Skocz do zawartości
IGNORED

Serwis naprawa odtwarzaczy wymiana lasera CD ?

nie audiofil

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam kogoś kto zna się na odtwarzaczach CD chodzi o wymianę lasera ewentualną regulację sprawdzenie .

Może to być jakiś serwis lub ktoś zaufany z forum nie chcę też żeby koszt za usługę był jakiś kosmiczny .

Odtwarzacz to Cyrus CD8x laser Philips CDM12.1 VAM1201 .

Sprawa wygląda tak kupiłem CD i nie czytał płyt CD-R niektóre czasami wczytywał ale słabo .

Oryginalne płyty CD czytał ale czasami na ostatnim utworze potrafił przeskoczyć .

Więc kupiłem do niego nowy laser

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Laser został wymieniony na ten nowy przez znajomego i CD nie czyta teraz żadnej płyty dlatego szukam kogoś kto potrafi to naprawić ustawić wyregulować ?

Pomoże ktoś ?

Ukryta Zawartość

proponowałbym na razie abyś do starego mechanizmu włożył sam laser, który kupiłeś (bez mechaniki) i sprawdził

Tylko problem w tym że znajomemu nie chce się już tego przekładać a ja sam wolę tego nie ruszać .

Zrobił wszystko tak jak było nawet podczas rozkręcania porobił sobie zdjęcia dokładne żeby niczego nie pomylić no i szok że CD nie czyta nic płyta się kręci laser się rusza tyle wiadomo .

Nikt nie pomoże ?

Zwróciłeś uwagę na złączkę taśmy czy przypadkiem nie była już podłączana (nawet jedno wsunięcie w gniazdo zostawia wygniecione miejsca na taśmie)? Czy miejsca lutownicze na silniczkach i krańcówce były czyste czy też nosiły ślady wcześniejszego lutowania?

Ewentualnie trafiłeś bubla (sam nieraz trafiłem kupując przez internet, czasem były to nawet sztuki używane ze sklepu, pewnie zwroty) albo kolega uszkodził laser przez nieuwagę wyładowaniem elektrostatycznym tzw ESD (przy laserach trzeba na to szczególnie uważać).

Tam się nic nie reguluje, wkładasz i ma chodzić.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Naprawy lasera są najprostsze i najtańsze z możliwych. Znajomy mógł popełnić 10 różnych błędów. Idź do najbliższego serwisu. 50 zł i po sprawie ...

Laserów się nie naprawia gdyż jest to zbyt skomplikowane i najczęściej obarczone dużym odsetkiem niepowodzeń zadanie. Raczej żaden serwis a tym bardziej autoryzowany nie oferuje takich usług, ewentualnie jakiś hobbysta zapaleniec w niektórych blokach optycznych może dokonać prostej naprawy (ja z powodzeniem naprawiałem głowice SOAD70a wymieniając w nich diodę laserową). Czynność jest niezwykłe czasochłonna (zwłaszcza złożenie bloku i jego skalibrowanie) z punktu widzenia serwisu nawet jeśli do wykonania - nieopłacalna.

Laser raczej był nowy facet z aukcji dużo tego sprzedaje komentarze ma ok chyba będę go reklamował o ile reklamacja jakaś tam jest .

Czy jest tu ktoś kto by mi wymienił ten laser ? Możecie kogoś polecić byłbym wdzięczny .

Sprzedający to jest firma więc łaski nie robi, zawsze możesz oddać towar bez podania przyczyny w ciągu 10dni w stanie "niepogorszonym".

wyjmij, zdejmij zworke serwisowa i bedzie gral. Jest na tasmie w okolicy lasera. wszystkie nowe to maja. Zworke powinno zdjemowac sie po podlaczeniu lasera do elektroniki.

Albo nie do końca taśma doszła,trzeba jeszcze raz wyjąć i dobrze włożyć.

