Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam głębi

Marcin711

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów.

Słuchałem wczoraj w salonie MA RX2 i Dynek DM 2/7 niestety rx2 były pierwsze....mają niesamowitą głębię ale są podkręcone na końcach. Dynaudio były kosmicznie neutralne /musialem się mocno wsłuchiwać/ choć sprzedawca twierdził że to bardzo analityczne kolumny no i nie miały tej "głębokości sceny". Serce mówi- rx2, rozum : zmęczy cię ten dźwięk, weź 2/7 i gdybym usłyszał tę głębię pewnie bym je wziął....

wzmacniacz NAD 320BEE to mój , CD też NAD ale jakiś nowy nie pamiętam, pokój mam 23 m2 słuchałem, Steva Hackett'a (Genesis Revisited II)live.

Jeśli słyszeliście jakieś fajne skrzynki w okolicach 2 tys. z "głębią" z detalami ale bez metaliczności to proszę o pomoc.

pozdrawiam z Lublina

https://www.audiostereo.pl/topic/108614-szukam-g%C5%82%C4%99bi/

Głębia zależy oczywiście też od samych kolumn ale również od akustyki w pomieszczeniu oraz od ustawienia kolumn. Co do Dynaudio to zawsze świetnie brzmiące kolumny o ciepłym, soczystym i łagodnym brzmieniu. Bynajmniej nie namawiam ale w audio najczęściej jest tak, że to co podoba się nam przez 15 min już niekoniecznie będzie się podobało podczas kilkugodzinnych odsłuchów.

Słuchałem wczoraj w salonie MA RX2 i Dynek DM 2/7 niestety rx2 były pierwsze....mają niesamowitą głębię ale są podkręcone na końcach. Dynaudio były kosmicznie neutralne /musialem się mocno wsłuchiwać/ choć sprzedawca twierdził że to bardzo analityczne kolumny no i nie miały tej "głębokości sceny". Serce mówi- rx2, rozum : zmęczy cię ten dźwięk, weź 2/7 i gdybym usłyszał tę głębię pewnie bym je wziął....

To co napisałeś w ogóle mnie nie dziwi. Możesz mi wierzyć, że tego bólu doświadczałem przez ostatnie 4 lata.

2-3h słuchania w salonie nie jest niestety wymiernym wskaźnikiem. To na pewno coś, ale w domu po czasie... różnie z tym bywa. Przerzuciłem w ten sposób kilkanaście kolumn jedna, po drugiej. W końcu ślepy traf chciał że się udało.

Na Twoim miejscu dozbierałbym do 3 kzł., uzbroił się w cierpliwość, czekał na okazję (jakaś kosmiczna obniżka cen - nowy sprzęt) i jednocześnie uważnie monitorował rynek wtórny.

Na allegro ostatnio pojawiają się różne Spendory (moim zdaniem warto posłuchać). To bardzo specyficzne granie, ale jak to by Ci się spodobało, to tak jak ktoś kiedyś napisał; od tego momentu będziesz co najwyżej wymieniał elektronikę.

Gość

(Konto usunięte)

Witam kolegów.

Słuchałem wczoraj w salonie MA RX2 i Dynek DM 2/7 niestety rx2 były pierwsze....mają niesamowitą głębię ale są podkręcone na końcach.

Napisz, jak bardzo głęboka, była ta niesamowita głębia, by każdy mógł sobie spróbować wyobrazić to, o czym piszesz.

Nie piszesz za to niczego o "scenie", "szerokości", "hektarach przestrzeni", a to tym gorzej dla tego co piszesz, bo te przywary występują wespół w zespół z głębią.

Więc, ile centymetrów miała ta głębia ?

Po pierwsze zmień wzmacniacz! albo zrób mu to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) co byś nie podłączył do tego wzmacniacza to i tak głębi nie uzyskasz bo kiepski PRE w tym wzmacniaczu tego nie przepuści...jak się na to mówi? "wąskie gardło" czy jakoś tak...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czułem po prostu jak by wokalista stał na wyciągnięcie ręki....nie to że śpiewał ze środka... on tam "był" /zajebiste uczucie /. za nim i po bokach reszta zespołu nagranie jest "live " wiec czułem przestrzeń.... wzmaka nie chciałbym zmieniać w salonie słuchałem właśnie NADa....myślę że to zasługa tych rx2..... ale i akustyki pomieszczenia które jednak różni się od mojego pokoju..... stąd moje rozterki które skrzynki wybrać......

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

To po prostu chyba była scena.Wokal dość blisko-niemal namacalnie,dobra separacja instrumentów,można określić gdzie na czym kto gra-wskazać palcem przy zamkniętych oczach,coś było dalej-coś bliżej,coś w głębi przed tobą itd.

Na nagraniach live często są takie efekty( o ile są dobrze na płytce zrealizowane)-o ile o to ci chodzi i to słyszałeś o czym ja napisałem.

Każdy to inaczej określa(Pacuła i Kisiel są w tym debeściaki ha ha ) :)

Studnia na rynku w Kazimierzu Dolnym do lustra wody około 60 metrów-krzyknij sobie w nią-wtedy poczujesz głębię.

pozdr.

