Skocz do zawartości
IGNORED

Naprawa gramofonu w Białymstoku .

czester15.30

Rekomendowane odpowiedzi

Padł mi przed chwilą gramofon pełny automat Technics SL - BD3 , grał i buuuuuuu , zatrzymał się .
Pasek nałożony , włączam Start /Stop światełko zapala się i nic , zaczynam kręcić ręcznie płytą i ramię chodzi tak jak trzeba , naciskam jeszcze raz Start / Stop i powraca poprawnie . Wcześniej gdy zdjąłem talerz to silnik kręcił przez chwilę ale bez mocy tzn. lekko przycisnąłem i stanął . Podejrzewam że , elektronika sprawna tylko silnik wyzionął ducha .
Gdzie można w Białym oddać sprzęt dla elektronika , który jest obeznany z naprawami gramofonów ?

https://www.audiostereo.pl/topic/107929-naprawa-gramofonu-w-bia%C5%82ymstoku/

[quote name='czester15.30' timestamp='1387145079' post='3021589']
Padł mi przed chwilą gramofon pełny automat Technics SL - BD3 , grał i buuuuuuu , zatrzymał się .
Pasek nałożony , włączam Start /Stop światełko zapala się i nic , zaczynam kręcić ręcznie płytą i ramię chodzi tak jak trzeba , naciskam jeszcze raz Start / Stop i powraca poprawnie . Wcześniej gdy zdjąłem talerz to silnik kręcił przez chwilę ale bez mocy tzn. lekko przycisnąłem i stanął . Podejrzewam że , elektronika sprawna tylko silnik wyzionął ducha .
Gdzie można w Białym oddać sprzęt dla elektronika , który jest obeznany z naprawami gramofonów ?
[/quote]

może on wkręcił płytę?

[quote name='czester15.30' timestamp='1387145079' post='3021589']
[/quote]
Niedawno reanimowałem podobny patefon paskowy, talerz nie chciał się kręcić, ledwo można było go obrócić ręcznie, a co dopiero taki paseczek. Powód: stary olej w poduszce olejowej szpindla zamienił się w gęstą lepką maź po wielu latach. Generalnie prosta robota, bo podnosisz talerz, odkręcasz szpindel razem z jego mała obudową, trzeba wyjąć szpindelek (u mnie z tym reanimowanym Saba była jeszcze śrubka pełniąca rolę mocowania szpindla w jego tulejce), oczyścić go i tulejkę ze starego smaru, najlepiej benzynką ekstrakcyjną i zalanie nowym olejem. U mnie chodzi jak złoto, kręci się idealnie, obroty stoją jak wryte na strobo.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Dzięki YUl , wysłałem wiadomość . Dziś odkręciłem dolną obudowę wyjąłem z kablami silnik , ale bez miernika , przyłożenia odpowiedniego prądu nie sprawdzę . Pojadę do zakładu elektronicznego w moim mieście , niech choć sprawdzi silnik . Nie wie czy ten zakład sprowadziłby mi silniczek ( jeśli to silniczek walnął ) . Kiedyś w Białym był taki sklep na chyba ul . Złotej , tam by mieli , ale to raczej wiedzą goście z Białego .

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Hy,hy. Na przełomie XX i XXI wieku mieszkałem na Złotej w Białym :) Sklepu o którym piszesz nie kojarzę, ale do Eljota ( Starobojarska i na tej ulicy był sklep audio w którym urzędował Darkul- jak się mi się mocno zdaje) na golonkę ( mistrzostwo), jak tylko jestem- zaglądam :)
Sorry za off topa.

Kilka razy jadłem tą golonkę , ta specjalność zakładu była w takim jakby beżowym , różowym sosie . Tego sklepu Audiofilia już nie ma , tam jest jakiś salon kosmetyczny .
To wjeżdżało się od się od Sienkiewicza w Złotą i któraś uliczka , pierwsza , druga w lewo i po lewej stronie mała budka z elektoniką , to było dawno temu . [quote name='frywolny trucht' timestamp='1387233906' post='3022476']
Starobojarska i na tej ulicy był sklep audio w którym urzędował Darkul- jak się mi się mocno zdaje)
[/quote]
To prawda .

