Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor + ekran

Tofik01

Rekomendowane odpowiedzi

Witam miłośników wielkiego formatu .

Już byłem zdecydowany na 65" plazmę Panasonica , ale koleś mi polecił ciekawsze rozwiązanie - projektor .

Od zawsze o mim marzyłem , ale z obaw o prawidłowe ustawienia , konfiguracje - dałem sobie spokój .

Możecie podpowiedzieć kilka najciekawszych modeli projektorów i ekranów do pokoju 6/4m ?

Ekran byłby na 4 metrowej ścianie , a projektor na 6-cio . Jaka powinna być optymalna odległość projektora od ekranu , czy to się reguluje optyką (?) .

Jaka wysokość montażu ekranu , wielkość , elektryczny (czy zwijany sznurkiem jak roleta ?)

Kwota ? Max 10k , ale może być mniej :)

Jest ktoś w Białymstoku i zechciałby mi wszysto pokazać jak to pracuje ? ( kratka pianki gwarantowana )

Ściany i sufit w pokoju są jasne , długa ściana to okna na 2.5 mb plus drzwi balkonowe . Jednym słowem trudne warunki , ale są rolety .

Poza tym w dzień się zasuwa i seanse będą późnym popołudniem lub w nocy .

Na co jeszcze zwrócić uwagę ? Kable ? Wieszak ? .... ?

Proszę o każdą wskazówkę . Może jakiś numer telefonu na PW , oddzwonię .

Pozdrawiam .

Maciej

https://www.audiostereo.pl/topic/107642-projektor-ekran/

Wielkość ekranu reguluje się odległością projektora od ekranu + optyką ( zależnie od modelu jest większy/mniejszy zakres regulacji )

odległość liczysz od soczewki do powierzchni ekranu.

Wysokość najlepiej liczyć od dołu. 50cm stolik + 20cm centralny i nad nim zaczyna się ekran - zależnie od wielkości sięgać może po sam sufit ;-)

Wielkość ekranu dobierasz zależnie od odległości z której oglądasz ( odległość oparcia sofy od powierzchni ekranu )

Elektryczny / Korba / Zwykły - to są dodatki wygodnickie - nie mają wpływu na obraz

Są ekrany z napinaczami i podobno dobrze się sprawują

Jeżeli ma być zawieszony na ścianie 6m - to będzie z boku wyświetlał. Więc potrzebny jest ''Lens Shift'' - ale w przedziale, w którym się poruszasz chyba nie ma z tym problemu ;-)

projector-lens-shift.jpg

Tu masz kalkulator. Różne projektory dają różny obraz zależnie od odległości i zakresu zoomu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/107642-projektor-ekran/#findComment-3011688

Warto pchać się w używki ? Jest np. taki Sony VLP-VW 50 , lub Infokus 81-82 .

Warte uwagi ?

Czy ma sens ustawiania projektora na stoliczku przed sofą tuż przed projekcją ?

Wtedy dystans byłby od ekranu około 2.5-2.8m.

Jaki projektor w cenie plazmy Panasonic 65 ST 60 ?

Jest w Białymstoku jakiś specjalistyczny punkt ? Na podlasiu ?

https://www.audiostereo.pl/topic/107642-projektor-ekran/#findComment-3011752

Z 2,5m musi mieć krótki rzut. Tzn musi dawać duży obraz z małej odległości.

Na ławie można wyświetlać - Korygujesz tylko ostrość i oglądasz.

Najpierw musisz dokładnie wiedzieć jak chcesz wyświetlać, z jakiej odległości - wówczas dobrać odpowiedni projektor do swoich potrzeb.

Nie wiem czy na tym forum są fachowcy od projektorów. Na forum hdtv.com.pl jest forumowicz Alkorr i ma dość pokaźną wiedzę na te tematy

https://www.audiostereo.pl/topic/107642-projektor-ekran/#findComment-3011785

Po co projektor przed kanapą na stoliku. Po pierwsze to mało funkcjonalne a po drugie będziesz słyszał pracujące wentylatory. Projektor powinien wisieć przy suficie, ewentualnie nad Twoją głową. Jest to też lepsze z technicznego punktu widzenia.

Kolega podał Ci już namiar na kalkulator którym sprawdzisz sobie odległości. Budżet masz spory, ale suma którą podałeś to kwota na zakup samego projektora? Musisz też pamiętać że oprócz ekranu musisz wliczyć dobre kable HDMI.

