Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo TX-NR818,Denon AVR-X3000 lub używany PIONEER SC-LX 75

Krzysiek-s

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Proszę o pomoc!

Jestem w trakcie zmiany starego sprzętu Pioneer A-701R i cd PD-8500 na kino domowe.

Czytając różne opinie wiem że w cenie około 3,5 tys nie dostanę amplitunera z dobrym stereo ale może coś co na początek mnie zadowoli, by ewentualnie pózniej rozbudować.

To co mnie głownie interesuje to:

- możliwość podłączenia dysku sieciowego Nas by pozbyć się CD, słuchać plików WAV i FLAC

- wyjścia pre-outs do ewntualnej rozbudowy

- dobre skalowanie obrazu

- oczywiście względne stereo jak na tą cenę, bardziej wolę jaśniejsze górne pasma

Opierając się na waszych opiniach byłem zdecydowany już na Onkyo TX-Nr818. Starszy model, dobre wykonanie, w kinie rewelacja ale własnie stereo piszecie że słabiutko. W testach wypada dość dobrze zwłaszcza obraz. Następnie padło na Denona. Tutaj podobno troszkę lepsze brzmienie w tych nowszych modelach. Jedynie co znalzłem to słabo sobie radzi z plikami Flac przez usb, tzn przewijanie, pauza itp. ale w sieci ok.

Dzisiaj rano znalazłem jeszcze ogłoszenie sprzedaży PIONEERA SC-LX 75. To jest oczywiście model starszy ale z wyższej półki. Strasznie mi się podoba no i mam już sprzęt tej marki, więc to chyba jakaś słabość Oczywiście stan idealny i podobno gra rewelacyjnie nawet w stereo. Może warto zaryzykować i kupić ten model. Ma wszystkie opcje które wymieniłem wcześniej, a jeśli rzeczywiście ok. gra pozostanę tylko przy tym jednym klocku.

Moje kolumny fronty to Acoustic Energy Aegis Evo Three, jestem w trakcie kupowania reszty do kina a pomiesczenie około 20 m

Sprzęt ma być do oglądania filmów, grania Xbox i oczywiście słuchania muzyki.

Czekam na jakieś propozycję i przepraszam za ewentualne błedy

Dziękuję za ewentualną odpowiedzi :)

Witaj,

zacznę od amplitunera Pioneer, zdecydowanie odradzam połączenie SC-LX z kolumnami AE, będzie strasznie twardo, jasno i ostro. Dobrym połączeniem Pioneera są np. kolumny Dynaudio.

W Twojej konfiguracji moim zdaniem najlepszym wyborem będzie Denon , którego brzmienie będzie optymalne do połączenia z kolumnami Acoustic Energy.

Zapraszam jednak na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań czy oferty finansowej służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuje za szybką odpowiedz.:)

Tutaj przyznam się właśnie najbardziej liczyłem na tego Pionieerka, szkoda. Rozumiem że górne pasma mogą być za bardzo słyszalne. Napisałem że akurat to chyba lubię, muszę słyszeć własnie tą krystaliczność. Brak w systemie powoduje że wszystko jest mułowate. Druga strona to potwierdzam że mając teraz A-701R jest dość twardo.

Denon, własnie od Państwa dostałem ostatnio dobrą cenę na tego AVR-X3000. Długo się nad nim zastanawiałem. Nie wiem jak dokąłdnie wygląga sprawa funkcji sieciowych. To co wyczytałem nie ma problemu z podłaczeniem dysku Nas. Interesuje mnie też sekcja wideo. W Onkyo mamy bardzo dobre procesory wizyjne, cięzki wybór. Zastanawiałem się też przez chwilkę nad Yamaha RX-A 830 ale one też grają bardzo jasno.

Prawdopodobnie jakość stereo z wszystkich wymienionych amplitunerów będzie gorsza niż z obecnego zestawu.

Szkoda pozbywać się CD.

Pioneer SC-LX-82 nie gra rewelacyjnie w stereo. Gra słabo. Tym bardziej SC-LX75. Nie ma co się podniecać. A przetwornik ma jeszcze słabszy niż końcówki mocy.

To będzie downgrade.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Pozostają dwa modele Onkyo i Denon. Który będzie bardziej uniwersalny i ładniej grał, czyściej i przestrzennie w stereo? Jak będzie nie ciekawie dokupię pózniej wzmacniacz i podłącze do wyjścia pre-outs. Z tego co czytam parametry mają szbliżone.

