Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunek - MBL

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Nowy serwer z nowości hi end nie zagra jak aurender.

I tu znowu sie z kolega zgodze;) Ale prosze nie traktowac tego jako wpisu zazdrosnej konkurencji bo osobiscie zawszsze szczerze dobrze zyczylem firmie Amare...

Na przyklad trafa nie te i za blisko tego nie da sie ominac...ale byc moze sie myle...posluchamy zobaczymy.

Pozdr.

cewką nie posiadającą indukcyjności

Byłbym wdzięczny za więcej szczegółów. Czy to dalej będzie cewka? Czy użyto tutaj pewnego skrótu myślowego na cały elektryczny lub elektro-mechaniczny układ, którego wypadkowa indukcyjność będzie równa zero? W głośnikach nie mam rozeznania, natomiast temat bezindukcyjnej cewki mnie zaciekawił...

Nowy serwer z nowości hi end nie zagra jak aurender.

Zagra, nie zagra ale jest kilka raz tańszy, fajnie wygląda i różnica pewnie będzie marginalna.

System gra dobrze, albo nie....

• 2 tygodnie później...

Jako że na forum nie brakuje 'specjalistów' od 101ek, wklejam kolejne zdjęcie ku pokrzepieniu serca autora :) - widać że MBL 101 daje radę z lampą. To na zdjęciu amplifikacja VAC, w mieszkaniu audiofila z Kanady.

87zj.jpg

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Wiesz mi wygląda na jakiś pałer kondyszjoner Furmana.

ho84.jpg

W razie czego mogę zapytać i się upewnić :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Podobne kondycjonery robił Monster Cable.

Ani to ani to: Torus RM20

A w EU brak 101E w używkach.:(

Szukaj w US. Jak chcesz, to ci pomogę to logistycznie ogarnąć - mamy w firmie świetne ceny na DHL. Oczywiście wszystko pod warunkiem że będą do tego oryginalne kartony.

Albo jeszcze lepiej gdyby były skrzynie.

Nie mam pojęcia. 17 lat to jednak sporo ... chyba niżej niż D to bym się nie cofał.

Tomkly,

Dawno temu o nich czytałem, więc przepraszam, jeśli coś pokręcę.

Różnica jest spora(w kontekście referencji), głównie w reprodukcji niższego basu.Po za barwą, również gorsza kontrola.

To już nasuwa domysły, iż zwrotnica ma inną konstrukcję.

Jeśli wierzyć opiniom - bo osobiście modelu C nie słuchałem - to jest również różnica w średnicy, głownie wyższej.

Pomijam już optyczną różnicę w budowie subwoofer,a , grilla.

Do tego mamy inne wytłumienie subwoofera i zapewne zupełnie inny pierścień portu basowego.

Sporo zmian.

Kiedyś o nich czytałem, ale to jakiś czas temu i trochę info uleciało.

Jak nadmienił Elb, 17 - cie wiosen, to szmat czasu.Osobiście, też bym sobie tym głowy nie zawracał.Nawet na zagranicznych forach już o tej wersji nikt nie wspomina, bynajmniej ja już dawno się nie spotkałem.Nawet z serią D można się spotkać coraz rzadziej.

Co do zmian, to nawet jest ich nie mało pomiędzy Mk I , a Mk II.

Adam,

Dzięki:) Zadzwonię na dniach, to pogadamy.

Mam gotową (pod 101E) wycenę Fedexa z którym mam umowę.

W opcji z USA(jeśli dobrze pamiętam) do 200 kg. wymiarach do 1,8 m 70x70 cm i średnią wartość przyjętą na 23k $ to Fedex winszuje sobie ok. 5-6k zł z ubezpieczeniem i przywozem do domu( o wnoszeniu nic nie wspominali:))

Coś mi się wydaje, że szybciej będę musiał wystawić moje Cardeasy.

Teraz z innym piecem(pożyczony) i w nowym ustawieniu, grają (dla mnie) tak, ze żal je sprzedawać.

