Skocz do zawartości
IGNORED

jakie kolumny do technics su-v500M2

mauryc

Rekomendowane odpowiedzi

witam! Pomóżcie mi wybrać głośniki do mojego wzmacniacza TECHNICS SU-V500M2 2x50W RMS. Szukam czegoś mocnego z głębokim basem i niezłym rozdziałem dzwięków. Mam 1600zł. Myślałem o TONSIL ZEUS, ale jakoś ich mikt nie poleca. Teraz mam stare kasty TONSILA o mocy 70W i za szybko wysiada bas ( wymieniona przeze mnie 60W GDN 20/60/11. DAJCIE JAKIEŚ PROPOZYCJE (NIE MNIEJ JAK 180W)

https://www.audiostereo.pl/topic/10761-jakie-kolumny-do-technics-su-v500m2/

Wzmacniacz, najpierw wymień wzmacniacz na cokolwiek, w cenie 400-500zł kupisz jakiegos rotela 921, 935BX albo cos z NAD-a 302, 304, 312, ten technics nie jest w stanie zaoferować Ci głebokiego basu, w sumie to on niema nic do zaoferowania. Potem kolumny dobierz pod nowego wzmaka.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Dzięki za opinie, ale jest taki problem, że ja nie dawno kupiłem tego wzmachola. Powiem wam że jestem dosyć wybredny, ale nie znam producentów sprzętu (pewnie dlatego kupiłem TECHNICS'A). Jak już mówiłem mam gównia*e tonsile, ale w dobrej muzie bass zprawia, że czuć ten charakterystyczny ucisk na bębenek. Więc prosze żeby ktoś taki (kto się zna) jak kolega wyżej pomógł mi wybrać kolumny (najlepiej o przenoszeniu 32Hz-20000Hz) i co dla mnie ważne NOWE

mauryc, po kolei, bo większość starych forumowiczów jest już tego rodzaju pytaniami zwyczajnie zmęczona.

Naczelna zasada: im więcej informacji podasz, tym lepszą poradę uzyskasz. Podstawy to:

1) jakiej muzyki słuchasz,

2) w jakim pomieszczeniu (wymiary, umeblowanie, wytłumienie itp.) ma to grać,

3) jakie masz preferencje brzmieniowe (OK, tu coś napisałeś).

Druga zasada: użyj wyszukiwarki, problem podobny do Twojego był wałkowany wielokrotnie. Pomoże Ci to przynajmniej dokonać wstępnego wyboru i/lub precyzyjniej sformułować pytania.

Parametry mocowe (szczególnie podawane przez producentów budżetowego sprzętu) mają średnie znaczenie - to też było omawiane do znudzenia, ostatnio bodajże tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a jak poszperasz to znajdziesz dziesiątki takich wątków.

No i nie oburzaj się od razu na propozycje sprzedaży wzmacniacza. Za deklarowane 1600 + cena jaką byś uzyskał ze sprzedaży to już możesz sobie w miarę przyzwoity tani komplet sprawić - uzyskując lepszy efekt niż z tym Technicsem.

Aha, i co dokładnie masz na myśli pisząc o rozdziale dźwięków?

Ukryta Zawartość

Witam Dong i dzięki za zainteresowanie i pomoc ! Oto odpowiedz na twoje pytanie:

1. Słucham Dance, techno itp. Dj tiesto, atb, mayday, blanc & jones

2. Pomieszczenie 25m2 mniej więcej 4.5x6m, i jeden problem ponieważ mam skos od połowy sufitu (nie ma możliwości aby ustawić obie kolumny pod skosen lub pod prostym sufitem :(... )

3. tak jak wyżej napisałem najlepiej jak bass będzie poniżej 40Hz, a wysokie 20kHz.

Niestety wzmacniacza nie sprzedam bo mam zasade: Jeśli chodzi o audio, to nigdy używane. mówiąc inaczej, dałem za niego 900zł i poprostu za dużo bym stracił srzedając go za 400zł.

