Skocz do zawartości
IGNORED

W koncu jest... Gryphon Callisto 2200 [Καλλίστη]

bast3k

Rekomendowane odpowiedzi

Po prawie rocznym poszukiwaniu na roznych forach i serwisach aukcyjnych, w koncu wypatrzylem wspaniale utrzymany [mint condition] egzemplarz Callisto 2200. W miedzyczasie, zdesperowany przesluchiwalem inne (aktualnie produkowane) modele Gryphona - w tym Atilla i Diablo. Niemniej, stosunek price per performance w przypadku Callisto jest zdecydowanie najlepszy.

W chwili obecnej caly system prezentuje sie nastepujaco:

Source: Lenovo ThinkPad i5-3320M | JRiver Media Center + WASAPI | Chord QuteHD + Teddy Pardo

Amp: Gryphon Callisto 2200

Speakers: ESA Ostinato^2

Do wymiany pozostaja kable glosnikowe i interconnecty (dla smaczku). W celach testowych porownywalem rozne programy tj. JRiver czy foobar2000. O dziwo, roznice sa slyszalne pomimo, ze korzystam teoretycznie z tych samych driverow (WASAPI). Jednakze z uwagi na lepszy interfejs zarzadzania z iPad wybor padl na JRiver.

Bogini w pelnej krasie ponizej ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-50212-0-61104300-1388774506_thumb.jpg

post-50212-0-95247600-1388774507_thumb.jpg

post-50212-0-96349000-1388774508_thumb.jpg

post-50212-0-55435900-1388774589_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gratuluje, swietny wzmacniacz, kiedys slyszalem z sonusmi electa amator 1, zestawienie idealne

za ile udalo sie kupic, jesli to nie tajemnica?

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Gratuluje zakupu!

Ps.Sam, kiedyś pragnąłem wyrwać coś ze stajni Gryfa i gdy w końcu się udało( 2100 i Adagio), to radości nie było końca, więc chyba wiem co czujesz:)

Był czas, że szukałem 2200, ale o dobry egzemplarz był trudno w EU. Jak widać, można :)

Życzę dużo zadowolenia.

Gratulacje. Napisz czym się różni brzmieniowo od znacznie droższych Adagio i Diablo.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość jamówię

(Konto usunięte)

E tam StasioPa ładniejszy nie mówiąc o dźwięku:):)

P.S>

Ze zdjęć wynika,że faktycznie mint condicion,a taki egz. upolować do duża sztuka i spora cierpliwość-gratulacje

Gratulacje! Piękny sprzęt. Też kiedyś długo myślałem o zakupie tego wzmacniacza, jednak nie trafiłem żadneg rozsądnego egzemplarza. Opiszesz prośba w 2 slowach jak to razem gra? Czy dzwięk jest zgodny z Twoimi pierwotnymi wyobrażeniami?

Dzieki za wszystkie mile komentarze. Szczerze powiedziawszy, otwierajac przesylke czulem lekkie pobudzenie ;-)

@bubusia - teoretycznie dzentelmeni o pieniadzach nie rozmawiaja, ale dedukuje, ze chodzi o wymiane doswiadczen i zwykle kalkulacje. Za piecyk zaplacilem 3k EUR. Zapewne bede jeszcze wymienial za jakis czas kondensatory (zwykla akcja serwisowa), co podrozy zakup o jakies 2k PLN.

@Elberoth - w zasadzie zakup jest konsekwencja Twoich rekomendacji, takze wielkie dzieki raz jeszcze za okazana pomoc i rade. Skuszony promocjami tophifi, przed zakupem sluchalem dwoch klockow ze stajni Gryphona - Atille (Ty wspominasz o Adagio, ale mysle, ze to zwykla literowka, bo Adagio jest odtwarzaczem) i Diablo oraz Burmestera 082. Ponizej krotka charakterystyka wzmacniaczy.

Atilla - msrp to jakies 29k PLN, w promocji byl za 21k PLN. Ogolnie uwazam, ze to przerost formy nad trescia. Oprocz detalicznosci, ten wzmacniacz nie prezentuje nic ciekawego. Bardzo przecietny sprzet.

Diablo - msrp w zaleznosci od sklepu - od 43k do ponad 50k PLN, w promocji byl za 29.900 PLN! Ten wzmacniacz zmiazdzyl wszystko co uslyszalem do tamtej chwili w warunkach domowych. Chapeau bas! (mikro)dynamika, detalicznosc, scena, kontrola basu - REWELACJA!

Burmester 082 - msrp okolo 37k PLN, w promocji do wyjecia za 28k PLN. Ten sprzet kompletnie nie zagral z moimi kolumnami. Wszystko przymulone. Niemniej wizualnie moja osobista CFO powiedziala, ze jest najladniejszy ;-)

Callisto 2200 - w zasadzie to samo co Diablo, z dwoma wyjatkami. Lekko ocieplony dzwiek i delikatnie gorsze niskie tony. Sa to jednak bardzo subtelne roznice. Budowa obydwu piecykow rowniez wskazuje na podobienstwa (ilustracje ponizej). Moj Callisto ma wgrany najnowszy firmware (1.4) co pozwala mu grac przez wiele godzin bez efektu smazenia jajecznicy (wczesniejsza wersja firmware powodowala znaczny wzrost temperatury). Jesli ktos lubi efekt sceny 3D to wzmacniacz jest praktycznie idealny.