W sumie z tego forum bardzo dużo o projektorach wie kolega Skalmen. Napisz do niego napewno Ci pomoże.

https://www.audiostereo.pl/topic/107642-projektor-ekran/#findComment-3012436

10k , chyba przesadziłem :) do 6-7k za wszystko . Powiedzmy równowartość Panasonica 65ST60 .

Nie wiem , czy w ciągu 5 lat przekroczę 1000godzin . To ma być tylko od święta do filmu lub koncertu .

Dlatego nie przeszkadza mi stawianie na stoliku . 26db to do czego można porównać ?

Co powiecie o tym Sony VLP -VW 50 ? Czy lepiej nowy np Optoma 25E , 131E ?

Czy obraz z projektora będzie porównywalny do tego z plazmy ?

Miłego dnia .

Maciej

https://www.audiostereo.pl/topic/107642-projektor-ekran/#findComment-3012776

Czy obraz z projektora będzie porównywalny do tego z plazmy ?

Jeśli weźmiesz dobry projektor a ten soniak którego wymieniłeś do takich się zalicza to pewnie do plazmy nie będziesz chciał wracać.

A te 26 decybeli to niewiele, raczej podczas projekcji nie będziesz słyszał chyba że ustawisz blisko głowy, soniaki są ciche.

https://www.audiostereo.pl/topic/107642-projektor-ekran/#findComment-3013550

Witam miłośników wielkiego formatu .

Już byłem zdecydowany na 65" plazmę Panasonica , ale koleś mi polecił ciekawsze rozwiązanie - projektor .

Od zawsze o mim marzyłem , ale z obaw o prawidłowe ustawienia , konfiguracje - dałem sobie spokój .

Możecie podpowiedzieć kilka najciekawszych modeli projektorów i ekranów do pokoju 6/4m ?

Ekran byłby na 4 metrowej ścianie , a projektor na 6-cio . Jaka powinna być optymalna odległość projektora od ekranu , czy to się reguluje optyką (?) .

Jaka wysokość montażu ekranu , wielkość , elektryczny (czy zwijany sznurkiem jak roleta ?)

Kwota ? Max 10k , ale może być mniej :)

Jest ktoś w Białymstoku i zechciałby mi wszysto pokazać jak to pracuje ? ( kratka pianki gwarantowana )

Ściany i sufit w pokoju są jasne , długa ściana to okna na 2.5 mb plus drzwi balkonowe . Jednym słowem trudne warunki , ale są rolety .

Poza tym w dzień się zasuwa i seanse będą późnym popołudniem lub w nocy .

Na co jeszcze zwrócić uwagę ? Kable ? Wieszak ? .... ?

Proszę o każdą wskazówkę . Może jakiś numer telefonu na PW , oddzwonię .

Pozdrawiam .

Maciej

Tofik

Spojrzyj sobie na zdjęcia jak u mnie jest zrobione zamieściłem je w temacie nasze systemy kina domowego. Przy takiej konfiguracji jak ja mam spokojnie zmieścisz się w planowanym budżecie. Aby ci coś więcej doradzić zamieść jakiś szkic pokoju, jak chcesz to wszystko ustawić i jaki masz mniej więcej sprzęt wtedy służę pomocą.

Pozdrawiam

Paweł

https://www.audiostereo.pl/topic/107642-projektor-ekran/#findComment-3014553

Bardzo jestem zadowolony z projektora optoma a o ile pamiętam nie kosztował nawet 4tys zł. Do tego ekran elektryczny matt grey - Suprema.

Ekran na pilota, w dość estetycznej kasecie. Piszę dość bo kaseta nie może być ładna, zawsze będzie szpecić, trzeba ją chować w sufit, lub ładnie obudować jak przymocowana do ściany.

Kilka dni temu byłem u znajomego, który ma super hiper nowy TV Led 65". Kolory rzeczywiście biją po oczach ale nie umywa się to do projektora, wielkość ma znaczenie.

Kable do projektora muszą iść:

Zasilanie

HDMI - jedna lub dwie sztuki.

Projektor zamontowałem na suficie za pomocą uchwytu chyba za 65zł, idealnie się sprawdza.

Za resztę kaski lepiej kupić gumowane rolety okienne, wtedy można oglądać w dzień. Natomiast telewizora projektor nie zastąpi. Przynajmniej nie w domu, gdzie TV lubi po prostu być włączony i ogląda się do obiadu itp.

