Skocz do zawartości
IGNORED

Rock kontra Baltlab kontra Amplifikator

pawelm

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie i Panie

Coraz bardziej jestem przekonany o chorobie polskiego rynku audio. Nie wynika to bynajmniej z niecheci Polskich audiofili do rodzimej produkcji ale z jakis dziwnych form sprzedazowych. Audio Klan ma coraz wiekszy udzial w rynku i proporcjonalnie do tego wzrastajace ceny. Polscy producenci sa bardzo biedni i nie moga sie dogadac z bardzo biednymi wlascicielami sklepow. Mysle ze przy sprzedazy kilkudziesieciu sztuk miesiecznie, mozna obnizyc cene jednostkowa itd a tu mamy przyklad ze na rynku warszawskim jest....pusto. Te ww 3 wzmaki sa chyba najlepszym przykladem checi prowadzenia szerszej dzialalnosci a wychodzi na to ze jest prowadzona w sposob nieumiejetny ( przepraszam za kasliwe uwagi).

Dlatego spotkanie takie moglo by byc jedyna mozliwoscia poznania tych produktow i ich jakiegos tam promowania ( lub zjechania)

P

Wydaje się, że w tej sytuacji zostało jedyne wyjście umówić się i samemu pojechać do producenta albo umówić się z nim na odsłuch u siebie w domu. /Najłatwiej to pierwsze./

Pozostają jeszcze koledzy dysponujący danym sprzętem, jeśli mieszkają stosunkowo blisko i pozwolą na odsłuch u nich w domu nieznanej osobie, kosztem ich prywatnego czasu.

Możliwe też, że producenci nie są zainteresowani odsłuchami w towarzystwie wielu słuchaczy, tylko tym jednym interesującym się, sam na sam. (Kibice niepotrzebni.)

Koszty wyjazdu, strata dnia w przypadku nietrafienia ktoś ponosi. Kiedy transakcja zostaje zawarta na pniu, nie ma problemu, powyższe rozmywa się to po kościach, a obie strony są zadowolone.

* * *

A ja chętnie porównałbym: ECI-2, Baltlaba, Creeka, np. 5350 i może jeszcze Amplifikatora.

• Redaktorzy

Co do testu Rocka i Amplifikatora to wygląda na to, że nie zdążyły się załapać do tegomiesięcznego numeru. Dołożę starań, żeby były w następnym. Chętnym mogę na razie prywatnie opowiedzieć, co tam wysłuchałem.

• Redaktorzy

ja go słuchałem całkiem sporo (stał w Ambidzie, gdzie bywałem prawie co tydzień)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>Józwa Maryn: Przepraszam, że na forum, ale twój adres Aberdeen'owy w "o mnie" już chyba nie działa (adresat nieznany) - mogę prosić o wrażenia w formie pisemnej na priva (w "o mnie")?

> Fr@ntz i Romekp

Dziękujemy za pochlebne opinie, ale WI-4 w Ambidzie słuchać nie mogliście - nigdy go tam nie było. Słuchaliście raczej jego poprzednika WI-3. WI-4 je podobny, ale dźwiękowo jeszcze o poziom wyżej.

Leszek Szybkowski

• Redaktorzy

Nuda Veritas - przepraszam za pomyłkę. Po prostu było to kawałek czasu temu a poza tym zwracałem i nadal zwracam mniejszą uwagę na symbole a większą na dźwięk a ten wspominam bardzo miło. Połączenie z Coupletami i CECem było praktycznie idealne.

A tak na marginesie jak wygląda dostepność monobloków? Grały jescze lepiej (do czasu aż Daniel jednego nie sfajczył;-))

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>Romekp - zwracam honor

>Fr@ntz

Momoblocki MB3 są dostępne natychmiast.

MB2 - podobne zewnętrznie do tych, których słuchałeś u Daniela, zaktualizowane z uwzględnieniem najnowszych osiągnięć wiedzy, robimy obecnie tylko na zamówienie za przedpłatą.

