Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX V 650 w stereo

jacekR

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam nieco "przemeblować" swój zestaw audio i przerobić go na AV. Z powodów ekonomiczno wizualnych muszę się pozbyć klasycznego wzmacniacza stereo a na jego miejsce zakupić coś do czego da się podłączyć Kino Domowe a zarazem posłuchać częstokroć klasycznego stereo. W związku z tym mam pytanie - czy ktoś używa być może w takiej konfiguracji amplitunera YAMAHA 650 ? Czyli jako KD i jako wzmacniacz stereofoniczny z przyzwoitym CD. ( W moim przypadku z NADem. ) Chodzi mi o wrażenia z odsłuchu stereo. Jako typowego kina domowego odsłuchiwałem ten model w Media Markcie i grał więcej niż zadowalajaco. Interesuje mnie więc opinia kogoś kto korzysta z niego jako typowe stereo z dobrym Cd i 2 głosnikami.

https://www.audiostereo.pl/topic/10765-yamaha-rx-v-650-w-stereo/

Rbob- zastanów się, potem może byc już za późno !

Ja sucham w tej chwili Yamahy 596 i gra swietnie pomimo iż grają tylko fronty i do tego z tunera. Wczesniej kombinowaem ze wzmacniaczem i tunerem ale dopiero teraz mam spokój. Yamaha doskonale radzi sobie z sygnaem z kablówki a elektronicy wiedzą o co chodzi.

Jeśli zaś chodzi ogólnie o amplitunery to postęp jest ogromny a przechwaki paru osób na forum zawsze się znajdą i w zależności od mody będą się zmieniay.

Ja miałem RXV-530, DVD- 530, kolumny Yamaha NS150. Przedtem grałem na Yamaha Piano Craft E200. Przed zakupem odsłuchiwałem w Media Markt, niby wszystko było dobrze. Zamówiłem sprzęt z Niemiec, było dużo taniej. Też uległem trendowi mody, wszyscy dzisiaj kupują kino domowe, to jakiś symbol zamożności, czy co? Moim priorytetem był głównie odsłuch stereo, kino, od czasu do czasu jakiś dobry film. Przez pół roku obejrzałem 2 filmy, oczywiście w 2 głośnikach, plany dokupienia pozostałych kolumn legły w gruzach ( gdzie to wszystko ustawić), chyba, że masz oddzielny pokój odsłuchowy. Wracając do dzwięku w trybie stereo, to niby wszystko grało dobrze, ale dzwięk był jakiś męczący, nie mogłem długo słuchać. po wyłączeniu sprzętu czułem ulgę. I wtedy stwierdziłem, żę Piano Crafta słuchało się przyjemniej. Jeszcze na dokładkę u znajomego odsłuchałem Creeka i Cambridge Audio i już wiedziałem, że muszę zmienić sprzęt. Sprzedałem kino domowe i kupiłem stereo. Teraz słucham muzyki z wielką przyjemnością. A film, można dokupić jakieś dobre DVD np. Panosonica za 600 zł., podłaczyć pod wzamacniacz i będzie też bardzo dobrze ( wypróbuj sam). Na koniec refleksja. Przyszedł do mnie niedawno znajomy, laik w dziedzinie sprzętu, dzwięku. włączyłem mu muzykę z mojego Primare. Pierwsze jego spostrzeżenie: "pełno jest dzwięku, dzwięki dochodzą z każdego miejsca w pokoju". Decyzja oczywiście należy do Ciebie.

Mam podobne spostrzeżenia jak Mirkk. Procentowo proporcje pomiędzy DVD i CD wyglądają u mnie 10%/90% ( w te 10% wchodzą bajki oglądane przez moją Córcię ).

Kiedyś czytając jakiś artykuł o nowinkach audio i video, doszedłem do wniosku, że potrzebę posiadania nowości (cyfrowych gadżetów) załatwię sobie kupując i rozbudowując komputer, natomiast słuchanie muzyki powierzę stereofonicznemu systemowi składającemu się z gramofonu, odtwarzacza CD i wzmacniacza. Niestety natchnienie przyszło długo po zakupie zestawu (elektroniki) wielokanałowego. Taki to już los, człek nie ma czasu pochodzić, popytać, posłuchać w normalnych salonach audio (zostają sobotnie i niedzielne popołudnia – czyli supermarkety) i kupuje coś z oferty rabatowej. Pocieszam się tym, że jak widzę i słyszę nie ja jeden się dałem nabrać.8-)))

Seria RXV przeznaczona jest do kina i tam sprawuje sie bardzo dobrze, w stereo gra slabiutko, dzwiek dynamiczny, z niezlym basem, ale brak nasycenia, barwy, mechaniczna srednica i wysokie. Sprzet dobry dla osob mniej osluchanych i mniej zainteresowanych tematyka, gra poprawnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.