Skocz do zawartości
IGNORED

prośba o pomoc przy wyborze kolumn Dali 7 czy BX6

Bajser

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, proszę o pomoc przy wyborze sprzętu.

Jestem nowym użytkownikiem i mam pytanie dotyczące zakupu kolumn i wzmacniacza. Kubatura pokoju ok. 24 m2 w kwadracie - nie wiem czy to dobrze, bo w jednym salonie powiedzieli mi że jak kwadrat to fatalnie. W drugim ze to bardzo dobrze.

Polecili mi kolumny Dali Zensor 7 (jako wg. niego najlepszy wybór na dłuuugie lata, graja doskonale oddając bardzo naturalne brzmienie na niskich, średnich i wysokich tonach) i wzmacniacz Marantz PM6004. Co ważne powiedział iż dużym, błędem będzie kupić amplituner, gdyż żaden amplituner nie zagra poprawnie. Amplituner za 2000 to chłam, i lepiej kupić dobry wzmacniacz za 2000 zł. i później coś dokupić - przynajmniej taka opinię usłyszałem i nie wiem czy to prawda. Wolałbym amplituner, bo moja Pani uwielbia "trójkę", ale sam tuner też można osobnio dokupić. Chodzi o to żebym nie stwierdził za rok że trzeba zmienić kolumny czy wzmacniacz są za słabe. Słuchamy z moją Panią głównie rock, jazz i metal (Od Stinga i Pata Metheny do Metallica). Aczkolwiek chcę żeby dało się słuchać filmów np. Star Wars, bo całoś podłączę też do TV i bluray. Poczytałem natomiast że do rock/metalu polecali na forach Monitor Audio BX6 - a może jakiś inny model? Proszę o opinię znawców bo ja jestem kompletnym laikiem a chcę mojej Pani zrobić niespodziankę. I czy jeśli podłączymy na razie marny tuner i bluray to na razie damy radę? Oczywiście w ciagu roku dokupię porządny bluray/cd.

Z góry dziękuję za pomoc.

Sprecyzuj kolego dokładnie budżet oraz

czy sprzęt może być używany

Kwadrat,prostokąt i tu i tu można przy odpowiednim zaadoptowaniu stworzyć

dobre środowisko dla odsłuchu.

Chodż faktycznie większość adoptowanych pomieszczeń posiada wymiary

o kształcie bliższym prostokątowi.

Co do zaproponowanych kolumn Dali prezentują dość łagodny charakter,

ze zrównoważeniem w całym paśmie.

Charakteryzuje je plastyczna ocieplona średnica i dość łagodna ale przyzwoicie

szczegółowa góra.

Najbardziej nadają się do dość spokojnej muzyki,blues,jazz.

BX-5 to kolumny dość uniwerslane aczkolwiek dadzą więcej energii,

dynamiki. W dźwięku nie brakuje pazura,zadziorności.

Posiadają ostrzejszą od Zensorów górę ale również dają średnicę

o przyjemnej barwie.

Myślę że lepiej sprawdzą się od Dali np. w rocku.

Przy założeniu amplituner stereo/wzmacniacz stereo cena 2000zł

teoretycznie wzmacniacz stereo zagra lepiej.

Na czymś muszą przyoszczędzić ażeby dodać parę bajerów.

Lepszym wyjściem stawiając strikte na jakość brzmienia będzie

tak jak piszesz dokupienie w późniejszym czasie ewentualnie oddzielnego

tunera

.

Co do zaproponowanego Ci Marantza radziłbym raczej poszukać

czegoś innego,nie jest to wzmacniacz konurencyjny,wybitny w swojej cenie.

Z produktów nowych w podobnej cenie lepiej

powinien poradzić sobie schociażby Nad C-326BEE.

Oczywiście jest to tylko moje zdanie i przydałby się

odsłuch.

Jeżeli podłączysz zestaw do słabego jakościowo źródła(bluray,tuner)

to oczywiście będzie ono wąskim gardłem/ograniczeniem dla

całego systemu.

Naturalnie kupując źródło lepszej jakości podniesiesz poziom

jakości brzmienia.

Moim zdaniem dali i monitor audio to nie są kolumny do mocnego rocka. Te pierwsze są za delikatne i mało dynamiczne, drugie grają szczupło i metalicznie. Poszukaj coś z focala, to kolumna uniwersalna zagra wyrafinowanie a gdy trzeba dynamicznie i mocno. Co do wzmocninia poszukaj amplitunera stereo, żeby było mocowo dobrze proponuje jakąś yamahę, nawet jest teraz z siecią rn-500

Oj z focalem do ostrego rocka bym uważał

sam nieraz przerzucam swoje 806V pod lampę i na kawałkach chociażby

Gunsów jak dla mnie nawet na niej zbyt jazgotliwie,metalicznie.

Może też kwestia okablowania-srebrne głośnikowe i srebrny IC

lub źródła.Pomieszczenie dobrze zaadoptowane.

W każdym bądź razie jak dla mnie góra w BX-5 łagodniejsza niż Focal

a przynajmniej 806V,również środka więcej w monitor audio,

ma przyjemniejszą barwę,bardziej nasyconą.

W 806V mi tego brakuje.

Jeżeli już focal to trzeba odpowiednio dobrać okablowanie,

piecyk i źródło.

Ażeby złagodzić co nieco górę i nasycić,wyciągnąć do przodu średnicę.

Budżet najpierw był 2000, a teraz sam nie wiem ok. 5000 ale jak trzeba by bardzo - to mogę trochę dodać.