Skaczesz po internecie,pod każdym niemal testem-lub opisem danego klocka dajesz rady jak ktoś coś napisze że mu nie gra,to sugerujesz że (klocki trzeba dopasować) o ile to ty,bo też jest login (stary audiofil)-więc jak to ty to nie pisz mu bzdur o studni,tylko jak taki dobry KUBA jesteś to pomóż chłopakowi.

Gość rydz

(Konto usunięte)

To po prostu chyba była scena.Wokal dość blisko-niemal namacalnie,dobra separacja instrumentów,można określić gdzie na czym kto gra-wskazać palcem przy zamkniętych oczach,coś było dalej-coś bliżej,coś w głębi przed tobą itd.

Nie z takimi klocuszkami .....takie granie , i wieloplanowa scena....hehe.

No cóż, naprawdę to czułem i słyszałem....może te rx-y nie są takie złe.... i to z NADem.... :-)

Napewno grało też pomieszczenie.....

Ciekawe czy dynaudio 2/7 też potrafią zbudować taką przestrzeń....

Właściciele salonów wydają często ciężką kasę na akustykę swojego pomieszczenia , a poza tym do końca nie wiesz jakie okablowanie było podłączone ( o to potrafi zrobić duuużą różnicę ) , więc dla Ciebie najlepszym miernikiem jest ... osobisty odsłuch skrzynek we własnym lokalu , z własną elektroniką i ... żadna opinia z forum tego nie zastąpi . WIĘC , WYPOŻYCZ I U SIEBIE ODSŁUCHAJ !!

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Pisałem kilka razy,i słyszałem u kolegów-że nie musimy wydać dziesiątek tyś żeby to uzyskać.Więc prosta odpowiedz-pomieszczenie-i w miarę przyzwoita elektronika.

Ja też gram na Nadzie przez SM6 jako Pre i DAC a z Nada korzystam jako KM ,faktem jest że mam inne kolumny-i wszystko jest podane jak na dłoni,scena w głąb i w szerz,separacja instrumentów itd -oczywiście musi to na płycie być,bo nie znaczy to że włączysz każdą i taki efekt jest.Pewnie są większe i mniejsze plany,ale ja mu wierzę że to usłyszał.

No w końcu to on prosi o pomoc,i to on słyszał,więc dlaczego mamy mu nie wierzyć.

Czasem tak bywa,a nawet często że te najdroższe klocki w danym pomieszczeniu nie zagrają tak fajnie jak te tańsze w dobrym akustycznie pomieszczeniu.

I dziwi mnie właśnie jak widzę te paczki po 20-30 tyś z klockami po 50 koła ,a baza kolumn wynosi 1,5m,stoją przy ścianie,obok przejście(ogromne) do drugiego salonu,pomieszczenia wysokie po 4m,żadnego dywanu,żadnych paneli akustycznych(nawet wbudowanych-bo to się widzi)-więc sam zobacz-poco,ano po to bo ma się kupę kasy-ale zielonego pojęcia o zasadniczych podstawach akustyki itd.-no ale gra i sąsiedzi i znajomi mają co pozazdrościć.

A w salonie to ten sam model NADa co u Ciebie?

Wysłane z mojego Z30 przy użyciu Tapatalka

No chyba 320 się im nie uchowała-no chyba że .... ;)

Gość rydz

(Konto usunięte)

,faktem jest że mam inne kolumny-i wszystko jest podane jak na dłoni,scena w głąb i w szerz,separacja instrumentów itd -oczywiście musi to na płycie

Proszę czytać uważnie to co napiszę .

No , scenę w głąb i jakąś tam szerokość można uzyskać nawet z niedrogiego zestawu pod warunkiem dobrego ustawienia kolumn

Pewnie są większe i mniejsze plany,ale ja mu wierzę że to usłyszał.

Jak napisałem wyżej ,coś tam słyszał , bo napewno nie wiele planów np, wyrażnie wokal przed głośnikami , niekiedy jakieś dżwięki z lewej / prawej strony przed kolumnami, na równi głośników lub lekko za... następnych wyrażnie ustawionych muzyków ich instrumenty ...a za nimi jeszcze bardziej w głąb sceny następne instrumenty , przeszkadzajki itd.

Takie wrażenia do uzyskania tylko w drogich urządzeniach Audio ,z bardzo dobrze przygotowanym akustycznie pomieszczeniem...czegoś takiego po prostu trzeba posłuchać, wtedy jest punkt odniesienia do tego co usłyszał Kolega Marcin....bo jemu i nie tylko tak się wydaje....że to scena z wieloma planami..

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

No to ustawi tak a nie inaczej,popracuje z pomieszczeniem i za niewielkie pieniądze (głębie) uzyska. ;)

A wyżej nic nie napisałeś(że coś tam usłyszał) tylko że takie granie nie z takimi klocuszkami. ;)

A co do wokalu przed głośnikami,wyraznie ustawione instrumenty,z daleka jakieś przeszkadzajki-są do uzyskania na wcale nie bardzo drogim sprzęcie-przykład mój. ;)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Szkoda mojego dziobania w klawiaturę...jak posłuchasz/chacie świetnie zestawionych drogich systemów , będzie wiadomo o czym ja piszę.

Po-zdrówko.

Ps, Ja bym wybrał Dynaudio ,jak zapewnisz kolumnom minimum 100-150 cm ustawienie od tylnej ściany , będzie " git"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.