Serwisant nie popełnił zadnego błędu . Te lasery to buble chyba najwieksze jakie znam . Jeden na 5 działa ,reszta to szmelc. Wielokrotnie kupowałem te złomy i nowe nie działały -kupowałem dawcę ,wyciagałem stary ,ale sprawny laser i wszystko dzialało jak nowe . Tam nic sie nie da zrobic - tylko porzadny laser (nie wiem gdzie taki kupic ) ,albo dawca organów .

Kolega sprawdził wszystko zworki nie znalazł była tylko klamerka na taśmie ale ją trzeba zdjąć bo taśmy się inaczej nie włoży .

Czyli ten laser to szmelc z chin pewnie tak jak kolega Darek67 napisał trafiłem na ten jeden z 4 które nie działają od nowości :( .

Odsyłam ten szmelc mam nadzieję że problemów z reklamacją nie będzie a jak będą to wysmaruje mu negatyw wielki za 65 pln :)

Może ktoś wie w jakich CD dawcach można szukać tych laserów ale oryginalnych nie takich jak kupiłem ?

kup nowy w dobrym sklepie internetowym albo wymień u tego samego sprzedawcy, nie kombinujcie z używkami na rany julek! Mnie się też trafiały buble to wymieniałem i kolejne chodziły, czasem nawet wydaje mi się że sklepy zwrócony towar popychają kontrolnie ze dwa razy i jak znowu wróci do dopiero do kosza wywalają.

kup nowy w dobrym sklepie internetowym albo wymień u tego samego sprzedawcy, nie kombinujcie z używkami na rany julek! Mnie się też trafiały buble to wymieniałem i kolejne chodziły, czasem nawet wydaje mi się że sklepy zwrócony towar popychają kontrolnie ze dwa razy i jak znowu wróci do dopiero do kosza wywalają.

ja kupiłem nowy w Nordzie za 109 zł i działa. Chociaż musiałem kółko prowadzące trochę oszlifować bo niektóre płyty nie wskakiwały na miejsce.

ja kupiłem nowy w Nordzie za 109 zł i działa. Chociaż musiałem kółko prowadzące trochę oszlifować bo niektóre płyty nie wskakiwały na miejsce.

Napisałem reklamację czekam na odpowiedź .

A ten który kupiłeś za 109 pln był w takim opakowaniu bo mój właśnie tak wygląda .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napisałem reklamację czekam na odpowiedź .

A ten który kupiłeś za 109 pln był w takim opakowaniu bo mój właśnie tak wygląda .

Ukryta Zawartość

tego po rysunku nie da się stwierdzić bo wszystkie one ze zdjęcia identyczne. mój ma znaczki Philipsa na naklejkach. A w Nordzie mają i takie po 30 i po 350 też :) ja wziąłem średni.

Ale sprawdź jeszcze czy płytka dobrze siada na kółku, bo jeśli nei to nie bedzie czytał i trzeba kółko oszlifować.

Ukryta Zawartość

Mój na białej naklejce też ma znaczek Philipsa i napis Philips za to już widzę że sprzedający kłamie bo na aukcji jest napisane "real foto" a laser który dostałem na taśmie tam z tyłu nie ma napisu Philips a ten na zdjęciu w aukcji ma .

Czekam dalej bo jeszcze nic nie odpisał jak do jutra nie odpisze to dzwonię do niego .

Kolega założył mi stary laser i stary działa jak działał czyta oryginalne CD piratów niestety nie .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to jest typowe dla wielu sprzedawców z allegro, dodają zdjęcia oryginalnych laserów, a sprzedają zamienniki, kiedyś chciałem u w/w sprzedawcy kupić KSS-213D lub E, już nie pamiętam, ale na zdjęciu widniał oryginalny laser Sony, tylko ta cena była zbyt okazyjna, jak napisałem do niego to się okazało, że to tylko zdjęcie poglądowe

Też kupiłem w sklepie internetowym identyczny laser z mechaniką do Micromega Stage 5 i po zamontowaniu nie czyta żadnej płyty, choć po zamknięciu szuflady płyta na krótko startuje. Na zdjęciu była klamerka (zworka) na końcu taśmy elastycznej, jednak dostałem laser bez tej zworki. Jest sens wymieniać, czy dać sobie spokój?