Diablo                                                                             Callisto 2200

Ukryta Zawartość

post-50212-0-51948700-1388848952_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jakie masz kolumny? Pewnie jakieś ocieplone? Bo spotkałem się z opinią, że integry Gryphona są trochę analityczne i dobrze grają z cieplejszymi kolumnami, a znów integra Burmestera jest cieplejsza i barwna, ale potrzebuje kolumn bardziej neutralnych. A kable jakie używasz? SP, IC i AC?

A jakie masz kolumny? Pewnie jakieś ocieplone? Bo spotkałem się z opinią, że integry Gryphona są trochę analityczne i dobrze grają z cieplejszymi kolumnami, a znów integra Burmestera jest cieplejsza i barwna, ale potrzebuje kolumn bardziej neutralnych. A kable jakie używasz? SP, IC i AC?

Skoro koledze podobał się Diablo to chyba wiele mówi o charakterze kolumn. Średnica Diablo nie ma w sobie wiele emocji, jest raczej sucha. Kolega musi mieć kolumny grające dość nasyconym, mocnym środkiem...

Miałem okazję słuchać Diablo w trzech różnych systemach na różnym okablowaniu. Z kolumnami uznawanymi za dość naturalne w brzmieniu i zawsze brakowało muzykalnosci na średnicy. Emocji...

Gratuluję znalezienia 2200 w tak dobrym stanie. Cierpliwość i pasja dają super efekty.

Speakers: ESA Ostinato^2

dla kolegow wyzej, z sonusami ea1 byloby chyba naj naj

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Dzięki za zdjęcia. Niewiele na nich widać, ale faktycznie ogólna koncepcja i 'nakład materiałowy' wygląda na zbliżony.

Za 3k eur to chyba ciężko faktycznie coś lepszego znaleźć.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gents,

kable mam powiedzmy sobie szczerze do d*** (IC to wlasna audiofilska konstrukcja; glosnikowy REAL CABLE). Tutaj licze na Wasza pomoc - algorytm znany : PRICE per PERFORMANCE.

A jakie masz kolumny?

Ukryta Zawartość

Wypadalo by watek od poczatku przeczytac, a nie od d..y strony :)

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• 2 tygodnie później...

zawsze brakowało muzykalnosci na średnicy.

Mógłbyś opisać co rozumiesz przez brak muzykalności?A swoją drogą chciałbym przeczytać czy ktoś może porównywał Calisto Gryphona ze Sphinksem 18?

Ukryta Zawartość

Można porównać wchodząc na strone.

A może zestawienie Mikado z tym Sphinxem to dobry pomysł?

Ukryta Zawartość

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

3D .....to mozna miec juz za 1500 zl..........

http://www.hifishock.org/picture.php/12312-CALLISTO-2200---1B

Moze byscie nauczyli sie korzystac z kompa i sieci ....nie wstyd wam?

post-15075-0-68305600-1390063908_thumb.jpg

3D .....to mozna miec juz za 1500 zl..........

Ukryta Zawartość

Moze byscie nauczyli sie korzystac z kompa i sieci ....nie wstyd wam?

Dawaj jeśli sprawne urządzenie dokładam 1000zł i jesteś zarobiony.

Ukryta Zawartość

Gość Arek__45

(Konto usunięte)
  • 3 miesiące później...

Temat troche poszedl nie w strone, ktorej oczekiwalem. Zeby wprowadzic nieco merytoryki, poprosze Was o pomoc w doborze okablowania. Zacznijmy od pradu i ic. Wlasnie pozyczylem z audioforte MIT Oracle Z III. Detalicznosc i muzykalnosc wspiela sie na zupelnie inny poziom. Brakuje jednak dynamiki - wiec tutaj pierwsze pytanie: sprobowac anacondy lub mit ac2?

Jesli chodzi o ic, to na ebay pojawila sie "okazja" w postaci mita matrix 50 za 2100 usd. Z tego co udalo mi sie wyczytac, ten interconnect charakteryzuje sie olbrzymia dynamika i powietrzem. Isc w te strone? Troche obawiam sie, ze moj algorytm price/performance zostanie zaburzony. Do tej pory kolumny kosztowaly mnie okolo 4k, chord + teddy pardo 6,5k, gryphon 13,5k. Biorac pod uwage koszt kabli tj. Z iii 3,5k, matrix 50 7k, kable do kolumn pewnie drugie 7k, nie wiem czy to optymalna droga...

AC

Gdy miałem 2100, to próbowałem parunastu AC.Najlepszym w mojej konfiguracji okazał się Ansae Muluc Mk I

Natomiast najgorszym był Electraglide Ultra Khan.Ten ost, bardziej wpasowuje się lampiarzom.

IC

miałem Tarę z serii Air 3, next 2 i The Two.

AC

Gdy miałem 2100, to próbowałem parunastu AC.Najlepszym w mojej konfiguracji okazał się Ansae Muluc...

Piano - dzieki za sugestie. Porownywales moze ansae z mitem z iii?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.