Bardzo jestem zadowolony z projektora optoma a o ile pamiętam nie kosztował nawet 4tys zł. Do tego ekran elektryczny matt grey - Suprema.

Ekran na pilota, w dość estetycznej kasecie. Piszę dość bo kaseta nie może być ładna, zawsze będzie szpecić, trzeba ją chować w sufit, lub ładnie obudować jak przymocowana do ściany.

Kilka dni temu byłem u znajomego, który ma super hiper nowy TV Led 65". Kolory rzeczywiście biją po oczach ale nie umywa się to do projektora, wielkość ma znaczenie.

Kable do projektora muszą iść:

Zasilanie

HDMI - jedna lub dwie sztuki.

Projektor zamontowałem na suficie za pomocą uchwytu chyba za 65zł, idealnie się sprawdza.

Za resztę kaski lepiej kupić gumowane rolety okienne, wtedy można oglądać w dzień. Natomiast telewizora projektor nie zastąpi. Przynajmniej nie w domu, gdzie TV lubi po prostu być włączony i ogląda się do obiadu itp.

https://www.audiostereo.pl/topic/107642-projektor-ekran/#findComment-3015558

Dzięki koledzy za odzew .

Pawle , czy to jest Epson 3200 ? Z jakiej odległość leci obraz , jaki wychodzi rozmiar ?

I jaki ekran używasz ?

W sumie mam te same pytania do kolegi Kota :)

Dzisiaj pomyślałem o ekranie ramowym , ale się rozmyśliłem .

Będzie za rzadko używany ( 2-3 razy w miesiącu ) przez resztę czasu muchy go obsrają :(

Szkoda , że nikt nie odzywa się z Białegostoku :(

https://www.audiostereo.pl/topic/107642-projektor-ekran/#findComment-3015942

Jeżeli chodzi o TW3200 - to nie bardzo z rzucaniem obrazu z ławy:

Ukryta Zawartość

przykładowo ustawiłem, że z 2,5m jest w stanie rzucić na maksymalnym zoomie 84''

Jednak ty będziesz wówczas siedział około 1,5- 2,0m dalej ( grubość projektora+ odstęp ława sofa + głębokość sofy do oparcia ) czyli 3,5 / 4,0m

z tej odległości dobrze się już ogląda 100''/110''

Może być oczywiście sytuacja, że taka wielkość będzie ok - ale lepiej zmniejszać obraz niż nie mieć możliwości go powiększyć ;-)

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/107642-projektor-ekran/#findComment-3016025

My w tymczasowym pokoju mieliśmy oczy 4,8 metra od ekranu a ekran miał szerokość 3,2metra - było super. Teraz mamy docelowy mniejszy pokój, siedzimy niecałe 4m od ekranu a ekran ma 2,3m szerokości. Na początku był niedosyt. Teraz jest OK.

Ława jest słabym pomysłem. Pomijam fakt głośności i ogólnego mimowolnego patrzenia na sprzęt podczas oglądania. Ryzyko że wstając ktoś szarpnie kabel nogą i sprzęt pierdutnie na podłogę jest dość duży. No i jeszcze ustawianie.

https://www.audiostereo.pl/topic/107642-projektor-ekran/#findComment-3016249

Miałem nie pisać bo mi się nie chce ale jednak napiszę:

Tofik01 wydaje mi się że jesteś w momencie w którym ja byłem 1,5 roku temu. Ja jako posiadacz w miarę przyzwoitego projektora jestem zdania że projektor nadaje się wyłącznie do przystosowanego pomieszczenia kinowego o odpowiednie wielkości ( ja takiego nie posiadam niestety). Osobiście wydaje mi się że ja wykorzystuje jakieś 50% możliwości swojego projektora. Powstaje pytanie czy zakupiłbym projektor jeszcze raz, hmm teraz po wielu doświadczeniach grubo bym się nad tym zastanowił. Po pierwsze projektor to nie wszystko, musisz zadbać o dobry ekran , mi zeszło właśnie przez to 1,5 roku ponieważ myślałem że można kupić tani i dobry.... nie można, powiem więcej można kupić drogi i zły ( miałem supreme, przyszła pofałdowana, odesłałem) trzeba zadać sobie pytanie co i z czego będziesz odtwarzał materiał HD, jaki kupić uchwyt o jakiej długości ( ja kupiłem z możliwością regulacji, jest beznadziejny bo jest mało stabilny ( no ale to teraz wiem :), trzeba kupić kabel HDMI 10 lub 15 metrów który nie zawsze będzie chciał działać na takich odległościach. Trzeba to wszystko pomierzyć i zamontować ( ja na poddaszu w karton gipsie musiałem wzmocnić konstrukcję), trzeba zamaskować kable, aha ja jeszcze zamówiłem rolety do okien które kosztowały ,mnie prawie 1 tys...

