Skocz do zawartości
IGNORED

Denon RCD-M39 + SC-M39 - opinie i porady

wojt3k_

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich świątecznie!

Czy wymieniony w temacie zestaw jest dobrym wyborem na pierwszy w miarę profesjonalny sprzęt muzyczny do pokoju 9.5m^2?

Słucham głównie muzyki akustycznej, ze szczególnym uwzględnieniem instrumentów smyczkowych. Do tego muzyka symfoniczna, chóralna, jazz, etniczna/folk/world oraz w tzw. międzyczasie dobrej eksperymentalnej elektroniki (gównie ambientu i IDM'u) i progresywnego rocka. Oczywiście coś innego też od czasu do czasu leci + czasami radio (audycje i koncerty).

Swego czasu prosiłem Was tutaj o pomoc w doborze kolumn podstawkowych i nosiłem się z zamiarem złożenia sprzętu za dość spore pieniądze. Na dzień dzisiejszy dysponuję jednak budżetem niewiele powyżej tysiąca zł. W skład sprzętu ma się znaleźć: wzmacniacz, cd, kolumny i (opcjonalnie) radio.

Proszę o porady i ew. zaproponowanie alternatywy dla Denona M-39, o którym słyszałem już wiele dobrego.

Pozdrawiam serdecznie!

https://www.audiostereo.pl/topic/108172-denon-rcd-m39-sc-m39-opinie-i-porady/

Witaj,

gatunki muzyczne, wykorzystanie systemu raczej determinuje trochę lepszą konfigurację, zdecydowanie namawialbym na klasyczny system, zbudowany na bazie wzmacniacza, cd oraz monitorków.

Niestety trochę drożej, ale zdecydowanie lepiej - zestaw stereo (http://q21.pl/denon-dn-a100p-dn-c110p.html) oraz kolumny QAcoustics QA 2010i (http://q21.pl/q-acoustics-qa-2010.html).

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki za odzew!

Na lepszy sprzęt będę w stanie w przyszłości wydać o wiele więcej. Na chwilę obecną chciałbym szybko mieć w pokoju przyzwoitego grajka za niewielkie pieniądze.

W takim razie możesz pozostać przy systemi Denon D-M39 w klasycznej konfiguracji (http://q21.pl/denon-d-m39.html) lub w wersji z kolumnami QAcoustics QA2010i za około 250 zł. więcej.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Moim zdaniem w tych przedziałach cenowych lepszy będzie Denon, jednak jest to kwestia subiektywnych odczuć.

Do akustycznych brzmień lepszy będzie Denon czy Yamaha?

Denon ma lekko ocieplona barwe. Yamaha jest naturalniejsza. Akustyka lepiej zabrzmi na Yamaszce. Rock pewnie na Denku. Według mnie obu zestawow jestes w stanie posluchać w Kazdym Media saturnie RTV i innych. Wtedy wybrac coś dla siebie

• 3 tygodnie później...

Hej!

Denonik już od dwóch tygodni gra w moim pokoju. Jestem zadowolony, nawet bardzo. Jak na pierwszy tani sprzęt hi-fi myślę, że był to dobry wybór.

Pojawił sie problem i chciałbym szybko rozwiać wątpliwości.

Z tyłu sprzętu nie ma wejścia "AUX" tylko "ANALOG IN"

rcdm39_4.jpg

Stąd pytanie nr. 1, czy za pomocą takiego oto kabla:

1091810200_1364069131.jpg

mogę korzystając z "ANALOG IN" podłączyć do wejścia słuchawkowego mojego laptopa?

Czy dźwięk będzie słaby i od czego to zależy?

I pytanie nr. 2, czy po zakupie przedwzmacniacza gramofonowego, np. takiego:

przedwzmacniacz-gramofonowy-analogis-easy-phono-uniwersalny-.jpg

będę mógł podłączyć gramofon Unitra GS-438 "Bernard" również pod wejście "ANALOG IN"?

