Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry Wzmacniacz do 350zł do kolumn Sony 70W, 6 Ohm

emsiq111

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich!

Od razu na początku chcę zaznaczyć że jestem nowym użytkownikiem, niedoświadczonym na niniejszym forum.

wiem także że podobny temat był już poruszany- dobry wzmacniacz do 350zł. Chciałbym jednak odświeżyć ten temat i już przechodzę do sedna.

Otóż miałem swego czasu wieżyczkę technics sc-ch 540, grała ona potem z kolumnami Sony SS-E420 ,Nominalna 70 Watt,Muzyczna 140 W,6Ω.

i jak dla mnie dźwięk był zadowalający, mieszkam w bloku i na moje potrzeby to wystarczało w zasadzie. No ale w tym sprzęcie kompakt odmówił posłuszeństwa i wymieniłem go na amplituner kenwooda plus cd.. dźwięk jednak jakoś mnie nie powalił i dokupiłem (teraz już wiem że to zły pomysł) korektor graficzny. Pomogło to jednak trochę, uwydatniłem wysokie tony itd. jednak problem mam z basem bo jest on dudniący po prostu, nie podoba mi się jego barwa, jest jakiś taki urwany, krótki.. w technicsie był bardziej soczysty, schodził niżej, rozchodził się po pokoju i był zwyczajnie przyjemniejszy.

No i teraz pytanie; co zamiast kenwooda?

Postanowiłem kupić sam wzmacniacz na razie, a potem ewentualnie dokupić cd i tuner.

Kwota jaką dysponuje to jakieś 350zł- na wzmacniacz.

i teraz tak, chodzi o to by grał on z kolumnami tymi sony które mam, miał on przyjemny dzwięk, dobry bas, dynamikę,dostateczną moc, głębię, ale także wyraźną, uporządkowaną górę, a także dobrą scenę i średnicę.

Obserwując to forum najbardziej z opinii jakoś tak wypadło mi na yamahę -a 500 jednak ma ona dwie wady, jednąjest brak możliwości sterowania pilotem (do wybaczenia jeśli dźwięk naprawdę mnie zadowoli), natomiast drugą wadą jest to że pracuje ona z kolumnami od 8ohm. (moje mają 6 ohm i zwyczajnie na wymianę ich mnie nie stać).

Jednak pisałem z kilkoma osobami i wychodzi na to że ta yamaha bez problemu może pracować z kolumnami nawet 4ohm, w instrukcji są podane wartości mocy dla 8 i 6ohm, natomiast z tyłu napisane jest "minimum 8ohm". Natrafiłem też na artykuły że impedancja nie jest stała- jest zmienna i że ogólnie takie połączenie w niektórych przypadkach jest nieszkodliwe. Z drugiej strony no minimum 8 to minimum 8. Słyszałem też o tym że przy takim połączeniu podzespoły, kondensatory czy inne części mogą się bardziej nagrzewać i zużywać.

Co o tym myślicie?

a może dać sobie spokój z Yamahą tą i kupić coś co pracuje od 4 lub 6 ohm?

Myślałem o jakimś wzmacniaczu Harman'a/Kardon'a, Sony, Marantza, Yamahy, lub Rotela,- gdyby udało się znaleźć coś fajnego w tej cenie. No ewentualnie coś Denona.

Pomożecie?

Czekam na propozycje modeli, ich charakterystykę brzmieniową i opinie o nich.

Z góry bardzo Wam dziękuje i pozdrawiam serdecznie :)

Na dobrego sonego, marantza, rotela w tym budżecie to Cię nie stać. Szukaj yamahy(o której sam wspomniałeś) a-500, denona PMA-860. Jeśli nie jesteś głuchy to nie zrobisz krzywdy wzmakowi kolumienkami 6 ohm. Pilot do wzmaka za 350zł masz wymagania chłopie ;)

Na dobrego sonego, marantza, rotela w tym budżecie to Cię nie stać. Szukaj yamahy(o której sam wspomniałeś) a-500, denona PMA-860. Jeśli nie jesteś głuchy to nie zrobisz krzywdy wzmakowi kolumienkami 6 ohm. Pilot do wzmaka za 350zł masz wymagania chłopie ;)

Dzięki za Odpowiedź mad'afaka ;)

wiesz, widziałem wcześniej sonego z serii ES- bodaj 550 który poszedł za niecałe 400zł- w licytacji. Rotela też widziałem jakiegoś swego czasu w dobrym stanie za 350- choć to faktycznie rzadkość wielka ;) trzeba szukać okazji :)

sterowanie z pilota to w tej cenie chyba nie taki rarytas, tyle że pewnie są to niskie modele- np sony jest sporo. na samym pilocie to nie zależy mi, bardziej na możliwości zdalnego sterowania, bo mam dobry pilot uniwersalny, programowany z kompa- który działał ze wszystkimi urządzeniami jakie miałem :)