Ktoś pisał w klubie Micromegi, że autoryzowany serwis Philipsa może się podjąć skutecznej wymiany tego typu lasera.

A nie lepiej było kupić w sklepie?Np.http://www.impelshop.com/?item=1454

Przynajmniej masz gwarancje.

Ja właśnie z impel-u dostałem bubla, przynajmniej nie było problemu ze zwrotem.

No właśnie,a swoją drogą to rzeczywiście teraz chyba tylko zamienniki chińskie są.Ja kiedyś taki sam napęd kupiłem w tym sklepie i działał od razu.Fakt,że jak się skończy płyta,gdy powraca głowica,to słychać głośną pracę silniczka prowadzącego rzeczoną głowicę.W oryginalnym napędzie to nie miało miejsca.

w każdym napędzie tego typu słychać silniczek przesuwu głowicy

Coś tam słychać ale bardzo cicho słyszę to tylko jak jestem blisko CDka ogólnie to bardzo cicho pracuje ten laser w Cyrusie .

Ciekawe jak ten laser by się sprawował niby ma ten napis Philips którego tamten nie miał na tej taśmie kupował może ktoś tu taki laser ?

A jeszcze by trzeba zapytać sprzedającego czy ten który sprzedaje ma tak jak na zdjęciu napis Philips żeby nie było tak jak u tamtego real foto a wysyła laser inny bez napisu .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w każdym napędzie tego typu słychać silniczek przesuwu głowicy

No właśnie nie każdy,ten oryginalny tak głośno nie powraca,za to ten nowy tak.Wiem bo mam AA Lektora a tam napęd jest na zewnątrz.

Coś tam słychać ale bardzo cicho słyszę to tylko jak jestem blisko CDka ogólnie to bardzo cicho pracuje ten laser w Cyrusie .

Ciekawe jak ten laser by się sprawował niby ma ten napis Philips którego tamten nie miał na tej taśmie kupował może ktoś tu taki laser ?

A jeszcze by trzeba zapytać sprzedającego czy ten który sprzedaje ma tak jak na zdjęciu napis Philips żeby nie było tak jak u tamtego real foto a wysyła laser inny bez napisu .

Ukryta Zawartość

Słychać normalnie pracę silniczków i tego się nie da uniknąć, taka to już konstrukcja jest. Podczas normalnego grania nie usłyszy się nic, podczas wyszukiwania i powrotu głowicy jest to normalne. Aby było bezgłośnie musiałbyś mieć napęd głowicy z liniowym silnikiem magnetycznym np. DLBA2Z002B w DP-X9010, KSS151 jak w VRDS 25x albo z philipsa na półokręgu CDM1 i ich wariacje, np. CDM4/36 gdzie dodatkowo był napęd płyty bezszczotkowy np. Marantz CD10/16. Jeśli trafi się bubel VAM1202 z nierówno wywierconym otworem na ślimaku przesuwu głowicy to po prostu trzeba przełożyć ze starego najlepiej wraz z silniczkiem (montowany na taśmie metalowej z zatrzaskami). Ogólnie podróbka czy nie, jak tylko nie jest felerny to chodzą TAK SAMO.

Słuchaj...

No właśnie nie każdy.

Mówił dziad do obrazu...

Ukryta Zawartość

Facet z aukcji odpisał że sprzdaje taki laser jak widać czyli na zdjęciu czyli z napisem Philips 6 miesięcy gwarancji daje . Nie wiem czy znowu ryzykować wolałbym chyba cały laser z mechanizmem wymienić no ale gdzie trafić działający :-/ .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.