Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunek - MBL

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Klasa AB, egzemplarz u Maćka 2x1000Wrms/3R (h<0,1%) w mostku (we wzmacniaczu są dwa mostki tj. cztery końcówki mocy). maksymalne napięcie na wyjściu (mostka) dla 3Omów = 90V przy Imax=36A , czyli teoretyczna moc chwilowa w impulsie mogłaby wynieść 3200W, ale jest ograniczona przez s/r=50V/us oraz pojemnościami i indukcyjnościami rozproszonymi. Moc muzyczną szacuję na 2x1500W / 3R / 10ms. Wzmocnienie napięciowe 27,2dB.

W kontekście timbre accuracy, jest mistrzowsko powyżej 150Hz, poniżej można dyskutować, ale wiadomym jest że prawidłowe odtworzenie basu wymaga zaprojektowania i budowę sali odsłuchowej od zera, toteż jak na warunki saloniku jest bardzo dobrze.

Miło, ze wpadłeś:)

Mam nadzieję, ze będzie jeszcze lepiej, bo teraz strojone pułapki nie są w pełni efektywne, a to za sprawą tego, ze nie stoją idealnie w narożnikach, a jedynie sa do nich dostawione z dylatacją parunastu cm, a powstała pustka "kumuluje" szkodliwe rezonanse.

W tym celu, muszę na nowo zrobić remont, zdemontować częściowo obecne konstrukcje , aby "wpasować" pułapki idealnie w narożniki bez jakiejkolwiek pustki pomiędzy ścianą, a pułapkami.Teraz zwyczajnie pułapki nie mieszczą się pomiędzy ścianą, a obecnymi konstrukcjami akustycznymi i dlatego sa tak ustawione - inaczej się nie da.Do tego, jedna z pułapek jest przesłonięta przez wysoką komodę i jej efektywność jest jeszcze mniejsza niż pułapki siostrzanej.

Wymaga to też osobnego, nowego projektu pod kątem aranżacji pokoju, ale jak to uczynić, gdy dupsko wiecznie przyklejone do sofy odsłuchowej:)?

ale jak to uczynić, gdy dupsko wiecznie przyklejone do sofy odsłuchowej:)?

Słuchać, słuchać, aż nadejdzie potrzeba zmian ;-)

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Szkoda że Devialet nie ma gotowej aplikacji SAM dla 101ek. Działa do 150Hz, więc akurat aby opanować MBLe na dole. Do tego ma dużą moc i wysoki DF.

Zawsze możesz się zaoferować że im podrzucisz kolumny do pomiarów :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Hehe, wcale nie jestem zdziwiony trudnością odklejenia szanownej od sofy... teraz z ulepszonym Pi u siebie mam podobnie :) A u Ciebie jest efekt do kwadratu, sześcianu i Googolplexiana łącznie.

Hehe, wcale nie jestem zdziwiony trudnością odklejenia szanownej od sofy... teraz z ulepszonym Pi u siebie mam podobnie :) A u Ciebie jest efekt do kwadratu, sześcianu i Googolplexiana łącznie.

Pozwoliłem sobie wejść w pański profil i czytam,i czytam..........rzeczoznastwo...............o kurna Pan to się musi musowo znać na rzeczy!!

pozdr.

I po co robię roszadę w systemie i m.in. kupiłem 101?

A nooo, m.in.po to - Billy Harper "If Our Hearts Could Only See" z nie tak dawnych zakupów u Koszura.

Ale czad, Panowie!

Piękna płyta!Szczerze polecam!

Ukryta Zawartość

Czekam na kuriera z kolejną porcją CD, ale po Billym Harperze, chyba chwycę koszyk i uderzę w Koszurowskie regały:)

Ukryta Zawartość

Która, bo przyznam, gdy wchodze do sklepu, to uderzam tylko w regały z plytami?

Przesluchuje dzisiejsza zawartosc:)

Zwraca uwage ciekawa interpretacja wybranych dzieł Brahmsa.