To nie takie proste jak się na początku wydaje, zapomnij o projektorze na szafce bo to beznadzieja.

Dużo zależy też od twojego poczucia estetyki i tego co dla Ciebie jest ważne. Wiesz, widziałem instalacje pseudo kinowe z projem za 2 tys i ceratą zasłaniająca drzwi do pokoju, albo obrazem rzucanym na pomarańczową ścianę, jeżeli dla Ciebie to nie problem i Ciebie to zadowoli to z każdego projektora będziesz zadowolony. Ale jeżeli przywiązujesz dużą wartość do obrazu to już mogą zacząć się schody. Wiesz Tv jest na pewno wygodniejszy, kupisz, postawisz i jedziesz z koksem 65 cali to naprawdę sporo. Ja kupiłem finalnie ekran 95 cali chociaż miałem wcześniej 103. Widzisz, 90 % doradzi Ci jak największy ( magia cali) ale ja po swoich doświadczeniach stwierdziłem że za bardzo odbija się światło od moich jasnych ścian i wziąłem mniejszy żeby trochę ten efekt zniwelować. Jak widzę te ekrany które mają zapasu po 2 cm od ściany to trochę śmiać mi się chce.

Także kolego przemyśl sprawę, nie namawiam anie na jedno ani na drugie rozwiązanie, chciałbym Ci tylko uzmysłowić że to nie tylko projektor jak mogłoby się wydawać. Można o tym dużo pisać jeszcze.

Ale się rozpisałem.....

Pozdrowienia

PS. adres dam Ci na priw to wyślesz sześciopak :)

https://www.audiostereo.pl/topic/107642-projektor-ekran/#findComment-3016926

Ultro, trudno się z Tobą nie zgodzić. dokładnie to samo przeszedłem , najtrudniejszy dobór ekranu. Zamawiałem próbki i za większość płaciłem bo taki mamy rynek ale odpadło większość tkanin dostępnych a niektóre z droższych ekranów były poniżej krytyki. Jeden z markowych i droższych producentów miłą niebieską poświatę i nijak nie udało się tego zniwelować. Tanie tkaniny to był żart i strata czasu /niestety/ W końcu udało się gdzieś dostać to coś. Poza tym połowy z tych problemów nie miałem bo pomieszczenie jest dedykowane i zaadoptowane.

Tyle ze jak się uda te trudności o których piszesz pokonać to efekt jest mega... Niestety żaden TV mi tego nie zastąpi. Ale fakt , ciemne ściany i mało odbijające pomieszczenie daje ten efekt którego przy jasnych ścianach przed malowaniem nie było. Tak cos na zasadzi no fajnie duży ekran , duzy obraz i tyle, jak przyszły czernie , grafity to efekt dał opad szczeki.

I to co napisałeś nie wolno przewymiarować ekranu, w zasadzie wszystkie porady na wszystkich forach co do wielkości dzisiaj bym odpuścił, kupił projek i rzucił na ścianę i testował wielkość. Tygodnie na forach zweryfikowało kilka wieczorów po godzince i ekran dobrany / a w zasadzie dwa na dwa formaty/, oczywiście inny niż doradzano, kwestia osobistych preferencji.

https://www.audiostereo.pl/topic/107642-projektor-ekran/#findComment-3016958

No tak to wyglada, mam zamiar stworzyć jeszcze epicki temat na tym forum pt " Wzruszająca historia próby zakupu ekranu projekcyjnego" Na same odsprzedaże i odsyłki jestem parę dobrych stów w plecy hehe :) ale ile doświadczenia, wszystko udokumentowane fotograficznie hehe.

https://www.audiostereo.pl/topic/107642-projektor-ekran/#findComment-3016997

Magia cali - pewnie tak. Skoro się już kupiło projektor to najlepiej żeby wyświetlał do koła pokoju ;-)

Jeżeli chodzi o wytyczne THX dla kina to ustalono, że optymalny obraz daje ekran gdzie kąt widzenia wynosi 36 stopni Wg SMPTE 30 stopni.

