Skocz do zawartości
IGNORED

htpc mały komputer do multimediów zamiast laptopa

lorecci

Rekomendowane odpowiedzi

Pomieszało Ci się deko ;)

Moc z linka ze strony intela to moc tdp.

Maksymalna ilość ciepła wytwarzana przez procesor. Tu 10W

W linku do testu J1800 to moc jaką pobiera w IDLE platforma z tym procesorem.

Wspólnym mianownik to jedynie jednostka mocy - Wat

Całe konfiguracje są zbyt różne, do innych procesorów są inne płyty, porównanie jest niedokładne. Same procesory z danych technicznych mają odpowiednio 25W Amd, a przywoływany Intel j1800 10W. Nie trzeba tłumaczyć nikomu,że jeśli coś wydziela więcej ciepła potrzebuję więcej prądu. Skad wiec ten brak roznicy w poborze, jeden wat?

Całe konfiguracje są zbyt różne, do innych procesorów są inne płyty, porównanie jest niedokładne. Same procesory z danych technicznych mają odpowiednio 25W Amd, a przywoływany Intel j1800 10W. Nie trzeba tłumaczyć nikomu,że jeśli coś wydziela więcej ciepła potrzebuję więcej prądu. Skad wiec ten brak roznicy w poborze, jeden wat?

Płyty również mają swoje TDP, 4~6W.

Wszystko można teoretycznie pomierzyć. każdy zasilacz ma straty ale 18W na zwykłym tandetnym zasilaczu Modecom, uzyskałem w spoczynku ostatnio dla całej platformy na czterordzeniowym procesorze i5 4440 który sam potrafi oddać 84W TDP w szczycie, mierzone oczywiście dla całej platformy wymaganej do jego uruchomienia. Płyta procesor pamięć dysk zasilacz

O AMD i Intelu można powiedzieć że ten drugi, coraz mniej energii pochłania do nagrzania nam pomieszczenia, choć ostatni proces technologiczny AMD czyli 28nm, też wygląda sensownie.

Intel z rok wypuszcza już 14nm :)

6 lat temu komputer zużywał ok 4 razy więcej prądu niż dzisiejsze standardy przy dużo większej dzisiejszej wydajności i mocy obliczeniowej

Gość cycus12

(Konto usunięte)

zużycie energii 10W podczas pracy (procesor obciążony) Intel Celeron J1800, w spoczynku zużywa może 4W, a nie 16W jak wkleiłeś na wykresie

po za tym gdzie napisali że celeron pochłodznie 10w prądu ? nigdzie nie znalazłem takiej informacji.

Całe konfiguracje są zbyt różne, do innych procesorów są inne płyty, porównanie jest niedokładne. Same procesory z danych technicznych mają odpowiednio 25W Amd, a przywoływany

i to ja się czepiam...

1 DTP != pobór prądu

2 test w SPOCZYNKU czyli może AMD / płyta są bardziej eco w idle

3 od lat robi się testy całych platform i nikomu to nie przeszkadza.

Nie trzeba tłumaczyć nikomu,że jeśli coś wydziela więcej ciepła potrzebuję więcej prądu. Skad wiec ten brak roznicy w poborze, jeden wat?

nie do końca... TDP może wrosnąć drastycznie zaś pobór prądu minimalnie (np podczas OC). Im niższe TDP tym jest większa dysproporcja względem ACP (average CPU power).

W rozumieniu AMD 'TDP' to teoretyczna (w rzeczywistości nieosiągalna) moc jaką procesor komputera mógłby pobierać (i oddawać w postaci ciepła). Wartość taką łatwo wyliczyć, jednak nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością (i w dodatku źle wypada z marketingowego punktu widzenia) - w związku z tym, AMD również zaczęło podawać moc procesora uzyskiwaną w realnych warunkach, nazywając ją ACP (Average CPU Power)[2]. Niestety warunki pracy przy których jest uzyskiwana wartość ACP przez AMD są najprawdopodobniej inne niż warunki pracy przy których uzyskiwana jest wartość TDP przez Intela – więc nadal są to wartości nieporównywalne.

O AMD i Intelu można powiedzieć że ten drugi, coraz mniej energii pochłania do nagrzania nam pomieszczenia, choć ostatni proces technologiczny AMD czyli 28nm, też wygląda sensownie.

