Skocz do zawartości
IGNORED

odtwarzacz muzyczny z dyskiem obsługujący 24/192 na wyjsciu cyfrowym

mikelite

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

kupiłem odtwarzacz który owszem i czyta 24/192 ale nie wiedziałem ze nie wypuszcza tego na zewnątrz do daca mam matrixa mini i i wyswietla tylko 48khz

podobno niewiele odtwarzaczy to potrafi

czy znacie może takie które to potrafią dodatkowym warunkiem dla mnie jest możliwość zamontowania dysku do środka no i oczywiście w rozsądnej cenie

Witaj

Nie myśl , że działam marketingowo bo chciałem swojego czasu sprzedać pokryty kurzem już - Ferguson Ariva 200A - odtwarza takie pliki ( chociaż o tym dalej ) i wypuszcza je po coax w postaci RAW ( czyli bez kompresji żadnej ).

Sprzedać chciałem ponieważ - korzystam od dawna z innego szybszego ( XBMC ) .

Ma kilka mankamentów i nie są one usterką - ten typ tak ma ( piszę o tym gdybyś chciał chociażby nowy ze sklepu kupić ).

Platforma Arivy chodzi dość ociężale.. Poza tym czyta flac , ale nie wszystkie ( bynajmniej nie zależy to od rozdzielczości i częstotliwości próbkowania ).

Z droższych propozycji z pewnością Popcorn C200 i seria A... ( ważne by miał wyjście coax ponieważ sporo DAC-ów ma ograniczone wejścia opt do 24/96 ).

Może warto na starym komputerze postawić XMBC ?

ten hyuinday co mam też ma niby ustawione w setupie RAW ale niestety jak poczytasz instrukcję okazuje sie ze RAW dotyczy tylko formatów DTS dolby digitali itp czyli filmowych audio

gdyby matrix mini i nie wyswietlał czestotliwosci próbkowanie też zył bym w błogiej nieświadomości że mam 24/192

podejrzewam ze ta ariva ma dokładnie tak samo

ps. sprawdzałeś to czy rzeczywiscie na wyjsciu jest te 24 bity i np 192 lub 96

Sprawdzałem - na kilku DAC - powiem tak - w trybie RAW potrafił wypluć istotnie 24/96 ( sprawdziłem ) - ale nie wszystkie pliki działały prawidłowo.

Hyundai'e też chyba przy odpowiednich ustawieniach potrafią wyrzucić hi-res.

a wiesz może jak to ustawić żeby było chociaż te 24/96 w setupie niby jest ustawione na RAW a na matriksie pokazuje tylko 48

zarówno po optyku jak i coeksialu nie wiem co więcej można by było zrobić

chyba tylko przerobić w jakiś sposób pliki np w foobarze opcją convert na coś innego?

ten hyuinday co mam też ma niby ustawione w setupie RAW ale niestety jak poczytasz instrukcję okazuje sie ze RAW dotyczy tylko formatów DTS dolby digitali itp czyli filmowych audio

gdyby matrix mini i nie wyswietlał czestotliwosci próbkowanie też zył bym w błogiej nieświadomości że mam 24/192

podejrzewam ze ta ariva ma dokładnie tak samo

ps. sprawdzałeś to czy rzeczywiscie na wyjsciu jest te 24 bity i np 192 lub 96

niestety, ariva ma dokładnie tak samo, resampluje wszystko do 48 kHz tak na coax jak i na toslink - też żyłem w błogostanie do zakupu dac'a, który ma przełączane filtry

niestety, ariva ma dokładnie tak samo, resampluje wszystko do 48 kHz tak na coax jak i na toslink - też żyłem w błogostanie do zakupu dac'a, który ma przełączane filtry

to powiedz mi co kupić zeby przepuscił sygnał taki jak odtwarza

a orientujesz się jak w popcornach z tym 88.2

ps a jest to chociaż 24 bit 48 czy 16 bit

czy znacie takie które potrafią poprawnie czytać 24/192 ?

dodatkowym warunkiem dla mnie jest możliwość zamontowania dysku do środka no i oczywiście w rozsądnej cenie.

Dzisiaj sprawdziłem dla Ciebie DUNE MAX.

