Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz do 1100pln

Michal_52541

Rekomendowane odpowiedzi

witam.
szukam uzywanego wzmacniacza do pokoju ~20 m2. obecnie posiadam technics su-a700mk 2 i chcialbym by nowy zakup okazal sie lepszym wzmacniaczem. na chwile obecna bedzie gral z dual 604, nad c 541 oraz diora polaris 300 (kolumny te wymienie w nastepnej kolejnosci). chcialbym zeby mial albo jakis loudnes na wieczory albo mozliwosc podlaczenia equalizera technics sh-ge 90 - wieczorami cicho slucham muzyki i nie chce tracic detali oraz dynamiki.
najczesciej slucham ostrego alternatywnego rocka, post-rocka oraz jazzu. lubie cieple brzmienie z duza iloscia przestrzeni w wysokich tonach oraz dynamicznym i selektywnym dolem.
nie zalezy mi na szybkim zakupie (w przyszlym miesiacu wybieram sie na wakacje i zakupy robilbym dopiero w lutym/marcu) - moge poswiecic troche czasu na szukanie fajnego egzemplarza.
pilot milo widziany ale nie jest niezbedny. podobnie z regulacja wysokich/niskich.
jak na razie moimi faworytami sa: Rotel RA - 980BX (~1100pln), Luxman L 410 (~900pln), Luxman L 435 (~1000pln), Yamaha A-1000 (~1100pln), Yamaha A-1020 (~800pln).
co polecilibyscie z powyzszej piatki? czy moze pominalem jakis inny oczywisty wybor?

https://www.audiostereo.pl/topic/107952-wzmacniacz-do-1100pln/

Modyfikowany NAD C320 albo 320BEE i nic do dużo większych pieniędzy. Będzie też pasował wizualnie do CDi zmieścisz się w cenie .
Loudnes i dobry wzmacniacz - jedno wyklucza drugie. Jak całość będzie dobrze grać to żadne uzdatniacze nie będą potrzebne.
Ge90 zamień na 70tkę .Jest lepsza ale i tak nie radzę tego podpinać bo zepsuje efekt i sens wydawania kasy na lepszy wzmak .

dzieki za odpowiedz!
zastanawialem sie nad nad ;) ale jesli juz ta marka to czemu nie c370? miesci sie w budzecie...
nad tym by pasowal do cd w ogole mi nie zalezy :) (tym bardziej ze design nada nie rzuca mnie na kolana - wole wyglad bardziej monumentalny lub vintage) najwazniejsze by fajnie gral.
wiem, ze loundnes czy pokretla to "zlo" ale czy jest szansa by wzmacniacz w tej cenie nie tracil brzmienia i dynamiki przy potencjometrze ustawionym na 1-2/10?
ten technics ge90 to moim zdaniem lipa... korzystam z niego rzadko wiec nie zamierzam nic inwestowac w korektor na razie - tym bardziej, ze mam nadzieje iz nowy wzmacniacz bedzie lepszy od starego i moze faktycznie unikne korekty przy cichym sluchaniu.

[quote name='Michal_52541' timestamp='1387281926' post='3022760']
zastanawialem sie nad nad ;) ale jesli juz ta marka to czemu nie c370? miesci sie w budzecie...
[/quote]
Wszystkie " szare " NADy grają słabo . Z wyższymi modelami rośnie moc i minimalnie jakość. Specjalnie podałem ten model bo ma świetną końcówkę mocy . Po jego modyfikacji gra dużo lepiej i na poziomie najlepszych dzisiejszych wzmacniaczy w cenach 3-5kzł .
I to się da zrobić właśnie w tym modelu .
tym bardziej ze design nada nie rzuca mnie na kolana
[/quote]
Też do mnie ta plastikowa " filozofia " nie przemawia i pomimo że C320/BEE jest brzydki nadal nie słyszałem o jakiejkolwiek konkurencji do jego brzmienia . Owszem , można kupić dużo ładniejsze i mocniejsze wzmaki ale jeżeli chodzi o jakość brzmienia już nie . Poczytaj w klubie NAD . Są tam wpisy kilku kolegów którym przerabiałem takie NADy.
wiem, ze loundnes czy pokretla to "zlo" ale czy jest szansa by wzmacniacz w tej cenie nie tracil brzmienia i dynamiki przy potencjometrze ustawionym na 1-2/10?
[/quote]
C320/BEE po modzie nie. Gra równo od dołu do końca skali .CD541 jest już dobrym CDkiem tej firmy ale w przyszłości do pełni szczęścia polarisy do wymiany .
Miałem dość długo Technicsa SUA 900MKII . Był to gdzieś 1998r . Miałem go dość długo . Jako Technics grał lepiej niż te dzielone ze wskazówkami ale do takiego NADa to mu daleko . Mocowo też szału nie było bo w tych modelach dawali już liche trafka .