Leonidas Kavakos&Yuja Wang "The Violin Sonatas"

Rodzynkiem jest doskonala realizacja.

W kolejce moj ulubieniec, Chick Corea w imho, genialnym projekcie The Vigil.

Next; Forever:)

Gość passer

(Konto usunięte)

Przepraszam Panowie. Trochę proszę poczekać. Informacja zapewne oficjalnie pojawi się razem z recenzją. :)

Midnight sugar - trio Yamamoto, to często moja taka płyta na dobranoc (wersja xrcd) lub jakaś płyta Che Ayado. :)

SAMPLER - Uncompressed World vol. IV

piano - czy słuchałeś ?

Trza było okładkę wkleić, bom wzrokowiec:)

Jak Ci zapewne wiadomo, popełniono parę Samplerów - Uncompressed World.

Vol. IV właśnie ten, nabyłem parę mieś temu u Koszura:)

Po parunastu dniach odsłuchów już wiem, że jedynym słusznym imho, jest inwestycja w monosy MBL 9008A, 9011 lub w 9010C(upgrade 2014 w MBL)

Tu się nie ma co oszukiwać.Moduł basowy jest okropnie prądożerny i żaden monos w "Stereo" NALEŻYCIE nie pociągnie!

O ile w Klasyce i Jazzie jest OK, to już w Rocku, szczególnie mocniejszym, jest odrobina niedosytu, np. szybkość i wygaszanie "stopy". Niby nie dużo, ale jednak.

Procentowy udział Rocka w moim zbiorze jest niewielki i w sumie, mógłbym to przemilczeć, ale 101 to konstrukcja, która nie boi się żadnego gatunku i skoro w Rocku jest szczypta niedosytu w basie, to na moje oznacza, ze i w innych, słuchanych przeze mnie gatunkach, może być jeszcze lepiej, doskonalej w aspekcie kontroli dolnego zakresu.

Przy dobrym zrealizowanym materiale np. Steve Vai "The Ultra Zone", jest b.dobrze i wydaje się, ze ten niedosyt jest bardziej sprawą kaprysu, niż rzeczywistej potrzeby, bo idę w zakład, że większość chętnie zaakceptowałaby taki dźwięk.Ja jednak wymagający jestem i prawie doskonale mnie nie interesuje:))

Piotr pisał, że > 150 Hz jest wyśmienicie, natomiast, w kategorii absolutnej kontroli są minimalne, ale jednak braki.Potwierdzam.

Dlatego, spróbujemy jeszcze z "drugim" Adagio Amp w którym jest sporo mocniejsze trafo.

Co by nie było, ten Adagio Amp jest naprawdę niezły!Problemem są 101 i ich potworny apetyt na prąd!

Po parunastu dniach odsłuchów już wiem, że jedynym słusznym imho, jest inwestycja w monosy MBL 9008A, 9011 lub w 9010C(upgrade 2014 w MBL)

A nie mowilem ;)

Dlatego, spróbujemy jeszcze z "drugim" Adagio Amp w którym jest sporo mocniejsze trafo.

Co by nie było, ten Adagio Amp jest naprawdę niezły!Problemem są 101 i ich potworny apetyt na prąd!

To nie jest sprawa ilosci pradu dostarczanego do glosnika ale kontroli petl lokalnych sprzezen wewnatrz wzmacniacza oraz globalnej petli sprzezenia. To jest sprawa wzmocnien pradowych tranzystorow ktore szybko przelaczane traca swe wzmocnienia pradowe (bety), mowiac krotko to zalezy od konstrukcji wzmaka ( a mozliwosci jest naprawde wiele ) i od uzytych czesci. Temat skomplikowany. Trafo oczywiscie tez bedzie wplywac i nim wieksze to bedzie mialo nizsza rezystancje uzwojenia pierwotnego co tez bedzie slychac, to nie jest sprawa mocy czy tez ilosci pradow. Zwiekszanie mocy i ilosci tranzystorow to moim zdaniem glupota.