Player czyta i wypuszcza via. SPDIF wszystko - WAV i zdekodowane FLAC ( jako PCM rozumiane przez DAC )

16, 20, 24 bity w rozdzielczości 44.1, 48 , 88.2, 96 i 192 kHz (nie miałem próbek 176.4 )

Jutro jak znajdę chwilkę, to sprawdzę co potrafi HIMEDIA 900B

Odwiedziłem kolegę i jego HIMEDIA HD900B (to ważne, B ) czyta 24/96 po SPDIF bez zająknięcia, wyżej

nie dało rady, bo jego DAC obsługuje max. 24/96. Player ma miejsce na wymienne dyski do 3TB max.

Wymiana dysku to kilka sekund, jest unoszona klapka. Cena 600 pln. więc bajecznie śmieszna.

Ma coax i toslink , poza tym jest w pełni multimedialny (filmy 2D/3D BD ISO Full HD ) i ma WiFi z antenką.

A np. tutaj możesz sobie o nim więcej poczytać :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzisiaj sprawdziłem dla Ciebie DUNE MAX.

Player czyta i wypuszcza via. SPDIF wszystko - WAV i zdekodowane FLAC ( jako PCM rozumiane przez DAC )

16, 20, 24 bity w rozdzielczości 44.1, 48 , 88.2, 96 i 192 kHz (nie miałem próbek 176.4 )

Jutro jak znajdę chwilkę, to sprawdzę co potrafi HIMEDIA 900B

Nie pytałem , ale Dziękuję !

Odwiedziłem kolegę i jego HIMEDIA HD900B (to ważne, B ) czyta 24/96 po SPDIF bez zająknięcia, wyżej

nie dało rady, bo jego DAC obsługuje max. 24/96. Player ma miejsce na wymienne dyski do 3TB max.

Wymiana dysku to kilka sekund, jest unoszona klapka. Cena 600 pln. więc bajecznie śmieszna.

Ma coax i toslink , poza tym jest w pełni multimedialny (filmy 2D/3D BD ISO Full HD ) i ma WiFi z antenką.

A np. tutaj możesz sobie o nim więcej poczytać :

Ukryta Zawartość

Nie pytałem , ale Dziękuję !

Ukryta Zawartość

Piotr

A odpal mu to :

Ukryta Zawartość

ps jesteś pewien że u tego kolegi wychodziło wyższe próbkowanie jak 48khz na 900B ( jaki dac ma?)

a trzeba było słuchać starszych :)

wyświetla na matrixie mini próbkowanie zarówno po optyku jaki coexialu 48khz chyba przy 24bit i na razie mnie udało mi się tego obejść

może nowy soft pomoże, ustawione mam wszytko na RAW

ale raczej nic z tego nie będzie poza tym jest to super sprzęt zarówno wizualnie jaki i w działaniu

przepaść w porównaniu do hundaya p500

chętnych do kupienia zapraszam na PRIV cały komlet z pudełkiem paragonem i dyskiem 80gb sata

Ukryta Zawartość

jesteś pewien że u tego kolegi wychodziło wyższe próbkowanie jak 48khz na 900B

Oczywiście.

Napisałem też, że 600-tka to inna konstrukcja i, że nie warto kupować w ciemno i oszczędzać ... :)

Oczywiście.

Napisałem też, że 600-tka to inna konstrukcja i, że nie warto kupować w ciemno i oszczędzać ... :)

w takim razie poluje teraz na 900B a 600B do sprzedania

a co z 910B bo już jest nowsza wersja?? lub 900C

a z tego co patrzyłem to nie ma już nigdzie 900B no chyba że na allegro coś wyskoczy

Z tego co mi wiadomo, to te najnowsze playery mają ograniczoną funkcjonalność i pozakładane kagańce

na takie wyczyny, ale to wszystko może się zmieniać z dnia na dzień - załadujesz nowy firmware do playerka

i nagle nie masz tego co miałeś. :) Jakież zdziwienie dopadło użytkowników OPPO za 6K gdy zaktualizowali

playery i ... stracili możliwość odtwarzania wielu rzeczy ... no i obowiązkowo po cichu dodaną CINAVIĘ.

