Skocz do zawartości
IGNORED

Czy jest jakiś projektor , który dorówna jakością obrazu panasowi vt60?

liban

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie już postawiłem w tytule tematu. Oczywiście chodzi mi o jakość obrazu, bo co do wielkości obrazu to nie mamy o czym mówić :)) Powodem założenia tego wątku są moje wątpliwości co do jakości wyświetlanego obrazu przez projektory... Paru moich znajomych ma takowe i nie były tanie ( projektory + ekran kilkanaście i kilkadziesiąt tyś. pln ), ale jakość obrazu nie była taka jak na mojej 65" vt60 ( byłem zainteresowany modelem ZT ale jest on tylko niestety w 60" , mówimy oczywiście o rynku europejskim ). Oczywiście wielkość robi wrażenie , ale jakość już nie. A może wielkość obrazu ma rekompensować tą słabszą jakość? Jestem zainteresowany kupnem projektora i ekranu ale takiego który zagra jak mój panas. Materiał który oglądałem był oczywiście z oryginalnych płyt blu-ray odtwarzanych z OPPO 103;105...

P.S. W temacie projektorów jestem kompletnym laikiem.

Oczywiście padnie pytanie ile chcę wydać?można powiedzieć, że tyle żeby projektor "zagrał" ja moja plazma :)))...

Pod względem czerni i rozdzielczości obrazu w ruchu trudno będzie znaleźć coś zbliżonego do tej plazmy, to co mogę polecić to JVC DLA-X75R (i wyższe), jeśli chodzi o czerń oraz kolory oraz projektory firmy SIM 2 (seria Nero i wyższe) - jeśli chodzi o wszystkie aspekty obrazu, ale cenowo SIM to już kwoty przewyższające 50 tys. zł

Pod względem czerni i rozdzielczości obrazu w ruchu trudno będzie znaleźć coś zbliżonego do tej plazmy, to co mogę polecić to JVC DLA-X75R (i wyższe), jeśli chodzi o czerń oraz kolory oraz projektory firmy SIM 2 (seria Nero i wyższe) - jeśli chodzi o wszystkie aspekty obrazu, ale cenowo SIM to już kwoty przewyższające 50 tys. zł

No ładne cudeńka te SIM 2 , cena też "kusząca" :) ( 190 tyś ) . Dziękuję za oświecenie. A może lepiej poczekać z rok lub troszkę dłużej i kupić jakiegoś OLEDA powyżej 100 " ?

P.S. Szczerze mówiąc myślałem że 150 tyś załatwi sprawe Hi-end Projektor... a tu niespodzianka ;)

P.S. Szczerze mówiąc myślałem że 150 tyś załatwi sprawe Hi-end Projektor... a tu niespodzianka ;)

A czemu już niespodzianka? Bo jeden user napisał Ci propozycję za 190 tyś zł ? Ten model plazmy który masz ma też mój znajomy, nadal obraz jest lepszy z projektora. Jako wrażenie ogólne. Tyle że porównanie plazma vs projektor jest bez sensu w wartościach bezwzględnych. O takie porównania można pokusić się mając idealnie przystosowane pomieszczenie pod projektor. Nie przystosowane jakkolwiek ale idealnie. Najlepiej czarne ściany o jak najniższym współczynniku odbicia światła. Kiedy kupowałem swój projektor zapytałem nawet na forum co z tym modelem jest nie tak oglądając go w wydawałoby się przystosowanej sali w salonie. Powód był prozaiczny , źle dobrany ekran mimo że drogi i dobrej jakości i złe farby /mimo że bardzo ciemne to satynowe/. Wystarczy niewielki spadek kontrastu przez nieodpowiednie przystosowanie pomieszczenia i w projektorze robi się mydło przez co spadają względnie wszystkie pozostałe parametry jak głębia , dynamika, plastyczność. tutaj równie istotne jest dobranie dobrego ekranu jego wielkości , gainu, rodzaju tkaniny, odległości od projektora, kalibracja projektora , dobrze zrealizowany BD do porównań.

