Skocz do zawartości
IGNORED

htpc mały komputer do multimediów zamiast laptopa

lorecci

Rekomendowane odpowiedzi

Gość StaryM

(Konto usunięte)

To co bys w tym poprawil? MI zalezalo na plycie z wyjsciem coaxialnym i zeby byla pasywnie chlodzona.

Bardzo słuszne założenia. Wyjście coaxial lub toslink pozwoli na wyprowadzenie cyfrowego dźwięku do DACa np. Nostromo. Dobre są też urządzenia NADa lub Cambridge. DAC Magic nie jest zły, a kosztuje mniej.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Większa precyzja wypowiedzi zapobiega nieporozumieniom.

Owszem, ale ja korzystam ze złącza koaksjalnego i mam zero szumów i przydźwięków. Więc nie zawsze to jest problemem.

Poza tym można korzystać z toslinka, to nadal lepsza jakość niż z CD.

Obecnie i ja stoję przed wyborem HTPC do salonu. Mam tam TV oraz audio na które składają się Siesty, Advance Acoustic MAP105 oraz Audinst HUD MX-1. Jako że Audinst, platforma musi być na windowsie. Wybiorę platformę Gigabyte GA-C1007UN. Jest to płyta ITX ze zistegrowanym procesorem Celeron 1007U, 2x1.5 ghz, podobno wydajniejsza od popularnej AMD E-350. Najlepsze jest to, że kosztuje ona zaledwie 240zł. Po dodaniu pamięci, hdd, obudowy, można zamknąć się w 800zł.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Owszem, ale ja korzystam ze złącza koaksjalnego i mam zero szumów i przydźwięków. Więc nie zawsze to jest problemem.

raczej nie o szumy i przydźwięki chodzi... to może być efekt co najwyżej pracy kabla jako anteny

Jest to płyta ITX ze zistegrowanym procesorem Celeron 1007U, 2x1.5 ghz, podobno wydajniejsza od popularnej AMD E-350

tak jest wydajniejsza, możesz to nawet kupić w donglu na hdmi.

co się dzieje w openelec jak się wciśnie klawisze:

lewy CTRL+lewy ALT + F1

nic...

just use plughw

There is no reason to use hw.

plughw will only resample if your audio device cannot support the media. So, ig your audio card can only support 44.1khz then when you try to play a 44.1khz file it wont resample, but if you play a 48khz or 96khz file then it will resample. There is no getting around this, if your audio device doesn't support it then it must be resampled otherwise it will play faster/slower then normal.

ja mam podstawowe pytanie do posiadaczy dac;ów z informacją o próbkowaniu czy 44,1 faktycznie jest 44.1 czy to bajka i mimo wszystko jest resampling do 48 ?

Gość cycus12

(Konto usunięte)

zrobiłem mały test

Zbox + openelec podpięty toslinkiem do amplitunera

pościłem Aerosmith w 88,2 (jedyne co mam) i ku mojemu zdziwieniu zobaczyłem na ekranie PCM 88,2 stereo...

zziddv90cp4o.jpg

ponieważ kiedyś miałem problemy to odtworzyć (musiałem używać resamplera), ponowiłem test tym razem na moim pc

LC-889 (czyli obsługuje 88,2) + win 7:

foobar2000 (WASAPI/KS/AISO) = cisza

XBMC (WASAPI) = PCM 96

Cycuś Napisz Koledze konkretne modele Dongle ktore polecasz ? Bo jest tego masa a 99 procent to scal z 720 p 1080p. Sam bym z chęcią przetestował coś w 1080p bez scal.

Wrzuć modele ktore przemaglowaleś .

zrobiłem mały test

Zbox + openelec podpięty toslinkiem do amplitunera

pościłem Aerosmith w 88,2 (jedyne co mam) i ku mojemu zdziwieniu zobaczyłem na ekranie PCM 88,2 stereo...

zziddv90cp4o.jpg

ponieważ kiedyś miałem problemy to odtworzyć (musiałem używać resamplera), ponowiłem test tym razem na moim pc

LC-889 (czyli obsługuje 88,2) + win 7:

foobar2000 (WASAPI/KS/AISO) = cisza

XBMC (WASAPI) = PCM 96

No jak pisałem, xbmc na linuksie nie musi niczego resamplować.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Cycuś Napisz Koledze konkretne modele Dongle ktore polecasz ? Bo jest tego masa a 99 procent to scal z 720 p 1080p. Sam bym z chęcią przetestował coś w 1080p bez scal.

Wrzuć modele ktore przemaglowaleś .

ręce opadają....

