Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha rx-v475 ns777 czy ns-555

uli27

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z doborem kolumn odsłuchawszy ns 555 spodobało mi się ich brzmienie. Natomiast ns 777 nie miałem okazji posłuchać ale cenowo jest niewielka różnica i nie wiem co wybrać?

czy mój ampli zagra dobrze z ns777 czy będzie za słaby i czy nie lepiej będzie grał z ns 555? wolalbym dołożyć trochę do ns 777 a mieć już model wyższy?

https://www.audiostereo.pl/topic/107647-yamaha-rx-v475-ns777-czy-ns-555/

Witaj,

aby doradzić w Twojej sprawie, podaj proszę wielkość pomieszczenia odsłuchowego, wykorzystanie systemu (muzyka czy filmy), gatunki zazwyczaj odsłuchiwanej muzyki, Twoje preferencje brzmieniowe.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wiec obecnie będzie to pokój ok 25m2 za ok rok się przeprowadzę i będzie to salon jakieś 40m2. Głównie będę słuchał muzyki w stereo. Lubię dance pop, frestyle. Dobrze jak słychać krótki wyraźny bas przy nie głośnej muzyce. Dźwięk lubię wyraźny i czysty.

Teoretycznie według ich strony różnica w mocy jet żadna:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Praktycznie, między 2 głośnikami 16 cm a 20 cm spodziewał bym się spadku mocy. 475 moca nie grzeszy. Bezpieczniej było by wziasc 555. po Za tym pamiętam nie zawsze wyzszy model znaczy lepszy. W cantonach GLE model 470 był lepszy od modelu 490. Róznica w cenie tez nie wielka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skoro podszedł Ci dźwięk z nich (555) to nad czym się zastanawiasz , ja te 5-ki słuchałem u kolegi (cały zestaw NS właśnie z 5-tkami na frontach) na ok 35 metrach z Onkyo 609 i naprawdę w parze z nim grały świetnie nawet na tak dużym metrażu jak fronty tak i cały zestaw, może ze względu na większą moc ampla,

Ty ich słuchałeś ale w parze z czym , wzmakiem czy amplitunerem .

I tu wychodzi kiepska propozycja co niektórych na tym forum , żeby zaoszczędzić na ampli a wziąć lepsze kolumny mając do wydania określoną kwotę, nie wiem czy zasięgałeś pomocy co do kupna ampla TUTAJ ale jesteś dobrym tego przykładem , że nie należy na nim oszczędzać ,

nie , nie , nic do Ciebie i Twojego wyboru nie mam ale nie raz padało stwierdzenie TU na forum : lepiej kupić niższej klasy ampli a lepsze kolumny ,

niestety kupując lepsze kolumny zaoszczędzi się pozornie na amplitunerze, fakt z żadnym ampli z tego i dużo wyższego przedziału cenowego kolumny nie zagrają tak jak ze wzmakiem ze średniej półki ale bez jaj, kupując jeden z najtańszych ampli na pewno nie będzie lepiej przy lepszych kolumnach wiec jeśli odsłuchiwałeś te 555 w parze ze wzmakiem to w domu z amplitunerem może być nieco inaczej, może nie być tej dynamiki , szybkości uderzenia , może ale nie musi ,

kolumny mają taką samą moc więc jeśli ma być za słaby to już przy 5-tkach będzie słychać niedobór mocy . A kolumny moc mają odpowiednią bo nawet ze wspomnianym Onkyo 609 przy maksymalnej głośności ( no prawie) nie było słychać zmiany barwy dźwięku oraz nieczystości spowodowanej ewentualnymi niewyróbkami głosników .

Miałem głośniki stare tonsila które ze starą unitrą grały świetnie. Zmieniłem aplituner na Yamahe żeby mieć trochę więcej bajerów (radio, blututch, usb) Dzwięk mi teraz nie pasuje w ogóle i przez to szukam głośników ns 555 mi sie podoba ale nie miałem okazji posłuchać ns 777 a różnica nie wielka jak by mój ampli wydolił to bym wolał wziąć ns 777 ze względu na mocniejszy bas. Podobno jak są też podłączone 2 głośniki a nie 5.0 to jakaś większa moc idzie na głośniki i by może wtedy wydolił?

To popróbuj najpierw w sklepie w parze z amplitunerem podobnej półki jak Twój i mniej więcej będziesz wiedział czy da radę .

Podobno jak są też podłączone 2 głośniki a nie 5.0 to jakaś większa moc idzie na głośniki i by może wtedy wydolił?

Ale żaden amplituner nawet za kilka tysi albo jeszcze droższy nie zagra tak jak wzmacniacz ze średniej półki , nie będzie tego impulsu na kolumny . Może nie wydobyć ich prawdziwego brzmienia , mocnego , soczystego basu , nie da im "kopa" więc może bezpieczniej będzie jak pisze 5z0p3n wziąć 5-tki . Jeśli będzie Ci mało basu zawsze możesz podbić na korektorze , ale basu im nie brakuje , przynajmniej mi pasiło .

Zrobiłem największy błąd bo mogłem najpierw poczytać a ja najpierw kupiłem a potem jak nie pasowało to zacząłem czytać. Teraz bym kupił na pewno wzmacniacz a nie amplituner. Zorbie tak jak radzisz kupie chyba te ns 555. Dziękuje bardzo wszystkim za pomoc.

Jeszcze Wam napisze jakie głośniki mam teraz podłączone bo z nerwów je rozkręciłem. Wiec w jednej kolumnie są dwa głośniki nisko tonowe 2x 12w 8ohm i sopran. Nie mogę pojąć czemu to tak licho gra skoro sprzęt jest mocny głośniki słabe a wcześniej i były podłączone do unitry elizabeth i grały dobże :(

Adek45

Nie można generalizować. W niektórych zestawieniach mam odmienne zdanie od Ciebie.