W każdym bądź razie nie jest to konieczny warunek jeśli dźwięk będzie na zadowalającym poziomie.

co do wzmacniaczy od 8ohm i tych moich nieszczęsnych 6ohmowych kolumn.. też wydaje mi się że będzie to działać bezproblemowo, nie mam zamiaru odkręcać potencjometru głośności jak dziki ;) ale czy to nie wpływa na szybsze zużycie sprzętu i większe wydzielanie ciepła przezeń?

bardzo proszę o dalsze porady oraz alternatywy ewentualne dla Yamahy a-500 ;)

masz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tu mozesz cos wyrwac.

Ukryta Zawartość

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Takim pytaniom poświęcony jest osobny wątek w zakładce Start. Temat do przeniesienia.

Przepraszam, ale jak pisałem - jestem tu nowy i nie bardzo wiem jeszcze co i jak..

i teraz tak, chodzi o to by grał on z kolumnami tymi sony które mam, miał on przyjemny dzwięk, dobry bas, dynamikę,dostateczną moc, głębię, ale także wyraźną, uporządkowaną górę, a także dobrą scenę i średnicę.

Takie rzeczy tylko w Erze (pardon w T-Mobile) ;-)

i tu się nie zgadzam z Tobą do konca Bald- ogólnie chodzi o to żeby zakupiony wzmacniacz zagrał lepiej niż sprzęt który mam. Technics, mimo że wszyscy go odradzają i mimo że była to wieżyczka midi, zagrał o wiele lepiej, po prostu. nie zależy mi na brzmieniu kosmicznie wysublimowanym, tylko na brzmieniu dobrym, z dobrym kontrolowanym basem a nie dudniącym. i myśle że w tej cenie da się kupić coś lepszego- niż mam. niemniej jednak dziękuje za porady i proszę o dalsze :)

• Redaktorzy

Emsiq, Bald wie co mówi. W tych pieniądzach nie ma tak dobrych wzmacnaczy. Nie ma co wydziwiać.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

i tu się nie zgadzam z Tobą do konca Bald- ogólnie chodzi o to żeby zakupiony wzmacniacz zagrał lepiej niż sprzęt który mam. Technics, mimo że wszyscy go odradzają i mimo że była to wieżyczka midi, zagrał o wiele lepiej, po prostu. nie zależy mi na brzmieniu kosmicznie wysublimowanym, tylko na brzmieniu dobrym, z dobrym kontrolowanym basem a nie dudniącym. i myśle że w tej cenie da się kupić coś lepszego- niż mam. niemniej jednak dziękuje za porady i proszę o dalsze :)

Ale bez pilota:

Ukryta Zawartość

Jeden z forumowiczow ma rowiez ten model do sprzedania, moze odda taniej.

Ukryta Zawartość

?👈

Emsiq, Bald wie co mówi. W tych pieniądzach nie ma tak dobrych wzmacnaczy. Nie ma co wydziwiać.

Kangie- ja rozumiem że za tą kasę to się nie poszaleje, ale wydaje mi się że co by nie mówić da się za tą kasę kupić coś lepszego niż technics sc-ch540- miałem go i gra naprawde fajnie jak na taki sprzęt, lepiej niż duże segmenty kenwooda które mam teraz. chcę po prostu mieć dośc dobry ładnie brzmiący sprzęt i wydaje mi sie choćby z opinii w necie że taka Yamaha-a500 powinna już zagrać lepiej.. i póki co, to jest mój faworyt, ale czekam jeszcze na sugestie. oczywiście fajnie jest dysponować większą gotówką na takie rzeczy, niestety ja nią nie dysponuje ;)

Wydaje mi się jednak że są konstrukcje w tych pieniądzach, które po prostu mogą cieszyć ucho ;)

-taką mam nadzieję :)

Ale bez pilota:

Ukryta Zawartość

Jeden z forumowiczow ma rowiez ten model do sprzedania, może odda taniej.