Intel z rok wypuszcza już 14nm :)

najmniejszy cpu to ile ? 8nm ? bo nie pamiętam, każda miniaturyzacja to średni wzrost wydajności o 30% idąc tym tokiem procesory intela w każdym segmencie powinny zmieść amd. W praktyce tam gdzie AMD zabrał się do roboty albo kopie intela w dupe albo mu dorównuje... biorąc pod uwagę że robi układy dużo większe... to chyba nie trzeba tłumaczyć kto robi lepsze procesory i kto się szybciej skończy.

najmniejszy cpu to ile ? 8nm ? bo nie pamiętam, każda miniaturyzacja to średni wzrost wydajności o 30% idąc tym tokiem procesory intela w każdym segmencie powinny zmieść amd. W praktyce tam gdzie AMD zabrał się do roboty albo kopie intela w dupe albo mu dorównuje... biorąc pod uwagę że robi układy dużo większe... to chyba nie trzeba tłumaczyć kto robi lepsze procesory i kto się szybciej skończy

AMD kopię dupię intelowi, proponując odpowiedzi, kierunki wyznacza intel w dużej mierze.

Tam gdzie AMD idzie w łeb z Intelem albo go bije, to kosztem najczęściej większego zapotrzebowania na prund.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

AMD kopię dupię intelowi, proponując odpowiedzi, kierunki wyznacza intel w dużej mierze.

intel robi teraz to samo co netburst'em czyli do potęgi odgrzewa tego samego kotleta. Zauważ że AMD skończyło to robić kończąc z dość wydajnymi phenom'ami które w prostackich obliczeniach stwarzały bardzo realne zagrożenia dla intela. Od tego czasu AMD ciągle testuje i dopracowuje nowe zabawki. Z jednej strony jest to błąd ponieważ wydajność per rdzeń a zarazem moc obliczeniowa dla starszych aplikacji spadła i to dość dużo. Niestety nie ich wina że programiści nadal są zacofani o jakieś 10 lat, Co z tego że jakiś producent reklamuje się nową jakość grafiki w grze skoro podstawą i tak jest silnik z 2002 roku po potężnym tuningu. Można taniej, ładniej, lepiej i dużo szybciej... ale po co.. trep na konsoli musi w coś grać. Z drugiej strony ma już dość dopracowane procesory w zupełnie innej technologii, która według niektórych może być przyszłością, aplikacje już pokazały (w tym gry) że budżetowy nowoczesny procesor potrafi dorównać bardzo drogiej konstrukcji intela.

C

Tam gdzie AMD idzie w łeb z Intelem albo go bije, to kosztem najczęściej większego zapotrzebowania na prund.

co wynika z procesu technologiczne i niczego więcej. jeśli 28 nm apu jest w stanie dorównać a nawet przegonić 22nm intela no to... 6nm to jest bardzo dużo. Średnio można przyjąć że 4 nm to 30% wzrost wydajności (przy niższych taktowaniach), w każdym razie tak to wygląda u AMD, więc statystycznie 22nm intel powinien być o 45% szybszy od AMD... a nie jest.

kierunki wyznacza intel w dużej mierze.

raczej wegetuje... ja tam od wielu lat widzę zastój i brak jakiegokolwiek powodu by modernizować komputer.

Mi głównie zależało by moje stacje HDPC mogły byc zasilane z liniowego zasilacza Tomanek jaki mam 60W, i tu zadanie spełnia dobrze intel ze swoimi prockami z serii T.

Nie mniej na dziś dzień ze stajni AMD jest coraz więcej sprzętu który się do tego bardzo dobrze nadaje. OC i gry to inny świat, choć sprzęt z tych samym koncernów ale o innych kryteriach

60w to dużo :)

muze też puszczasz przez XMBC ? v13 nareszcie ma konfiguracje próbkowania.

Dużo i nie dużo, tyle ma mostek czyli 5A 12V. Generalnie pracuje poniżej 50% swojej mocy.

Gdy pracuje to siedze na Windowsie, wtedy muzyka leci z Foo a Video z XBMC ze względu na najlepsze wspieranie GPU i jakość obrazu.

Ten Splash Player który przez chwilę zawrócił mi głowię, jednak za dużo jak dla mnie dodaje od siebie, za dużo fałszu jest w obrazie.

W XBMC Vol 13 nie rozgryzłem jak działa dokładnie te próbkowanie, postaram się o Asusa Essense od kolegi, który podaje jakie próbkowanie ma plik i dokładnie sprawdzę tą wersje 13 XBMC

Nie dokończyłem tego playera którego sobie i Wam obiecałem w 4k UHD.

Nie wiem czy XBMC po HDMI z OpenElec zgłosi się choćby na natywnej rozdzielczości na TV 4K w markecie jakimś.

Będe meldował

Gość cycus12

(Konto usunięte)

miałem ostatnio okazję poużywać asus'a bds-700, mój krótki opis: http://www.audiostereo.pl/bd-asus-bds-700_109797.html/page__st__480?do=findComment&comment=3142398

Cieszę się że jakiś czas temu nie zakupiłem go dla siebie, w wielu miejscach można przeczytać pochwały za dobrą jakość obrazu etc.. openelec (na nowszych kartach) leje asusa po mordzie pod każdym względem.