Reasumując , znając Twój model plazmy, mając pomieszczenie przystosowane bliskie idealnemu, kupiłbym projektor z przedziału 13-20 tyś zł choćby JVC, Sony + 6-7 tys zł ekran z napinaczami lub 3-4 stały, dla rozrzutnych Stewarta za ok 20- 25 tys zł . Obraz będzie nieadekwatny do plazmy. Oczywiście dla mnie.

Albo kupił ww. projektor za 190 tyś zł wstawił w nieidealnie przystosowane pomieszczenie i martwił się czemu plazma wypada lepiej.

Swiete slowa. Nawet jak wstawisz najwyszy model JVC do slabo zaadoptowanego pokoju to bedzie kupa. Jak ktos ma jasne sciany, bialy sufit i wypolerowany parkiecik to lepiej niech zapomni o projektorze nooo chyba, ze chce ogladac mydlana opere :) Plazme tez mozesz ogladac sobie z zapolonym swiatlem i bedzie ok a przy projektorze juz nie ( o swietle dziennym to juz niewspomne).

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

( 190 tyś )

Napisz mi skąd tą kwotę wyciągnąłeś, z magicznego kapelusza?

Sim Nero kosztuje poniżej 100 tys. zł, a JVC poniżej 50 tys. zł, no chyba że chodzi ci o najbardziej wypasioną wersję projektora SIM Lumis, ale go wcale nie podawałem jako przykład.

Na pewno muszę się zgodzić z przedmówcą - niezależnie jak drogi byłby projektor, bez odpowiedniej adaptacji pomieszczenia nie mamy najmniejszych szans osiągnąć dobrego obrazu. W pomieszczeniu musi być maksymalnie ciemno, bez powierzchni odbijających światło, ekran do projektorów tej klasy to też wydatek minimum 5000 zł.

znając Twój model plazmy, mając pomieszczenie przystosowane bliskie idealnemu

Według mnie nawet przy najlepszych projektorach z tego zakresu cenowego (JVC DLA X-35 oraz X-55) nie da się osiągnąć tak dobrych efektów jak z tej plazmy. Kontrast i czerń tych JVC są wyśmienite i osiągają poziom reprezentowany przez Panasonica, jednak nawet po zaawansowanej kalibracji, nie osiągnie się na nich takich kolorów jak na VT60, chociaż po kalibracji są według mnie wystarczające (według moich gustów nie potrzeba więcej). Niestety największym mankamentem tych JVC jest słaba rozdzielczość w ruchu (600 linii z włączonymi procesorami obrazu, 300 lini po ich wyłączeniu) - w porównaniu do 1080 linii w Panasonicu (i to bez jakiegokolwiek przetwarzania obrazu), projektory Sonego wypadają pod tym względem jeszcze gorzej.

Według mnie dopiero JVC DLA-X75 ma ten parametr na rozsądnym poziomie, projektory Sim-a, licząc od serii Nero wypadają pod tym względem już wzorcowo - mają pełną rozdzielczość w ruchu czyli 1080 linii.

Według mnie dopiero JVC DLA-X75 ma ten parametr na rozsądnym poziomie, projektory Sim-a, licząc od serii Nero wypadają pod tym względem już wzorcowo - mają pełną rozdzielczość w ruchu czyli 1080 linii.

poruszasz tutaj Mega ważną kwestię - rozdzielczość w ruchu - oraz jaskinię do oglądania = DOBRE KINO...

wszystko poza tym to może być dobre kino - ale nie HI End... szklana dla Cię :)

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

No tak, cyframi idzie obalić wszystko, tylko ja nawet w tych kiepskich pod katem płynności soniakach jej w zasadzie nie zauważam. Owszem zdarza się , ale rzadko. Tymczasem element na który we wspomnianej plaźmie zwróciłem uwagę to własnie płynność ruchu. Nie było idealnie , ale nie wiem może było coś nie tak. Jeszcze to sprawdzę.