Mi się wydaje że ONKYO będzie dobrym wyborem - jego rezerwa prądowa jest większa niż w Denonie a co za tym idzie powinny być mniejsze zniekształcenia, lepszy bas itp. Sam mam już chyba 4-letnie TXNR5007 w domu i jest to niezły kozak, a 818 nie jest dużo od niego słabsza - troszkę mniejsze trafo i parę innych ficzerów, których nawet nie poużywasz.

Też jest mi bliżej do tego Onkyo choć przeczytałem gdzieś że podobno miewa problemy przy strumieniowaniu muzyki w kwesti przewijania lub coś podobnego. Nie ukrywam że nadal myślę o modelu PIONEER SC-LX 75. Dośc mało opini o modelach tej marki, dziwne. To co znalazłem to same pozytywy. Oczywiście jest to sprzęt klasy wyżej niż wspomniane modele ale jest do sprzedania za około 3,7 tys w idealnym stanie. Wcześniej kolega napisał że mogę mieć strasznie twardo i ostro z moimi kolumnami. Myślę także nad zmainą w przyszłośći kolumn na coś wyżej, wtedy mozna by było dopasowąć coś do tego Pioneerka :)

Straszny problem z tym wyborem, jak ten gra tak to nie posiada tego i tak cały czas. Człowiek im więcej czyta tym trudniej się zdecydować.

Napisałem że akurat to chyba lubię, muszę słyszeć własnie tą krystaliczność. Brak w systemie powoduje że wszystko jest mułowate. Druga strona to potwierdzam że mając teraz A-701R jest dość twardo.

Stare Pioneery wzmacniacze tak grają, mułowato, ale raczej miękko. To pewnie też kwestia kolumn.

Generalnie nie spotkałem jeszcze amplitunera, który gra miękko - za to chyba odpowiada po prostu dynamika, jej rozpiętość, a z tym jest bardzo kiepsko w porównaniu do wzmacniaczy. Wątpię abyś rozwiązał tą kwestię amplitunerem <5 tys, stracisz raczej kasę lub będziesz dalej kombinował, zmieniając np kolumny.

Ok to rozumiem ale mój obecny sprzęt chyba powoli prosi się o zmianę. We wzmacniaczu wysiada selector, popsikałem specjalnym płynem i jest w miarę ok. Cd gra przepieknie, ale też potrafi się już lekko zawisić na nagrywanych płytkach. Sądziłem że w tej kwocie na początek kupię amplituner ze średnim stereo do ewentualnej rozbudowy. Telewizor jest już nowy pięknie smigją filmy tylko brakuje efektów dzwiękowych. Może poprostu kupić zwykły np. średni Pioneera i postawić obok do kompletu i mieć dwa osobne systemy. Tylko aby żonka nie próbowała słuchać na dwóch naraz :)

Jeśli już musisz kupić amplitumer to weź Pioneer. Powinien zagrać najlepiej choć i tak będzie odbiegał od klasy porządnego stereo.

Ma możliwość sterowania telefonem/tabletem i strumieniuje muzę. Tylko musisz koniecznie dokupić sobie w przyszłości jakiś porządny DAC (w okolicach 1500 zł).

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Bierz tego Pioneera i nie czytaj tego co wypisuje sklep Q21, gdyż najczęściej są to zwykłe głupoty, to jest sprzedawca, a nie doradca. Pioneery na ICE Powerach to są akurat znane z brzmienia dość łagodnego, ale bardzo dynamicznego, z dobrym basem. Mają dużą wydolność przy obciążeniu wszystkich kanałów.

Chyba jednak kupię tego Pioneera. Jak będzie tak barzdo słabo to go oddam i będę dalej szukał. Mam jednak taką cichą nadzieję że nie będzie, to jednak sprzęt klasy troszkę wyżej niż te którę chcę kupić nowe. Oczywiscie o niczym to nie świdczy w dzisiejszych czasach. Wczoraj znalazłem parę opini o tym modelu, strasznie ich mało. Oczywiście wszystkie pozytywne, mam na myśli wlasnie różne testy na stronach zagranicznych. Jeśli chodzi o Dac też się kiedyś zastanawiałem nad kupnem. Jak można to proszę na przyszłość jakiej ewentualnie firmy, i jakie podlaczenie jest najlepsze do amplitunera. Patrzyłem też rano na ceny niższych modeli np. Pioneera. Jak pisałem wcześniej może dokupić tylko osobno amplituner, pozostawić obecne i mieć dwa osobne systemy. Też jest to jakieś rozwiązanie. Wolę oczywiście mieć jeden klocek pospinać wszystko, podłaczyć dysk Nas i niech śmiga :)

Jest rozwiązanie typu amplituner z wyjściem pre-out + wzmacniacz podłączony właśnie do wspomnianych pre-out-ów ampla , najtańszy ampli z takimi wyjściami to Yamaha 773 co nie oznacza , że kiepska (ok.2,1 tys , najwyższy model z serii RX-V na Polskę , następcą jest oczywiście 775 ale jakieś 200 zł droższy ), do tego wzmak za jakieś 1,5-2 tys i zmieściłbyś się w budżecie , no nieznacznie dokładając ale to w zależności jaki wzmak byś kupił i miałbyś pogodzone stereo i kino .