Teg

ręce opadają....

Czekam na konkret

Dla innych w tajemniczonych

Podrzucam do prywatnych testów ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

widziałem je teź dostępne w paczkach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dlatego pytam czy miałeś w ręce przystawkę Dongle ktora nie skaluje do 1080? Skoro piszesz do użytkownika mikonnen ze zestaw ktory opisał na płycie mini itx i celeronie może kupić to samo w Dongle jak to są dwa całkowicie różne systemy. Ja takiego Dongle w rękach jeszcze nie miałem. Być może coś pojawiło się w tym roku.

Dongle Na prezent dla dzieci nadaje sie idealnie. :)

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Dlatego pytam czy miałeś w ręce przystawkę Dongle ktora nie skaluje do 1080? Skoro piszesz do użytkownika mikonnen ze zestaw ktory opisał na płycie mini itx i celeronie może kupić to samo w Dongle jak to są dwa całkowicie różne systemy. Ja takiego Dongle w rękach jeszcze nie miałem. Być może coś pojawiło się w tym roku.

by Cie nie obrazić po prostu posiedzę w ciszy

No jak pisałem, xbmc na linuksie nie musi niczego resamplować.

ok a jak zmusić system by pchał wszystko przez passthrough ? mam na myśli flac / stereo
Gość cycus12

(Konto usunięte)

hmm praktyki w czym ? mnie nie rajcuje przerzucie sprzętu i chwalenie się potem na forum że przerzuciłem na odwal 5 razy tyle ile widziałem na oczy. I co mi to da ? będę potem jak Ty wszystkich przekonywał do czegoś nie umiejąc tego w żadnym stopniu uzasadnić ? A właśnie ciągle czekam chociaż na teoretyczne uzasadnienie w czym ati jest lepsze od intela

ja też mam jedną dobrą radę dla Ciebie, naucz się czytać a jak już będziesz umiał to przeczytaj ostatnie wypowiedzi.

ok a jak zmusić system by pchał wszystko przez passthrough ? mam na myśli flac / stereo

A co to jest passthrough?

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Gość cycus12

(Konto usunięte)

jaja sobie robisz prawda ? Mi chodzi genrealnie o to że gdy XMBC używa passthrough to wyłącza np regulację głośności, dlatego fajnie by było wszystko na to pchać.

Przekopałem jeszcze alsa.conf i w defaulcie jednak jest 48.

Cycus, odpal ten swój ampli i sprawdź dokładnie te próbkowanie.

U mnie na DACu Martrix-X Sabre co bym nie puścił, 44,1~192kHz to w DAC zapalało sie tylko 48kHz..

Grało dobrze, mnie resampling nie boli w uszy, ale miło by było jakby XBMC puszczało natywnie strumień

Gość cycus12

(Konto usunięte)

ampli niestety nie informuje czy to jest 44.1 czy 48, info jest tylko dla wyższych dlatego chciałem by ktoś z DAC'iem to sprawdził, to mi na odwal ktoś linka rzucił....

ogólnie jak kopałem to jest problem, frodo bardzo różni się od reszty (czytać nic nie działa), a nawet pierwsza wersja w stosunku do ostatniej to dwie różne rzeczy. Nie wiem czy jest sens sie bawić bo openelec 4 będzie miał jeszcze inaczej, no i dużo opcji dojdzie w samym XBMC. Innymi słowy dla Ayrana pewno 5 minut roboty.

Jedno jest pewne HW występuje wiele i gesto nawet jest ładnie opisany że pozbawiony ingerencji w strumień, z resztą poprzednia wersja była BP

jaja sobie robisz prawda ? Mi chodzi genrealnie o to że gdy XMBC używa passthrough to wyłącza np regulację głośności, dlatego fajnie by było wszystko na to pchać.

Przekopałem jeszcze alsa.conf i w defaulcie jednak jest 48.

Nie robię sobie jaj. Używam mpd, nie znam xbmc, regulację głośności mam na stałe wyłączoną. Głośność reguluję we wzmacniaczu.

Mam bitperfect, wszystko mi działa. Nie wiem co to jest passthrough bo się z tym nie zetknąłem. Czy to jest tak trudno zrozumieć?

Poza tym w linuksie nie ma czegoś takiego jak "wyłączenie regulacji głośności". Można co najwyżej suwaki na maksa wyregulować.

