Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz DVD czy Odtwarzacz CD

mkondrat28

Rekomendowane odpowiedzi

UD5007 ~2200 - mówisz, że nie warto? Ale pod jakim względem, że w ogóle nie warto, czy, że zły odtwarzacz?

Pasuje mi z wyglądu, odtwarza wszystko co w domu chciałbym aby odtwarzać chyba, że gra jakoś tragicznie jeżeli chodzi o audio/fonie?

Pamiętaj jednak że odtwarzacz DVD jest i zawsze będzie jedynie kompromisem pomiędzy obrazem i dźwiękiem. Jak pokazuje doświadczenie to co jest do wszystkiego zwykle bywa do niczego. Dlatego właśnie lepszy będzie odtwarzacz CD. I dlatego najlepsze audio robią tzw. firmy specjalistyczne nastawione wyłącznie na dźwięk.

A Ty znów swoje.

Autor pisał, że ma dobry DAC, więc po co mu dobry CD?

Transport jest mu potrzebny tylko.

Bald zejdź na ziemię. ;-)

Niektóre DVD mają DAC i część analogowa całkiem dobrej klasy w porównaniu do odtwarzaczy CD ( nie mówię o hi-endzie) ale przez tą konwersje grają słabo płyty CD i mają taką opinię że są słabe ale na gęstym formacie pokazują na co je stać.

Dokładnie tak jest. Dlatego warto szukać wśród dobrych odtwarzaczy wieloformatowych,

które sprawdzają się świetnie jako playery gęstych formatów, a CD odtwarzają kiepsko, bo producenci traktują format 16/44

jako coś w rodzaju bonusa. ;-)

Dlatego warto szukać wśród dobrych odtwarzaczy wieloformatowych,

które sprawdzają się świetnie jako playery gęstych formatów, a CD odtwarzają kiepsko, bo producenci traktują format 16/44

jako coś w rodzaju bonusa. ;-)

Dlaczego znow zmuszasz nas do czytania takich kocopolow.

?👈

Nie spodziewaj się cudów od kogoś kto stanął w miejscu i mocno okopał się na swojej pozycji wmawiając innym że odtwarzacz do wszystkiego i aktywne pierdziawki za kilka stówek to jest nirvana. Ripom z winylu hołduje tylko dlatego że ich łagodne brzmienie niweluje krew z uszu w przypadku jego zestawu. Połączenie DVD Denona i aktywnych kolumn Yamahy daje dźwięk suchy, sterylny, bez emocji, wybrzmień i sceny.

A konkretnie - co masz do zarzucenia mojemu wpisowi?

Nie spodziewaj się cudów od kogoś kto stanął w miejscu i mocno okopał się na swojej pozycji wmawiając innym że odtwarzacz do wszystkiego i aktywne pierdziawki za kilka stówek to jest nirvana. Ripom z winylu hołduje tylko dlatego że ich łagodne brzmienie niweluje krew z uszu w przypadku jego zestawu. Połączenie DVD Denona i aktywnych kolumn Yamahy daje dźwięk suchy, sterylny, bez emocji, wybrzmień i sceny.

Głupoty piszesz i tyle.

Nawet nie wiesz jak to gra, bo nigdy nie słyszałeś,

a te swoje opinie powtarzane w kółko aż do obrzydzenia możesz sobie wsadzić... wiesz gdzie. ;-)

To może zaproponuj czym lepiej odtwarzać płyty 24 bitowe z próbkowaniem 48, 96 i 192 kHz . Mam kilkaset takich i słucham na odtwarzaczu multiformatowym Denona.

W trakcie usuwania konta.

To może zaproponuj czym lepiej odtwarzać płyty 24 bitowe z próbkowaniem 48, 96 i 192 kHz . Mam kilkaset takich i słucham na odtwarzaczu multiformatowym Denona.

A od kiedy autorowi watku zalezy na tych waszych gestych formatach, ktore to juz sto lat temu mialy wyprzec CD.

?👈

na moim Dac Nad M51 wyswietlacz pokazuje,ze z dvd o3muje sygnal 44,1(a nie 48k) k,gdy puszczam plyte cd

A orientujesz się może jaki masz wtedy sygnał na wyjściu cyfrowym? Przypuszczam że z próbkowaniem 48kHz albo 96 ale jestem bardzo ciekaw .

Głupoty piszesz i tyle.

Nawet nie wiesz jak to gra, bo nigdy nie słyszałeś,

a te swoje opinie powtarzane w kółko aż do obrzydzenia możesz sobie wsadzić... wiesz gdzie. ;-)

Doskonale znam Twoją konfigurację (pardon identyczną). Brzmi tak jak opisałem wcześniej. Od razu wiadomo do czego potrzebne Ci są winylowe ripy. Oczywiście będziesz się tego konsekwentnie wypierał. No ale to nie moja sprawa. Ważne żeby inni wiedzieli z kim mają do czynienia.