Ewentualnie to Onkyo 818 i później do niego wzmaka na pewno będzie lepiej niż sam ampli

Następnie padło na Denona. Tutaj podobno troszkę lepsze brzmienie w tych nowszych modelach. Jedynie co znalzłem to słabo sobie radzi z plikami Flac przez usb, tzn przewijanie, pauza itp

Kolego , nie wiem czy którykolwiek ampli przewija utwory podczas odsłuchu z pena przez usb . Chyba , że te bardzo "wysokie" modele .

Tendencja wypisywania głupot na tym forum ostatnio strasznie rośnie,pewnie za sprawą osób które nie mają co robić i piszą tu praktycznie w każdym wątku,nie mając zielonego pojęcia o czym.Tylko po to aby nabijać sobie pkt za reputację.Sam pisałeś że w kwocie 3,5tyś nie kupisz sprzętu który ci zagra dobrze stereo,i tego się trzymaj.Wybrałeś trzy modele i dobrze,one ci się podobają,teraz za i przeciw.Onkyo,wielkie problemy z płytkami HDMI.Modele starsze 37 proc po trzech latach użytkowania ląduje w serwisach.Nie wiadomo,jak będzie z tymi nowszymi modelami,czy ta wada została wyeliminowana.Nawet amplitunery które miały idealną wentylacje po prostu się psuły,to wielki problem tego producenta,bo gdyby nie to ,pewnie zdominowały by zupełnie rynek,jeszcze zostaje kwestia wizualna,one są brzydkie jak cholera.Denon avr 3000 ,nie wydaje się być solidnym modelem,parametry,wygląd waga,nie słuchałem,ale pewnie nie jest on lepszy od swojego brata 3310,który był amplitunerem zaledwie przeciętnym.Pozostaje ci chyba ten Pioneer,zawsze to jakaś nie wiadoma,mało osób go ma ,a co mają nie piszą,może nie chcą wylać żalów że utopili sporo kasy,trudno wyczuć.Ja zapewniam cię że teraz te 3,5 tyś to taka kwota że kupisz coś nowego,ale nie oczekuj cudów.Jak nie masz oczekiwań to ok,kup co ci się podoba,ale jak będziesz oczekiwał,głębi,dynamiki,przestrzeni,to nic z tego.

Wysokie Pionki w kinie grają rewelacyjnie. System kalibracji działa super. Funkcjonalność świetna.

Tylko brzmienie w stereo i jako DAC słabiutkie w porównaniu do przeciętnego zestawu stereo.

Zaletą Pioneera są końcówki ICE-Power. Im mocy raczej nie zabraknie czego nie można powiedzieć o tradycyjnych końcówkach w amplitunerach. Końcówki ICE-Power wysterują praktycznie wszystkie (odpowiednie do klasy amplitunera) kolumny.

Ja mam SC-LX82 i sobie chwalę. Oczywiście tylko w kinie (i grach z XBOX).

Wysokie Pionki w kinie grają rewelacyjnie. System kalibracji działa super. Funkcjonalność świetna.

Tylko brzmienie w stereo i jako DAC słabiutkie w porównaniu do przeciętnego zestawu stereo.

Zaletą Pioneera są końcówki ICE-Power. Im mocy raczej nie zabraknie czego nie można powiedzieć o tradycyjnych końcówkach w amplitunerach. Końcówki ICE-Power wysterują praktycznie wszystkie (odpowiednie do klasy amplitunera) kolumny.

Ja mam SC-LX82 i sobie chwalę. Oczywiście tylko w kinie (i grach z XBOX).

Tak powinno być ty masz podobny model ,nawet lepszy i piszesz obiektywnie o nim,to jest niestety rzadki przypadek,często piszą tu głupoty ludzie którzy mają owszem Onkyo,Yamahe ,Denona ,ale modele z najnizszych serii,a wypowiadają się o modelach które widzieli tylko w internecie,nawet na żywo nie mają pojęcia jak wyglądają,i jak grają.Nie chodzi tu wcale o to że sprzęty z wyższych półek sa tak doskonałe,bo tak nie jest.

