Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z Marantz PM57 - prawy kanał cichy.

sephiroth1983

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kupiłem używanego Marantza PM 57 i po podłączeniu źródła i głośników zauważyłem, że prawy kanał gra radykalnie ciszej.

Zmieniłem kabel źródła - to samo.

Miejsce głośników - lewy ciszej, więc to samo.

Najdziwniejsze jest jednak to, że jak podpiąłem kolumny pod speaker system 2 (te na dole) to gra równo. Także po przeczytaniu kilku tematów co może być przyczyną, chyba wyklucza to winę potencjometra.

Mam teraz pytanie, co może być przyczyną tego stanu rzeczy?

Z zapewnień sprzedającego, wzmacniacz nigdy nie był rozbierany i nie wiem, czy się do tego w ogóle zabierać, czy wnosić o oddanie pieniędzy?

Bardzo proszę o jakąś radę, co zrobić w tej sytuacji i dodam, że na elektronice nie znam się prawie w ogóle, więc ewentualną naprawę musiałbym komuś zlecić. Tylko, czy będzie warto, biorąc pod uwagę, że kosztował mnie on 250 zł.

Dodam jeszcze, że gdy głośniki połączone są z system speaker 1, po włączeniu wzmacniacza prawy głośnik uruchamia się, lecz z opóźnieniem.

Potencjometry nie trzeszczą, przełącznik głośników A i B nie wydaje również żadnych niepożądanych dźwięków.

Pozdrawiam

Coś gdzieś zaśniedziało ? Słabo przewodzi ? Do przeczyszczenia będziesz miał przełącznik od wyboru pary kolumn i resztę trzeba popatrzeć ;)

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Dzięki @jarek5127 za super szybką odpowiedź.

Biorąc pod uwagę to, że jestem totalnym zerem jeśli chodzi o elektronikę myślisz, że powinienem zlecić komuś taką konserwację?

Czy jest to na tyle proste, że powinienem sobie poradzić?

Nie wiem też, czy robić aferę z tego powodu sprzedawcy, że nie uprzedził mnie o tym fakcie.

Jeżeli przełaczanie głośników jest na przekaźnikach to obstawiam zaśniedziałe styki.

Kiedyś miałem wzmacniacz ,w którym jeden kanał grał ciszej a później zamilkł.

Pomogło zdjecie obudowy przekaźnika u wyczyszczenie styków .

Pozdrawiam.

Dzięki.

Jutro kupię Kontakt S i PR i spróbuję się tam jakoś dostać.

Przedmucham również sprężonym powietrzem lub kompresorem i mam nadzieję, że to pomoże.

Uważaj tylko na to, abyś nie popsikał nim w koło i jakiś elementów i nie zrobił zwarć :)

OK.

Dzięki za ostrzeżenia.

A znacie może jakiś tutorial 'how to...' jak to robić bezpiecznie?

Dzięki za odpowiedzi.

Z ostatniej wywnioskowałem, że chyba jednak nie będę się samodzielnie do tego zabierał i zlecę przeczyszczenie komuś kto pojęcie ma.

Zapomniałęm napisać że u mnie ciężko było zdjać obudowę przekażnika i nie uzywałem płynów typu kontakt a zastosowałem paseczek papieru sciernego gradacji 2000 do przetarcie styków.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.