Skocz do zawartości
IGNORED

Test konwertera na USB-SPDIF-I2S na TE8802

gaballus

Rekomendowane odpowiedzi

Wspominałem jakiś czas temu o możliwości testu konwertera na Tenorze TE8802. W końcu udało się znaleźć czas i dokończyć moduły na tym scalaku.

Dla przypomnienia najważniejsze jego parametry:

-możliwość pracy w trybie asynchronicznym,

-strumień danych do 24bit/192kHz

-wejście/wyjście SPDIF i I2S (wejścia jeszcze nie testowałem, nie wiem czy działa)

Sam scalak posiada jeszcze parę możliwości ale nie są one na tą chwilę obsługiwane i raczej są mało przydatne.

W sumie moduł taki gra u mnie od kilku miesięcy pod Linuksem i większych problemów nie zauważyłem (czasami "zgubi" go odtwarzacz plików, wystarczy odłączyć i podpiąć aby się "odnalazł", Przy czym nigdy nie następowało to podczas odtwarzania). Na Windowsie uruchomiłem go tylko ale nie testowałem.

A więc jeśli są chętni na test gotowego modułu to proszę o zapisanie się na listę, mam 2 moduły, może uda się dokończyć jeszcze jeden, rozesłałbym chętnym. Po przetestowaniu Ci podesłaliby następnym itd.

Jako pierwszego zapisuje Waldka który w innym temacie zgłaszał już gotowość (nadal jesteś chętny Waldku?)

1. Waldi_06

Jest :) Jutro postaram się wrzucić. Generalnie w tej chwili to taki testboard i raczej w docelowej formie będzie wyglądał trochę inaczej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tutaj wrzuciłem zrzut stream0 który obrazuje w jakim trybie konwerter pracuje.

Ukryta Zawartość

Waldku, może nie będzie tak źle, w czwartek wysłana paczka w piątek była na miejscu:)

Poniżej zdjęcie konwertera

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

płyteczka dotarła dzisiaj o 10tej - ot takie dobrodziejstwa urlopu przedświątecznego (gary i dzieci).

wyciągnę Tenora 7xxx i TASa, będę trzy kostki do porównania.

>Grześ

Masz to na tapecie dlatego poproszę Cię - zrób krótkie porównanie TASa i Tenora , być może nie wszyscy wiedzą jakie są różnice no i jakich formatów się spodziewać.

A proszę bardzo Waldku, mała tabelka z porównaniem, jeśli komuś coś przyjdzie do głowy jeszcze to proszę o info uzupełnię.

@ grzegrzol, bezpośrednie od GFECa, niestety beczka soli do zjedzenia i masa papierów do podpisania, jak to z Tenorem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Info z placu boju z WinXP SP2:

1. KONIECZNIE należy zamontować drivery PRZED pierwszym podłączeniem tenora 8802.

2. Po wgraniu driverów mam dziwny objaw - na plikach zwykłych i gęstych wyświetlacz DACa (DAC X z Wolfsonem 8805) pokazuje 48kHz. ALE diody na pcb tenora pokazują właściwe wartości - czyli dla 44.1 jest 44.1 a dla 96kHz pokazuje 96.

Po podłączeniu TASa w wykonaniu JarekC wszystko jest ok. czyli wracam do tenora i pomierzę sygnały, ale pewnie za kilka dni, bo żona coś ma mi za złe , że w kuchni nie siedzę.

1. KONIECZNIE należy zamontować drivery PRZED pierwszym podłączeniem tenora 8802.

2. Po wgraniu driverów mam dziwny objaw - na plikach zwykłych i gęstych wyświetlacz DACa (DAC X z Wolfsonem 8805) pokazuje 48kHz. ALE diody na pcb tenora pokazują właściwe wartości - czyli dla 44.1 jest 44.1 a dla 96kHz pokazuje 96.

Coś mi to przypomina. Winda namieszała w deskryptorach jeszcze przed wgraniem driverów. Robiłem kiedyś test na poprzedniej kostce Tenora, wyedytowałem deskryptory przed wgraniem driverów i po - różniły się

Coś mi to przypomina. Winda namieszała w deskryptorach jeszcze przed wgraniem driverów. Robiłem kiedyś test na poprzedniej kostce Tenora, wyedytowałem deskryptory przed wgraniem driverów i po - różniły się

to by się zgadzało - podpiołem tenora jeszcze przed wgraniem driverów, stąd mój wpis.

jak przywrócić oryginalne deskryptory?

Waldku, spróbuj na innym kompie wgrać najpierw drivery, a potem podłącz konwerter. Może załatwi to problem. Kolega gaballus miał coś fajnego na takie dolegliwości, zagadaj do niego na PW

Waldku, spróbuj na innym kompie wgrać najpierw drivery, a potem podłącz konwerter. Może załatwi to problem. Kolega gaballus miał coś fajnego na takie dolegliwości, zagadaj do niego na PW

Wielkie dzięki. Jestem w kontakcie z Grzesiem. Zapewne się wyjaśni.

A innego kompa włączę w pierwszy dzień świąt bo dzieci dały mi szlaban na kompa na jutro.

A proszę bardzo Waldku, mała tabelka z porównaniem, jeśli komuś coś przyjdzie do głowy jeszcze to proszę o info uzupełnię.

@ grzegrzol, bezpośrednie od GFECa, niestety beczka soli do zjedzenia i masa papierów do podpisania, jak to z Tenorem.

Jeżeli w tabelce chodzi o TAS1020B to ma on interfejs I2S natomiast nie posiada interfejsu S/PDIF.

W przypadku TAS1020B nadajnik S/PDIF najczęściej jest wykonywany poprzez konwersję I2S na S/PDIF przy pomocy WM8804(Wolfson) lub DIT4192(Texas)

Pozdrawiam

JarekC

Jeżeli w tabelce chodzi o TAS1020B to ma on interfejs I2S natomiast nie posiada interfejsu S/PDIF.

W przypadku TAS1020B nadajnik S/PDIF najczęściej jest wykonywany poprzez konwersję I2S na S/PDIF przy pomocy WM8804(Wolfson) lub DIT4192(Texas)

Pozdrawiam

JarekC

Tak, faktycznie Jarku, poprawię tabelkę, ale zapewne już po świętach. TAS ma tez sporo większe możliwości jeśli chodzi o wykorzystanie zewnętrznych precyzyjnych zegarów, w Tenorze wszystko jest robione za pomocą PLL z generatora 12MHz.

• 5 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.