Niektóre programy mają coś takie jak softvol -- głośność programowa. Jest coś takiego w mpd ale używa się tego tylko wtedy

gdy nie ma się normalnego wzmacniacza a końcówkę mocy. Według mnie wy jacyś przekombinowani jesteście.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Nie robię sobie jaj. Używam mpd, nie znam xbmc, regulację głośności mam na stałe wyłączoną. Głośność reguluję we wzmacniaczu.

Mam bitperfect, wszystko mi działa. Nie wiem co to jest passthrough bo się z tym nie zetknąłem. Czy to jest tak trudno zrozumieć?

szczerze ? tak... we wzmacniaczach też występuje :P

Poza tym w linuksie nie ma czegoś takiego jak "wyłączenie regulacji głośności". Można co najwyżej suwaki na maksa wyregulować.

czyli tak samo jak w win... XBMC podczas oglądania filmu wywala ładny napis "używasz strumienia belbelbe " i się wypchaj nic nie zrobię i to jest dobre.

Ogólnie nic nie stoi na przeszkodzie by zrobić:

dmix.format "unchanged"

dmix.rate "unchanged"

no i można by pomyśleć nad pogrzebaniem w plughw.

A teraz pytanie za 10000 punktów... jak ustawić by na ekranie głównym podczas najazdu na pozycję ostatnio dodaną w bibliotece pokazał się jako tło fanart... na live działało... po instalacji nie mogę ustawić, na win też nie..

Po co ci dmix w xbmc? Czy chcesz uruchomić kilka różnych procesów korzystających z karty dźwiękowej? Dlaczego bez sensu komplikujesz sobie życie?

Sprawdź sobie co to znaczy KISS w systemach klasy unix.

Odpaliłem xbmc na linuksie, skasowałem asound.conf, zamieściłem screenshot z xbmc. Mi działa.

Nie ma też czegoś takiego jak dmix.rate "unchanged". To wynika z konstrukcji dmix. Na kartę idzie JEDEN strumień. Dmix łączy strumienie z różnych procesów w jeden strumień.

Jeżeli te strumienie mają różne parametry do trzeba je sprowadzić do jednego mianownika. Tak działają wszystkie mixery umożliwiające odtwarzanie muzyki z kilku aplikacji naraz.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Odpaliłem xbmc na linuksie, skasowałem asound.conf, zamieściłem screenshot z xbmc. Mi działa.

"/etc/asound.conf"

"/run/asound.conf"

"/storage/.config/asound.conf"

u mnie tego nie ma

Nie ma też czegoś takiego jak dmix.rate "unchanged".

[rate INT] rate (default nearest) or "unchanged"

widać dokumentacja kłamie.....

ci panowie też uważają inaczej niż Ty http://openelec.tv/forum/12-guides-tips-and-tricks/8750-guide-fix-resampling-on-s-pdif-out

ci panowie puszczają przez dmix strumień z JEDNEJ aplikacji. Jak ja mam takie luksusowe warunki jak jeden strumień to po prostu wyłączam dmix, a nie posiłkuję się dynamiczną konfiguracją dmix.

Panowie potrzebna pomoc, duzo czasu poświęciłem na czytanie. Potrzebuje na już HTPC do Video HD1080P bez zająknięcia i do muzyki (cyfrowo do DAC) ;)

Opcje mam 3

1. Asrock E350M1 Radeon 6310 + 2 GB ram + pen drive (linux)+ obudowa = wyjdzie wszystko w granicach 500zl (niestety musi byc nowe, bo ciężko wyhaczyć tutaj używke tej płyty)

2. ITX płyta używana (200zl) + I3 2100 (200zł) + 4GB ram (150zł) + ATI RADEON 7770 (używka ok 300zl) + SSD (nowy 280zl) + obudowa ITX z zasilaczem 230 zł = 1360 zł

3. Dune HD TV 102 = ok 400 zł

Zależy mi przede wszystkim na bardzo dobrej jakości video 1080P + audio, opcja 1) to tylko XBMC linux, jezeli dołożymy do tego dysk SSD, różnica w cenie będzie ok 500zł, z tym, że za tą różnice otrzymujemy mocnego kompa, na którym od jakiegoś czasu można nawet odpalić jakąś gierkę.

Czekam na sugestie odnośnie zestawów ?

Toslink i coaxial na plytach glownych nie nadaje sie do audio, to tylko protezy. W takim spdif na wyjsciu jest masa zaklocen, chocby elektrycznych nieodfiltrowanych od komputera. Podlaczajac dac uslyszysz tylko to czego komputer nie zaklocil :)

To bylo do Harrow, ktoru chcial skladac sprzet naplycie msi z wyjsciami spdif. Pzdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.