Czyli np. dla 3,5m =103'' / 85'' ... Pewnie najlepiej wybrać średnią ;-)

Taka odległość THX wydaje mi się faktycznie optymalna ale dla formatu 21:9 natomiast druga opcja bardziej pasuje dla 16:9

Kolorystyka pokoju - chyba zależy od konkretnych warunków. Czasem może wystarczyć pomalowanie tylko ściany na przeciwko. Czarny to tylko w salkach kinowych i salonach satanistów ale Kawa z Mlekiem to jest dość przyjemny kolor i znacznie polepsza kontrast w stosunku do białego.

W zbyt małym pokoju są efekty uboczne z projektora. Tylko, że znowu TV daje po gałach i np. dla mnie wręcz irytujące by było świecenie spawarką 65'' do pierdół w TV.

Powód wybrania dużego ekranu jest różny. Filmy / Gry / Mecze / Programy.

Obraz nie jest taki jak na TV. Chyba nie trzeba tego tłumaczyć - każdy był w kinie to wie jaki jest tam obraz.

Najlepszą opcją to jest chyba po prostu kupić przez internet - sprawdzić i w razie co odesłać. Będzie w plecy 50zł najwyżej.

https://www.audiostereo.pl/topic/107642-projektor-ekran/#findComment-3017096

Pozwolę sobie dodać od siebie trzy grosze i porównać zakup projektora, ekranu i innych komponentów audio-video do rynku motoryzacyjnego.

Piszą koledzy że bardzo trudno być zadowolonym z jakości, że to nie takie to nie takie. Oczywiście mają rację, ale tak jest według nich.

Większość ludzi jest mega zadowolonych z nowej Skody w dieslu. Auto poezja, ta moc, małe spalanie, w ogóle się nie psuje - no auto bajka. Inny będzie zadowolony z 10 letniego "golfika w tedeiku" będzie o nim mówił to samo. Ale przecież są ludzie, którzy wiedzą że VAG w dieslu czy nowy to jest jedno wielkie G... niezależnie czy nowy czy stary a kulturze 4 cylindorwego klekoczącego diesla nie da się powiedzieć nic dobrego. Kulturę pracy to silnik no właśnie... dla jednych V6 dla innych R6 ale może to Ci co nie jeździli V8 i nie zaznali tego co taki silnik daje? To moc a komfort? jaki komfort takie nowa skoda? Dla jednych to bajka, auto płynie po drodze. Ale ktoś kto się przesiądzie z Mercedesa klasy S albo chociaż E powie że to jest masakra i że jadąć 180km/h to nawet radia się nie da słuchać a mojej S przy 200km/h słucham cichutko radia i jest cisza.

Oczywiście są ludzie, któzy mają 10 letniego Golfa, przejadą się nowym Audi A6, przyznają że jest mega super hiper, klasa itp. ale są nadal z Golfa zadowoleni, chociaż takie audi im się marzy. Inna jeszcze grupa ludzi przejedzie się takim audi/mercedesem/bmw i stwierdzi a po grzyba mi takie auto, wydać 200tys żeby wozić swoje 4 litery do pracy na skórzanym fotelu - bezsensu.

Dla jednego bezsensu wydać 50tys zł na auto, bo woli za to kupić nowe kolumny a seicento jeszcze dwa lata da radę zanim się rozpadnie, inny kupi auto za 50tys zł a kolumny za 1500zł. Obaj będą zadowoleni.

Oczywiście samochody to inna bajka w tym finansowa. Można to mnożyć i mnożyć. Jak aparat to tylko lustrzanka z nowej serii Canona a obiektyw to nie z zestawu tylko dopiero taki za 8tys zł pozwala patrzeć na zdjęcie bez skrzywienia. A kanapa to nie skórzana z marketu bo na takiej się nie da siedzieć, dopiero Rolf Benz za 25tys zł daje odpowiedni komfort i się człowiek nie czuje jak w poczekalni dworcowej. Na podłogę to nie panele laminowane bo to jest masakra mieć plastik na podłodze, musi być drewno i to olejowane bo lakier to też pomyłka.

Porównań można mnożyć i mnożyć. Chodzi mi o to że podobnie jak dla zdecydowanej większości auto klasy średniej jest więcej niż zadowalające, zdjęcia zrobione nowym smartfonem są mega a nie jest maniakiem Audio Video to będzie bardzo zadowolony ze sprzętu do np. tych 8tys zł.

