Skocz do zawartości
IGNORED

Klipsch RF-63 ktoś zainteresowany?

onkyo717

Rekomendowane odpowiedzi

A widzisz !! gdybyś kupił RF-62 mkII - to byśmy się pewnie dogadali ;-)

Po prostu odstąp od tej transakcji - spróbuj się chociaż porozumieć ze sprzedającym, może zrozumie.

to zależy które przywiozę do Polski na święta , które weźmie mój brat czy ja , skomplikowane trochę ale powiem tak:

pierwsze muszę sprzedać 63 później pomyśle nad 82 tyle że takiej okazji już nie będzie bo około 500 E wyjdzie za kolumny !!

właśnie wracam z odsłuchu na717 wychodzi na to ze 82 to za duze kolumny do onkyo 717

ile jesteś w stanie dać za te 82 bo ja nie mam ostatecznej ceny ale może podchodzić miedzy 500-a 600 E

Chyba tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

82 dla mnie za duże - choć cena atrakcyjna.

Ale ogólnie nie przypasowało brzmienie Klipsch ? czy tylko ten model za duży?

Ukryta Zawartość

Onkyo 717 przy jego parametrach 62 grały lepiej głośniej i czyściej a 82 potrzebują więcej mocy żeby zagrać jak opisałem wcześniej na 717-ce

dlatego tez nie ma tematu 62 to max pod 717-ke

ale ktorego jak juz porównujesz to napisz coś więcej przyda sie na przyszłość

Mam akurat Tannoy F4 starszy model V4, jestm z nich bardzo zadowolony. A bardzo lezy mi dzwiek także Revolution dc6T. Nie zrozum że mowie że są lepsze, tylko ich dzwiek mi bardziej lezy. Chodz wiem że w kinie beda slabsze od Klipscha.

no tak co najgorsze myślałem ze 63 pociągnie a tu zonk one potrzebują jeszcze więcej mocy chyba ze dokupię wzmaka i podłącze po pre out-cie

no tak potrzebuja wiecej mocy dochodzi kolejny głosnik 18 cm do napedzenia. Ale dzwiek nie wydaje Ci sie lepszey? Najlepiej zrobisz dokupujac do nich jakiśzewnetrzny wzmak. Nie musi byćmocny ok. 50W zobaczysz wtedy co potrafią.

Testowałem 83 podpiete pod 2 wzmacniacze. Marantza PM seria 6 i Denona DRA 700. Nie wiem który grał na basie nie pamietam. ale kolumna przewracała ściany. I czuć było że może wiecej. Widać tą amerykańską potęgę w nich wtedy. !!!

ale jak o co kaman.......... to wzmak nie musi być wtedy mocny????? klipsche 63 maja 175 W -700W (ewentualnie 82 ) proszę cie szybciutko tu wytłumacz co zrobić na czym żeby to hulało...!!!!!

i nastało światło w tunelu....

No tak - 82 to bydlaki. A impedancja im pewnie spada po 2 Ohmy. Nic dziwnego.

Bez przesady, każdy markowy wzmacniacz je pociągnie lepiej od tego Onkyo.

Przy 2 ohm to by w ogóle nie grały na amplitunerze :)

to wzmak nie musi być wtedy mocny?????

Jest inaczej gdy amplituner ma na wyjsciu 2x80W w stereo a wzmacniacz 2x50W. Nie ma tu żadnego przelicznika. Podlaczajac nawet prosty wzmacniacz osiagniesz znaczaca lepszy efekt. Usłyszysz głębszy lepeij kontrolowany szybszy bas oraz jasniejsza czystsza gore. Polecam zrobić test. akup jakis wzmak uzywany najwyzej odsprzedaż i porownasz sobie. Ostatnio widziałem na allegro Reloopa HA210 w dobrym stanie. Wzmak 2x100W

Mój Denon niby miał 2x 120W a grał "słabiej" od wzmacniaczy 2x 25W i 2x 35W.

Tak naprawdę moc oddawana nie jest najważniejsza, są ważniejsze inne parametry, niewidoczne w podstawowych danych technicznych. Słuchamy i tak zwykle w granicach do 5W na kanał, bardzo głośne słuchanie to przy tego typu kolumnach jak Klipsch to może ze 20-30W.