Ich ekonomiczno-ekologiczna obudowa, adaptowana ze starego zasilacza, powstała z myślą utrzymywania kosztów, a więc i ceny, na jak najniższym poziomie. Niestety audiofil chce wydać jak najmniej za rzecz możliwie jak najdroższą, tak więc obudowy te nie znalazły uznania u większości potencjalnych klientów (wyglądały za tanio) i dlatego powstały monobloki MB3, gdzie na obudowie oszczędzaliśmy już mniej. MB2 pozostają dla tych, dla których ważny jest tylko dźwięk i nie mają zbyt wymagających kolumn. Drobna przewaga dźwiękowa MB3 nad MB2 istnieje niemal w każdej konfiguracji, niemniej wyraźna staje się tylko przy trudnym oobciążeniu. MB3 spokojnie można obciążyć kolumnami ze spadkami oporu poniżej 2 ohmów. Do MB2 takich kolumn nie polecamy.

• 2 tygodnie później...

Jeśli chodzi o wzmacniacze Nuda Veritas z szczunkiem do wszystkich.W cenie 7000zł za Wi-4 ,nie ma rynku polskim urządzenia który jest w stanie oddać atak dynamiczny tranzystora i rozdzielczość lampy.Chcę jednocześnie nadmienić, że model Wi-4 należy porównywać z takimi wzmacniaczami jak Gryphon ,Krell czy podobne, a nie urządzeniami w okolicy 10000zł.Jest to wzmacniacz który, może stać się pełnoprawnym "klockiem" systemów Hi-End Zalecam do połączeń kolumny w okolicach 30000zł i kable firmy Albedo.Natychmiast pokazuje wartość i klasę sprzętu towarzyszącego .Romek.p sluchaliście Wi-3 który ma nie wiele wspólnego z Wi-4.Prywatnie słucham lamp...moja szczera rekomendacja.

Ascetyczny wygląd,ale robi wrażenie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciekawa firma.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

U Robtango słuchaliśmy z kolegą WI 3 i WI 4.

Nie był to długi odsłuch, ale...WI3 Cieplejszy i bardziej gęsty niż WI4, mniej rozdzielczy i basik jest "powiększony", jak sami zresztą konstruktorzy twierdzą, że raczej do konstrukcji monitorowych albo jak sądzę dwudrożnych podłogówek. WI 4 to kawał klocka i warto naprawdę mu się przyjrzeć "brzmieniowo" dłużej z bliska, my niestety raczej tego nie zrobiliśmy. Krótko można powiedzieć, że dźwięk jest bardzo otwarty, neutralny i przezroczysty, dynamika w skali makro i mikro, analityczność, bez efekciarstwa; w tym wzmaku drzemie moc !!! Tarfo w środku jest naprawdę olbrzymie:) Jeżeli ktoś rzeczywiście szuka czegoś wyjątkowego za 7000 to może śmiało udać się na odsłuch... a nawet szczerze zachęcam.

-> pitdog: a jaka ich cena... ;-)) ?

Choćbym pękł, nie kupię wzmaka za > 4kzł, bo mnie nie stać, stąd i zainteresowanie minimalne.

Dlatego do droższych konstrukcji podchodzę jak do "sztuki dla sztuki", jedynie w kat. punktu odniesienia lub ciekawostki.

Ładnych kilka lat temu, Kustagon wystawiał się na AS. Pamiętam, że napędzane były nim AudioWave'y. W głowie zostały mi tylko pozytwne skojarzenia. Od tamtego czasu nie słuchałem ani nie interesowałem się ich produktami -> za drogie dla mnie.

Drugiej firmy w ogóle nie znam.

Pozdr.

Lorpa -> moje pytanie bylo do ... pawlam bo to on zaczal ten watek :)

Andrea -> prowadze od jakiegos czasu korespondencje z panem Darkiem z Kustagona - co prawda o DACach - ale zdecydowanie wynika z niej, ze z panami mozna sie dogadac rowniez co do ceny, pod warunkiem, ze nie upierasz sie co do wersji standardowej urzadzenia. Zreszta rozmawiamy rowniez o pokazie Kustagona w Wawie - byc moze dojdzie do niego w pazdzierniku wiec moze bedzie okazja posluchac.

Panowie i Panie

Poniewaz minely wakacje i czas wrocic do naszych ulubionych testów zaproponuje spotkanie moze sobota 2 pazdziernika.

Na razie mamy do dyspozycji Rocka i Baltlaba i czekamy na kogos z Amplifikatorem ;-D

P

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.