Żeby z kolei porównać odwzorowanie kolorów to trzeba mieć oko:) Praktycznie przy takim poziomie jakie proponują porównywane urządzenia nie wychwyci się tego parametru, chyba że podczas kalibracji. I to tez może byc złudne, np. kolory skóry w Sony są dla mnie bardziej wierne niż w Panasonicu. Ostrość , no tutaj dyskutował nie będę dobry projektor nie będzie gorszy od plazmy. Kontrast to bardzo zbliżony .

Parametry bezwzględne będą w niuansach. Za to parametry subiektywne głębia, dynamika, plastyczność, trójwymiarowość w obrazie z projektora dla mnie zdecydowanie lepsze niż w plaźmie. W ocenie końcowej dla mie obraz z projektora daje to coś czego Tv nie ma szans.

Panowie. Osoby u których oglądałem filmy z projektorów miały właśnie zaadaptowane pomieszczenia, o ciemnych ścianach i do tematu podeszły poważnie, merytorycznie i finansowo. Nie są to ludzie którzy wywiesili prześcieradło na ścianie, zaciągnęli żaluzje i naprzód oglądamy film. Dwie z nich mają sale w piwnicy domu i nie ma tam żadnego okna, wszystko jest przygotowane profesjonalnie. Oczywiście wszystko jest możliwe ,może mają coś źle skalibrowane, ale nie sądzę.Przy tych nakładach finansowych jakie włożyli w adaptacje pomieszczeń nie może być coś skopane . Kierowali się też profesjonalną poradą... i to nie jedną.... Ale dla mnie ten obraz nie jest tak szczegółowy, kolorowy , ostry itd.itd jak w plaźmie, której i tak do doskonałości wiele brakuje. I dlatego też znalazłem ten projektor " z kapelusza " za 190 tyś + obiektyw około 40 tyś ( bo są sprzedawane osobno o różnych parametrach, mowa o obiektywie), jest to SIM jakiś z najwyższej półki...Bo skoro już zaadoptuję u mnie salkę bez okien i wstawię ten cały "majdan" to chcę spędzić tu miłe chwile, bez siorpiących browar i ciągle łażących do kibla " kinomaniaków " po drodze szeleszczących chrupkami, albo jeszcze gorzej jak w wyżej wspomnianym kinie publicznym gdzie nie każdy potrafi się zachować kilku się "ujara" i mają śmiechawe.... Inna sprawa to to, że dźwięk w kinach to jest pomyłka... Ustawiony tylko by było głośno. DZIĘKUJĘ ZA WASZE PORADY I PROSZĘ O JESZCZE , Z KAŻDYM CZYTANYM POSTEM BĘDĘ CORAZ BARDZIEJ ŚWIADOMY..

A co do tego projektora za 190 tysi to nie spojrzałem na date artykułu który był napisany 4 lata temu , więc moja wina, zbyt mocno się nakręciłem. 4 lata w elektronice to wieczność. Teraz pewnie są trochę tańsze :)). Jak jest możliwość to dajcie mi linka z cennikiem tych SIM. nie mogę nigdzie znaleźć.. Dzięki.

bez siorpiących browar i ciągle łażących do kibla " kinomaniaków " po drodze szeleszczących chrupkami, albo jeszcze gorzej jak w wyżej wspomnianym kinie publicznym gdzie nie każdy potrafi się zachować kilku się "ujara" i mają śmiechawe.... Inna sprawa to to, że dźwięk w kinach to jest pomyłka... Ustawiony tylko by było głośno.

ohh krystyno :) ale sie uchachalem :) zgadzam sie z Toba to szczera prawda dlatego wole miec te mniejsze kino u siebie w domu.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Wiesz ja nie mam przystosowanego pomieszczenia ale powiem Ci jedno, na pewno nie brakuje mi kontrastu i ostrości ( projektor DLP). Nie wiem co mają twoi znajomi ale może to kwestia sprzętu lub źródła i podanego materiału. Spotkałem się z rożnymi materiałami, niektóre są spektakularne a nie które słabe. Ja chciałbym lepszą czerń która i tak została oceniona przez branże jako bardzo dobra. Zresztą postrzeganie czerni jest o tyle trudne ponieważ ja ostatnio oglądając w ciemności mojego LCD stwierdziłem że mam lepszą czerń na projektorze ( nie wspominając o nierównomiernym podświetleniu), teraz wiem dlaczego plazma przegrała, po prostu w jasnych pomieszczeniach czerń wydaje się być taka sama na lcd i plazmie i nikt z kupujących nie zwraca na to uwagi.