Więc czy można zaoszczędzić też na wzmacniaczu i kupić taniego co ma te 2x 40 czy 2x 50W ?

No właśnie też nie za bardzo można (chyba że jest to wysokiej klasy wzmacniacz). Powód tego jest taki, że dobre, wysokie modele mają zwykle przy okazji bardzo wysoką moc wyjściową. I tak jak pisałem, ta moc nie jest w nich istotna, do szczęścia nam nie potrzebna (i tak słuchamy przy kilku - kilkunastu watach), ale przy okazji inne parametry zasilania, kondensatory są na wysokim poziomie co przekłada się najbardziej na "odczuwalną" moc czyli dynamikę, swobodę dźwięku. Przy amplitunerach tego nie ma, kręcisz gałką głośności i rośnie ale hałas, wysokie i średnie coraz głośniejsze i zlewają się w papkę, brak selektywności, dźwięk się robi nieuporządkowany, bas rozmyty, ze słabym uderzeniem, nie pomagają żadne jego podbicia. No ale te >100W niby ma a ludzie się nabierają na piękne dane techniczne :)

nasuwa sie pytanie , podłącze Reloopa do Onkyo 717 po pre out-cie jak będę regulował głośność w KD ??? na obydwa piloty najpierw front i podglosnie centralny i satelity żeby pasowało, jak to robić????

a pytanie nr 2 ) czy nie łatwiej kupić wzmaka Onkyo żeby to jakoś zgrać jednocześnie???

możecie jakoś tak po prostemu wytłumaczyć........Pozdr

Gość Gość

(Konto usunięte)

Jak chcesz używać końcówki-wzmaka podpiętego pod pre-out amplitunera, w kinie i stereo, to szukaj takiej która ma również wejście main-in, procesor. Wtedy nie będziesz miał problemu z regulacją głośności.

Np. HK990. Pioneer Elite M-91.

Nie. Szukaj tylko i wyłącznie takich wzmacniaczy - mają być złącza pre out i main in.

Na przykład

Ukryta Zawartość

Unikniesz podwójnego potencjometru i będziesz mógł podłączyć resztę źródeł bezpośrednio do wzmacniacza.

Do tego jeszcze:

2x rozdzielacz wtyk RCA - 2x gniazdo RCA

Wtykasz to pod main in L i R i z dwóch wejść masz zrobione cztery.

Teraz podpinasz cinche - jedną parę od pre out wzmacniacza do main in i drugą parę od pre out amplitunera do main in wzmacniacza.

Wszystkie urządzenia, które grają muzykę stereo podłączasz do wzmacniacza i amplituner może być wyłączony. A kombinacje takie muszą być, bo inaczej jak rozdzielisz pre out i main in we wzmacniaczu, to jego wbudowany przedwzmacniacz będzie nieaktywny. Na prosty język - wzmacniacz będzie grał tylko to co dostanie z amplitunera na złącze main in.

Ukryta Zawartość

Nie. Szukaj tylko i wyłącznie takich wzmacniaczy - mają być złącza pre out i main in.

Na przykład

Ukryta Zawartość

Unikniesz podwójnego potencjometru i będziesz mógł podłączyć resztę źródeł bezpośrednio do wzmacniacza.

Do tego jeszcze:

2x rozdzielacz wtyk RCA - 2x gniazdo RCA

Wtykasz to pod main in L i R i z dwóch wejść masz zrobione cztery.

Teraz podpinasz cinche - jedną parę od pre out wzmacniacza do main in i drugą parę od pre out amplitunera do main in wzmacniacza.

Wszystkie urządzenia, które grają muzykę stereo podłączasz do wzmacniacza i amplituner może być wyłączony. A kombinacje takie muszą być, bo inaczej jak rozdzielisz pre out i main in we wzmacniaczu, to jego wbudowany przedwzmacniacz będzie nieaktywny. Na prosty język - wzmacniacz będzie grał tylko to co dostanie z amplitunera na złącze main in.

Jesteś wielki dzieki za informacje. Czy masz na mysli jeszcze jakiś tanszy model???

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

heheh wystawie bo przerzucam się na B&W lub Infiniti idę jednak w stronę lepszej soczystej barwy .....jak klipsch to wybiorę Palladium tylko nie wiem jeszcze jak grają ??? ale spoko znajdę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.