Przy okazji był to 4 odtwarzacz blu ray który miałem szanse "pomacać" w takiej samej konfiguracji (materiał video, TV), plus jako 5 urządzenie zBox na e-350 z openelec. Jeśli ktoś uważa że każdy "gra tak samo" co się często tyczy materiału 1080 to proponuję wycieczkę do okulisty.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

bez przesady, ja mam zwykłego LCD 42'' i to od LG.. jak był nowością kosztował coś kolo 2k więc nie jest to żaden wyznacznik jakości. Ale dawali za friko :)

Ludzie mają fatalnie często poustawiane też te TV.

Kontrast czy ostrość czasem na maksymum skali.

To tak jak ze wzmacniaczu mocy wzmocnić o 10 dB niskie i wysokie tony a potem narzekać że MP3 brzmi tak samo jak FLAC

Np koledze Thirdeye samoopolacz u Joseph Gordon-Levitta w Batmanie się podobał :)))

Rambo mam prośbę. Nie wywołuj mnie do tablicy nie mając ku temu podstaw. Pochwal się swoimi testami 4K bo z niecierpliwością czekam i doczekać sie nie mogę. ( nie tylko ja ) Pisz konkrety żeby inni użytkownicy wynieśli coś pożytecznego. Jak nie masz plików to Ci udostępnie.

Moje testy w 4k nie są częścią tej rozmowy

PS: Testów 4k UHD nie ma, bo OpenELEC z XBMC nie wspiera dalej 4K pod intela 4 generacji. Sprzęt jest i czeka

Test możesz zrobić bez openelec. ( dla mnie 4K jak narazie to temat raczkujący. Trzeba poczekać na HDmi 2.0 / przy 1.4a i 1.4b. 24kl to za mało, ) jeszcze z 1080p jest duźo do wyciągnięcia.

Test może być na Windowsie oczywiście i chyba nie ma wyjścia póki co

Film ma 24 klatki najcześciej, te które mam w UHD i 4k tak przynajmniej mają.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

spokojnie panowie :) ten samoopalacz i tak bije asusa... tam twarz idzie w magentę :)

Rambo pamiętaj że gdyby nie prowokacja Thirdeye to byśmy Twoich scr nie uświadczyli, a to moim zdaniem było bardzo przydatne.

Ludzie mają fatalnie często poustawiane też te TV.

racja i do tego wszystkie inteligentne czujniki i eko ściemy.

Żadna prowokacja ;) najlepiej jest robić screeny z jednego źródła dlatego żaden ze screenow nie jest odzwierciedleniem obrazu w realu. . Także nie potrzebna przepychanka. ;) Z ustawieniami TV to masz racje ( w większości przypadków na instalacjach klienci maja ustawienia z demowek marketowych )

Gość cycus12

(Konto usunięte)

http://www.anandtech.com/show/7514/amd-2014-mobile-apu-update-beema-and-mullins powoli na horyzoncie... dla tych co kochają cyferki .. 2w przy 28nm ? co będzie przy 20...

ciekawe jak z wydajnością.

• 5 miesięcy później...

Odświeżam bo to bardzo fajny temat tylko szkoda, że tak szybko się skończył a połowa wątków dot. audio (bit perfect) za to zbyt mało konfiguracji sprzętowych. Pomijam oczywiście zestawy all-in-one tj. NUC, E-350 itp. wynalazki bo bardziej, przynajmniej mnie, interesuje wykorzystanie normalnych procesorów w XBMC - głównie filmy. Audio - tutaj SB Live podłączony do stereo wzmacniacza.

Jak sytuacja wygląda z jakością wyświetlanych obrazów w procesorach do ok 250zł tj. nowy Haswell Pentium G3240 (soc. 1150) vs AMD APU tani A4-6300 lub droższy A6-5400K (soc. FM2, FM2+)?

Ktoś ma, porównywał i którą drogą pójść?

PS. Obecnie użytkuję Lenovo G770 B960 IntelGraphics + HD6650M ale to niestety średnio się sprawdza w HD, FHD - słaba jakość obrazu po HDMI do PDP LG 42" niezależnie czy jest Kubuntu + XBMC czy też win7 + XBMC lub MPC-HC lub VLC.

coś takiego jest ok?

przerost formy nad treścią, AM1 albo odpowiednik intela w 100% wystarczy.

a mogę się dowiedzieć jaki jest odpowiednim intela jaka podstawka ? może jakiś konkretny model procesora pod zastosowanie audio

Witam

Też mi ostatnio chodzi po głowie HTPC na AMD AM1 lub intel J1900 tylko z zasilaniem na płycie głównej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Do tego obudowa

Ukryta Zawartość

Zasilacz laptopowy i jest bezgłośne HTPC. Myślę o zainstalowaniu openelec.

Jak ktoś testował podobne podzespoły, bardzo proszę o podzielenie się spostrzeżeniami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

robixx1

To jest dobra droga. Tak trzymaj.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.