Skocz do zawartości
IGNORED

układy do załączania lampowych wzmaków

mlodylukas

Rekomendowane odpowiedzi

Wracając do tematu budowy lampowego wzmacniacza słuchawkowego, mam kolejne pytania ... gdzieś czytałem o czymś takim jak układ wolnego startu napięcia żarzenia. Mam pytanie czy tu chodziu o układ który powoli podnosi napięcie, zmiast odrazu załączać pełny zakres napięć ?? A może ktoś gdzieś widział taki układ?? Czy to w jakiś sposób wpływa na żywotość lamp ?? I jakie są skutki nie zastosowania takiego układu.

pozdr

I jeszcze jedno pytanko. W różnych konstrukcjach widziałem że oprócz wejściowych gniazd RCA obok nich drugą parę gniazd RCA, czystą spekulacją doszedłem do wniosku że to są poprostu gniazda wyjściowe, tzn. w takim momencie wzmacniacz słuchawkowy jest jakoby pomiędzy np CD'kiem a preampem od wzmacniacza mocy, czy przypadkiem nie ma to wpływu na dopasowanie impedancyjne nadajnika (CD) i odbiornika (preamp) ?? Bo to mogło by wypłynąć na poziom napięć wejściowych, co raczej nie było by korzystne. pozdr

Układ wolnego startu ma za zadanie spowodować wolniejsze rozgrzewanie włókien żarzenia, które mają 'za zimno' mały opór i przy starcie potrawią pociągnąć większe ilości prądu niż nominalnie. (np. 6n13S na starcie potrafi pociągnąć 8A mimo, że nominalnie ma 2.5A). Układy te raczej robi się ze stopniowym skokiem napięcia - płynnych jeszcze nie widziałem. Co do wpływu na żywotność lamp się nie wypowiem - pewnie jakiś jest, ale minimalny. Ja tam takich układów nie stosuję a lampy się trzymają dobrze.

Dużo lepiej jest za to zastosować opóźnione załączanie napięcia anodowego - to daje lepsze rezultaty jeśli chodzi o żywotność lamp.

Druga para RCA jest przeważnie stosowana jako 'przelotka' podłączona wejścia - ma to zastosowanie gdy podłącza sie wzmaka do już działającego systemu w którym CD ma tylko jedno wyjście i trzeba na raz podłączyć wzm. słuchawkoweg i wzm. zintegrowany. Wtedy układ podłącza się tak że kable z CD podłaczasz do słuchawkowego a z słuchawkowego kable prowadzisz do wzm mocy.

BTW: jaki wzmacniacz robisz ? może coś więcej na temat kontrukcji.

hififreak.wordpress.com

Darkul masz rację,podłączenie dwóch układów obciąża dodatkowo wyjście źródłą.

Jednakże w większości znanych mi wzmaków słuchawkowych "komercyjnych i amatorskich" druga para jest połączona "drutem" - z wejściem - po prostu wkładanie bufora podnosi koszty i zwiększa komplikację układu. Przy wzmacniaczach zrobionych całkowicie na lampach trzeba by np dawać wtórnik, który jednak nie będzie przezroczysty dla dźwięku. Lepiej może będzie machnąć przełącznik przepinający sygnał z wejścia na to równoległe wyjście lub na wewnętrzny układ wzmaka słuchawkowego.

hififreak.wordpress.com

Dzięki wielkie za odpowiedzi. To jest mój debiut w lampkach więc moja konstrukcja narazie prawdopodobnie będzie bardzo ułomna i prostacka. Opieram się na konstrukcjach headwize'e, Twojej Brayan i trochę własnej teorii przeczytanej w czeluściach internetu. Praca wre, jak skończę postaram się przedstawić moją konstrukcję, nieśpieszę się zbytnio, ponieważ nie chcę czegoś zepsuć, bo jak to mowią gdzię się człowiek śpieszy tam się diabeł cieszy ... pozdr

>darkul

"Ta druga para RCA powinna byc buforowana!

Inaczej zrodlo widzi rownolegle polaczenie sluchawkowca i np.wzmacniacza mocy... a to juz slychac!"

A tak źródło widzi równolegle połączone słuchawkowca i bufor.;-)

Mam jeszcze jedno pytanko, kupiłem używane lampy, i na jedej z nich widnieja napisy naniesione markerem czy jakims innym pisakiem. Czy ktos może wie jak się tego pozbyć żeby nie nadwyrężyć bańki ??

Co sądzicie o tej konstrukcji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?? Może ktos już to budował?? Czy wzmacniacze OTL mają ograniczenia co do stosowanych słuchawek ?? Jaka impedancja jest najbardziej typowa w słuchawkach ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Napisy zrobione pisakiem możesz z bańki usunąć alkoholem izopropylowym lub etylowym (spirytus). Bańka od tego nie powinna się uszkodzić.