PS obraz z plazmy przy projektorze może wydawać się "oczojebny" ponieważ projektor może mieć charakter zmiękczony kinowy. Zobacz obraz w kinie, toż to katastrofa jak dla mnie, wydaje mi się że masz "spaczone" oko które przyzwyczaiło się do pewnych kontrastów i kolorów.

Aha widziałem ostatnio u kolegi VT i byłem zszokowany oczojebnością - po prostu jak nie plazma, no ale może miał jakieś ustawienia nie do końca skorygowane albo jakieś tryby dynamiczne, nie wnikałem.

Aha widziałem ostatnio u kolegi VT i byłem zszokowany oczojebnością - po prostu jak nie plazma, no ale może miał jakieś ustawienia nie do końca skorygowane albo jakieś tryby dynamiczne, nie wnikałem.

"Wydaje mi się ze masz "spaczone" oko Które przyzwyczaiło się do pewnych kontrastów i kolorów" ( projektor w Twoim przypadku ) ;))) a tak na poważnie to pewnie miał coś w ustawieniach skopane ( jak dla nas ) dla niego było ok. To jest właśnie ten "problem" , że dla jednej osoby jest ok, a dla drugiej to samo to porażka... Każdy ma inne "oko" i "ucho", Każdy czego innego oczekuje...... Nie ma złotego środka.... Najważniejsze żeby po tych całych "operacjach" adaptacyjnych do naszych domów był efekt w postaci ZADOWOLENIA ( z dobrze wydanych, ciężko zarobionych PLN-ów ),ALE DLA NAS , a jeszcze przyjemniej jest kiedy przychodzą do nas nasi znajomi i szczene zbierają z podłogi po takim seansie filmowym czy muzycznym i nie muszą o tym mówić będzie widać po ich minach :))

No dokładnie tak jest :), oko i ucho potrzebuje czasu żeby się z czymś oswoić. Ja osobiście nie wyobrażam sobie oglądanie w zupełnej ciemności plazmy czy leda 100 cali, wydaje mi sie że zabiłaby mnie jasność i kontrast, ale może mi się wydaje po prostu. Osobiście uważam że następuje szybki zmierzch projektorów. Za 2 lata za 10 tys. bedzie pewnie można kupić coś 90 lub 100 cali i bez tych ekranów, uchwytów ustawień i kabli cieszyć się dużą przekątną.

Przy tych nakładach finansowych jakie włożyli w adaptacje pomieszczeń nie może być coś skopane . Kierowali się też profesjonalną poradą... i to nie jedną.... Ale dla mnie ten obraz nie jest tak szczegółowy, kolorowy , ostry itd.itd jak w plaźmie,

Ani argument o włożonej kasie do mnie nie trafia , a tym bardziej porada w budowaniu kina . Profesjonalna. Po profesjonalnych poradach odpuściłem bo straciłem 2-3 miesiące. I zacząłem sam eksperymentować. Zdziwiłbyś się jakie bzdury branża wpisuje w temacie projektor, ekran pomieszczenie.

Jeśli obraz z projektora nie był ostry i szczegółowy jak w plaźmie to powiedź kolegom żeby podziękowali za porady. Nie były wiele warte. Może dali się po poradach namówić na lcd-ki ? bo to jedyne wyjaśnienie braku szczegółowości i ostrości. ale dla jasności to nie reguła. Już nawet projektory Mitsubischi /DLP/ sporo poniżej 10 tys zł zawstydzą niejedna plazmę ostrością.

Proponuję w tym względzie obejrzeć w akcji Mitsu hc4000, 7000, albo soniaka 50-tkę , zdziwisz się ostrością z projektora. Od 4 do 12 tysięcy.