Gdybym jeszcze wyrównał pasmo w adaptacji akustycznej( co z pewnością zrobię) i napędził je( Cardeasy) MBL 9007 lub Burkiem 911 Mk III lub wyżej, to mogło by być b. ciekawie.Podobno właśnie z Burkiem rozwijają skrzydła.Oczywiście, to tylko założenia, biorąc pod uwagę parametry techniczne, spadki impedancji itp.

Co by nie było, 101E są lepsze bez dwu zdań.

Tylko ten cholerny Vat!!! przy sprowadzeniu z US.Tak naprawdę, to tylko to mnie powstrzymuje.

Słyszałem że jest jakiś problem z transportem 101-ek, bo tam jakiś płyn ponoć jest i kolumny cały czas muszą stać pionowo, nawet podczas transportu lotniczego czy morskiego. Z tego też powodu wiele par tych kolumn trafiało do USA uszkodzonych co skutkowało potem niższymi cenami używek.

Gdy byłem blisko zakupu 101-ek robiłem też rozpoznanie w USA i przestrzegano mnie przed tym!!

Poproś Cloudiora, ma dobre wtyki w MBLu to pewnie mu doradzą czy warto się w to pchać i jakich ew. problemów można się spodziewać.

Słyszałem że jest jakiś problem z transportem 101-ek, bo tam jakiś płyn ponoć jest i kolumny cały czas muszą stać pionowo, nawet podczas transportu lotniczego czy morskiego. Z tego też powodu wiele par tych kolumn trafiało do USA uszkodzonych co skutkowało potem niższymi cenami używek.

Gdy byłem blisko zakupu 101-ek robiłem też rozpoznanie w USA i przestrzegano mnie przed tym!!

Nie tylko 101nki.

Wszystkie MBLe muszą być transportowane w pionie,właśnie ze względu na ten płyn.

Fabryczne opakowania są do tego bardzo dobrze przygotowane.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Cenna informacja:)

Dzięki Stefek!

Pytanie, czy statek nie będzie miał zbytnich przechyłów?:)))

Tak czy inaczej, sprowadzanie z USA, to ostateczna ostateczność.

W EU, mogę jechać, sprawdzić na miejscu i właściwie przetransportować, a jeśli miałoby się wydarzyć cokolwiek, to pretensje mogę mieć do siebie, a w przypadku targania z US, kogo ciągnąć za uszy, gdy coś nie tak!?

Każdy powie;

- to nie My, to Oni

• 3 tygodnie później...

MBL gra super tez z Zollerami, mam od ladnych kilku lat i bardzo sobie chwale. Odradzam jednak kupno samych koncowek i sterowanie ich z CD bezposrednio - daje to zbyt monitorowy i malo muzykalny dzwiek. Scena ma wtedy wymiar stadionu ale umyka gdzies muzykalnosc.

Preamp MBLa robi doskonala robote i jest on wlasnie odpowiedzialny za spora czesc magii i namacalnosci dzwieku MBL-i.

Odradzam rowniez 8010 ( lub 8011 - nie pamietam dokladnie ) w wersji niedzielonej, dzwiek klasa nizej niz monobloki. Najpierw jego sluchalem i juz mialem odpuscic ale wtedy podlaczyli monobloki :) Zastanawiam sie czy warto szukac czegos co zagra lepiej niz Zollery Solution ale nie bedzie kosztowalo tyle co cebulki. Sluchalem cebulek kilka razy i za kazdym razem stwierdzalem, ze nic lepiej i bardziej fizjologicznie brzmiacego nie slyszalem. Ciekawy jestem ilu jest wlascicieli tych zestawow w Polsce.

2 czy 3 pary 101 się sprzedały.

Piano: poczytaj sobie ten watek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Facet pisze na 2 stronie jakie wzmacniacze przerobił z MBL 101. Ostatecznie, za namową innego właściciel 101, kupił VAC450.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Elberoth

Piękny salon wiele bardzo drogich urządzeń ma gość,ale nt. audio wiedza jego pozostawia wiele do życzenia.