Rafal375r - dzięki za sugestie. ten denon wygląda całkiem spoko, ciekaw jestem jak gra... może zaraz poczytam coś ;)

co do pilota, nie jest to konieczność, ale fajnie byłoby żeby wzmacniacz miał opcję zdalnego sterowania. Na samym pilocie mi nie zależy, bo mam dobry uniwersalny programowany z kompa, który obsłużył wszystkie urządzenia z jakich korzystałem ;) ale jak mowie, zdalne sterowanie koniecznością nie jest. Jeszcze raz dzięki za rady, oczywiście czekam na ewentualne następne ;)

Ukryta Zawartość

Rafal375r - dzięki za sugestie. ten denon wygląda całkiem spoko, ciekaw jestem jak gra... może zaraz poczytam coś ;)

Wzmacniacz pochodzi z najlepszej serii od Denona PMA-x20. Jest solidniej zbudowany w porownaniu do pozniejszych. Jak chcesz mozesz kupic nowszy, np PMA-655. Ale napewno bedzie gorszy.

?👈

Wzmacniacz pochodzi z najlepszej serii od Denona PMA-x20. Jest solidniej zbudowany w porownaniu do pozniejszych. Jak chcesz mozesz kupic nowszy, np PMA-655. Ale napewno bedzie gorszy.

Kurde gdzieś nic o tym denonie nie mogę znaleźć za bardzo... nie wiem, może szukam źle. :P

tylko jakieś przesłanki wyhaczyłem gdzieś że to dobry wzmak ;)

Bald w żadnym razie z Ciebie nie kpi. Musisz zrozumieć jedno. Osób Twojego pokroju pojawia się na forum mnóstwo. Jeden ma 300zł, drugi 1kzł, trzeci 3kzł, jeszcze inny 6 kzł i za każdym razem padają te same pytania, jak również podawane są prawie identyczne oczekiwania; ma być dobry punktowy bas, głębia, plany, wyszukana góra (wyraźna, ale nie drażniąca) oraz fajna średnica. Dodatkowo część osób pisze - sprzęt ma być nowy!

No i my mamy z Wami zrobić? ;) Kiedy tłumaczy się Wam że w pewnym przedziale coś jest nie możliwe, to nie wierzycie. Idziecie za radą ludzików dla których kresem poznania jest kilkunastoletni Sanyo lub Denon z serii 500, kupujecie ten złom, a potem zaczynają się kolejne pytania; góra jest agresywna, jakie kable temu zaradzą? Jak ktoś pisze że należało by wymienić kolumny, to znowu nie wierzycie. I ten chocholi taniec trwa. Poszło 300, potem 500, sprzedaż, strata, kolejny 1 kzł, 800zł i znowu źle, no to po roku, sprzedaż ze stratą, tym razem jest 2-3 kzł, pojawia się kolejna rewelacyjna zabawka i po roku znowu sprzedaż ze startą. Po 10 latach okazuje się że wywaliłeś na to w sumie 15 kzł za które mogłeś mieć bajkowy zestaw. Kumasz?

Jeśli już to dozbierał bym jeszcze przynajmniej 300zł i czaił się na okazję; np. na coś takiego jak Thule. Spytasz, a co to jest? To jedna z firm, które swojego czasu produkowały dobre audio, o której się jednak w ogóle nie wspomina. Dlaczego? Dlatego że 100 osób od razu zaczyna śpiewać swoją mantrę; Sony, CA, H/K, Denon, Yamaha + inne kultowe hi-endy z niemieckiej palety wystawiane na allegro.

Bald ma rację i w pełni się z nim zgadzam.

Bald w żadnym razie z Ciebie nie kpi. Musisz zrozumieć jedno. Osób Twojego pokroju pojawia się na forum mnóstwo. Jeden ma 300zł, drugi 1kzł, trzeci 3kzł, jeszcze inny 6 kzł i za każdym razem padają te same pytania, jak również podawane są prawie identyczne oczekiwania; ma być dobry punktowy bas, głębia, plany, wyszukana góra (wyraźna, ale nie drażniąca) oraz fajna średnica. Dodatkowo część osób pisze - sprzęt ma być nowy!

No i my mamy z Wami zrobić? ;) Kiedy tłumaczy się Wam że w pewnym przedziale coś jest nie możliwe, to nie wierzycie. Idziecie za radą ludzików dla których kresem poznania jest kilkunastoletni Sanyo lub Denon z serii 500, kupujecie ten złom, a potem zaczynają się kolejne pytania; góra jest agresywna, jakie kable temu zaradzą? Jak ktoś pisze że należało by wymienić kolumny, to znowu nie wierzycie. I ten chocholi taniec trwa. Poszło 300, potem 500, sprzedaż, strata, kolejny 1 kzł, 800zł i znowu źle, no to po roku, sprzedaż ze stratą, tym razem jest 2-3 kzł, pojawia się kolejna rewelacyjna zabawka i po roku znowu sprzedaż ze startą. Po 10 latach okazuje się że wywaliłeś na to w sumie 15 kzł za które mogłeś mieć bajkowy zestaw. Kumasz?

