Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon HITACHI PS- 48

Gość merlin19803

Rekomendowane odpowiedzi

Gość merlin19803

(Konto usunięte)

Witam wszystkich. Kilka dni temu kupiłem gramofon Hitachi PS-48, w stanie idealnym z oryginalną wkładką z napisem Hitachi.Kupiłem go w komisie za 200zł. Wszystko działa ok. Chciałbym coś więcej wiedziec na jego temat np. z którego jest roku i czy to dobry gramofon? Chciałbym zmienic w nim wkładkę na nową ale niestety nie mam pojęcia na ten temat. Proszę o pomoc,cena wkładki 100-200zł. Pozdrawiam.post-52809-0-49701800-1387745535_thumb.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/108110-gramofon-hitachi-ps-48/

Garść informacji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wkładka za 100 - 200: ciężko będzie. Może lepiej sprawdź jaki model masz tej wkładki hitachi i dokup do niej nową igłę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość merlin19803

(Konto usunięte)

Garść informacji: http://www.vinylengine.com/library/hitachi/ps-48.shtml

Wkładka za 100 - 200: ciężko będzie. Może lepiej sprawdź jaki model masz tej wkładki hitachi i dokup do niej nową igłę.

Wielkie dzięki, na wkładce jest napisane VM Hitachi innych napisów nie ma.
Gość merlin19803

(Konto usunięte)

Nie wymieniaj igły,jeśli odtwarza prawidłowo.Dzisiejsze zamienniki są z reguły znacznie gorszej jakości.Chyba,że chcesz znacznie przekroczyć założony budżet.

Dziękuję za rade, gra dobrze po tym jak wyważyłem ramie (około 1.80 g) zalecane jest 2 gramy ale było za dużo basu. Np. Nową płytę zespołu 'Munchener Freiheit' , gra wybitnie , bas schodzi naprawdę nisko. Co nigdy nie uzyskałem na żadnej płycie CD a mam ich ponad 1000szt. Dlatego po 25latach wróciłem do vinyli mam ich tylko kilkadziesiąt ale powoli sprawie sobie więcej.Dziekuje i pozdrawiam.

A budżet ten jest- co by nie mówić- niemal jak na zakup paru pudełek zapałek.

Jedna- dobrej jakości- nowa płyta winylowa tyle kosztuje.

Nie wszystkich stac na wydatek kilku tyś. za wkładkę, Tak jak na słuchanie muzyki w salonie 48m2 ze sprzętem audio za kilkadziesiąt tyś zł.
  • Redaktorzy

Gdybyś jednak zdecydowal się na wymianę wkładki, proponuję Ci zakup Audio-Techniki AT-95E. Można ją kupić nową za ok. 100zł. Swoją pół roku używaną sprzedałem za 60zł. Prosty szlif eliptyczny. W tej cenę ciężko znaleźć coś znacznie lepszego. A lepsze wkładki ciągną za sobą lepsze preampy i ta zabawa w analog może przerodzić się w ostre kłótnie w domu. Wytlumacz kobicie, że potrzebna myjka do płyt i dobry preamp zewnętrzny i że to nie są tanie rzeczy, jak to Ferdek Kiepski mawiał ;-) Pozdrawiam świątecznie.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Ferdek mawiał jeszcze o rzeczach, które się fizjologom nie śniły!:) - fajny gramofonik za równowartość kilku paczek fajek. Niewiarygodne:)) PS - Frywolnemu, jak mniemam - nie chodziło o kwoty rzędu tysięcy zł. Kangie pisze o AT 95 - słuchaj , bo mądrze prawi. Fakt, że stara (oryginalna?) igła gra dobrze , nie świadczy jeszcze o tym, że Ci nie drze płyt. Tak czy siak - przepadłeś, chłopaku!:))) miłego słuchania - Jacek. PS - zdjęcie - Twoje?

