Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyka przez bluetooth -Yamaha yba-11, Philips AEA2000/12

besmart123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem zainteresowany zakupem powyższych urządzeń.

Przed zakupem jednak chciałbym się poradzić o następujące kwestie:

W przypadku Yamaha yba-11 ( w swoim sprzęcie nie mam wejścia koncentrycznego) czy jest jakaś możliwość, aby wszybki , łatwy i przede wszystkim tani sposób żeby zamienić koncentryk na optyczny- takie wejście posiadam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Philips AEA2000/12 zacheca swoja korzystną ceną. Zauważyłem jednak , że nie posiada on kodeka aptx, który dekoduje przesyłany format w celu uzyskania lepszego dźwięku.

Ukryta Zawartość

Może ktoś z forumowiczów spotkał sie już z tymi urządzeniami i chciałby się podzielić swoimi opiniami.

Dodatkowo jestem też otwarty na inne urządzenia.

Jak zwykle problemem jest cena- max 500 zł.

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie testowałem wymienionych przez ciebie transmiterów, ale posiadam logitecha

Ukryta Zawartość

Wygoda niesamowita, ale... Jak masz jakiś zewnętrzny DAC to lepiej brać tą yamahę z wyjściem cyfrowym i podpiąć to pod zewnętrznego daca. Przetwornik cyfrowo analogowy w tym malutkim urządzeniu nie jest najlepszej jakości - myśle że w tym philipsie jest taki sam albo bardzo podobny.

Niestety jeśli masz w swoim sprzęcie tylko wejście optyczne będziesz potrzebować czegoś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie i w stronę tej wygody też chce się udać.

Mam nad c565, który może działać jako zewnętrzny dac, ale ma tylko wejście optical.

Ten konwerter w sumie nie taki drogi- tylko ten kolejny zasilacz- fuck!!!

Róźnica między przetwornikiem DAC w Nadzie, a tym w transmiterze jest duża. wiem, bo do słuchania płyt używam Nada C542 - różnica między dźwiękiem z nada a dźwiękiem z mojego logitecha jest spora :P

U mnie ma to chodzić przez Spotify Premium, a tam pliki odtwarzane są w wysokiej jakości.

Szkoda by było tracić ten dźwięk.

Z jednej strony OK- ma to swoje uzasadnienie.

Z drugiej jednak czy jest takie urządzenie, które połączy te dwie rzeczy czyli bluetooth z wyjściem optycznym.

Wiem, że sa takie kombajny jak Stream Magic 6, ale ja mam na myśli bardziej budżetowe urządzenia - w szczególności, że daca już nie potrzebuje.

Z drugiej jednak czy jest takie urządzenie, które połączy te dwie rzeczy czyli bluetooth z wyjściem optycznym.

Advance acoustic wtx1000

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

No to Panowie, chyba znalazłem rzecz idealną.

Ukryta Zawartość

Właśnie czegoś takiego szukałem. Mieści się w przedziale cenowym.

Nawet ładnie wygląda. Ciekawe jak gra?? Czy to nie ten sam producent co kabli QED???

kichanadeta

też to znalazłem tylko trochę budżet przekracza. Ktoś może słyszał jak ten advance accoustic wtx1000 się spisuje????

Ukryta Zawartość

U mnie ma to chodzić przez Spotify Premium, a tam pliki odtwarzane są w wysokiej jakości.

Szkoda by było tracić ten dźwięk.

Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę ale Spotify czy Deezer, to tylko MP3, więc o "wysokiej jakości" akurat w tym przypadku trudno pisać.

Oczywiście fajnie się tego słucha, chodzi mi tylko o to, że nie musisz się za bardzo przejmować jakością tych odbiorników Bluetooth, każdy sobie poradzi z 320 kbps

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak ale w przypadku mp3 ze spotify sa to 320, a więc najwyższy z możliwych empetrójek.

Przecież dokładnie to napisałem, z 320 kbps poradzi sobie każdy Bluetooth.

Spokojnych Świąt i niech gra muzyka:-)

Z konstrukcji wyposażonych w aptX jest jeszcze Nokia MD-310, ale nie posiada wyjść cyfrowych.

Z konstrukcji wyposażonych w koncetnryk i optyk oraz NFC to np. Belkn HD Bluetooth Music Receiver, ale zdaje sie nie posiada aptX.

A tu test tytułowego Philipsa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

Belkn HD Bluetooth Music Receiver wygląda ciekawie. wyjście zarówno coaxial jak i optyczne. Cena też przystępna - około 150zł. ciekawe z jakim próbkowaniem przesyła muzykę... i jak z jakością w porównaniu do yamahy

Hej Panowie, a próbował ktoś tego motywu z ps4. w specyfikacji PS4 ma bluetooth.

Ciekawe czy można bezprzewodowo przesyłać muzykę z telefonu, tabletu (po sparowaniu psa przez bluetooth z telefonem) na ps4, a pożnej np. za pomocą optica do daca?

• 6 miesięcy później...

Hej a co sądzicie o tym

Ukryta Zawartość

cena lepsza niż yamaha tylko czy samo urządzenie jest lepsze?

Ukryta Zawartość

Zależy do czego będziesz podłączać. Yamaha ma tylko wyjście cyfrowe coaxial, więc musisz mieć DAC z wejściem coaxialnym (chinch). Philips ma zarówno wyjście cyfrowe (coax i optyczne) jak i analogowe, więc podłączysz je bezpośrednio pod każdy wzmacniacz. Oczywiście jakość dźwięku będzie lepsza jeśli podłączysz pod dobry DAC.

Jeśli chodzi o porównanie jakości dźwięku to nie miałem okazji porówywać, ale oba urządzenia wspierają kodek apt-x - więc podejrzewam iż podłączając wyjściem cyfrowym yamaha i philips będą przmiały tak samo.

• 1 miesiąc później...

Odświeżam temat, ponieważ mam małe powiązane pytanie. Czy stoi coś na przeszkodzie, żeby użyć bezprzewodowego huba usb + jakiś DAC zamiast tych urządzeń do strumieniowania, też z DACiem? Pytam, ponieważ szukam rozwiązania dla siebie, a jeśli chodzi o jakość sygnału i ograniczenia tych różnych technologii, to niestety się nie znam. Tutaj przedstawiliście parę ciekawych opcji, ale gdyby dało się użyć jakiegoś takiego bezprzewodowego huba, to mógłbym podłączyć do niego i DACa i np. dysk zewnętrzny i łączyć się z nimi z laptopa.

Tu znajdziesz kilka rzeczy z aptx :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.