A od kiedy autorowi watku zalezy na tych waszych gestych formatach, ktore to juz sto lat temu mialy wyprzec CD.

Autorowi wątku chodzi o odtwarzacz DVD, ponieważ na płycie DVD-A można zmieścić więcej muzyki niż na płycie CD.

Ponieważ posiada podobno dobry DAC - więc player DVD nie musi być najwyższej klasy, o czym pisałem wcześniej,

ponieważ może być wykorzystany jedynie jako transport.

Natomiast nie jest tajemnicą, że wieloformatowe playery słabo się spisują jako odtwarzacze płyt CD,

a te lepsze od budżetowych są bardzo dobre do odtwarzania gęstych formatów.

Czy teraz już wszystko jasne? ;-)

Doskonale znam Twoją konfigurację (pardon identyczną). Brzmi tak jak opisałem wcześniej. Od razu wiadomo do czego potrzebne Ci są winylowe ripy. Oczywiście będziesz się tego konsekwentnie wypierał. No ale to nie moja sprawa. Ważne żeby inni wiedzieli z kim mają do czynienia.

Ja się z niczym nie kryję. Na temat brzmienia nie wypowiadaj się, bo nie słuchałeś, a Twoje teorie często kłócą się z praktyką.

Ripy, ripami, nawiasem mówiąc znakomicie się sprawdzają na moim sprzęcie.

Nie skreślam wcale CD, bo też mam sporo dobrze nagranych i z ich brzmienia również jestem zadowolony.

Poza tym jak zwykle prowokujesz dyskusję nie na temat.

Poczytaj sobie wstecz o co chodzi Autorowi wątku i przestań tu wyjeżdżać z odtwarzaczem CD jako najlepszym rozwiązaniem.

Słuchałem a Tobie nic do tego i nie masz prawa tego kwestionować. Mało tego - opisałem co słyszałem. Inna sprawa że na Twoje niewyrobione ucho to pewnie nawet Unitra zagra dobrze ;-)

Nie wyparły i nie wypiorą. Dla niektórych stały się sposobem na poprawę brzmienia systemu a nawet dźwignięciem go o kilka klas wyżej bez dokładania kasy. To jest ślepa uliczka. Poczytaj wpisy sly30 i kilku innych którzy mają naprawdę dobre systemy i są otwarci na gęste pliki. Najgorsze jest to że nadmuchane ego powoduje wypisywanie masy bzdur o tym jak to gęsty tani multiformatowy odtwarzacz do wszystkiego bije na łeb wszystkie CD playery świata.

Rafał ale nikt nie twierdzi że tani odtwarzacz DVD zagra pięknie. Takich dobrych jest ułamek procenta wszystkich wyprodukowanych odtwarzaczy DVD. Mówimy o takich kosztujacych jako nowe od kilka tysięcy w górę które z drugiej ręki można kupić taniej .

Słuchałem a Tobie nic do tego i nie masz prawa tego kwestionować

Mam prawo kwestionować co mi się podoba, a szczególnie Twoje kretyńskie wypociny

naszpikowane cyferkami bez sensu, które nie dowodzą niczego, a wałkujesz je w kółko gdzie popadnie.

Nie wyparły i nie wypiorą

Buhahahaha... ;-))

Wyprany to Ty masz mózg od pisania tych pochwalnych esejów na temat płyty CD i CD playerów. ;-)

Rafał ale nikt nie twierdzi że tani odtwarzacz DVD zagra pięknie. Takich dobrych jest ułamek procenta wszystkich wyprodukowanych odtwarzaczy DVD. Mówimy o takich kosztujacych jako nowe od kilka tysięcy w górę które z drugiej ręki można kupić taniej .

Ależ oczywiście masz rację, ale Baldowi taką wiedzę trzeba chyba łopatą nakłaść do łba, bo inaczej się nie da.

Denon 3910 jest bardzo dobrym odtwarzaczem do gęstych formatów, a kosztował na początku ok. 8 tys. zł.

Teraz można go czasem upolować za 600-1000 zł.

Wyprany to Ty masz mózg od pisania tych pochwalnych esejów na temat płyty CD i CD playerów. ;-)

Na zdrowy rozum, bez nerwów.