Ja na elektronice się zupełnie nie znam, ale ją szanuje, więc mam zasadę, że nie eksperymentuję i podpinam dopiero jak ktoś kto się zna powie mi, że można to zrobić bez ryzyka.

Z góry dzięki za pomoc i rozwianie wątpliwości.

Pozdr.

• 1 rok później...

Witam wszystkich, mój pierwszy post.

Mam pytanie do użytkowników Denona RCD-M39. Chodzi o napęd CD. W moim zestawie chodzi dość głośno, słychać szum i szmer. Przy głośności od 10 w górę problemu nie ma, ale słuchając ciszej szmery przebijają się przez muzykę co jest uciążliwe, wprowadza dyskomfort i odbiera przyjemność z słuchania muzyki.

Czy to wada, czy ten typ tak ma opinie w necie są podzielone- choć jest ich mało. Ale większość jest pozytywna, co przekonuje mnie w tym, że to jest wada - kilku modeli.

W każdym razie sprzęt był wysłany na gwarancje Horn i tam powiedzieli, że wszystko ok i że tak ma być. No i gra tak, ale nie daje mi to spokoju. Dlatego piszę tu by raz na zawsze rozstrzygnąć tę kwestię.

Moim zdaniem sprzęt hi-fi nie powinien mieć takiego błędu jak głośna praca napędu CD.

mogę korzystając z "ANALOG IN" podłączyć do wejścia słuchawkowego mojego laptopa?

Dokładnie tak :)

Denon od pewnego czasu ma problemy z CDkami. Albo się przycinają albo głosniej chodza. Gdzie go kupiłeś? Idz do jakiegos sklepu gdzie maja go na ekspo i zobacz czy tam też tak jest. Szczerze nie pamiętam, nie zwrociłem uwagi lub wersja którą sprawdząłem nie miała takiego problemu.

Kupiłem go przez neta, w sklepie który na tej stornie ma chyba swoje udziały;) Potem miałem niby 10 dni na zwrot, ale byłem hura-uradowany że mam swoje pierwsze mini hi-fi. Parę opinii przeczytałem, że ten typ tak ma, więc się uspokoiłem i jakoś to przebolewałem, potem zgłosiłem problem firmie Horn - którzy to stwierdzili, że tak ma być i koniec. Sądzę, że po prostu olali sprawę. W każdym bądź razie sprzęt jest na gwarancji i zastanawiam się co dalej z tym robić....

Tak jak pisałem wieczorem przy głośności 3-4 ciężko o słuchanie płyt i muszę używać mp3 w tym celu. Dostałem też parę opinii ludzi, którzy nie mają takiego problemu.

W swoich wcześniejszych sprzętach z niższej półki nie spotkałem się z takim głośnym napędem, zazwyczaj była to praca prawie niezauważalna, a tu mi szumi na cały pokój.

Co do przycinania płyt to tylko zdarza się to na płytach nagrywanych - ale tu też na starym sprzęcie te same płyty nigdy się nie zacinały. Oryginały idą ładnie. Tylko szumi/szmera.

Sprawdzę to w sklepie. Kiedyś miałem taki zamiar, ale pech chciał, że akurat ktoś tam nie mógł go podłączyć a gdzie indziej akurat tego modelu nie było.

Czy jeśli okaże się, że w sklepie sprzęt chodzi dobrze to mogę powtórnie to reklamować i jak udowodnić Hornowi, że jednak jest coś nie tak?

• 2 miesiące później...

Witam wszystkich świątecznie!

Czy wymieniony w temacie zestaw jest dobrym wyborem na pierwszy w miarę profesjonalny sprzęt muzyczny do pokoju 9.5m^2?

Słucham głównie muzyki akustycznej, ze szczególnym uwzględnieniem instrumentów smyczkowych. Do tego muzyka symfoniczna, chóralna, jazz, etniczna/folk/world oraz w tzw. międzyczasie dobrej eksperymentalnej elektroniki (gównie ambientu i IDM'u) i progresywnego rocka. Oczywiście coś innego też od czasu do czasu leci + czasami radio (audycje i koncerty).