Pisałem już gdzieś o tym... Sprzęt to ma być tylko środek do oglądania i słuchania a radość (po to się to kupuje) ma dawać oglądanie i słuchanie. Jeżeli człowiek oglądając/słuchając przez większość czasu ocenia, kalibruje, testuje to znaczy że stał się maniakiem i zaczął "Zakupowo/testowe Never Ending Story". To jak z nałogiem palacza - palę bo lubię, mogę rzucić ale nie chcę. Czytałem kiedyś w prasie wywiad z testerem telewizorów. Przyznał że nie ma radości z oglądania, zawsze wyszukuje błędów wyświetlania.

Więc kolego Tofik, jak nie czujesz się maniakiem, kupuj sprzęt w tej cenie co masz budżet i ciesz się kinem w swoim domu. Jak czujesz że jesteś lub możesz być maniakiem, w takim budżecie nie kupisz nawet porządnego amplitunera kina domowego, np. Arcam.

Nie miałem zamiaru nikogo obrażać, mam nadzieję że nikt tego tak nie odebrał.

https://www.audiostereo.pl/topic/107642-projektor-ekran/#findComment-3017129

Kolego Ulto jaki masz ekran i projektor ? Może jakieś zdjęcia na PW :)

Wstępnie wybrałem Benq 1070 i ekran ramowy Adeo Plano Helios Grey gain 1.3 i filtr

ND2 . Taki zestaw polecił kolega Alkor na forum hdtv , jakiś czas temu .

Myślę , że na dniach będę zamawiał zestaw .

Muszę kupić ekran , ścianę mam w cegiełkę :(

Latem będę robił odświeżenie pokoju , to się troszkę przemaluje to i tamto :)

Dziękuję wszystkim za udział i czekam na więcej spostrzeżeń :)

https://www.audiostereo.pl/topic/107642-projektor-ekran/#findComment-3017448

Prawdą jest, że zabawa z projektorem wymaga znacznie więcej kombinowania. Prawdą jest, że nie osiągniesz tego samego efektu co kolega mający lepsze warunki i większy budżet - PRAWDA. Ale to jest właśnie zabawa dla hobbystów - Kino Domowe. Powiedz gościowi, który jest pasjonatem fotografii, żeby nie męczył się ze szkłami i torbami tylko kupił hybrydę megazoom i ma wszystko co trzeba. Powiedz też mu, żeby się nie zajmował fotografią bo nie ma pełnej klatki za 30.000zł i specjalnego studia do obróbki zdjęć. To samo dotyczy nagłośnienia i wszystkiego innego. Nie masz salki odsłuchowej kup sobie soundbar.

Jest na pewno jest jakaś granica dla pomieszczeń i projektora. Głównie chodzi o odległość od ekranu. Musi być na tyle duża aby nie widzieć struktury płótna.

I jeszcze sprawa samego obrazu z projektora vs Telewizor nawet za 10000zł. Obraz w kinach nie jest ''żyleta'' i nie ma Super Hiper kontrastu - jednak jeszcze nie spotkałem osoby narzekającej na jakość obrazu w kinie. Głównie się narzeka na kiepskie miejsce i niewygodne fotele.

https://www.audiostereo.pl/topic/107642-projektor-ekran/#findComment-3017457

Kolego Ulto jaki masz ekran i projektor ? Może jakieś zdjęcia na PW :)

Wstępnie wybrałem Benq 1070 i ekran ramowy Adeo Plano Helios Grey gain 1.3 i filtr

ND2 . Taki zestaw polecił kolega Alkor na forum hdtv , jakiś czas temu .

No to kolego w białych ścianach życzę Ci powodzenia z ekranem Helios!

https://www.audiostereo.pl/topic/107642-projektor-ekran/#findComment-3017522

Prawdopodobnie chodzi o 3D. Do zwykłych filmów używał będzie filtra na obiektyw ND2 ograniczającego jasność projektora

Nie mam pojęcia jak to się sprawdza ale podobno jest to jakieś wyjście.

https://www.audiostereo.pl/topic/107642-projektor-ekran/#findComment-3017529

A może lepiej podjedź do Wawy do sklepu np. Rzutniki.com i zrob sobie test 2-3 projektorow? Ja mislem brac benq ale optoma byla po prostu lepsza.

Kolego z3... o to mi własnie chodzi. Jsk ktos jest pasjonatem to musi miec dobre. Jak ktos nie jest nie musi. Ja niestety i chce miec kino domowe i fotografuje i jestem pasjonatem motoryzacji. Kwestia zdrowego rozsadku. To ze wiem jak jezdzi Mercedes AMG czy BMW M3, nie znaczy ze nie bede zadowolony z cywilnego, normalnego auta. To samo z kinem.

https://www.audiostereo.pl/topic/107642-projektor-ekran/#findComment-3017531

....

