Skocz do zawartości
IGNORED

Surroundy - Bok czy tył ? + Wielkość ekranu 16mkw.

Excalibue

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jutro będę przykręcał uchwyty do surroundów w systemie 5.1 no i nie chcę strzelić gafy z rozmieszczeniem.

Pokój 4x4, odległość kanapy od ściany to 3,5m.

Z tego co się dowiedziałem tylne głośniki najlepiej powiesić na wysokości 180cm tylko teraz pytanie gdzie dokładnie i na jakiej szerokości.

Są dwie szkoły - z boku oraz tyłu..

Na pewno ktoś kombinował z ustawieniami więc prosiłbym o poradę.

Coś takiego będzie ok ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeszcze jedno pytanie na boku. Jaka wielkość ekranu projekcyjnego jest OPTYMALNA do pokoju o takich wymiarach ?

Ostatnio na próbach było ok, a po dłuższym czasie okazało się, że zrobiłem za duży.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

90 - 110 stopni powinno byc ok, zupelnie z tylu bym ich nie stawial. Ja w tej chwili mam pod katem 110 stopni, pod katem prostym efekty wydawaly sie byc lepiej slyszalne, niestety lokalizacja glosnikow byla zbyt oczywista i tyl lubil dominowac nad reszta. Pewnie to kwesta odpowiedniej kalibracji, zamin cokolwiek nawiercisz, poprostu ustaw glosniki w obu pozycjach i wybierz ta ktora lepiej przypadnie ci do gustu.

Zależy jakie będzie główne zastosowanie Twojego sprzętu. Jeśli kino domowe: od 90* (czyli bok) do 110*, na wysokości 1 m powyżej poziomu uszu. Jeśli wielokanałowa muzyka: 135* (czyli tył), na poziomie uszu.

Tyle teoria. Proponuję wypróbuj eksperymentalnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.