Albo ogólnie projki dlp albo sxrd

Za 2 lata za 10 tys. bedzie pewnie można kupić coś 90 lub 100 cali i bez tych ekranów, uchwytów ustawień i kabli cieszyć się dużą przekątną.

A jak wyobrażasz sobie wnieść leda 100 cali w bloku na czwarte piętro? :)

heh najśmieszniejsze jest to że do tych rozmiarów dalej będziesz potrzebował przystosowanego pomieszczenia :) bo przecież nie będziesz na tym oglądał wiadomości :)

Co do "porad sklepowych" Risto ma 100 % racji. Większość tych porad to można o kant dupy potłuc. Przy zakupie nie są w stanie odpowiedzieć na podstawowe pytania i sami nie zadają pytań np. czy będzie 3 d, czy mamy pomieszczenie przystosowane, czy mamy jakiś ekran, itp.

heh najśmieszniejsze jest to że do tych rozmiarów dalej będziesz potrzebował przystosowanego pomieszczenia :) bo przecież nie będziesz na tym oglądał wiadomości :)

Co do "porad sklepowych" Risto ma 100 % racji. Większość tych porad to można o kant dupy potłuc. Przy zakupie nie są w stanie odpowiedzieć na podstawowe pytania i sami nie zadają pytań np. czy będzie 3 d, czy mamy pomieszczenie przystosowane, czy mamy jakiś ekran, itp.

Naczytaliście się jakiś mitów o potrzebie przystosowania pomieszczenia do projektora. Owszem jest lepiej ale nie na tyle żeby dobry projektor wymagał super pomieszczenia. Ja mam projektor w pokoju dziennym, ekran blisko dużych okien i oprócz zasłonięcia okien roletami nie potrzebuje specjalnego pokoju żeby zawstydzić jakością wyświetlania większość plazm i TV.

Błędne założenie o specjalnych wymaganiach projektorów względem pomieszczeń wzięło się z tego że projektory kojażą się z kinem. A tam jest ciemno i czarno. Współczesne dobre projektory nie wymagają już specjalnego traktowania i znakomicie sobie radzą w standardowych pomieszczeniach.

Pisałem kiedyś, że (moim zdaniem) jedynym plusem rozwiązań typu projektor + ekran jest wielkość tego ostatniego. To dla miłośników dużych rozmiarów, do których osobiście się nie zaliczam. Dalej zaczynają się (znów powtórzę: wg mnie) same minusy: dyskusyjna ostrość, wyblakłe kolory i brak czerni (a co za tym idzie kiepski kontrast). W miejsce czerni jest nawet nie ciemno-szary, ale po prostu szary. W porównaniu z tym co tu widzimy - tak bardzo krytykowana (nie do końca słusznie, nie jest aż tak źle) czerń na matrycach IPS jawi się jako ultra-smoła i super-sadza. A plazmach nie wspomnę, bo to są lata świetlne różnicy. Na korzyść plazm rzecz jasna of course.

Odpowiadając więc Autorowi wątku: nie istnieje projektor spełniający tak sformułowany warunek.

Odpowiadając więc Autorowi wątku: nie istnieje projektor spełniający tak sformułowany warunek.

Oczywiście to jest Twoje skromne zdanie ;).... Może Bobcat i ja i Ty widzieliśmy tylko te tańsze projektory, Może te za grube tysiące jednak będą mogły powalczyć z plazmą... A może trzeba chwilkę poczekać i za rok nabyć Oleda ze 100". Może wyjdzie taniej , prościej i jakościowo dużo lepiej, niż kupowanie hi-end projektora + adaptacja pomieszczenia... Z tego co pamiętam już kiedyś mieliśmy różnice zdań i doskonale pamiętam, że nie jesteś miłośnikiem zawrotnej ilości cali w domu, o czym też wspominasz w Swoim poście...

