Skocz do zawartości
IGNORED

pomoc w wyborze kina domowego

machina

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

szukam sprzętu audio do odsłuchu muzyki i filmów. DO tej pory miałem kilka klocków Technicsa, ale oddałem je i zamierzam kupić coś lepszego. Nigdy nie miałem porządnego zestawu stereo ani żadnego kina domowego wiec sam nie bardzo wiedziałem co mam kupić, ale więcej oglądam filmów niż słucham muzyki, zresztą muzykę na kinie domowym tez można słuchać tak mi się wydaje. Oczekiwań nie mam dużych, żaden ze mnie audiofil i nie szukam zestawu Hi End tylko coś co poprawi efekty oglądania filmów czy przyjemność słuchania muzyki. Proszę na wstępie o luźne podpowiedzi a nie krytyczne podchodzenie do tematu.

Pokój 4,5 / 3,3 metra. Telewizor Sony Bravia KDL 42 W 808 SW. Telewizor wisi na ścianie z prawej strony segment, z lewej okno, z tył okno a pod oknem kanapa a przed nią stolik. Pierwsze pytanie to czy jednak w stronę stereo czy dźwięku dookolnego. Jeśli to drugie to system 5.1 czy 7.1.

To co ja wypatrzyłem to (posłużę sie tutaj allegro dla przykładu) :

do systemu 7.1 Yamaha RX-V775

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do systemu 5.1 Denon AVR-X1000

Ukryta Zawartość

Do tego głośniki i tak oto dwa przykłady:

Kino domowe STX KD-200 n 7.1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ewentualni na przod z tymi

Ukryta Zawartość

Tutaj powyższy Denon z juz dobranymi głośnikami Yamaha

Ukryta Zawartość

No i ostatnie kolumny ktore mi wpadly w oko to: Monitor Audio Silver RX 2 ktore mozna uzywac jako stereo lub dokupic center Rx, efektowe – wieszane na ścianie Rx-Fx – i potężny subwoofer aktywny RxW-12. Niestety nie wiem jaka cena i to może mnie przerosnąć.

Wcześniej myślałem o czymś takim

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale skoro oprócz słuchania muzyki ide mocno w stronę filmów to chyba odpada.

Co sadzicie o moich propozycjach, co Wy Szanowni forumowicze byście mi polecili, na co jeszcze muszę zwrócić uwagę? Niestety nie stać mnie na porządny zestaw bo takie to kwoty dziesiątek a nawet setek tysięcy zloty.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/108467-pomoc-w-wyborze-kina-domowego/

Kolego jak sam tytuł tematu to raczej kino jednak z tego co opisujesz jest mało miejsca na kolumny , z prawej strony kolumnę będzie ograniczał segment , kolumna musiałaby być conajmniej na linii segmentu , nie może byś cofnięta , i czy to by było stereo czy kino , tylne, znaczy surround byłoby gdzie powiesić, monitorki z tego zestawu STX-a KD-200 są płytkie i mają obudowę zamkniętą więc nie będzie z nimi wiszącymi problemów ,

"mówisz" FX-300 tak , chcesz za same fronty dawać 2,5 tys zł gdzie zestaw z subem (KD-200) kosztuje ok 1,5 tys,

a słuchałeś któregoś z nich wogóle ,

jak chcesz się dowiedzieć cenę poszczególnych elementów lub całych zestawów wpisz w google : ceneo dalej wciśnij Sprzęt RTV następnie Audio a później Kolumny i tam niżej w filtrach możesz wybrać rodzaje kolumn lub całe zestawy 5.0 , 5.1 itd oraz granicę ceny od-do , do Twojego małego pokoju jak już to 5.1 ,

Yamaha 775 to ok 2,3 tys a zestaw Monitor Audio Silver RX może Cię faktycznie przerosnąć(zależy ile możesz/chcesz przeznaczyć na zakup kina) jeśli chodzi o zestaw 5.1 , całość może być w granicach 10 tys , MR2 też są niczego sobie jeśli interesuje Cię MA para MR2 kosztyje tyle co jedna RX2 , proponowałbym właśnie popatrzeć na monitory w połączeniu ze subem, na przody większe monitory na tyły/surroundy mniejsze , zależy czego oczekujesz od kolumn i jakie masz preferencje brzmieniowe a kolumn jest dużo różnego rodzaju .

Właściwie to nie wiem czego oczekiwać od kolumn. Na pewno chciałbym aby widoczne były niskie tony bo to daje fajne efekty w filmach, ale jak już wspomniałem nie mam wygórowanych oczekiwań ani nie miałem nigdy niczego ciekawego wiec ciężko mi określić swoje oczekiwania. Jeśli chodzi o preferencje muzyczne to nie ma sensu wymieniać bo jest tego zbyt wiele, ja zaczynam prace od włączenia radia a samochód odpala się z odtwarzaczem jedynie wieczór jest albo z muzyka albo filmem z przewaga filmu. A ze pracuje po 10-11 godzin dziennie to chociaż wieczorem chce cieszyć się z pasji.