Swego czasu prosiłem Was tutaj o pomoc w doborze kolumn podstawkowych i nosiłem się z zamiarem złożenia sprzętu za dość spore pieniądze. Na dzień dzisiejszy dysponuję jednak budżetem niewiele powyżej tysiąca zł. W skład sprzętu ma się znaleźć: wzmacniacz, cd, kolumny i (opcjonalnie) radio.

Proszę o porady i ew. zaproponowanie alternatywy dla Denona M-39, o którym słyszałem już wiele dobrego.

Pozdrawiam serdecznie!

Witam planuje zakup tego zestawu na dniach. Jakie wrazenia ? Czy poleca Pan ?

Witam wszystkich, mój pierwszy post.

Mam pytanie do użytkowników Denona RCD-M39. Chodzi o napęd CD. W moim zestawie chodzi dość głośno, słychać szum i szmer. Przy głośności od 10 w górę problemu nie ma, ale słuchając ciszej szmery przebijają się przez muzykę co jest uciążliwe, wprowadza dyskomfort i odbiera przyjemność z słuchania muzyki.

Czy to wada, czy ten typ tak ma opinie w necie są podzielone- choć jest ich mało. Ale większość jest pozytywna, co przekonuje mnie w tym, że to jest wada - kilku modeli.

W każdym razie sprzęt był wysłany na gwarancje Horn i tam powiedzieli, że wszystko ok i że tak ma być. No i gra tak, ale nie daje mi to spokoju. Dlatego piszę tu by raz na zawsze rozstrzygnąć tę kwestię.

Moim zdaniem sprzęt hi-fi nie powinien mieć takiego błędu jak głośna praca napędu CD.

Witam jak sprawuje sie denon bo wlasnie taki zestaw planuje zakupic ?

Witam,

Dzięki za odp!

Byłem bardzo mocno zainteresowany Yamaha pianocraft mcr-640, ale niestety nie można zakupić samej elektroniki bez kolumn.. głośniki dołączone do tej Yamahy są bardzo słabe. Słuchałem jej wielokrotnie i wysokie tony idą okrutnie wąsko.. nie podoba mi się to. Jakiego dźwięku oczekuję ? Na pewno szerokiego o dużej scenie. Głośniki mają pięknie wypełniać pomieszczenie a nie grać ładnie tylko wtedy, kiedy siedzi się idealnie pomiędzy dwoma kolumnami skierowanymi na jedną osobę..

No to musisz odpuścić te kolumienki Denona. Jesli nie podobał Ci siędzowie kz seryjnych monitorów Yamahay te uznasz za bardzo słabe.

Faktycznie samą elektronike da się teraz kupić w niezłych piniązkach ale na głosniki musisz wydac duzo wiecej.

Witam, gdzie spotkałeś się że samą elektronikę Yamaha PianoCraft MCR-640 można kupić bez głośników?

A co sadzisz o tych dwoch zestawach ? Ktory twoim zdaniem bylby lepszy ? Prosze o uzasadniona odpowiedz.

1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, gdzie spotkałeś się że samą elektronikę Yamaha PianoCraft MCR-640

nie spotkałem się. Bo wydaje mi sie ze sie nie da. Trzeba by zapytać w top hi fi.

Prosze o uzasadniona odpowiedz.

1.

Ukryta Zawartość

2.

Ukryta Zawartość

Jasne że 109 z Klipchami. 39 niest zwykła sensowną mini wierzą. 109 to odeparowany segment z mocniejszym i pełniejszym brzmieniem. Zensory 1 to nie specjalne głosniki aczkolwiek lepsze od katalogowych 39 Denona, Klipsch da

Ci natomiast duzo dynamiki i przestrzennosci. Wyeksponuje tez wysokie tony które w denonie nie grzeszą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.