Tak, że wiesz - to loteria i koniecznie przed zakupem UPEWNIJ SIĘ / SPRAWDŹ co player naprawdę potrafi.

W takim razie zachęcam do wpisywania odtwarzaczy jak już ktoś ma sprawdzone.

Może udałoby się stworzyć listę odtwarzaczy żeby każdy mógł zweryfikować przed zakupem, a nie kupować w ciemno.

spróbuje wgrać soft od 900b do 600b z ciekawości zobaczymy co się stanie

podejmował już ktoś takie próby?

jest w sieci bardzo dużo softów do 600b np od xtremera może ktoś już przerobił soft z 900 pod 600??

.

..

i problem rozwiązany z 600b

wystarczy wypiąć hdmi i przepiąć na rgb lub s wideo i wszystko śmiga wszystkie próbkowania ładnie wypuszcza

A odpal ten plik powyżej (24/192) - masz go ?

tak bez problemu na matrixie świeci się 192khz warunek musi byc hdmi odłączone

z hdmi wpiętym wyświetla 48khz

można podpiąć po s wideo wtedy system PAL lub RGB wtedy pełne full hd

można podpiąć po s wideo wtedy system PAL lub RGB wtedy pełne full hd

Przepraszam, to jest taka forma żartu..? Czegoś chyba nie wiem albo nie rozumiem..

Mogę prosić o wytłumaczenie..?

A po co te 24/192? Bo mnie się to kojarzy z samochodem, który ma licznik do 220, a że pojedzie najwyżej 150?

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

A nie lepszy był by odtwarzacz Mede8er MED600x3D? fakt że nie ma kieszeni hdd i coaxiala tylko optical,ale na forum hdtv nażekali na himedie że są niedopracowane,i ogólnie są problemy z gwarancją.

Przepraszam, to jest taka forma żartu..? Czegoś chyba nie wiem albo nie rozumiem..

Mogę prosić o wytłumaczenie..?

już tłumaczę skoro używam tego odtwarzacza tylko i wyłącznie do odtwarzania muzyki flac i wave o bardzo dobrej jakości jest to w końcu forum audio), nie używam w ogóle do filmów itp.( są setki wątków o himedia na forum video mówiące o zastosowaniach do filmów itp)

tak więc nie zależny mi na wideo tylko audio

a tak pozatym zamiast hdmi można podpiąć componentem tez w jakości fullhd

A po co te 24/192? Bo mnie się to kojarzy z samochodem, który ma licznik do 220, a że pojedzie najwyżej 150?

bo jak plik ma 24/192 to po co go ograniczać sztucznie do 48khz

to tak jak auto by mogło jechać 200 a droga pozwalała tylko na 60km/h

A nie lepszy był by odtwarzacz Mede8er MED600x3D? fakt że nie ma kieszeni hdd i coaxiala tylko optical,ale na forum hdtv nażekali na himedie że są niedopracowane,i ogólnie są problemy z gwarancją.

jak kupiłem używany himedia 600b za 200 zł więc gwarancji juz i tak nie mam

miałem wcześniej huyndaia p500 i nawet w 1 procencie nie dorasta do tego himedia

hi media ma to co chciałem odtwarza flack i wave 24bit we wszystkich próbkowaniach i wypluwa to na wyjścia cyfrowe, ma wygląd super i szybkie działanie jadę na sofcie z 2011 roku podejrzewam gdybym wgrał najnowsze to już by go przymuliło trochę

do innych nie miałem porównania

Masz absolutną rację - playery HIMEDIA to technologiczny skok, a koszta śmieszne. Tak jak wcześniej pisałem, mój

kolega ma 900B i lata u niego wszystko, ale on to wykorzystuje bardziej jako multimedialny kombajn. W starciu z BD

za ponad 2500pln. wyszedł z tarczą, a nawet pokonał przeciwnika swoimi możliwościami (choćby głupie pozbycie się

czarnych pasków na filmie, elegancko to zrobił, także na 3D bez jakiejkolwiek utraty jakości - mistrz świata ! :) )

Wprowadzane restrykcje wyeliminują z rynku tego typu playery już niedługo - to ostatni dzwonek na ew. zakupy ....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.