Na co powinienem zwrócić uwagę przy wyborze amplitunera bo rozumiem ze jest to opcja bardziej trafna dla mnie niż wzmacniacz stereo, co powinien posiadać na jakie funkcje mankamenty czy zalety patrzeć, ew. jaka firmę wybierać. Czy te podane przeze mnie a dokładnie ten Denona (bo jak podpowiedziałeś 7.1 odpada u mnie) jest ok? Nie wiem dokładnie co znaczą te zwroty hd, 3d, prologic i inne. Sporo już wyczytałem na forach ale jeszcze dużo muszę się dowiedzieć a nigdzie nie znalazłem skondensowanej wiedzy. Jakie wejścia/wyj powinien posiadać i do czego wykorzystam. Jak odtworzę filmy czy Playstation3 sie do tego nada? Czy kupić zestaw z dobrym odtwarzaczem bluray? Czy skorzystać z ofert z już dobranymi głośnikami czy dobrać samemu i jak to zrobić? Może jakieś rady od siebie? Ja podałem wyżej co bym na swoje oko kupił ale chciałbym usłyszeć dlaczego tak lub nie lub co innego w to miejsce.

W cenie tego Denona X1000 masz model 2000 , no 2 stówy droższy i jak go kupisz będziesz miał wszystko co jest teraz potrzebne do słuchania i oglądania tak jak i każdy inny w podobnej cenie czy Yamaha , czy Onkyo i spokojnie wystarczą , co innego kolumny , właśnie z racji małych problemów z umiejscowieniem ich dobrze żeby to były monitory , podam Ci kilka do odsłuchu : wspomniane wyżej Monitor Audio MR2 na przód i MR1 na tył a MR Center jako wiadomo centralny lub BX2 , BX1 i BX Centr , Indiana Line i na przód Tesi 260+ na tyły Nota 250+Nota 740(cemtralny) to ok 3 tys za zestaw 5.0 , MA MR to ok 2,5 tys za zestaw 5.0 a seria BX 5.0 to ok 3,3-3,5 tys , brałem pod uwagę większe modele na przody , które można wykorzystać do odsłuchu stereo a mniejsze na tyły . Proponuję też amplituner Onkyo TX-NR616 ,

Jak odtworzę filmy czy Playstation3 sie do tego nada?

dużo ludzi ma Playstation i na nim odtwarzają filmy i sobie chwalą , zależy w jakich formatach masz filmy chyba , że masz i już odtwarzasz , jeśli oryginały to nie ma problemu

co wg Ciebie oznacza dobry odtwarzacz blu-ray ,faktycznie dobry w sensie jakości obrazu i dźwięku czy drogi w sumie jedno z drugim się łączy i znowu zależy do czego przywiązujesz wagę , można kupić najzwyklejszy odtwarzacz , który czyta wszystkie formaty , np LG lub Samsung ,

no musowo posłuchać czy Tobie będzie odpowiadało brzmienie kolumn ,

zerknij też na Taga Platinum v.2 i B-40 + C-40PR oraz Wharfedale Diamond i 10.2 na fronty i 10.1 na tyły i centralny 10CC , zestaw 5.0 to ok 2 tys zł ,

do Twojego małego pokoju proponuję posłuchać suba Koda SW1000 to ok 600 zł za nowy .

W cenie tego Denona X1000 masz model 2000 , no 2 stówy droższy i jak go kupisz będziesz miał wszystko co jest teraz potrzebne do słuchania i oglądania tak jak i każdy inny w podobnej cenie czy Yamaha , czy Onkyo i spokojnie wystarczą , co innego kolumny , właśnie z racji małych problemów z umiejscowieniem ich dobrze żeby to były monitory , podam Ci kilka do odsłuchu : wspomniane wyżej Monitor Audio MR2 na przód i MR1 na tył a MR Center jako wiadomo centralny lub BX2 , BX1 i BX Centr , Indiana Line i na przód Tesi 260+ na tyły Nota 250+Nota 740(cemtralny) to ok 3 tys za zestaw 5.0 , MA MR to ok 2,5 tys za zestaw 5.0 a seria BX 5.0 to ok 3,3-3,5 tys , brałem pod uwagę większe modele na przody , które można wykorzystać do odsłuchu stereo a mniejsze na tyły . Proponuję też amplituner Onkyo TX-NR616 ,

dużo ludzi ma Playstation i na nim odtwarzają filmy i sobie chwalą , zależy w jakich formatach masz filmy chyba , że masz i już odtwarzasz , jeśli oryginały to nie ma problemu

co wg Ciebie oznacza dobry odtwarzacz blu-ray ,faktycznie dobry w sensie jakości obrazu i dźwięku czy drogi w sumie jedno z drugim się łączy i znowu zależy do czego przywiązujesz wagę , można kupić najzwyklejszy odtwarzacz , który czyta wszystkie formaty , np LG lub Samsung ,

no musowo posłuchać czy Tobie będzie odpowiadało brzmienie kolumn ,

zerknij też na Taga Platinum v.2 i B-40 + C-40PR oraz Wharfedale Diamond i 10.2 na fronty i 10.1 na tyły i centralny 10CC , zestaw 5.0 to ok 2 tys zł ,

do Twojego małego pokoju proponuję posłuchać suba Koda SW1000 to ok 600 zł za nowy .