Co do tego drugiego układu robiłem coś pododbnego na trafkach TG2,5-1-555 i EL84 w układzie triody grało to tak sobie - bo trafa te nie są dopasowane do słuchawek 300Ohm. Z niskoomowymi słuchawkami może być lepiej, jednakże trzeba zwrócić uwagę na ograniczenia starych krajnowych transformatorów w paśmie przenoszenia - dobrze grają tak od 100Hz do 15Khz, powza tym zakresem zjeżdza im przenoszenie.

Wzmacniacze OTL w zasadzie lubią wysokoomowe słuchawki - moja pierwsza konstrukcja tak sobie grała z Sennheiserami 570 (64Ohm) i pokazała na co ją stać dopiero przy HD600 które mają 300Ohm. Generalnie jest tak że im wyższa impedancja słuchawek tym latwiej wzmacniacz OTL będzie miał je wysterować, niestety na większość dostępnych na rynku słuchawek ma niskie impedancje z zakresu 16 - 32Ohm, wyższe impedancje spotyka się głownie w dobrych słuchawkach renomowanych firm (AKG, Sennheiser, Beyerdynamic).

hififreak.wordpress.com

młodylukas - pewnie taki temat się znajdzie, wystarczy zapytać o ....

Co do wzmaków słuchawkowych to trochę ich popełniłem głównie w ramach testów i eksperymentów (na stronie opisana jest zaledwie jedna konstrukcja lampowa popełniona w dwóch wersjach). Cały czas chodzi mi po głowie wzmacniacz typu SESS (Single Ended Single Stage) oparty na 6n30p-dr albo E180/810F w układzie triody i minimalnej liczbie elementów - zrobiłem już co prawda dwa podejścia ale na starych 'telewizyjnych' trafach które nie były dopasowane impedancyjnie. Jak sie trochę ogarnę to może sciągne do tego celu dedykowane trafka Lundahla i zabawię sie na całego (100%lamp we wzmacniaczu, dobre elementy i jakaś ciekawa obudowa). Przy odrobinie modyfikacji całość mogłaby służyć też jako preamp go Gainclona ;)

hififreak.wordpress.com

Brencik,

wiedziałem że nie zagra idealnie, bo miało za nieodpowiednie przełożenie obciążenia jak dla słuchawek , dlatego to były tylko testy, żeby sprawdzić możliwości i działanie układu. Bazowałem na układzie wzmacniacza MG-Head firmy Antique Sound Labs - oni stosuja trafa mające przełożenie 5k:32R dla swoich wzmaków, co też nie jest dokładnie tym czego EL84 by chciało.

Do poważniejszych zastosowań trafo musiałoby być dopasowane. Dlatego jeśli kiedyś wrócę do tej konfiguracji będę ściągał trafka Lundahla LL1630 lub LL1671

Można stosować jeszcze LL1660, chociaż ten nadaje się bardziej na wyjście preampu ze względu na dosyć dużą rezystancję uzwojenia wyjściowego.

hififreak.wordpress.com

>Bryan

trafo TG2,5-1-666 nawet optymalnie obciazone nie gra z EL84 tak jak powinno czyli dobzre. W konfiguracji triodowej do kitu, juz lepiej w pentodzie. Ja stosowalem onegdaj do tego trafa lampli ECL86 i PCL86 i bylo super.

Brencik, a ja w tej chwili te trafa wykorzystuje jako dławiki w filtrach zasilania w projektach preampów, do niczego innego sie nie nadają poza tym - kilkadziesiąt H indukcyjności robi swoje .

hififreak.wordpress.com

>Bryan

a i owszem na dławiki malopradowe sa w miare dobre te trafka. Od biedy w takich amatorskich konstrukcjach mozna je smialo wykorzystac.

Ale nie pisz ze sa one do niczego jako głosnikowe! Owszem,nie pzrenosza one az tak nisko ale to naprawde udane trafa (tylko z ta EL84 cos nie trybia jak tzreba). Jak mam wzmak SE pentode na PCL86 i gra przy swoich 3,5W jak petarda. Wszystko dzieki pzremyslanej konstrukcji i dobozre elementów, rozmieszczeniu ich odpowiednim itp. Ogolnie jak sie wie co i jak to mozna zrobic cos na TG2,5. pozdraiwiam!

O widzę poruszony temat dławików, bo właśnie mam problem z dostaniem dławika 10H 250R, czy jakieś pomysły jak można takiego ewentualnie zastąpić lub przerobić trafo. Tak jak wcześniej pisałem to jest moja pierwsza konstrukcja lampowa więc zdecydowałem budować układy już sprawdzone i testowane, obawiam się że jeszcze nie jestem dostatecznie osłuchany żeby dokładnie wiedzieć czego chce od dźwięku ... Ale szklane bańki oczarowały mnie od samego początku mojej przygody z elektroniką i dlatego napewno bedę się w tym kierunku rozwijał i nie poprzestanę na tej konstrukcji :)

zapytaj tam, gdzie nawijają dławiki, choćby w

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

JA w pierwszym wzmaku zastosowałem dławik wyciągnięty z telewizora Rubin, miał sporo henrów i 270Ohm rezystancji. Do wzmaka słuchawkowego w sam raz,