Jeśli już to dozbierał bym jeszcze przynajmniej 300zł i czaił się na okazję; np. na coś takiego jak Thule. Spytasz, a co to jest? To jedna z firm, które swojego czasu produkowały dobre audio, o której się jednak w ogóle nie wspomina. Dlaczego? Dlatego że 100 osób od razu zaczyna śpiewać swoją mantrę; Sony, CA, H/K, Denon, Yamaha + inne kultowe hi-endy z niemieckiej palety wystawiane na allegro.

Bald ma rację i w pełni się z nim zgadzam.

Mrok- ja doskonale rozumiem to co masz na myśli i nawet zgadzam się z Tobą. jednak nie zależy mi na jakimś HI-endzie czy na tym by dzwięk w mym pokoju w bloku osiągnął absolut brzmieniowy. jak mówiłem, wystarczył mi technisc, a przecież to nie jest dobry sprzęt jakiś. co więcej, z oryginalnymi kolumnami, leżąc na łożku, miało się wrażenie że ma się głośnik z tyłu, bo tak się nióśł dzwięk- i to było super. jednak jedna z kolumn czasem poharkiwała dlatego je wymieniłem na wyżej wymienione kolumny soniaka. (efekt znikł, jednak brzmieniowo dalej było ok) Kumpel mój ma technicsa z tych srebrnych i droższych, (bo tamten mój 170zł kosztował ;P) i ten mój naprawdę grał lepiej i gdyby nie to że poszedł mi w nim cd- zostawiłbym go. A piszę ten wywód dlatego by Uświadomic Ci że ja nie chcę być pseudoaudiofilem, dokupować sprzęt, ciągle zmieniać itd. co do Kasy- naprawdę jestem w takiej sytuacji że mnie nie stać na więcej, a sprzęt muszę zmienić bo brzmienie KD który mam mnie po prostu denerwuje- kupiłem go w ciemno całkiem to mam no ;p

Trochę mi się wierzyć nie chce że za 350zł nie ma wzmaka który zagra przyzwoicie. To nie jest jakaś złośliwość z mej strony, bo cenie sobie Twoją radę jak i rady Was wszystkich, po prostu bardzo ograniczają mnie finansowe realia o których rozwodzić się nie ma co...

Sory Rafał, na pewno masz większe doświadczenie w sluchaniu tych wzmaków, ale jednak co do solidności budowy t bym polemizował. Nowszy denon PMA-860 jest zbudowany lepiej niż wskazane przez Ciebie. PMA-860 ma już wzorowaną na symetrycznej budowie, tyle, że na jednej płytce, każdyz kanałów posiada swój osobny radioator. W każdym razie, zarówno wspomniane przez Ciebie jak i PMA-860 posiadają bardzo solidne zasilanie (i spore pojemności), co we wzmakach za taką cenę jest wręcz niespotykane. Są atrakcyjne cenowo dlatego, że nie mają bicia jak wiele innych konstrukcji na forach, dlatego też często sprzedawane są za grosze. Prawdą jest też, że te wzmaki pokazują sporo wiecęj niż dzisiejsze nówki do ok. 1500zł, są solidniej zbudowane, bardziej przemyślane i nie tak awaryjne jak obecne nowości:)

DENON PMA-720:

pma720-2.jpg

Denon PMA-860:

229703-denon_integrated_amp_pma860_class_a.jpg

Nie no bądźmy poważni... "Mrok szanuj troszkę innych..." ręce opadają.

W którym miejscu niby kogoś znieważył? Napisał długiego posta, poświęcił swój czas aby coś wyjaśnić i to wcale nie po to aby kogoś obrazić.. Trochę dystansu ludzie :)

Nie no bądźmy poważni... "Mrok szanuj troszkę innych..." ręce opadają.

W którym miejscu niby kogoś znieważył? Napisał długiego posta, poświęcił swój czas aby coś wyjaśnić i to wcale nie po to aby kogoś obrazić.. Trochę dystansu ludzie :)

dla jasności- ja wcale nie uważam że Mrok kogoś uraził, napisałem tylko że szacunku na forum nigdy dość. Cenie sobie Jego radę, oraz wszystkie inne, bo każdy dzieli się swoją wiedzą i czasem w mniejszym lub większym stopniu ;)

Chłopaki, jeszcze jakieś sugestie co do sprzętu?

Może finearts v3 ? Nie jest zły jak za tę kwotę + sterowanie z pilota.