Gość merlin19803

(Konto usunięte)

Gdybyś jednak zdecydowal się na wymianę wkładki, proponuję Ci zakup Audio-Techniki AT-95E. Można ją kupić nową za ok. 100zł. Swoją pół roku używaną sprzedałem za 60zł. Prosty szlif eliptyczny. W tej cenę ciężko znaleźć coś znacznie lepszego. A lepsze wkładki ciągną za sobą lepsze preampy i ta zabawa w analog może przerodzić się w ostre kłótnie w domu. Wytlumacz kobicie, że potrzebna myjka do płyt i dobry preamp zewnętrzny i że to nie są tanie rzeczy, jak to Ferdek Kiepski mawiał ;-) Pozdrawiam świątecznie.

Witam, dzięki za podpowiedź. Chyba skuszę się na kupno nowej wkładki,zobaczę jak będzie grała? Może za kilka miesięcy poproszę o pomoc w wyborze czegoś droższego.Pozdrawiam.

Ferdek mawiał jeszcze o rzeczach, które się fizjologom nie śniły!:) - fajny gramofonik za równowartość kilku paczek fajek. Niewiarygodne:)) PS - Frywolnemu, jak mniemam - nie chodziło o kwoty rzędu tysięcy zł. Kangie pisze o AT 95 - słuchaj , bo mądrze prawi. Fakt, że stara (oryginalna?) igła gra dobrze , nie świadczy jeszcze o tym, że Ci nie drze płyt. Tak czy siak - przepadłeś, chłopaku!:))) miłego słuchania - Jacek. PS - zdjęcie - Twoje?

Witam, zawsze cenie rady ludzi którzy są fachowcami w danej dziedzinie.Ja nie znam się na tym,powoli wchodzę w "świat gramofonów i winyli" Gramofonu szukałem kilka miesięcy. Znalazłem w sieci media markt nowe gramofony aż 4 sztuki! DENON-DP29F, DUAL-CS410, SONY PS300 i DENON DP200. Żadnego nie kupiłem. Lekkie plastikowe z usb,pomyślałem lepszy będzie używany. Wiem,że ta decyzja była trafna. HITACHI którego przypadkowo dostrzegłem w komisie meblowym(!) od razu przypadł mi do gustu. Solidny,masywny i wogóle nie zniszczony,wymagał tylko solidnego wyczyszczenia z kurzu.Słucham prawie codziennie, płyty grają różnie -składanki słabo,-albumy bardzo dobrze.Dodam,że płyty mam w idealnym stanie. Pozdrawiam. PS. Moje.
  • 1 miesiąc później...
Gość merlin19803

(Konto usunięte)

Rzeczywiście coś duży ten kąt VTA. Merlin, czy jesteś pewien że siła nacisku prawidłowo ustawiona?

Myślę,że tak, 2 gramy tak jak jest w instrukcji. Ustawiałem według wskazówek, "0"- równowaga, i razem z podziałką do 2 gram.
  • 1 miesiąc później...

Małżonka/partnerka nie wycierała kurzów szmatką. W ten prosty sposób właśnie wyrywają igły zaczepiając o szmatkę :-)) O ile dobrze pamiętam to ta wkładka jest lepszym modelem od At 95E.

Może Conri sie dopatrzy i cós mnie uzupełni lub poprawi. Albo zapytaj go na PW.

W.

Możliwe,że to jej spawka ale już nie przyzna się do tego:) Wezmę tą wkładkę do sklepu i może coś dopasuję? Dzięki za radę.

W razie kłopotów daj znać, znajdę ci oznaczenia zamienników.

W.

Gość merlin19803

(Konto usunięte)

To kup sobie igłę wymienną, przecież ta wkładka choć brandowana na Hitachi, toć jest to AudioTechnika. Bodaj 11 lub 12 można sprawdzić :-)

W.

No i kupiłem tak jak doradziłeś, AT-VM8-7D gra o niebo lepiej:) nawet te płyty co grały bardzo miernie teraz grają przyjemnie.

No i kupiłem tak jak doradziłeś, AT-VM8-7D gra o niebo lepiej:) nawet te płyty co grały bardzo miernie teraz grają przyjemnie.

Cieszy mnie, że jesteś zadowolony z mojej porady i że mogłem być użyteczny. Miłego słuchania.

Pozdrawiam.

Włodek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.