Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer A209r + JBL e80, nowy wzmacniacz

kantner

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jest to mój pierwszy post na forum audiostereo.pl więc proszę o wyrozumiałość:)

Jakieś dwa lata temu zakupiłem zestaw stereo Pioneer A209r + kolumny JBL e80. Kupowałem kompletnie pod wpływem chwili, korzystając z okazji cenowej. Przez dłuższy czas używałem zestawu do słuchania muzyki z mp3, laptopa, starych vinyli, streeming stacji radiowych. Nie urywało to że tak powiem dupy ale był jakiś dźwięk - swego rodzaju ignorancja. Po jakimś czasie postanowiłem wykorzystać ten zestaw nieco lepiej, muzyka w bezstratnym formacie, dobrej jakości vinyle i... zakochałem się w muzyce na nowo. Od kilku tygodni nie oglądam prawie wcale telewizji (sądząc po nagłówkach portali internetowych bardzo się z tego cieszę). Wieczory mijają na słuchaniu starych płyt Cohena, Sinatry, Kate Bush, Nalepy itp.

W międzyczasie poczytałem sobie opinie na temat sprzętu który posiadam. W przeważającej większości są to negatywne opinie na temat kolumn, i niezbyt wiele opinii (chyba same negatywne) o wzmacniaczu. W międzyczasie zauważyłem że wzmacniacz srednio sobie radzi z ostrzejszą muzyką jak heavy metal, hard rock.

Chciałbym wymienić sam wzmacniacz na lepszy, taki który da jeszcze lepsze brzmienie przy spokojnej muzyce i będzie potrafił przyzwoicie zagrać rocka. Jako że temat audio jest dla mnie kompletnie nowy, prosił bym o poradę.

knr

https://www.audiostereo.pl/topic/108649-pioneer-a209r-jbl-e80-nowy-wzmacniacz/

Hej!

Witamy nowegona forum! Radzę przejrzeć zakładki start i hi-fi, wiele pytań tego typu pada od świeżych użytkowników, pewnie znajdziesz coś dla siebie.

Zakładając tez taki wątek należy podać:

-metraż pomieszczenia w którym słuchasz

-oczekiwania/ wskazówki odnośnie gustu (jakie brzmienie lubisz)

-no i budżet

Te JBLe brzmią bardzo żywo, dynamiczne kolumny typowe w sumie dla tego producenta. Do uzy, którą podałeś ja bym zrobił myk i wybrał ciepło brzmiący zestawik. mając ok1000-1500zł szukałbym tannoy m2 i do tego jakiegoś starszego NADa lub ewentualnie serii c i tu co najmniej c350. Do tannoy może też być fajny marantz PM-68 (do dostania za 700zł - tyle wart).

Hej!

Witamy nowegona forum! Radzę przejrzeć zakładki start i hi-fi, wiele pytań tego typu pada od świeżych użytkowników, pewnie znajdziesz coś dla siebie.

Zakładając tez taki wątek należy podać:

-metraż pomieszczenia w którym słuchasz

-oczekiwania/ wskazówki odnośnie gustu (jakie brzmienie lubisz)

-no i budżet

Te JBLe brzmią bardzo żywo, dynamiczne kolumny typowe w sumie dla tego producenta. Do uzy, którą podałeś ja bym zrobił myk i wybrał ciepło brzmiący zestawik. mając ok1000-1500zł szukałbym tannoy m2 i do tego jakiegoś starszego NADa lub ewentualnie serii c i tu co najmniej c350. Do tannoy może też być fajny marantz PM-68 (do dostania za 700zł - tyle wart).

Nie chciał bym zmieniać całości, podoba mi się brzmienie JBL. Prawdę mówiąc nigdy nie byłem zbytnim fanem muzyki, którą wymieniłem. Słucham raczej muzyki rockowej (TSA, GnR, Pearl Jam + masa ostrzejszych i mniej ostrych kapeli). W pewnym sensie dzięki posiadanemu sprzętowi zacząłem słuchać Cohena, Cave'a itp. Wydaje mi się że ta muzyka brzmi najlepiej na tym zestawie. Nawet przy niskiej głośności głos Cohena sprawia że meble w salonie drżą. Chciałbym tutaj zaznaczyć iż przełączyłem wzmacniacz na tryb Direct Source i słucham w większości muzyki z wysoką notą DR na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Muzyki ze zgniecioną dynamiką na moim sprzęcie słuchać się nie da, np Black Sabatch - 13 brzmi po prostu tragicznie i po chwili głowa eksploduje.

Metraż pomieszczenia to ok 50m2,

Czytałem że wzmacniacze Rotel nadają się do rocka. NIe chciał bym jednak tracić przyjemności ze słychania spokojniejszej muzyki.

Moj budżet na wzmacniacz to ok 800-1200zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj,

moim zdaniem posłuchałbym jednego z modeli wzmacniaczy NAD - C316BEE lub optymalny C326 BEE.

Zapraszam na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie wiem czy rotel się dogada z JBLami, ja do nich szukałbym czegoś spokojniejszgeo, co lekko CI ociepli brzmienie i wysunie średnice.

Osobiście nie szedłbym droga Q21 (w sensie zrezygnowąłbym z nowego sprzętu). Szukaj na allegro, NAD to dobry kierunek. Przy tak skutecznych kolumienkach powinien się też sprawdzic taki MFik:

Ukryta Zawartość

słucham go często, z żywymi kolumnami może być ciekawie. Lekko utemperuje skoczność, podciągnie średnice.

Ukryta Zawartość

Ze względu na budżet zdecydowanie preferowałbym używany sprzęt.

Jako że nie mieszkam w Polsce, szukałem wspomnianego MF Elektra E10 i znalazłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 300e. Czy to dobra cena za ten sprzęt?

Z NADów ciekaw jestem modelu NAD C340 w cenie 200e.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.