Skocz do zawartości
IGNORED

Zmieniarka CD jako transport (pod zew. DAC)

pociej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym prosić o polecenia jakichś serii/konkretnych modeli zmieniarek CD.

Wbudowany przetwornik nie musi być najwyższych lotów gdyż chciałbym podłączyć ją pod zewnętrzny przetwornik (Matrix mini-i wersja 2014),

także wyjście cyfrowe musi się znaleźć na tylnym panelu.

Odnośnie ceny to chciałbym wydać jak najmniej (ma być sprawna i w dobrym stanie wizualnym), chcę sprawdzić różnicę między dostarczeniem danych z CD a z PC/Mac do przetwornika.

Na Allegro/eBay można znaleźć sporo modeli różnych firm na 5-6 płyt (a nawet na 30, 200, 300 i podobne) a brak mi wiedzy czym się kierować przy wyborze.

pozdrawiam

kierować się bezawaryjnością napędu i jego cichą pracą

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

kierować się bezawaryjnością napędu i jego cichą pracą

Miałem kilka Sony , NADów , Denonów . Pomijam lasery i mechanizmy . Grały jako napędy zauważalnie gorzej niż Marantz CD52MKIISE czy nawet CD42 .

@muda44,

rozumiem że grają gorzej poprzez kiepski DAC / kiepską sekcję analogową.

Wyciągnięcie sygnału w postaci cyfrowej i przetworzenie go w zewnętrznym przetworniku nic tutaj nie poradzi?

Swoją drogą w zdecydowanej większości co oglądałem na allegro jest wyjście optyczne, ciężej znaleźć coś z elektrycznym...

@marek-1969,

nie miałem do czynienia jeszcze z żadną zmieniarką, a nawet cd tego pokroju także może jakaś mała rada?

Obecnie poszukuję czegoś z Sony, seria ES (np. C69ES, C79ES, C89ES, C90ES)

DENON DCM-500AE (ma wyjście elektryczne co uważam za zaletę nad optycznym).

Napisano wczoraj, 21:17

@muda44,

rozumiem że grają gorzej poprzez kiepski DAC / kiepską sekcję analogową.

Wyciągnięcie sygnału w postaci cyfrowej i przetworzenie go w zewnętrznym przetworniku nic tutaj nie poradzi?

Tak samo jak kiepski może być tor analogowy , tak samo kiepski może być tor cyfrowy . I to jest ważne .

Kiedyś szukałem właśnie CD z jak najlepszym wyjściem coax i wytypowałem jak wyżej .

Różnica jest słyszalna na sprzęcie dobrej klasy . Miałem kilka CD SONY , przetrzepałem całe forum i pytałem kogo się da i dostałem info że SONY słabo się nadają jako napędy do DACa .

Swoją drogą w zdecydowanej większości co oglądałem na allegro jest wyjście optyczne, ciężej znaleźć coś z elektrycznym...

Kup sobie na próbę i jako odnośnik taniego Marantza CD42 . Wtedy kup jakąś zmieniarkę i sam się przekonaj .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.