I jeszcze sprawa samego obrazu z projektora vs Telewizor nawet za 10000zł. Obraz w kinach nie jest ''żyleta'' i nie ma Super Hiper kontrastu - jednak jeszcze nie spotkałem osoby narzekającej na jakość obrazu w kinie. Głównie się narzeka na kiepskie miejsce i niewygodne fotele.

Dokładnie. Kino daje najlepszy efekt. I tego oczekuję od mojego kina w domu. Ja z resztą nie oglądam kontrastu tylko film. I albo film mi się podoba albo nie.

https://www.audiostereo.pl/topic/107642-projektor-ekran/#findComment-3017550

Kocie :) może warto by było pojechać do stolicy , ale mało , że koszt demo to około 200 zł + dojazd to jeszcze zupełnie inne warunki od moich .

Taki sam mam stosunek do odsłuchów Hi-Fi .

Nie zależy mi w ogóle na 3D .

Może jakieś inne sugestie , w kwocie do 5k max za projektor .

Mały i cichy , do jasnych ( na dzień dzisiejszy ) pomieszceń .

Mam wolnego strychu ponad 120m2 , ale zacząć tam adaptację pod KD to koszt przeogromnay . Nie chcę wydać fortuny , aby 2-3 razy w miesiącu obejżeć film .

I jeszcze jeden przeciwko - izolowane się od rodziny . Moja pasja nie musi iść w parze za obowiązkami domowymi i rodzicielskimi .

Największa latorośl za 2 lata wybiera się do Krakowa i tam będzie trzeba fortuny :)

Risto , masz jekieś swoje typy ?

Już wiem , że supremę omijać .

Czekam na więcej uwag i sugesti .

Kotku :) jaka Optoma ? Jaki ekran ?

Dla mnie wystarczy 92"

Mam jeszcze jedno pytanie .

Jaki format zamawiać , szukać ?

https://www.audiostereo.pl/topic/107642-projektor-ekran/#findComment-3017568

No znowu czas coś napisać:)

Budowanie kina nie jest rzeczą prostą i wymaga zapewne wysiłku sporego, ale zazwyczaj robią to fascynaci co mają jakieś pojęcie. Samo się to nie zrobi na pewno. Pamiętam, że robiąc swój pokój też mi się na początku nie chciało tym bardziej że trzeba było kable prowadzić a już jak prowadzić to tak żeby nie było ich widać bo inaczej by mnie cholera trafiła, trzeba było pomalować, szafki zrobić na wymiar ale jakoś powolutku wszystko się ułożyło. U mnie w domu to jest ulubiony pokój wszystkich i wcale nie wymaga to jakiś mega poświęceń jeżeli chodzi o zakup sprzętu czy dobór. Ekran mam SUPREMY i nie miałem i nie mam z nim żadnych problemów a obraz jest super. Rzutnik Epsona 3200 z największą dla mnie osobiście zaletą regulacji przesuwu obrazu bo coś zawsze trzeba poświęcić dla czegoś. A kino to kino nawet jakbym miał tylko wieczorem oglądać to moja plazma 50 się kryje. I wcale nie chodzi tu o obraz żyletę. wielkość, kolory czy co tam chcecie ale o tą magię tego obrazu jak w kinie, w którym niestety obecnie wszystko jest albo 3D albo ci żrą popcorn przez cały film nad głową nie mówiąc o chorych cenach biletów. Moim największym problemem też była estetyka jak to wszystko pochować żeby wyglądało ok ale obecnie jest taka możliwość doboru materiałów że wszystko praktycznie można zrobić łącznie z rozdzielaniem sygnałów czy przesyłaniem na odległość. Są ludzie na forum co ze wszystkiego robią problem wszystko im nie działa albo ma wady. Trochę sprzętu przerobiłem i jak ktoś nie ma tendencji do mnożenia problemów to wszystko można przeskoczyć.

Pozdrawiam

Paweł

PS:) Odpowiadając na pytanie do rzutnika jakieś 3,8 metra od ekranu.

https://www.audiostereo.pl/topic/107642-projektor-ekran/#findComment-3017632

Risto , masz jekieś swoje typy ?