Znalazłem jeszcze coś chyba ciekawego MARANTZ SR-7005 za 3,5 tys na allegro. Fakt że szkoda że z tym okrągłym wyświetlaczem. Nie widziałem go na żywo ale wygląda dośc fajnie, masywnie. Nie rozglądałem się w tym kierunku ale czytając wasze niektóre wypowiedzi chwalicie tą markę. Mogę prosić o opinie czy dla mnie którykto lubi dość jasno grające klocki ten były ok?

podobna półeczka,ja miałem sr6003 najlepszy z serii6,potem był model 6004 miał problemy z hdmi,6005 ,gorsza w stereo,nie wiem czy to będzie lepiej,parę lat temu chwaliłem Marantza,ale z perspektywy czasu stwierdzam że nie miał wykopu w kinie,to były takie klocki ,kompromis w kinie i stereo,3,5 to drogo widziałem nowszego 7007 był za 3200,trochę kiepskie wykonanie tych amplitunerów fronty plastykowe,tylko boki stalowe,waga mała,czegoś jednak brakuje,te modele 7002,8002,9600 były bardziej dopieszczone,i porządniejsze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Widzę że ciężko coś wybrać. Tak sobie siedzę i czytam rożne posty i zacząłem się zastanawiać nad jeszcze inną opcją.Kupić tak jak polecacie średnie kino a lepszy wzmacniacz. Może ktoś poleci mi jakąś konfigurację lepiej jak by było tej samej firmy, ładniej to wówczas wygląda.To powinno zagra lepiej niż te wszystkie amplitunery w tej kwocie do max. 4 tys. Z tym dyskiem sieciowym Nas też chyba można pominąć dokupując urządzenie multimedialne i tam wpiąć dysk z plikami. Nie wiem jak to się sprawuje technicznie i jak najlepiej połączyć czy prze usb, optyczne ale sądzę ze powinno też dobrze grać. Proszę o jakieś propozycje :)

Ta druga opcja jest lepsza,ale najlepsze co możesz zrobić jak faktycznie zależy ci na porządnym graniu,to po prostu,olać dekodery HD,zwykły dts,w zupełności ci wystarczy.Jak kupisz Procesor,oraz końcówkę mocy 5,1 w kwocie 4-5 tyś kupisz flagowce Arcama,Rotela tylko że 7-9 letnie,jak to nie wchodzi w grę to,kup sobie faktycznie amplituner,plus wzmacniacz,z tym że jak kupisz Nowy amp,konkretnej firmy to na nowy wzmacniacz może ci nie starczyć kasy.

Z nowych amplitunerów zasugerował bym ten model,nie dlatego że to coś szczególnego,ale raz że to Yamaha,porządna firma,dobry serwis,nie psuje się tak jak Onkyo,sporo ładniejszy z tą klapką,od modeli 775,773,771.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodam że Yamaha fajnie współpracuje ze wzmacniaczem Marantz 7004 ma main in,tak więc nie ma problemu,Ja miałem Yamahę 3800 i grała ona z Marantz 7001 ki.model 7004 jest podobny.Wyjdzie ci około 4 tyś.To tylko w przypadku jak chcesz mieć to nowe,ja bym szedł w używki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Onkyo,wielkie problemy z płytkami HDMI.Modele starsze 37 proc po trzech latach użytkowania ląduje w serwisach.Nie wiadomo,jak będzie z tymi nowszymi modelami,czy ta wada została wyeliminowana.Nawet amplitunery które miały idealną wentylacje po prostu się psuły,to wielki problem tego producenta,bo gdyby nie to ,pewnie zdominowały by zupełnie rynek,jeszcze zostaje kwestia wizualna,one są brzydkie jak cholera

To akurat prawda i nie wiadomo czy wyeliminowali przypadłość padających płyt HDMI, kilka od tamtej pory sprzedałem i na razie klienci się nie skarżyli. W moim 5007 wymieniałem już dwa razy, a jak się gwarancja skończy to dorobię pasywne chłodzenie układów na tej płycie. Co do wyglądu to od serii xx9/xxx9 wyglądają już dobrze ale poprzednie to masakra :D. Ale ostatnio miałem u siebie taki amplituner Cambridge Audio Azur 551R i to jest to !! fajnie mięciutko gra, przyjemny basik i brzmienie ogólnie można określić jako bardzo bliskie wzmacniaczom stereofonicznym. Jakbym miał luźny szmalec to bym zamienił tego Onkyo na właśnie takiego CA. Jeśli chcesz stereo na dobrym poziomie to jest to fajny sprzęt z dekoderami HD, ale bez netu i innych bajerków - taki zwykły klocek dla konserwatystów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.