Uparcie będę twierdził iż np. mając do wybory lepsze kolumny czy lepszy wzmacniacz, zawsze wybrałbym lepsze kolumny.

To one wprawiają w wibracje powietrze i są najważniejszym elementem toru audio. Oczywiście trudno się nie zgodzić iż wzmacniacz jest również ważny, ale nie ważniejszy od kolumn.

Przykład ampl. Denon 3806 vs wzmacniacz stereo SONY TA-FB940QS. Wzmacniacz poległ pod każdym względem.

Przykład kolumny JBL ES90 vs L890. Końcówka mocy Rotela podpięta do amplitunera nie poprawiła dźwięku ES90 tak jak podłączenie L890 do samego amplitunera.

robiłem największy błąd bo mogłem najpierw poczytać a ja najpierw kupiłem a potem jak nie pasowało to zacząłem czytać. Teraz bym kupił na pewno wzmacniacz a nie amplituner.

Kup sobie jakiś prosty glosnik centralny i tyły. Korzystaj z kina tez daje duzo radości

R99 przypuszczam , że w tych niektórych zestawieniach byśmy się zgadzali a podając Denona 3806 potwierdziłeś o niebo lepszą jakość amplitunerów sprzed lat ,

może wypowiadając się w takich kwestiach nie piszę bardziej szczegółowo co miałem na myśli i później wychodzi , że nie wtajemniczeni myślą , że tak jest a ogólnie , że ja to generalizuję ,

chodzi mi konkretnie o to , że jeśli masz do wydania powiedzmy 4 tys to nie kupisz kolumn za 3 tys z hakiem a za 800 lub 900 zł amplitunera bez jaj , jeśli mowa o nowych pozycjach i nowych dekoderach , w używkach znalazło by pewnie się coś za tą kwotę ale chodzi też o to, że ludzie mający powiedzmy do wydania 2-2,5 tys na kino albo nie mają możliwości dozbierania na późniejszy zakup reszty zestawu jeśli zdecydują się na zakup po kolei no i tu niestety nie ma wyjścia albo niektórzy nawet nie biorą tego rodzaju zakupu pod uwagę bo np.są niecierpliwi i już chcą mieć od razu wszystko i tu z kolei jest możliwość pokombinowania kupując właśnie tylko fronty , lepsze fronty lub na początek lepszy ampli, albo biorąc te wyżej wspomniane 4 tys , ludziom wydaje się , że to jest już bardzo dużo wydać tyle na sprzęt jednak wychodząc znowu z tego założenia -lepsze kolumny niż ampli, wybierasz zestaw kolumn za jak wyżej przytoczyłem ok 3 tys ( bo przy takiej kwocie do wydania zaraz skacze się na taki pułap cenowy kolumn nie wiem dlaczego) i co Ci zostaje na ampla , i kicha,

uli27 na tych 5-tkach Yamahy świat się nie kończy , posłuchaj jeszcze innych przecież jest tego od zaje...nia na rynku i napewno uda Ci się wydać dobrze kasę , nie ma co już się denerwować z zakupu , jest i już , trzeba pomyśleć jakie dobrać kolumny do możliwości ampla,

wstrzymaj się jeszcze z zakupem tych 5-tek ,

Dobrze jak słychać krótki wyraźny bas przy nie głośnej muzyce.

rozumie , że lubisz słuchać muzy po cichu lub nie możesz głośniej z różnych powodów , można wybrać kolumny nie bardzo mocne jednak mające mocne w gruncie rzeczy brzmienie i dokładne , szczegółowe , możesz spróbować z monitorami i jak to ktoś w którymś temacie napisał , że kolumny nagłaśniają miejsce odsłuchowe a nie cały pokój ( z czym się zgadzam) wiec włączasz autokalibrację i po wszystkim rozkoszujesz się eleganckim brzmieniem , może ktoś podrzuci kilka godnych uwagi monitorów a może nawet niedrogich podłogówek, które mógłbyś zweryfikować w czasie odsłuchu ,

ja od siebie proponuję posłuchać Wharfedale Diamond 10.2 , Boston Acoustic A25 ( 8-mio ohmowe więc łatwe do napędzenia ), Magnat Quantum 673 jednak tu impedancja waha się w granicach 4-8 ohm jak podają w specyfikacjach więc Twój ampli mógłby mieć problem z ich napędzeniem , Koda K-2000B z tego co ludzie piszą to bardzo ładnie gra ale to kwestia gustu jak wszędzie, z podłogówek proponuje "dorwać" polskie Pylon Audio Pearl 20 (to takie monitory w podłogowej obudowie :) , z serii Pearl można złożyć cały zestaw do kina :fronty,monitorki,centralny), mają dobre opinie , to kolumny w granicach 500 zł za sztukę jak i monitory wyżej , Pearl albo Topaz 15 (prawie 2x droższe od Pearl) ale impedancja 8 ohm czyni z nich łatwymi do napędzenia kolumnami kwestia brzmienia , odsłuch i będzie wiadomo , z monitorków podsunąłbym też Indiana Line Tesi 260 z przednim bass-reflexem bo te wyżej proponowane (Wharfedale i Boston oraz Pearl-e) mają tylny bass-reflex ,

pomyśl o tym .

Jeśli przy podstawkowych było by Ci mało basu to zawsze możesz dokupić suba co jest nawet wskazane jednak gdy preferujesz muzę to znaleźć suba dającego sobie w niej radę będzie ciężko w przedziale do 2 tys . , obudowa zamknięta lub z membraną pasywną będzie najlepsza .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.