Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw optymalny - trudny pokój, jaka kwota?

misio80

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

To mój pierwszy post. Nie ukrywam, że jestem laikiem, który lubi dużo słuchać, nigdy nie miał dobrego sprzętu i się nie zna.

Ale chcę to jakoś zmienić i ogarnąć.

Moja sytuacja jest taka, że zaczynam odkładać na stereo do salonu.

W związku z tym potrzebuję porad, które jakoś usystematyzują moje marzenia i osadzą w rzeczywistość.

Po pierwsze mam skomplikowany salon... - plan w zalaczniku.

Dodatkowo jest połączony z jadalnią...

Pytanie numer jeden - jak to ustawić, żeby sensownie słuchać muzyki siedząc na narożniku/kanapie

Pytanie numer dwa.

Generalnie chcialbym kupic sprzet raz a dobrze i juz go nie zmieniac tzn. kupic docelowy.

Audiofilem nie jestem, ale głuchy też nie. Zależy mi żeby dobrze, wyrażnie czysto grał i przyjemnie się tego słuchało:)

Słuchał głownie rocka, metalu, jazzu i muzyki klasycznej.

No i teraz. Budzetu jako takiego nie mam sprecyzowanego.

Po prostu bede zbierał dłużej albo krócej. Ale chciałbym spytać ile musiałbym wydać na sensowny zestaw (i co by to było?), może być używany, który sprosta moim oczekiwaniom?

Zakładam teoretycznie 3 warianty i co mógłbym za to mieć

- 3-4000 PLN - coś sensownego można w ogole za to kupić

- 5-6 tysięcy - czy to nie byłaby optymalna wersja "kompromisowa"

- 8-10 tysięcy - czy poczuję duża różnicę vs 5-6?

Z góry dziękuje za pomoc i wskazówki do dalszych poszukiwań

Michał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj,

zqcznę od ustawienia kolumn, w Twojej sytuacji pozostaje wyłącznie ustawienie kolumn na lewej ścianie na prawo od pianina Kolumny będą rozdzielone wejściem na taras.

Biorąc pod uwagę wielkość pomieszczena, sugerowałbym nieduże kolumny podłogowe. Oczywiście konkretny wybor zalezy od Twoich preferencji, jeśli jednak miałbym przedstawić dobrą, uniwersalną i bezpieczną opcję za rozsądne pieniądze, zwróciłbym uwagę na wzmacniacz zintegrowany NAD C326 BEE (http://q21.pl/nad-c326-bee.html) lub model wyższy C356BEE (http://q21.pl/nad-c356-bee.html) oraz zestaw kolumn Audio Academy Phoebe III (http://q21.pl/audio-academy-phoebe-iii.html). Jest to konfiguracja, która moim zdaniem powinna Cię usatysfakcjonować.

Serdecznie. zaprasżam jednak na odsłuchy, porównanaia poszczególnych modeli elektroniki i kolumn do naszego salon.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie zaznaczyłeś, gdzie siedzi żona:) To czasami jest podstawa!

Szowinistycznie bym powiedział, że w kuchni która jest za kominkiem , ale załóżmy, że też na kanapie i to ona popycha w stronę zakupów, więc warto to wykorzystać :D

Zakładam, że zestaw do CD + wzmak + kolumny + kable.

3-4 tys - tylko używany, ale trochę mało

5-6 tys. - używany jak najbardziej, nowy nie

8-10 tys - nowy można, można mieszać i część kupić używaną. Mi szkoda byłoby nowy

Skoro żona popycha do zakupów to jaki jest WAF, czyli wymagania żony względem estetyki?

Nie zaznaczyłeś, gdzie siedzi żona:) To czasami jest podstawa!
Szowinistycznie bym powiedział, że w kuchni która jest za kominkiem , ale załóżmy, że też na kanapie i to ona popycha w stronę zakupów, więc warto to wykorzystać :D

Zakładam, że zestaw do CD + wzmak + kolumny + kable.

3-4 tys - tylko używany, ale trochę mało

5-6 tys. - używany jak najbardziej, nowy nie

8-10 tys - nowy można, można mieszać i część kupić używaną. Mi szkoda byłoby nowy

Skoro żona popycha do zakupów to jaki jest WAF, czyli wymagania żony względem estetyki?

Jeszcze jej nic nie pokazywałem, więc trudno mi się wypowiedzieć, a jak wiadomo upodobania tego typu różnymi ścieżkami chodzą...

A co by się mogło kryć pod poszczególnymi opcjami?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.