Dla mnie po prostu chciał to mieć i sobie kupił-bo pomieszczenie do odsłuchu posiada wiele mankamentów natury architektonicznej.

Wygląd świetny,przepych duży-świadczy to niewątpliwie o zamozności właściciela...........no wlasnie ale w audio nie o to chodzi-ma grać-to podstawa.

Daje słowo,że to nie będzie grało jak nalezy-facet jest już wiekowy,a więc ze sluchem pewie na bakier-choc tego mu nie zyczę.

Nie ma w moim wpisie za grosz zazdrości czy jakiegoś zakłamania-widze co jest-więc sie do tego odniosłem.

Piano

Co bys powiedział na moje wizyte u Ciebie z monoblokami gm-70 SE-40 wat na kanał

Niejaki Elberoth kiedyś stwierdził,ze w bezpośrednim porównaniu grają lepiej niż kondo on-gaku--akurat nie moje,ale tego samego konstruktora.

To powinno CI dac do myslenia.

pozdr.

Starszy jegomość na czwartym zdjęciu to nie jest właściciel tego systemu...

E, Gonarek coś Ty. Stary Audiofil wie lepiej....... nie dosyć że nie dosłyszy, nie dowidzi to jeszcze nie czyta postów ze zrozumieniem.Ciekawe czy rozpoznaje swojego pupila .....

W metryczkę nie zaglądałem, ale to chyba my (ja i piano) słuchaliśmy 166F vs 101e mk2 (tych jestem pewien, bo sprawdzałem czy to na pewno "101e mk2").

Jeśli rozpatrujesz zakup 166F vs 101e to słuchanie 166 i myślenie o nich to tylko strata czasu. Właśnie do takiego wniosku doszedłem po słuchaniu 166 z różną elektroniką i kablami. W prawdzie 101 w audio systemie były podpięte do elektroniki MBL, a 166 słuchaliśmy z różną, ale inną elektroniką to i tak zmiany były znaczne pomiędzy tymi kolumnami. Na samych 166 zmiana kabli czy elektroniki skutkowały małymi poprawami/pogorszeniami różnych aspektów. Natomiast odsłuch 101 to już nie było kombinowania i myślenia z czym to mogło by zagrać lepiej. 101 po prostu grały o wiele lepiej i nie było już myślenia czym by tu jeszcze poprawić dane kulejące aspekty brzmienia.

Główne różnice 166 względem 101:

- niższa dynamika, drive, rytm

- braki w niskim basie (choć to zależy od kubatury pomieszczenia docelowego i rozkładu rezonansów pomieszczenia)

- słabsze kreowanie sceny (brak głośnika średniotonowego skierowanego w stronę słuchacza, dźwięków słuchasz tylko z odbić)

- mniej informacji o pomieszczeniu/sali nagrań w utworach (częściowo 101-kom pomagała w tym zasłona umieszczona na całej ścianie za kolumnami)

- brak możliwości zmiany strojenia w zwrotnicy

Jak piano wcześniej napisał to 166F mogły by zagrać na podobnym poziomie co jego obecne Cardeasy. Natomiast 101e uciekły tak daleko, że po ich odsłuchu nie było już wątpliwości. Pozostało tylko zbieranie $ do worka.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Elberoth,

Bardzo dziękuję za linka.

Ciekawy pod kątem merytorycznym, a przy tym, pozbawiony jakże nam znanych z AS przepychanek.

Wydaje się, że VAC 450 nie pozostawia złudzeń.Problem w tym, że na chwilę obecną w EU używek nie uświadczysz.

W US jest za niespełna 32k$ do tego Vat/cło/transport = grubo:(

Z CAT JL 3 też podobnie.Na HighherFi był za 30k$, Audiogonie brak( na te chwilę)

A propos, czy dobrze zrozumiałem( w pierwszych wersach linka), ze K.Hayes twierdzi, że CAT JL3 jest zaprojektowany specjalnie pod 101 E?

