow kolumn glosnikowych...

Gdyby nie "strojenie" na słuch Antonio Stradivari nie skonstruowałby skrzypiec do dziś uznawanych za genialne. Oczywiście to skrajny przykład i ma pewien luźny związek tylko z konstrukcjami kolumn

związek żaden, a nie słuch a przypadek zdecydował o świetności a raczej głośności skrzypiec Stradivariego :)

Brzmienie Stradivariusow, to przypadek. On sam nie mial pojecia dlaczego drewno, ktorego uzywal brzmialo tak, a nie inaczej. Ale tak juz bywa, ze czesto wielkie rzeczy sa dzielem przypadku. Poza tym sam dzwiek tych skrzypiec, nie raz byl poddany slepym testom i trudno bylo je odroznic od innych wysokiej jakosci skrzypiec. Mit urosl duzy, troche jak z tym ogromnym wyplywem niektorych gadzetow audio na finalny dzwiek, ale to juz zupelnie inny temat.

A Wy koledzy?

A ja potrafię .

Słabo coś mierzysz .

Filtry LR to też Butterwotha jak byś nie wiedział .

Grypa mnie zmogła i nie chce mi się pisać .

Zgadzam się w całej rozciągłości z Father_PiO.

Zresztą po ostatniej takiej dyskusji dowiedziałem się że pisze bzdury , uprawiam szarlatanerie i audiofilstwo a dipol zwany radośnie odgrodą to audiofilski wynalazek .

Do zaprojektowania zwrotnicy wystarczy PSPICE a celem nadrzędnym jest super płaski przebieg impedancji .

Mikrofon , pomiary a po co to komu ?

Bo przecież bez komory się nie da ... itd.

Podobne "argumenty" padały .

Father_PiO szkoda czau na pisanie i przekonywanie tych co "wiedzą lepiej".

Mi się już nie che :)

Chętnie pomogę ale tym co dobrze rokują na przyszłość .

A dla Ciebie Lechu36 mam taką oto propozycję :

Zaopatrz się w mikrofon , poczytaj rozejrzyj się w temacie .

Odrób lekcję .

Zmierz , zrób kilka zwrotnic .

Wtedy możemy dalej dyskutować bo teraz :

"Nie zrozumie syty głodnego "

Widać to w pomiarach w Audio jak zrobione przez profesjonalistów

Masz te profesionalne warunki w stereophile :)

Kisiel ma pewnie podobne :)

taking-measurements_450.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Filtry LR to też Butterwotha jak byś nie wiedział

Jesteś tego pewny?

Ja bym był milszy dla kolegów i nie pisał zbyt aroganckim tonem. Wystarczy że jednego takiego tu mamy.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Zresztą po ostatniej takiej dyskusji dowiedziałem się że pisze bzdury , uprawiam szarlatanerie (...) Bo przecież bez komory się nie da ... itd.

Mam wrażenie, że też tam byłem i też zostałem obrzucony tego typu określeniami, przez tego samego typa. Też pamiętam wywnętrzanie, że skoro mierzę bez komory bezechowej sto na sto na metrów, to jestem idiotą i oszustem ;-) Zdaje się, że typ, jak się okazało, ze to on jest idiotą, rzucił coś w stylu, że z takimi oszustami to on nie rozmawia i uciekł :-)

Jesteś tego pewny?

Jestem .

It is also known as a Butterworth squared filter. An L-R crossover consists of a parallel combination of a low-pass and a high-pass L-R filter. The filters are usually designed by cascading two Butterworth filters, each of which has −3 dB gain at the cut-off frequency. The resulting Linkwitz–Riley filter has a −6 dB gain at the cutoff frequency.

Ukryta Zawartość

Zalecam zapoznanie się z oryginalną pracą Linkwitz-a .

Standardowa zwrotnica Butterworth-a podbija o 3dB w miejscu podziału i pewnie dlatego tak fajnie CI brzmi :)

A co do różnic między LR2 a LR4 czy klasycznego Butterworth-a pomiarowo są chyba oczywiste.

Nawet nie patrząc na charakterystyki po za osią .

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

A dla Ciebie Lechu36 mam taką oto propozycję :

Zaopatrz się w mikrofon , poczytaj rozejrzyj się w temacie .

Nie chcę słuchać kolumn z odległości takiej (położenie mikrofonu) jak na tej poniższej fotografii i to jeszcze w ogródku, choć fakt że może to być ciekawe ;-).

