Skocz do zawartości
IGNORED

głośniki do pomieszczenia 30 mkw

Kynio_s

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć włąśnie nabyłem komplet Yamaha Amp. 450 + dvd 550 + głośniki Yamaha 240. W związku z tym że głośniki w tym zestawie są dość słabe więc proszę o pomoc. Jakie głośniki dokupić do tego zestawu jeżeli będzie on działał w pomieszczeniu ok30 mkw.z przeznaczeniem kina domowego (muzykę można postawić na drugim miejscu) Początkowo mam do przeznaczenia ok 1500 - 2500. Nie bardzo wiem co mam kupić, czy zestaw np. Koda 702 + sub sw 850 czy Eltax ???, czy może najpierw wybrać dwa głośniki główne i centralny (podobno powinny być tej samej klasy).

Jeżeli chcesz skompletować zestaw głośników w tej cenie to pozostaje w zasadzie tylko KODA (sam miałem podobną sytuację) bo Diamondy albo Celestiony są już sporo droższe. Raczej unikaj tanich zestawów ELTAXA chyba że masz naprawde ograniczony budżet. Sprawdź głośniczki koda F51 + sw 100B - moim zdaniem bardzo fajnie grają zarówno w KD jak i w stereo (jak na tą cenę). 702 też nie powinny sprawić zawodu ale raczej unikaj SW1000 - sw 100B jest o 100 PLN droższy i moim zdaniem warto dołożyć taką kwotę. Przede wszytkim koniecznie przesłuchaj zestwaw przed zakupem.

Pozdr.

Kynio_S -> jeżeli masz wyrzucić pieniądze to lepiej zostań przy głośnikach z zestawu i pooszczędzaj trochę na coś lepszego, jeżeli chcesz dojść do KD małymi kroczkami to lepiej kup przód (L,P,C) a na surroundy używaj tych z zestawu Yamahy. Starczy Ci na dłuższy czas i nie będziesz miał problemu wywalonej kasy na kolejne "przejściowe" głośniki.

Odnośnie kompletowania drogiego zestawu krok po kroku, to jak najbardziej zgoda, trzeba jednak pamiętać o paru rzeczach - (i) głośniki mają pracować z budżetowym ampli , który po prostu nie wykorzysta potencjału drogich konstrukcji, (ii) zestaw w założeniu będzie grał głownie w kinie a tutaj różnice między głośnikami nie są aż tak powalające jak w stereo oraz (iii) nie każdy chce ładować nieskończoną kasę w KD i to w dodatku z rozłożeniem na pare lat. Dlatego polecilem KODE bo przy tych ograniczeniach/ założeniach moim zdaniem się sprawdzi.

GHUL -> chcesz mi powiedzieć, że w KD jest mała różnica pomiędzy moimi Paradigmami 40 v. 3 a np. JBL E30 czy Infinity Beta? Dobre głośniki do KD są tak samo istotne jak w Stereo.

Po prostu snobizm stereo-cośtam-filów sugeruje, że KD jest z założenia gorsze, a co z formatami SACD, DVD(A), DTS96/24, może niedługo (nie za 5 lat) Kynio_S będzie chciał posłuchać ulubionego kawałka z płyty nagranej w tych formatach i co, będzie znowu musiał zmienić głośniki coby wszystko lepiej grało. Nadal proponuję wydać 2000PLN na fronty a do surroundu (na razie) używać pudełek z zestawu Yamahy. Na dłuższą metę da to więcej zadowolenia z dźwięku niż ciągła wymiana głośników na coraz lepsze.

Jasne, zgadzam się, ale jest to dobre wyjście tylko jeżeli Kynio_s będzie chciał włożyć dużo większą kasę w przyszłości w budowę drogiego systemu. Może po prostu chce mieć znośny, budżetowy system od razu. Nie przekonuje mnie też argument że dobre fronty + pierdziawki na centrze + tyłach dadzą w kinie dużo lepszy efekt niż np. kody 702 z subem [przy ampli Y450 oczywiście].

GHUL ty sobie zarty robisz?? Diamonty i Celestionz sa sporo drozsze od kody??? ja widziałem w prawie tej samiej cenie.To jest ta sama klasa głosników,i diamonty wcale nie naleza do wyzszej pułki a to ze sa drosze w niektórych sklepach to nie znaczy sie ze sa lepsze.

Celestion F30+F10+F35C+S80 5 kolumn+ sub.aktiv. = 3890 zł w promocji sklepu Meloman Lublin. Może zejdą trochę z tej ceny ale i tak wychodzi drożej niż średniej klasy zestawy kody w rodzaju KF 225 czy EX566. Diamond 8.3, 8.1, Center + sub wychodzi w tym samym sklepie (w tzw. promocji) 3200 PLN więc też ciut więcej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Słuchając rozumu....

Ale musisz przyznać, że cena rzeczywiście jest dobra. Szkoda tylko, że jest to mało znana firma w Polsce. Pewnie dystrybutor mało prężny w tym zakresie bo głośniki cieszą się powszechnym uznaniem. Razem z kablami to rzeczywiście okazja dla kogoś kto akurat szuka takiego zestawu.

Słuchając rozumu....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.