hififreak.wordpress.com

czy ktos miał już do czynienia z firmą Mikrolamp (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), ponieważ dziś rozmawiałem z gościem, który mi powiedział że nawinięcia takiego dławika, to bedzie kosz ok 30-40 PLN + przesyłka oczywiście, nie wiem tylko czy ta firma jest pewna, pod względem jakości. Do tego w ofercie mają potencjomatry alpsa, ale nie mogę ich zidentyfikować, czy ktoś mógłby mi pomóc. Bo np na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) też są potki alpsa ale zupełnie inne wyglądem i oznaczeniem ... już nic nie wiem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam jeszcze jedno pytanie mniej lub bardziej oczywiste, jeżeli w zasilaczu nap anodowego mam trafo 120-0-120 V i 150 mA, nastepnie prostowanie jednopołówkowe na diodzie, równolegle z kondensatorem stałym, to czy przez dławik który jest już za stykiem katod diod, będzie płynął prąd 150 mA czy wiekszy ?? Generalnie obliczenie tego prądu jest mozliwe, tylko czy ktoś wie jaki będzie na nim spadek napięcia ?? Wzór jest taki:

Un=(Rn*Io)/1000 gdzie Un-spadek napięcia na uzwojeniu; Rn-opór przewodu uzwojenia; Io(powinno byd I zero)-prąd wyprostowany ... są jeszcze inne wzory ale w tamtych wymagana jest grubość szczeliny, ilość zwojów itp, itd ... help ...

mlodylukas,

co do tych potencjometrów alpsa które sa tam na stronie (microlampa) i które czasem można spotkaćna allegro , to daj sobie spokój, to taki tani alps z silniczkiem z przeznaczeniem do miniwież, nie mają np osobnych sekcji, tylko obie ścieżki oporowe są napylone na jednej płytce izolatora.

Dobre alpsy (modele) to RK018 (podstawowa seria do audio - czarny, każda sekcja wyprowadzona osobno, do dostania w elfie), RK27112 (niebieski, również każda sekcja wyprowadzona osobno, tochę większy od RK018 i dokładniejszy - stosuje go sporo firm w regulacjach wzmocnienia - do dostania w conradzie, cyfronice, madralu) i najlepszy RK40112 (duży czarny, już nie produkowany ale podobno był najlepszy z nich wszystkich i miał najlepszą współbieżność obu sekcji).

Co do tego pytania z zasilaniem to ściągnij sobie programik do projektowania i symulacji zasilaczy ze stony Duncana -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i sprawdź jak Ci się układ zachowa.

Ukryta Zawartość

hififreak.wordpress.com

>mlodylukas

a dlaczego chcesz stosowac prostowanie jednopolowkowe? to bylo modne ale 40 lat temu. Olej srodkowy odczep w uzwojeniu anodowym i masz 240V, 150mA. A prad bedzie plynal taki jakie bedzie obciazenie... Byle nei pzrekroczyc tych 150mA bo trafo sie pogrzeje i uzwojenia w dupe dostana.

Tylko że tu występuje pewien problem ... jak już wcześniej wspominałem ja dopiero zaczynam zbawę ze szklanymi bańkami, dlatego niechciałbym zbytnio modyfikować układów, jedynie drobne korekty własnego pomysłu ... dlatego chciałbym pozostać przy oryginalnych konstrukcjach zasilacza z trafo 120-0-120 V. Rozpocząłem krucjatę za starymi telewizorami, teraz biegam pomieście w poszukiwaniu dławika ... mam nadzieję że uda mi się znaleźć odpowedni. Dzięki za pomoc i sugestie. pozdr.

mlodylukas, trafo zmiast uzwojenia symetrycznego 120-0-120 może mieć pojedyńcze uzwojenie 120V. Dajesz wtedy prostownik Graetza zamiast prostownika dwupołówkowego i też działa - sprawdzone i tańsze rozwiązanie bo trafa z dzielonymi uzwojeniami są przeważnie droższe i nie zawsze lepsze ze względu na asymetrie nawijania uzwojeń.

Jak będziesz szukał dławików ze starych tv, to pewny jest większy dławik z Rubina 714p (tam są dwa jeden mniejszy i drugi większy - ten większy się bardzo nadaje :).

hififreak.wordpress.com

Czy ktoś natknął się na tą stronkę ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mnie się bardzo spodobała, ze względu na zawartą wiedzę. pozdr

Ukryta Zawartość

>Bryan

raczej powinno miec 240V. Mlodylukas cos namieszla chyba, za male to raczej napiecia jak na lampki, chyba ze jakies konketne rozwiazanie dorwal np. bufor itp. A mostek Graetza jest wlasnie prostownikiem dwupolowkowym... A i ten na dwoch diodach co wspolpracuje z uzwojeneim w wyprowadzonym srodkiem tez.... Wlasnie ze wzgledu na asymetrie nawiniecia tych uzwojen w prostych modelach traf (lepsze sa nawijane na karkasie dzielonym, symetria uzwojen moze byc 0,5%) trzeba olac tez srodek i nie wykorzystywac go tylko normalnie podlaczyc do koncow uzwojenia mostek. Pozdrawiam!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.