Skocz do zawartości
IGNORED

Maly bas w pokoju.Problem akustyczny.Jakies uwagi?

Dierex

Rekomendowane odpowiedzi

Pułapka basowa pasywna to np. rezonator Hermholtza, czyli skrzynka strojona za pomocą rurki aby pochłaniać konkretne pasmo. Można również wykonać pochłaniacz niskopasmowy na bazie wełny mineralnej, ale im niższe częstotliwości tym słabej będzie pochłaniać.

Aktywnie można niwelować podbicia basu za pomocą dodatkowego źródła dźwięku (np. subwoofer) grającego w przeciw fazie.

Od kilku lat robi się to w autach, aby poprawić wyciszenie. Głośniki montuje się w górnej ściance fotela - po bokach mocowań zagłówków. Do tego mikrofon nad głową który wychwytuje dźwięki, następnie radio gra je przez te głośniki w przeciw fazie dzięki czemu fale się znoszą i według ludzkich uszu jest cicho, a dla miernika dźwięku jest głośno.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Dzieki za odp. ale mi chodzi o to by wzmocnic bas a nie go obnizyc ,dlatego tez pytalem o polapki basowe z membrana cos jak pasywny glosnik .gdzies w necie wyczytalem ze stosuja i ze nawet ok.?

Spotkales sie gdzies z czyms takim ? ; ) dziala to? ,czy to kolejny pic na wode.

Czy jest w ogole jakikolwiek ustroj akustyczny ktory wzmacnia w pomieszczeniu niskie czestotliwosci , tak czy nie ? bo niechcem bic piany niepotrzebnie.

Jak mowie gra mi bardzo fajnie , chcem zaczac od tej scianki i o ile istnieje jakis ustroj aksutyczny ktory wzmacnia niskie czestotliwosci w pomieszczeniu.

Pozdrawiam.

Aha. i jak myslisz ktore rozwiazanie wypelnienia wneki bedzie lepsze? Dzieki ;)

Te membranowe działają, tylko muszą stać bezpośrednio za kolumną pod ścianą, a odległość od membrany do tyłu kolumny najlepiej żeby nie przekraczała 10cm! Im bardziej odsuwa się kolumnę od takiego ustroju tym mniej energii niskich częstotliwość pobudza membranę do grania. A takie mocno dosunięcie kolumn do ściany nie wpływa pozytywnie na kreowanie sceny. Dodatkowo jak masz BR z tyłu to może być słyszalne podbicie w częstotliwości jego strojenia.

Ja dodaję bas "zwykłymi" pochłaniaczami strojonymi i rezonatorami Herholtza. Zobacz tutaj na wykres przed i po, a poniżej są zdjęcia ustrojów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Skoro robisz ściankę żeby zatrzymać bas w pomieszczeniu to dlaczego zastanawiasz się nad materiałem pochłaniającym wewnątrz niej? Zastosuj który chcesz. Najważniejsze to żeby z obu stron na stelażu zamontować warstwę MLV (mass loaded vinyl) lub EPDM o jak największej gęstości.

Ukryta Zawartość

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

maniekn274 > Jedyne zapytanie przez stronę w ciągu ostatnich 2 tygodni przyszło w czwartek o 23:45. Jeśli to Ty je przysłałeś to chyba nie oczekujesz że odpiszę od razu, bo po 71minutach narzekasz na brak odzewu?

Pisałem też w nocy bo w pracy byłem-ale nie tak żeby za71 min ,zaraz na forum coś pisać.Bo za 2 dni byłem znowu w robocie to może to wtedy pisałem-no ale to po 2 dniach a nie 71min.

Albo to w ogóle nie moje o którym piszesz,bo jedno w ogóle nie chciało się wysłać,i wyskoczyło że za dużo się naprodukowałem(za dużo tekstu) i sam wreszcie nie wiem czy to poszło. ;)

A komuś odpisywałeś- tzn tamto niby co przyszło-bo jak to miało by być moje to mimo wszystko i tak nic nie dostałem.

Wszystko jasne. Nie dostałem żadnej wiadomości od Ciebie. Kontakt przez stronę ma ograniczenie w skrypcie, bo jest z założenia do krótkich zapytań. Jak wysyłałeś ponownie ze swojego emaila to może po drodze coś nawaliło. Do tej pory nie miałem problemów z korespondencją wchodzącą i wychodzącą.

Za problemy przepraszam i zachęcam do ponownego kontaktu.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Wszystko jasne. Nie dostałem żadnej wiadomości od Ciebie. Kontakt przez stronę ma ograniczenie w skrypcie, bo jest z założenia do krótkich zapytań. Jak wysyłałeś ponownie ze swojego emaila to może po drodze coś nawaliło. Do tej pory nie miałem problemów z korespondencją wchodzącą i wychodzącą.

Za problemy przepraszam i zachęcam do ponownego kontaktu.

No problem-tym razem zadzwonię. :)

Większy komfort . :)

Można, tutaj dowody:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolega opisuje pokój w którym bas był w miarę ok - brakowało kontroli. U mnie basu jest zero. Nadmienię, że w innym pokoju (ściany z cegieł+tynk) wszystko jest ok.

----------------

Kolega opisuje pokój w którym bas był w miarę ok - brakowało kontroli. U mnie basu jest zero. Nadmienię, że w innym pokoju (ściany z cegieł+tynk) wszystko jest ok.

Tak to można sobie gdybać, mówiąc szczerze. Bez pomiaru to możemy sobie rozmawiać o wielu rzeczach i każdy z nas będzie mówił o innej. Bo to czego oczekujesz i czego Ci brakuje może być wynikiem zupełnie innych czynników.

Mam mikrofon do jiga. Czy może mi ktoś podesłać linka do jakiegoś tutoriala dotyczącego pomiarów akustyki pomieszczeń? Z góry dziękuję

----------------

Dołączam się do prośby. Właśnie odświeżam pokój i chciałbym zrobić pomiary ''golasa'' a później kolejne dokładając elementy wystroju i ustroje.

Fajnie dla całego forum by było aby powstał wątek podpięty - z tutorialem, gdzie punkt po punkcie ktoś pokaże jak się ten program REW obsługuje. Jak zrobić czytelne wykresy. Jak skalibrować mikrofon. itp.

Mam mikrofon do jiga. Czy może mi ktoś podesłać linka do jakiegoś tutoriala dotyczącego pomiarów akustyki pomieszczeń? Z góry dziękuję

Odnośnie tutoriali - wpisz w google Room EQ Wizard - masz na dzień dobry kilka wyników z pomocami. Jednak chyba nic nie stoi na przeszkodzie aby taki poradnik powstał na audiostereo.

• 2 tygodnie później...

Witam

miałem identyczny problem.

moje rozwiązanie - tutaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.