Błędne założenie o specjalnych wymaganiach projektorów względem pomieszczeń wzięło się z tego że projektory kojażą się z kinem. A tam jest ciemno i czarno. Współczesne dobre projektory nie wymagają już specjalnego traktowania i znakomicie sobie radzą w standardowych pomieszczeniach

Ja niestety nie widziałem projektora który wg. mnie doskonale sobie radził... Dlatego założyłem ten temat... Ale jeżeli takiego nie widziałem to nie znaczy, że nie istnieje. I dlatego też chętnie bym obejrzał jak sobie radzą projektory SIM...

Oczywiście że tak. Widziałem kiedyś w salonie Hi-End profesjonalny projektor na jednej matrycy DLP z wirującym układem kolorowych filtrów i muszę przyznać ( adaptacja pomieszczenia była) że jakość obrazu pod względem czerni i ostrości odbiega od plazm in minus, na dodatek widać było efekt tęczy ale to jest niestety podyktowane budową projektora na jednym układzie DLP.

Jeśli już to tylko na 3xDLP, żadnych matryc LCD bo z czasem pod wpływem ciepła ulegają degradacji no i czerń jak to w telewizorach LCD nie jest na najwyższym poziomie.

Po pierwsze trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie o jakich projektorach mówimy i w jakim budżecie. Bo wiadomo że tańsze projektory ( tak od 3 000- 8 000) nie mogą konkurować z plamą, ale niewiele im już brakuje. Natomiast dobre projektory klasy Sony czy JVC to już naprawdę mogą być tutaj konkurencją dla TV plazmowych.

A może trzeba chwilkę poczekać i za rok nabyć Oleda ze 100". Może wyjdzie taniej , prościej i jakościowo dużo lepiej, niż kupowanie hi-end projektora + adaptacja pomieszczenia...

Za rok może nie (tak bardzo w tym okresie pewnie ceny nie spadną), ale docelowo wydaje się to być najlepszym rozwiązaniem.

nie mogą konkurować z plamą, ale niewiele im już brakuje. Natomiast dobre projektory klasy Sony czy JVC to już naprawdę mogą być tutaj konkurencją dla TV plazmowych.

I tu się mylisz, projektorom za kwoty poniżej 10 tys. zł sporo brakuje nawet do porządnego TV LCD Sonego (i nie mówię tu o żadnym 4 k czy najwyższych seriach), do plazmy - nawet tej taniej nie mają żadnego podejścia.

Nie ma czegoś takiego jak projektory klasy Sony czy JVC?! Obie firmy miały zarówno dobre jak i złe produkty, a więc ograniczyłbym się tutaj do konkretnych modeli, bo ogólnikowo to można rozmawiać o pogodzie.

Dobre JVC zaczyna się od serii DLP-35, JVC porównywalne z najlepszymi plazmami Panasa (VT60) czy Samsunga (F8500 po kalibracji) to według mnie dopiero dwa najwyższe modele X75 oraz X95, chociaż do Panasa brakuje im jeszcze trochę pod względem ilości szczegółów, ale do zauważenia tego aspektu trzeba oglądać specjalnie spreparowany materiał przygotowany do wyłapania tego typu mankamentów - przy codziennym oglądaniu filmów w 24 klatkach, raczej nie da się tego zauważyć.

Błędne założenie o specjalnych wymaganiach projektorów względem pomieszczeń wzięło się z tego że projektory kojażą się z kinem. A tam jest ciemno i czarno. Współczesne dobre projektory nie wymagają już specjalnego traktowania i znakomicie sobie radzą w standardowych pomieszczeniach.

Każdy ma swój punkt widzenia. Z projektorami mam do czynienia dość często, zarówno z tymi w rozsądnych cenach jak i bardzo drogimi. Jednak niezależnie od ceny bardzo łatwo zauważyć, że jakość wyświetlanego przez nie obrazu jest w większości określana przez poziom przystosowania pomieszczenia.