Ile obecnie wychodzi tytułow na CD, a ile na SACD? Niestety SACD to jest jedynie kilka procent w porownaniu do CD. Dlatego twierdze ze gdyby SACD mialo wyprzec CD dawno by tak sie stalo. Niestety nie jest tak. Od lat SACD istnieje na rynku muzycznym, a wydania w tym formacie to znikoma ilosc w porownaniu do CD i nic nie wrozy zeby bylo inaczej. Nie rozumiem twojej flustracji i zaciętosci w obronie SACD. Nie zdziwilbym sie gdyby SACD wycofano z rynku szybciej jak te "przestazale" CD. Dorabiasz dziwna ideologie do tego formatu. Typu: - wszystkie albumy sa wydawane na SACD, a potem robi sie z tego gorsze CD, - wszystkie studia nagrywaja material na SACD itd, itp. Skad te wnioski? Bo zdecydowana wiekszosc forumowiczow dawno zauwazyla ze chyba poprostu sam sobie to wymysliles dorabiajac ideologie do swojego systemu zeby w jakis sposob sie dowartosciowac i koniecznie udowodnic innym ze jestes w posiadaniu czegos lepszego, czegos wysmienitego... Nie wiem jak to nazwac.

?👈

Rozumiem wszystko tylko teraz chciałbym się was zapytać czy lepiej odtwarzacz DVD czy po prostu jakiś odtwarzacz multimedialny tylko taki żeby odtwarzał pliki .flac. Tak jak pisałem posiadam DAC'a i zależy mi tylko na dobrym transporcie, między innymi pilot abym mógł na odległość regulować głośność.

rafal735r,

skąd u Ciebie taka informacja, że ja jestem fanem SACD?

I czy ja gdzieś pisałem, że SACD wyprze CD?

Bzdura. Pomyliłeś mnie z kimś innym.

W ogóle widzę, że Wy - piewcy formatu 16/44 macie klapki na oczach i czytacie forum wybiórczo,

jakby celowo pomijając wpisy, które są Wam nie na rękę.

Rozumiem wszystko tylko teraz chciałbym się was zapytać czy lepiej odtwarzacz DVD czy po prostu jakiś odtwarzacz multimedialny tylko taki żeby odtwarzał pliki .flac. Tak jak pisałem posiadam DAC'a i zależy mi tylko na dobrym transporcie, między innymi pilot abym mógł na odległość regulować głośność.

Musisz sam zdecydować. Pilota to chyba masz do wzmacniacza, aby regulować głośność.

Sound

Nie myslales kupic jakiegos daca obslugujacego geste? mysle,ze dzieki niemu wszedlbys na calkiem fajny poziom dzwieku

Myślałem o DAC-usb, ale nie mam jakiegoś parcia. Może kiedyś wypożyczę coś takiego i sprawdzę, czy zapewni mi lepsze brzmienie.

ja osobiście bym optował za zmianą na wyższy model lub tuningiem 3910. Z kilku powodów m.in.odtwarzacz ma duże kosci pamięci i nawet jak zatrzymasz płytę to idzie z RAM więc wrażliwosc na jitter jest mała i zależna głównie od zegara po poprawieniu zailania, odpadają problemy z jakością napędu, kabla, konwerterów czy innych gadzetów, czyta ci z płyty do 24/192, bez problemu ida płyty SACD nawet nagrywane, jest gapples itp

ja osobiście bym optował za zmianą na wyższy model lub tuningiem 3910. Z kilku powodów m.in.odtwarzacz ma duże kosci pamięci i nawet jak zatrzymasz płytę to idzie z RAM więc wrażliwosc na jitter jest mała i zależna głównie od zegara po poprawieniu zailania, odpadają problemy z jakością napędu, kabla, konwerterów czy innych gadzetów, czyta ci z płyty do 24/192, bez problemu ida płyty SACD nawet nagrywane, jest gapples itp Z DAC-ami się będziem mordował IMHO parametry znakomite a grają często tak technicznie bez polotu, muzykalności, łagodności jaką ma dobry gęsty format. Bo musi być dobry DAC, do tego źródlo , kabel też porzadny a co z tymi płytami które masz nagrane jako DVD Audio musiał byś ripować, nie wolisz kiedy nosniki są fizyczne ?

Bogdan - prawdę mówiąc nic z tego nie rozumiem. ;-)

Tuning nie wchodzi w grę... nie będę bawił się w takie ryzykowne zmiany.

Napisałem, że jestem zadowolony z 3910.

Jaki wyższy model masz na myśli?

wyprobuj dacow np w przedziale 2-3000 obslugujace od 44,1 kHz w gore

Szkoda kasy...

a co to jest dac? urządzenie do poprawy dźwięku z kompa. nic wiecej. co to jest dvd? służy do odtwarzania filmu z muzyką. do słuchania muzyki jest cd. koniec .kropka.

Mam prawo kwestionować co mi się podoba, a szczególnie Twoje kretyńskie wypociny

naszpikowane cyferkami bez sensu, które nie dowodzą niczego, a wałkujesz je w kółko gdzie popadnie.

Buhahahaha... ;-))

Zachowujesz się jak zwykły cham.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.