Tkaniny Adeo które jak piszesz wstępnie wybrałeś znam wszystkie. Tj. wszystkie testowałem, zarówno Vision, Reference jak i Helios, wszystkie zarówno w białe jak i szare. Z Heliosem nie zaryzykował bym w jasnych pomieszczeniach ponieważ spotęgują odbicia znacznie. Tkanina powyższa ma jakiś składnik , nie wiem co to jest, czy to jakieś związki srebra , ale na pewno jest to taka perlista powierzchnia , zresztą samo podbicie gain o tym świadczy. Jak do tego dojdzie jasny projektor to będzie Ci trudno poskromić rażenie z ekranu. Dla mnie było nieprzyjemnie. Przy jasnych ścianach ta powierzchnia po prostu "sztucznie " świeciła , taki efekt sam z siebie. Nie wiem czy ten filtr to dobre rozwiązanie, czytałem relację o których piszesz i mam mieszane uczucia. Pamiętaj tez że ekran Helios Grey ma bardzo ciemną tkaninę, czyli to trochę takie błędne koło , gasisz kolorem żeby wyciągnąć jasność gainem /w dużym skrócie/.

Teraz jeślibyś miał zostać przy ekranie 92 cale to nie jest to jakiś wyczyn dla projektora w naświetleniu. Nie będę się wypowiadał jak się zachowują wszystkie projektory bo oglądałem w salonach raczej na ekranach do 100 cali , najczęściej własnie 92, ale z soniaka który mam ,wiem że uzyskasz jasność bez problemu. Ja jeden z ekranów mam 300cm podstawy i pracuje na "low lamp". To stosunkowo jasny projektor. W tej konfiguracji /do jasnych ścian/ wybrałbym szara tkaninę z Adeo z serii Reference /nie Vision/ gain 0,8

Potem to już kwestia napędu , ewentualnych napinaczy etc.

I tak najpierw kupiłbym projek, w domu rzucił na ścianę , dobierzesz wielkość "na miarę" a zapewniam że zweryfikujesz typy forumowe , potem zamówił kilka próbek i ocenił co daje najlepszy efekt. Dla przykładu jest jak pisałem wcześniej znany producent który za kasę ok 7 tyś zł zaproponował mi ekran z tkaniną , która okazała się identyczną z zamówioną w próbkach od "taniego producenta " typu allegro. za 2 tyś zł . Także cena nie jest odnośnikiem. I ciekawostka, malując pomieszczenie, eksperymentowałem z najtańszą farbą + barwnik uzyskując różne stopnie szarości. Efekt taki że farba w odpowiednim odcieniu dobranym po mój projektor wygrywała z większością próbek.

https://www.audiostereo.pl/topic/107642-projektor-ekran/#findComment-3017782

Witam, po długich bojach kupiłem Ekran Adeo Linear Refrence Grey elektryczny i jestem w końcu zadowolony, a projektor to optoma HD82. Twój wybór ekranu z gainem 1,3 przy fakcie że nie zależy Ci na 3d uważam za katastrofalny w twoich warunkach lokalowych. Nie chce mi się pisać za bardzo bo tu koledzy o samochodach i aparatach jakieś banały piszą a ja wychodzę na marudę i malkontenta. Dla mnie wielkość i magia kina to nie wszystko i staram się to w ramach rozsądku pogodzić z jakością. Jak by tak nie było to bym divixy na laptopie trzaskał. Nie chcę być źle zrozumiany, nie chodzi mi o to by wydawać bajońskie sumy na sprzęt tyko żeby przemyśleć co nam będzie potrzebne i jak pewne sprawy można rozwiązać żeby nie być rozczarowanym.

Przykład - sprzedalem gościowi ekran projekcyjny manualny szary budżetowy (kupiony dla eksperymentu) w ogłoszeniu dałem zdjęcie i opis że ekran jest sprawny tylko posiada bardzo słabo widoczne pasy poziome, prawdopodobnie ślady od mechanizmu zwijającego. Facet dzwoni i się pyta gdzie te ślady bo nie widzi ( były zaznaczone ). No to ja mu mówię że są ale podczas projekcji bardzo słabo widoczne w jasnych scenach. Koleś kupił jest zachwycony i nie widzi żadnych pasów. Ja bym tak nie za bardzo oglądała a dla kogoś to nie problem......

Mam trochę wyrzuty że mogłem rozbudzić jakies atpliwości w tofiku, być może zbyt restrykcyjnie podchodzę do tematu a może jestem przewrażliwiony :)

https://www.audiostereo.pl/topic/107642-projektor-ekran/#findComment-3017851
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.