I nie wiem jak teraz chodzi, ale w czasach gdy kupowałem swojego (ze dwa-trzy lata temu)

to w 250 się mieścił :)

Może finearts v3 ? Nie jest zły jak za tę kwotę + sterowanie z pilota.

I nie wiem jak teraz chodzi, ale w czasach gdy kupowałem swojego (ze dwa-trzy lata temu)

to w 250 się mieścił :)

Dzięki Uhu, popatrze, wezmę pod uwagę, chociaż o grundigach nie wiem nic..

Sory Rafał, na pewno masz większe doświadczenie w sluchaniu tych wzmaków, ale jednak co do solidności budowy t bym polemizował. Nowszy denon PMA-860 jest zbudowany lepiej niż wskazane przez Ciebie. PMA-860 ma już wzorowaną na symetrycznej budowie, tyle, że na jednej płytce, każdyz kanałów posiada swój osobny radioator. W każdym razie, zarówno wspomniane przez Ciebie jak i PMA-860 posiadają bardzo solidne zasilanie (i spore pojemności), co we wzmakach za taką cenę jest wręcz niespotykane. Są atrakcyjne cenowo dlatego, że nie mają bicia jak wiele innych konstrukcji na forach, dlatego też często sprzedawane są za grosze. Prawdą jest też, że te wzmaki pokazują sporo wiecęj niż dzisiejsze nówki do ok. 1500zł, są solidniej zbudowane, bardziej przemyślane i nie tak awaryjne jak obecne nowości:)

Posluchaj cos z serii x20 to bedziesz wiedzial o co mi chodzi. Radiatory i takie tam... Nie ma to znaczenia. PMA-1520 tez ma jeden radiator, a dla mnie to najlepiej brzmiacy piec Denona.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Nie przesadzaj z tą najlepszą serią. W pierwszej połowie lat 80-tych robili lepsze piece.

Posluchaj cos z serii x20 to bedziesz wiedzial o co mi chodzi. Radiatory i takie tam... Nie ma to znaczenia. PMA-1520 tez ma jeden radiator, a dla mnie to najlepiej brzmiacy piec Denona.

Ukryta Zawartość

Fakt jest dobry jednak za cenę 2000 DM można było wtedy kupić więcej podobnej klasy wzmacniaczy. Seria x20 brzmi nieco ciemno. Potrzebuje jasnych kolumn.

Udany tani model:

Ukryta Zawartość

Jednak za tą cenę nie oczekujmy cudów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie przesadzaj z tą najlepszą serią. W pierwszej połowie lat 80-tych robili lepsze piece.

Akurat nie mialem tu na mysli starszych konstrukcji, bo nie sluchalem, ani nie mialem.

?👈

777 dawno temu zrobił na mnie spore wrażenie w relacji cena/jakość. 757 to niższy model. Bardzo ładna scena. Troszkę ciepełka ale bez przesady. Dobra analityczność. 790 jest moim zdaniem jeszcze lepszy ale kosztuje swoje. Posłuchaj - warto.

Fakt jest dobry jednak za cenę 2000 DM można było wtedy kupić więcej podobnej klasy wzmacniaczy. Seria x20 brzmi nieco ciemno. Potrzebuje jasnych kolumn.

Udany tani model:

Ukryta Zawartość

Jednak za tą cenę nie oczekujmy cudów.

Dzięki Bald- ten Denon wygląda konkretnie. co prawda na tym portalu znalazłem tylko jedną opinię, ale jest pozytywna, ogólnie tak patrzę że to dośc ceniony wzmak w takiej klasie cenowej. Cudów nie oczekuje- o coś takiego właśnie mi chodzi :)

777 dawno temu zrobił na mnie spore wrażenie w relacji cena/jakość. 757 to niższy model. Bardzo ładna scena. Troszkę ciepełka ale bez przesady. Dobra analityczność. 790 jest moim zdaniem jeszcze lepszy ale kosztuje swoje. Posłuchaj - warto.

no jednak mimo niskiego budżetu są w tym przedziale wzmaki lepsze i gorsze- wiadomo. Ja oczywiście chciałbym mieć możliwośc kupienia czegoś droższego i lepszego, ale jestem w takiej sytuacji że możliwości takiej nie mam. Dzięki bald za charakterystykę brzmieniową, to dla mnie jest b.wazne, bo nie mam możliwości odsłuchów

Ukryta Zawartość

Zrobiłeś kwiecisty opis dlatego przedtem zareagowałem. I nadal uważam że takie rzeczy tylko w T-Mobile ;-) 757 zły nie jest. Jak za te pieniądze jest bardzo dobry. ZA TE PIENIĄDZE.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.