Nawet Hi-endowe projektory pokroju Sony VW-1100, najwyższe modele JVC, czy Sim nie nadrobią tego parametrami, to po prostu niemożliwe. Prostym przykładem była niedawna wystawa Audio Show gdzie prezentowane były najnowsze projektory Sony 4k - ludzie się nimi zachwycali mimo że obraz był tragiczny, bez odpowiedniego kontrastu, bez kalibracji, z wypranymi kolorami. Gdy zobaczyłem obraz z tego projektora po raz drugi w specjalnie zaprojektowanym pomieszczeniu - zobaczyłem zupełnie inny obraz - była odpowiednia ostrość, rewelacyjny kontrast, nasycone kolory. Nikt mi nie wmówi, że jest inaczej. Niektórzy miłośnicy TV też twierdzo że da się oglądać dobre LCD przy bezpośrednich promieniach słonecznych padających na ekran - przecież najlepsze TV mają jasność która to nadrobi - g. prawda.

oj zebrali się miłośnicy plazm znowu, są tak zacietrzewieni w swoich poglądach i tak przekonani o swoich wyjątkowych tv że aż się wzruszam. szkoda że sitka jeszcze w wątku nie było, pewnie chory :)

No więc pytanie - dlaczego wymyślono standard 4k ? bo przecież nie dla 50 calowych cudownych plazm panasonica.

porównujecie obraz FHD z 50 calowej popierdówy do ekranu 100 cali i macie uwagi co do ostrości w którym ta sama rozdzielczości jest wyświetlana na dwa razy większej powierzchni. Chociaż nie mam pojęcia o co wam chodzi z ta ostrością i kontrastem który w obecnych projektorach jest w zupełności wystarczający.

Tu macie porównanie - wiem że to filmik ale jakiegoś dramatu tu wspomnianego nie widać a projektor budżetowy.

Porównywanie technologii projekcji lampa+ekran, a kineskop (matryca) nie ma kompletnie sensu.

Nie wiem dlaczego stawia się za wzór jakąś plazmę, która jakościowo jest cofnięciem w stosunku do CRT.

Druga kwestia. O jakim obrazie mówimy? Skalibrowanym do wzorca, czy fabrycznym, oczojebnym, które ma być tylko wabikiem w sklepie. Subiektywnie ten obraz będzie wyglądał lepiej, ale nie ma nic wspólnego z naturalnością.

Ktoś wspominał o degradacji matryc LCD z powodu ciepła. Jakieś fakty, przykłady?

Do tej pory jedynie projektor zapewnia w kino w domu. Wszystko pozostałe jest namiastką kina, bo właśnie liczy się tutaj wielkość.

Co do jakości obrazu, to nieprawdziwą tezą jest, że projektory wyświetlają szary, a nie czarny. W tej kwestii króluje oczywiści I-DLA (począwszy od X35). Ale do poziomów czerni Sony HW50 czy Epsona TW9200 absolutnie nie można się przyczepić, ALE CO NALEŻY PODKREŚLIĆ przy referencyjnym oddawaniu ciemnych szczegółów.

Śmiem twierdzić, że już Sim2 D80 bije na głowę VT60, oczywiście przy założeniu, że oba urządzenia są skalibrowane.

Poza tym - co Wy z tą ostrością. Dobre DLP (np. Optoma HD87) świecą jak brzytwa.

Druga kwestia - oczywistym jest, że obraz o tej samej rozdzielczości będzie wraz ze zwiększaniem przekątnej obrazu mniej ostry. To chyba dla Panów jest zrozumiałe?

Dla mnie zawsze nieporozumieniem było budowanie kina z wykorzystaniem telewizorka (kiedyś 30, 40-calowych, teraz troszkę większych) i systemu dużych kolumn.

Efekt czasami bywa w takim zestawie komiczny, kiedy przy łomocie z kolumn, spodziewamy się, że na ekranie pojawi się coś dużego... No, ale nie może skoro to 40-cali...

oj zebrali się miłośnicy plazm znowu

Nigdy nie byłem przeciwko TV LCD, plazmę uważam za lepszy telewizor w warunkach nocnych gdzie wychodzą dloegliwości związane z cloudingiem w lcd.

porównujecie obraz FHD z 50 calowej popierdówy do ekranu 100 cali i macie uwagi co do ostrości w którym ta sama rozdzielczości jest wyświetlana na dwa razy większej powierzchni. Chociaż nie mam pojęcia o co wam chodzi z ta ostrością i kontrastem który w obecnych projektorach jest w zupełności wystarczający.