Sprzęt może być używany, nie musi być nowy, choć z niepewnej ręki a tym bardziej bez sprawdzenia na pewno się nie odważę kupić. Radzono mi kupić używany wzmacniacz (dokładnie NAD-a 326bee), ale za to kolumny nowe.

Kolumny zostają do wyboru na dzień dzisiejszy BX6 lub Dali7. Będę pojutrze jak mi się uda na odsłuchach to może coś bardziej powiem. Do odsłuchu chcę zabrać Stinga, Kult, Radiohead (ostatni) i czarną Metallicę. Z filmów Star Wars. A mojej młodości (Ironi, Megadeth czy Slayer) słucham już coraz mniej. Coraz częściej jest to Chris Botti czy Michael Buble. Czyli raczej Dali...

Wzmacniacz chyba faktycznie kupię stereo, bo do kina już chyba nie zamierzam rozbudowywać. A tuner i bluray 3D latem - ograniczenia finansowe. Nie chcę teraz kupić wszystkiego a potem żałować że nie gra to jak powinno. Nawet jak przez 6 miesięcy dźwięk nie będzie idealny. Wolę na razie podłączyć wszystko do TV i rozbudować o resztę za pół roku. Aczkolwiek na razie bluray, a duuużo później CD. Co ważne - bardzo dużo słuchamy koncertów w bluray. Druga sprawa, że chciałbym żeby to wszystko było podłączone do komputera (albo przez przenośny dysk) i żeby można było puścić film itd. więc wzmacniacz (nie wiem czy się da) musiał by być w miarę multimedialny. Co raczej wskazuje na amplituner/wzmacniacz sieciowy. Aczkolwiek z tym mogę poczekać do lata żeby mieć to w bluray. Trochę sieczkę napisałem :-)

Marantz PM6004 - może faktycznie NAD - ale może poproszę o podłączenie obu w czasie osłuchu i wtedy ocenię. Może jakiś inny - jak już będę na odsłuchu to będę miał wybór.

Aczkolwiek nic nie jest wybrane czy przesądzone, Jeśli mogę prosić o inne propozycje czy uwagi będę bardzo wdzięczny.

Jeśli bym się uparł na amplituner - to proszę polecić mi może jakiś konkretny, a przynajmniej firmę. Powyżej polecono mi Yamahe RN-500, a ja jeszcze znalazłem Denon AXR-2000 i Pioneer N-50. Ale tu nie wiem jak sprawdzić żeby sprzęt był za słaby do takich kolumn.

Jeszcze pytanie z innej beczki. Może na razie warto kupić amplituner (mogę trochę dołożyć) a upolować bez nacisków na allegro używanego Nada 526bee wraz z cd-kiem np. nad 541 albo nowego 515bee ja mi wcześniej radzono? Czy to wszystko będzie wtedy grało tj. amplituner + bluray dla filmów i koncertów, a komplet NAD do muzyki. Tylko nie wiem czy jestem w stanie to wszystko podpiąć odpowiednio do kolumn?

Przepraszam za moją ignorancję, alekto pyta nie błądzi. I z góry dziękuję za poświęcony czas.

Jesli chodzi o wzmacniacz to z mojej strony polecam Ci NAD 326 BEE miałem i byłem bardzo zadowolony wymieniłem na model wyższy.

Jesli chodzi o kolumny to BX odpusc teraz w dobrej cenie możesz rozejrzeć się za RX6 sa wyprzedawane.

Zensor 7 faktycznie ciekawe brzmia. Czy do rocka, to pytanie jaki masz wrażliwy słuch. Natomiast na pewno porównuj Zensory z RXami.

Zapodaj sobie tez na testy tańsze Tannoy V4i, mogą cie pozytywnie zadziwić. A została by ci kasa w kieszeni.

6004 jak dla mnie jest poprawnym wzmacniaczem. Jak bym był nieco starszy wybrał bym jego (bez obrazy, chodzi o takie spokojne granie). Przy NADzie dostałem takiego podrywu którego się spodziewałem.

Jesli amplituner to możesz polować na Yamahe RN500 z siecia lub RS 500 ze zwykłym radiem.

Na pewno nie amplituner do kina x2000, RXV573, Czy TXN 626 itp. chyba że później chcesz rozbudować do kina. Ale stracisz na muzyce.

Witam

chciałbym zakończyć temat - po miesiącu wybierania - dokonałem zakupu. Wybrałem komplet Yamahy RN500 oraz bluray BD-S673 + komplet podłogowych Cabasse Jersey MT31.

Jestem laikiem, ale moja Pani ma świetny słuch (po szkole muzycznej itp.) i moim zdaniem i jej zdaniem Cabasse są dużo lepsze niż wcześniej wybierane Dali 7 lub BX6. Istotnie, do odsłuchu był: Sting, Metallica, Hey, Pat Metheny, Radiohead. Oczywiście jest to bardzo subiektywne zdanie, ale mogę te kolumny polecić z czystym sumieniem. Dokładnie napiszę co i jak za miesiąc, w przyszłym tygodniu we wtorek będę miał kolumny, a w czwartek będzie montaż kabli. Powygrzewam i napiszę.

Dziękuję wszystkim za pomoc. Serdecznie pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Polecili mi kolumny Dali Zensor 7 (jako wg. niego najlepszy wybór na dłuuugie lata, graja doskonale oddając bardzo naturalne brzmienie na niskich, średnich i wysokich tonach) i wzmacniacz Marantz PM6004

Trochę nie zdążyłem z odpowiedzią.Mam te kolumny .Podobna kubatura pomieszczenia,inny wzmacniacz Marantaz czyli PM 700.Na moje uszy jest bardzo dobrze i wystarczająco.

maran.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.