dzieki muda za rozjasnienie tematu. bede bral nad'a C320 pod uwage ale na jego niekorzysc troche przemawia to, ze nie posiada zintegrowanego przedwzmacniacza gramofonowego (obecnie ponad 60% muzyki slucham z winylu). wiem, ze da sie to przeskoczyc (i to czesto z lepszym skutkiem) ale wymaga to dodatkowych srodkow oraz miesjca - juz teraz musze wypierdzielic decka (i tak niemal nieuzywanego) z szafki.
bardzo zaintrygowala mnie tez propozycja byca - Harman/Kardon hk 690. poczytalem troche na jego temat i wyglada na to, ze moglby mi sie spodobac ten wzmacniacz. niestety to ponoc rzadki model, a ja zakupy planuje po nowym roku wiec nie wiem jak wowczas bedzie z jego dostepnoscia. bede trzymal reke na pulsie :)

[quote name='byca' timestamp='1387282238' post='3022765']
Na Allegro wisi Harman/Kardon hk 690 - żaden ze wymienionych nie jest wstanie podskoczyć temu wzmakowi, do tego pieknie gra z cd Nad.
[/quote]

Dokładnie.

Trochę drogo, ale w cenie się mieści.
http://allegro.pl/jvc-ax-1100-potezna-integra-stan-idealny-i3802297729.html

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

[quote name='Michal_52541' timestamp='1387288241' post='3022850']
dzieki muda za rozjasnienie tematu. bede bral nad'a C320 pod uwage ale na jego niekorzysc troche przemawia to, ze nie posiada zintegrowanego przedwzmacniacza gramofonowego
[/quote]
Cóż , masz kasę na dobry używany IC i chcesz jak najlepszy wzmacniacz . W tej cenie ten NAD to i tak cud że tak gra .

Rotel 980 bx jest niezły, to klasa Harmana hk 680... 690 jest lepszy, bardziej przejżysty, mniej ocieplony, jednak dzwiek ''maluje'' barwami- przewyzsza caspiany , denseny, audiolaby z tamtej epoki, to po prostu, nie ta liga - posiadałem te wzmaki, z kolei NAD 320 bee to przy Harmanie 690 budzetówka. Ostatnio gosciły u mnie creek destiny i cambridge 840 , oba dostały w dupe od staruszka harmana.

?

[quote name='kopaczmopa' timestamp='1387318390' post='3023449']
Muda nie przesadzaj.
[/quote]
Z czym ?
Masz niedawno zrobioną fotkę na której taki modowany NAD grał z Harpiami Amstaff w mojej wersji ( wszytko na ful bogato ) a grają teraz z wysokimi klockami Classe ( kolega zostawił je zamiast jednego z topowych modeli B&W ) , z Kef R900 i porównywany z Xindakiem A600P .
W roli źródła Stream Magic 6 . I do takiego systemu odnoszę jego brzmienie .

[quote name='byca' timestamp='1387334548' post='3023557']
NAD 320 bee
[/quote]
Wizualnie tak. Brzmieniowo w oryginale też .

dzieki za zainteresowanie.
rozumiem wiec, ze wymienione na wstepie modele luxmana czy yamahy sa zdecydowanie slabsze od proponowanych przez was nad, rotel, jvc czy hk? skreslacie je dla tego, iz gorzej brzmia czy moze w tak leciwych wzmacniaczach instnieje cos innego co jest ich pieta achillesowa?

Jeśli szukasz NADa poszukaj na ebay.co.uk - jest teraz kilka sztuk. Np. c370 http://www.ebay.co.uk/itm/NAD-C370-Stereo-Integrated-Amplifier-/171191825723?pt=UK_AudioTVElectronics_HomeAudioHiFi_Amplifiers&hash=item27dbd3f53b
jeśli ktoś ze znajomych jest w londynie i mógłby Ci odebrać a potem wysłać, czy przywieźć na święta miałbyś fajny sprzęt za rozsądne pieniądze.

Powrót po dłuższej przerwie...

[quote name='Michal_52541' timestamp='1387379896' post='3024017']
dzieki za zainteresowanie.
rozumiem wiec, ze wymienione na wstepie modele luxmana czy yamahy sa zdecydowanie slabsze od proponowanych przez was nad, rotel, jvc czy hk? skreslacie je dla tego, iz gorzej brzmia czy moze w tak leciwych wzmacniaczach instnieje cos innego co jest ich pieta achillesowa?
[/quote]

Nikt Ci tu tego nie powie każdy ma inne kolumny, sam musisz posłuchać i ocenić, jednak nie powiedziałbym, że te Luxmany/Yamahy są zdecydowanie słabsze. Jedno jest za to pewne w starych wzmacniaczach z przed 20lat może być problem (choć wcale nie musi) ze starzeniem się elementów, także trzeba uważać co się kupuje.Ja sam kupiłem z ciekawości takiego 20letniego pieca (Grundig Fine-Arts A-9000) i byłem pod wrażeniem jak coś takiego może grać tak szerokim, naturalnym dźwiękiem.Takiego przerobionego NADa C320BEE też miałem od Kolegi muda44 fajnie grał mogę polecić takie rozwiązanie kto wie czy nie najlepsze z tego wszystkiego tutaj bo piecyk to jeszcze nie bardzo stary i ma pilota (lepiej kupić z BEE są nowsze)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.