Proszę Cię ładnie, jak nie masz o czymś pojęcia to się nie wypowiadaj. Tu nie chodzi o różnicę wynikającą z wielkości ekranu ale ułomność projektorów w ostrości dynamicznych scen. Im więcej dzieje się na ekranie tym bardziej spada rozdzielczość obrazu ruchomego. Większość projektory jedynie przy statycznym obrazie są w stanie uzyskać 1080p. Podobnie miało się to w TV LCD jednak producenci TV sobie już z tym poradzili i najnowsze wyższe modele Sony czy Samsunga nie mają z tym już problemu.

To jest pytanie w stylu - Czy na snowboardzie będzie mi się jeździło tak samo fajnie jak na nartach? Oba mają element wspólny śnieg i zjazd z góry.

Mamy tu inne technologie wyświetlania , inne ekrany , inne wielkości ekranów dla tej samej rozdzielczości - jak to chcecie porównać ?

Śmiem twierdzić, że już Sim2 D80 bije na głowę VT60, oczywiście przy założeniu, że oba urządzenia są skalibrowane.

Niestety Sim 2 seria Domino to jeszcze nie ten poziom pod względem kolorów, chociaż kontrast i ostrość jest bardzo dobra - w kolorach łatwo można zauważyć efekt tęczy.

Dopiero projektory z 3 x DLP są w stanie konkurować pod względem kolorów, kontrastu i ostrości - razem wziętych, mogą pod tymi względami osiągnąć nawet więcej od najlepszych plazm jednak kosztują już bardzo dużo.

Proszę Cię ładnie, jak nie masz o czymś pojęcia to się nie wypowiadaj. Tu nie chodzi o różnicę wynikającą z wielkości ekranu ale ułomność projektorów w ostrości dynamicznych scen. Im więcej dzieje się na ekranie tym bardziej spada rozdzielczość obrazu ruchomego. Większość projektory jedynie przy statycznym obrazie są w stanie uzyskać 1080p. Podobnie miało się to w TV LCD jednak producenci TV sobie już z tym poradzili i najnowsze wyższe modele Sony czy Samsunga nie mają z tym już problemu.

o i o takich specjalistach pisaliśmy z RISTO. Weź się nie błaźnij....

to ja chyba podam producenta mojego projektora bo sprzedali mi full hd a wg ciebie osiągam co najwyżej hdready heheh

OJ dobre dobre

Projektory i TV to dwa różne światy, które trudno porównywać. Każda technologia ma swoją "manierę" wyświetlania obrazu i jak najbardziej rozumiem tych, którym odpowiada ta maniera w wykonaniu projektorów, jest w tym obrazie ta specyficzna kinowa plastyczność, o wielkości nie wspominając. Niemniej trudno przy projektorach z kolei uzyskać taką intensywność, ostrość, kontrast jak w najlepszych TV.

Wspominał ktoś już wcześniej i zgadzam się z nim, że rynek projektorów będzie się kurczył z uwagi na intensywny rozwój TV o przekątnych 65+, dodatkowo barierą nie do przejścia dla (tzw. przeciętnych) konsumentów jest konieczność instalacji, ciągnięcia kabli, liczenia godzin pracy lampy, słuchania wiatraczka, dobieranie ekranu itp. To się po prostu nie ma szans przyjąć na szerszą skalę, aczkolwiek jest niemal pewne, że pozostanie domeną dedykowanych salek kina domowego.

o i o takich specjalistach pisaliśmy z RISTO. Weź się nie błaźnij....

Taka odpowiedź świadczy tylko o braku argumentów z twojej strony.

Założyciel tematu chciał konkretnej odpowiedzi, to jej udzieliłem. Jeśli nie masz zamiaru wnieść niczego do tematu, to go przynajmniej nie zaśmiecaj. Wystarczy, że przez takie zaczepki z innych tematów zrobiło się już bagno.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.