Wielkie dzięki za podpowiedz. Proszę powiedz jeszcze o co chodziło z subem Koda SW1000, chodziło ci ze osobno czy w komplecie z czymś on jest?

Jak mogę odsłuchać kolumny? Gdzie kupić takie z w.w.

Czyli jednak Denon tylko lepszy model, ale to dobrze bo spodobał mi się.

Czy moge osobno do amlitunera podlaczyc tv, PS3, bluray, laptop, usb z muzyka?

Do amplitunera możesz podłączyć praktycznie wszystko co ma uniwersalne gniazda/gniazdo hdmi (dźwięk i obraz), optyczne lub coaxialne wyjście cyfrowe (dźwięk) component(chinche koloru - czerwony,zielony,niebieski), coaxial(żółte chinchce) a ta reszta złącz dotyczy tylko obrazu , wszystkie te urządzenia , które wymieniłeś podłączasz do amplitunera do wejść ( IN ) przy pomocy kabla hdmi a żeby mieć z nich obraz na TV amplituner łączysz wyjściem ( OUT ) z wejściem ( IN) w TV , osobiście wziąłbym Onkyo 616 ale skoro Tobie się podoba to przecież u Ciebie w domu on będzie nie u mnie ,

z subem Koda SW 1000 chodziło o to , że do kina musowo żeby był subwofer a ten jest na tyle wystarczający w Twoim metrażu i na tyle przystępny cenowo , i na tyle ma dobre brzmienie że Ci go zaproponowałem a w większości przypadków suby są sprzedawane osobno bo nie każdy chce mieć suba z tej samej firmy co kupowane kolumny gdyż niejednokrotnie jest nic nie wart a tylko podnosi cenę zestawu ,

gdzie odsłuchać , najlepiej w sklepie/salonie . który się w sprzedaży tego typu produktów specjalizuje , nie w jakimś MM, Saturnie czy MediaExpercie lub innym , tam nie ma wydzielonych pomieszczeń gdzie w ciszy możesz posłuchać jak dany sprzęt gra chociażby właśnie po cichu .

Ja wybrał bym Onkyo 616 jesli używał bym go w przewadze 70% kina,

Jeśli stereo było by na równi to wział bym Yamahe 773

Natomiast jesli myslałeś o AS 700 to sam musisz się zastanowić czy wolisz oglądać filmy dwukanałowo, ale muzyki słuchać w dużo lepszym wydaniu. No tu ci nie doradzę.

Ja wybrał bym Onkyo 616 jesli używał bym go w przewadze 70% kina,

Jeśli stereo było by na równi to wział bym Yamahe 773

Natomiast jesli myslałeś o AS 700 to sam musisz się zastanowić czy wolisz oglądać filmy dwukanałowo, ale muzyki słuchać w dużo lepszym wydaniu. No tu ci nie doradzę.

Praca sie zaczela wiec malo czasu na pisanie postów. No ostatni post to juz mi w ogóle pomieszał. Tak na serio dzięki Panowie za pomoc. Przydalby sie jeszcze jakiś słownik tudzież pomoc dla nowicjuszy np. co to za wejścia do amplitunera to znaczy nawet teoche technicznie jaka jest różnica jakości itd, systemy dwieku Dolby Digital, Hd, 3D coś tam, potem moze pasma czestotliwosci jakie glosniki nisko, srednio i wysokotonowe w jakich pasmach, charakterystyki glosnikow i ich wartosci Ohmy Waty muzyczne czy inne 1000 W (na mini glosniczku do komutera), moze jakies podstawowe rady przy zakupie. Ja bym się z chęcią zapoznał zanim cokolwiek napisał :)

Ukryta Zawartość

poczytaj sobie , na początku trochę historii , którą możesz ominąć , konkretnie to tak ok połowy

oraz tu , bardzo dużo wiadomości

Ukryta Zawartość

tutaj coś o nowościach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

masz tam wiele różnych tematów , pojęć , które mogą się przydać teraz albo w przyszłości albo w ogóle dla swojej wiadomości

tutaj trochę jeszcze teorii w skrócie ale fajnie i konkretnie opisane wszystkie interesujące tematy kogoś kupującego pierwszy raz kino d. .

Ukryta Zawartość

na tej stronie są też tematy odnośnie kupowania np odtw. blu-ray , tv

tutaj też jest też kilka porad /wiadomości po PL :

Ukryta Zawartość

i tutaj też jest dużo rad :

Ukryta Zawartość

czasami będą sie powielać ale zawsze cos nowego się dowiesz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.