Stasio,

Pamiętam:) Pisałeś, pamiętam też, ze nie mówiłem, że nie masz racji:), bo w przypadku 101 pewnie masz.

Sly,

Masz na myśli te za 65K?

Jeśli tak, to stanowczo za drogo!

Jak pisałem, mam możliwość kupna po upgrade w MBL i to za 50% tej ceny.Fakt, bez pre, ale w nich całe mnóstwo wymienione na nowe.

Najlepiej moim zdaniem byloby sterowac te glosniki z czterech wzmakow oddzielnie na modul niskotonowy i srednio/wyokotonowy, jesli jest mozliwosc rozdzielenia. Te duze Extremy w Monachium byly wlasnie tak zasilane tzn z czterech MBL 9011. W takiej konfiguracji mozna byloby duzo pokombinowac i byc moze dobrac takie zestawienie ze nie musialoby byc tak kosztowne. Radzilbym sie zainteresowac i sie tym pobawic. Mozna byloby uzyc poprostu jakichs tanszy wzmakow zamiasta MBL9011

A one są w linii Noble czy Reference? Teraz MBL wymienia linię Noble na nową z nowymi rozwiązaniami jak np LASA2. Końcówka stereo będzie mieć 2x 380W/4om, a monobloki będą w listopadzie i będą mieć 560W/4om. Nowa linia Reference pojawi się nie wcześniej jak za rok. Te nowe rozwiązania mają dać lepszą kontrolę kolumn i lepszą współpracę z trudnymi kolumnami, a takie są kolumny MBL.

Widzę ............., że dajesz cenne rady! Fajne. Tobie też mogę dać podobne rady. ............................................................................................... :-)

Piano spróbuj namówić Wojtka na przyjazd GM. Ciekawe jak wypadnie.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Ciekawe, czy pewne problemy, nie są związane z budową modułów basowych ( chyba jest to konstrukcja pasmowo-przepustowa). Do tego jeszcze minimalne problemy z akustyką i problemy są poważniejsze. Przy konstrukcjach pasmowo-przepustowa zawsze mi się wydawało, że dół jest lekko mało zróżnicowany, uśredniony. Zaproś Pana Andrzeja, znają się z Piotrem i może da jakieś sugestie, ale decyzja i tak musi należeć do Ciebie, tym bardziej że wiesz czego oczekujesz..

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Po wczorajszym odsłuchu w Maćka, potwierdzam, że jest niedosyt w 'impulsowośći' , energii basu. Nie ma twardego łupnięcia. Albo piec za słaby albo współpraca głośnika z pomieszczeniem, ale niestety imho, może też się okazać, że te głośniki po prostu mają taki charakter przetwarzania basu. Dopiero gdy zagrają z 9011 albo 9010C z zakończoną akustyką wnętrza będzie można to rozstrzygnąć.

Ja ci tez dam dobra rade, przestan trollowac, i odstosunkuj sie ode mnie raz i na zawsze! I zacznij pisac na temat i z sensem. Zreszta co byles u mnie widziales ? :D Mam bardzo dobre warunki lokalowe, i duze ilosci miejsca, wiec jak zwykle piszesz bez ladu i skladu wymyslajac swoje farmagezony

Co to sa farmagezony?

Po wczorajszym odsłuchu w Maćka, potwierdzam, że jest niedosyt w 'impulsowośći' , energii basu. Nie ma twardego łupnięcia. Albo piec za słaby albo współpraca głośnika z pomieszczeniem, ale niestety imho, może też się okazać, że te głośniki po prostu mają taki charakter przetwarzania basu. Dopiero gdy zagrają z 9011 albo 9010C z zakończoną akustyką wnętrza będzie można to rozstrzygnąć.

Pobrobowalbym tez z innym zrodlem ktoro nie ma lamp. Moim zdaniem dobry bas to zazwyczaj zrodlo.

Juz jest pozamiatane, za pol roku sprzeda kolumny :)
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.