W sumie obie propozycje wydają się kuszące.Problem w tym, ze z US odpada, a w EU nie ma gdzie się temu przyjrzeć.

Kolejna sprawa, to ceny, które nawet w używkach są spore.Wstępnie oceniam, że w EU 100k PLN z hakiem trzeba by było wyłożyć.Z kolei JL - 1 raczej nie pociągnie 101E.

Biorąc pod uwagę synergię/ceny/dostępność/ do 101E, to myślę, że dla mnie najlepszym wyjściem będzie skupienie się na monosach 9007, bo muszę jeszcze brać pod uwagę ewentualną wymianę pre, a Maletzky nawet w używkach tanio nie sprzedaje skóry.Był na A.de za 9500 k euro.

Z dostępnością (EU) na wtórnym 101E też nie wesoło( na Audiogon też brak), ale to ma ten plus, ze mam czas na dozbieranie $. Póki co, idzie po myśli:)

SA,

Dzięki za propozycje, ale skupiony jestem na 101E i przyznasz, ze bez sensu, abym pchał się w GM 70.

Jeśli coś nie wyjdzie z moich założeń, to się odezwę.

Mirecki,

MBL 116 F vs Cardeas, to te pierwsze miały szlachetniejszą górę, natomiast pozostałe pasmo już dyskusyjne.

W obecnym ustawieniu( u siebie) to mam wrażenie, że AP w reprodukcji średnicy i dole pasma wypadają nieco lepiej,

ale aby to potwierdzić najlepiej byłoby porównać u siebie.Bez tego ma się tylko wrażenie.

Co by nie było, to przy 101 E oba modele, to zabawki.

Zresztą, będziesz u mnie niebawem, to sam ocenisz.

Pozdrawiam Panów, M.

Też gdzieś czytałem że Ken Stevens (z CAT) używał czy używa MBL 101. Jest jeszcze CAT JL-2, tylko nie wiem czy pociągnie 101. Był do sprzedania swego czasu w Krakowie za ~25kzł. Zapytaj cloudiora, bo to jakis jego znajomy - może jeszcze nie sprzedał.

Z MBLemai czy bez - JL-2 to fenomenalny wzmacniacz mocy. Zupełnie u nas nieznany i niedoceniany. Gdyby to zagrało z 101, miałbyś sprawę rozwiązaną niemal budżetowo.

Ja znów słyszałem sporo o awaryjności sprzętów CAT. Odradzano mi. Podobnie jak serwis pogwarancyjny który jest tam ponoć zerowy i zlewka na klienta. Określano tą firmę jako "z dużej chmury mały deszcz" a póżniej tylko kłopoty. A nie pociągnąłby jakiś mocny Jadis?

Łatwiej dostać w UE używki i o serwis też łatwiej. To jednak firma europejska.

Ja znów słyszałem sporo o awaryjności sprzętów CAT. Odradzano mi. Podobnie jak serwis pogwarancyjny który jest tam ponoć zerowy i zlewka na klienta. Określano tą firmę jako "z dużej chmury mały deszcz" a póżniej tylko kłopoty. A nie pociągnąłby jakiś mocny Jadis?

Łatwiej dostać w UE używki i o serwis też łatwiej. To jednak firma europejska.

Elb pisze co wie, a Ty nie wiesz,bo piszesz ,że podobno i ponoć.

Tylko Gm-70-takie jak moje o mocy 40W na kanał,a nie jakaś popierdółka jak u Lampizatora bądż Lamma,albo Shindo-wszyscy tylko 24 waty.

To jest jakiś nonsens-bo szkoda aż lampy na taki projekt do bani.

Piano

Spróbuj gm-70.........to Cię nic nie kosztuje,a jest to wybór trafny-z cała odpowiedzialnościa to pisze.

Niedługo Waldek zrobi gm70 dla Wojtka 76..........porozmawiaj z nim-będzie jechał w Twoim kierunku-może sobie posłuchasz))

pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.