[quote name='czester15.30' timestamp='1387261923' post='3022569']
Tego sklepu Audiofilia już nie ma , tam jest jakiś salon kosmetyczny .
[/quote]
To lemurek zmienił branżę na fryzjerstwo plus manicure/pedicure? To jest dla świata audio jednak bardzo dobra wiadomość :)) wszyscy przyjmą to z ulgą.
Pozdro,
Yul

, ale to nie było tak . Pierwszy raz gdy byłem w tym sklepie to już Darkul nie pracował ( jestem pewien że był pracownikiem sprzedawcą , nie właścicielem ) . Kiedyś czytałem na tym forum jak gostki z Białego opisywali odejście ze sklepu tego miłego i uprzejmego sprzedawcy ( coś było wspomniane o jego konstrukcjach wzmacniaczy ) , chłopaki żałowali , że przyszedł nowy " taki czarny " i niesympatyczny . Ja trafiłem na tego czarnego i właściciela sklepu a później na jakąś fajną blondynkę .
Sklep zlokalizowany w dość ładnym i niestarym bloku na parterze ( parter w zasadzie to sklepy , usługi , pomieszczenia do wynajęcia ) .
Natomiast o pracy Darkula w tym sklepie dowiedziałem się od użytkownika który wysłał mi prywatną wiadomość z związku z moim tematem " jaki wzmacniacz do moich kolumn DT " . Powiedział , że darkul zna te specyficzne kolumny bo pracował w tym sklepie dał mejla . Darkul też zdaje się potwierdził to . Do kupna wzmaka i dania zaliczki na tzw. bazę nie doszło .

Gość masza1968

(Konto usunięte)

[quote name='frywolny trucht' timestamp='1387233906' post='3022476']
Starobojarska i na tej ulicy był sklep audio w którym urzędował Darkul- jak się mi się mocno zdaje
[/quote]
[quote name='czester15.30' timestamp='1387261923' post='3022569']
Tego sklepu Audiofilia już nie ma , tam jest jakiś salon kosmetyczny .
[/quote]
[quote name='Yul' timestamp='1387264732' post='3022592']
To lemurek zmienił branżę na fryzjerstwo plus manicure/pedicure?
[/quote]

Branża w sumie została ta sama - STRZYŻENIE I GOLENIE (frajerów) :)

[quote name='frywolny trucht' timestamp='1387276389' post='3022689']
Czester, ten sos jest clue programu. Do tego piwko i jest nirwana.
[/quote]
Miałem pewien kontakt pośredni z takim panem Cecha z Białego ( zajmował się łącznością , serwisem i nawet dystrybucją Motoroli ) , wysyłał mnie do Eljotu po pięć golonek , a znał dobrze właściciela knajpki , powoływałem się na Cechę i otrzymywałem golonkę pierwyj sort . W trakcie posiłków mówiono , że on ma dwa kotły , w jednym jest golonka z poprzedniego dnia , w drugim dzisiejsza , myśmy jedli z tego lepszego , tylko nie wiem z którego .

[quote name='czester15.30' timestamp='1387194635' post='3021859']
Pojadę do zakładu elektronicznego w moim mieście , niech choć sprawdzi silnik . Nie wie czy ten zakład sprowadziłby mi silniczek ( jeśli to silniczek walnął )
[/quote]
No i byłem w ten dzień , gość mówi , że nie obiecuje zrobić do świąt , a ja mu na to że dopłacę ekstra za robotę tylko aby szybko zrobił . Kazał codziennie dowiadywać się .Bylem wczoraj , dzisiaj siedziałem niecałe pół godziny i zrobił . Padł " stabilizator zasilania " , a w zasadzie jakiś tranzystor , wyczyścił i przesmarował silnik . Zapłaciłem 60 PLN . Na razie obroty trzyma , chyba będzie OK .
Sprowadzenie silniczka trwałoby jeden dzień .

Haha, no i super! Teraz pozostaje tylko choinkę wybrać i powoli rozpoczynać Święta! Gramofon w Adwent naprawiony chodzi do końca świata, albo i o jeden dzień dłużej!
Pozdro,
Yul

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.