A tak na marginesie nie powinno to wszystko stać na trawie ?

"Nie zrozumie syty głodnego "

Ja zaliczam siebie samolubnie do "sytych" choć oczywiście nie do końca.

Brzmienie Stradivariusow, to przypadek.

Przeglądając pomiary w Audio profesjonalnie produkowanych i pewnie też mierzonych kolumn nie można się oprzeć wrażeniu, że budowie kolumn i ich pomiarach jest też duża doza przypadku. Nie we wszystkich przypadkach. Niektóre wykazują bardzo dobre cechy pomiarowe, ale nie wiedzieć czemu nie robią furory na świecie mimo że dostają bardzo wysokie noty.

Dżustin Bimber z jakiegoś powodu ma też więcej fanów, niż Marcus Miller. Taka luźna uwaga.

Z tych dwóch wybieram zdecydowanie M.M. chociaż też nie bezkrytycznie. Najczęściej działam w innych klimatach muzycznych.

Chodziło mi raczej o klasę "zawodnika".

M.M. to bardzo wysoka klasa/półka, ale fakt że fanów pewnie ma mniej od tego pierwszego.

A jak sie to ma do filtru LR 6 rzedu?

A jest taki ? :)

2-4-8 .

Nie chcę słuchać kolumn z odległości takiej (położenie mikrofonu) jak na tej poniższej fotografii i to jeszcze w ogródku, choć fakt że może to być ciekawe ;-).

A tak na marginesie nie powinno to wszystko stać na trawie ?

Nikt Ci nie każe słuchać z takiej odległości

I w ogródku .

Nie powinno być na trawie bo niby po co ?

Nie wiem co ma jedno (pomiar ) do drugiego (odsłuch )

W ten sposób wykonany pomiar mogę przeskalować na 1m czy 3m .

Widziałeś resztę zdjęć ?

Bo stetoskopu też używa :)

ale nie wiedzieć czemu nie robią furory na świecie mimo że dostają bardzo wysokie noty.

Argument strasznie mocy .

:)

Użytkownik slawek213 dnia 10.02.2015 - 20:54 napisał

A jak sie to ma do filtru LR 6 rzedu?

A jest taki ? :)

2-4-8 .

Widzisz, nie znasz się a mącisz ludziom w głowach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie powinno być na trawie bo niby po co ?

Jakiś czas temu zamieszczano tu na forum zdjęcie podobnego pomiaru kolumn przez jakąś angielską firmę. Stelaż z kolumną stał na trawie a kolumna była podniesiona wysoko na poziom terenu.

Nie wiem co ma jedno (pomiar ) do drugiego (odsłuch )

Zgadza się. Pomiar z 1 m służy tylko do wstępnego porównania konstrukcji pomiędzy sobą. Z odsłuchem ma niewiele wspólnego.

W ten sposób wykonany pomiar mogę przeskalować na 1m czy 3m .

Ja wolę słuchać. Od tego chyba są kolumny.

Argument strasznie mocy .

U audiofilów są całe pokłady jeszcze mocniejszych "argumentów".

• 10 miesięcy później...

Czy koledzy odgrodowcy pomogą w doborze L-pada do szerokopasmowego? Potrzebuję go przytłumić. Woofer ma 87dB a tweeter 88dB. Jeśli dobrze kombinuję to powinienem go przytłumić o 7dB żeby wyrównać poziomy. Tak mówi teoria, ale czy z praktycznego punktu widzenia nie będzie to zbyt wiele? Woofer to PAP1075 by Morel a szerokopasmówka to Tang-Band W4-1320SIF. Głośniki są cięte I rzędem. Wzorowałem się na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Praktyką będzie TYLKO Twoje ucho; chyba, że posiłkujesz się oczywiście pomiarami.

Tak czy inaczej, nie robiąc OB sam bym spróbował liczyć stąd:

Ukryta Zawartość

tyle, że rzeczywiście zaczął bym od mniejszego tłumienia - np. 5 dB i obsłuchał, co będzie.

I albo mierzyć ARTĄ lub HOLMEM, albo zestawić to z równowagą np. przyzwoitych słuchawek.

Kto wie, czy ostatecznie ze względu na ucho nie trzeba będzie to przewalić do 10 dB ?

Bo 9 dB już widziałem.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Będę eksperymentował. Zastanawiam się nad zakupem potencjometrów dużej mocy z odczepem żeby wyregulować poziom, następnie pomierzyć i wstawić rezystory na stałe.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.