Z tym rozdziałem chodziło mi o zwrotnice. Chce żeby bass nie zagłuszał średnich i wysokich i odwrotnie. Nie jestem jednym z tych którzy walą niskie na +10dB a wysokie na -10dB

Dong, mam pytanie.

Co TY myślisz o tonsil zeus?

Moc znamionowa………….........................W 200

Moc max…………………………………...W 400

Impedancja ………………………………..Ohm 4

Pasmo przenoszenia………...............Hz 50-20000

Efektywność ……………………………….dB 96

Wymiary[W x H x D]…………mm 350x980x310

Masa kg………………………………………...28

Głośnik niskotonowy (mm)...………………2x300

Głośnik wysokotonowy (tuba) (mm)...........................25

cena 790zł szt.

Co powiesz na taki pomysł: kupić kolumny dosyć mocne do 1600zł i jechać przez jakiś czas na TECHNICS'ie a po przypływie gotówki kupić coś co byś ty polecił: nowe do ok. 1500zł

A...... chciał bym powiedzieć że wiem co to jest dobry dzwięk, bo w pokoju obok stary ma kino składane z amplitunera Sony 7x100W Zestawu PIONEER'a 5.1 (przednie 100W, central 100W, satelity 80W jedna i sub 190W)jak to się rozkręci w DTS'ie to ściany pękają.cena ok. 5000zł

tu widać lepiej

Moc znamionowa W 200

Moc max W 400

Impedancja Ohm 4

Pasmo przenoszenia Hz 50-20000 (troch wysoki bass :( )

Efektywność dB 96

Wymiary[W x H x D] mm 350x980x310

Masa kg 28

Głośnik niskotonowy (mm) 2x300

Głośnik wysokotonowy* (mm) 25

> mauryc

To ja za bardzo nie doradzę, obracam się raczej w innych obszarach. Ale postudiuj te wątki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na parametry podawane przez producentów (w tym moc i SZCZEGÓLNIE pasmo przenoszenia) w tym przedziale cenowym możesz nie zwracać uwagi - prawdziwych 32, a nawet 40Hz i tak raczej nie znajdziesz. Wybieraj przede wszystkim słuchem, a najlepiej jest mieć możliwość przetestowania kolumn w domu.

Tonsil Zeus nie znam, ale sugerowałbym raczej zacząć sondowanie rynku od Paradigma i Kody (w powyższych linkach znajdziesz konkretne modele).

Jeżeli masz skosy w pokoju, to należysz do wybrańców losu, aczkolwiek oczywiście kolumny należałoby umieścić jednakowo w stosunku do nich - pomyśl jeszcze, czy nie da się czegoś wykombinować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>

ostatnia prośba, to są zeusy

a potem przeczytaj recenzje z "HI-FI i muzyka"

Ukryta Zawartość

o ile mi wiadomo to dobra gazetka i pamiętaj: słucham Techno czyli dynamika i bass

Powiedz co myślisz.

Byłem na stronie Paradigma, kolumny zajebiste..... TYLKO ŻE DROGIE!!!! Zapomniałem powiedzieć że najlepiej jak by miały 4 Ohm

[obrazekLUKASZ-165342_1.jpg]

post-3813-100003637 1170258675_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no dobra, jeszcze odpowiem :)

1. Recenzje prasowe (jakiekolwiek) traktuj wyłącznie jako przewodnik po ogólnym charakterze brzmienia - żeby wyselekcjonować modele do odsłuchu. A wybieraj to, co TOBIE, a nie recenzentowi przypada do gustu.

Jeżeli zaciekawiła Cię recenzja Zeusów, to poszukaj ich i posłuchaj (koniecznie na własnych płytach, a jeśli to możliwe, to we własnym pokoju po wypożyczeniu).

2. Nie kupuj nic, dopóki nie przesłuchasz co najmniej kilku modeli i nie porównasz ich brzmienia. Wybierz to, co Ci najbardziej odpowiada.

3. Ceny katalogowe to nie muszą być ceny, za które nabędziesz produkt. W tej branży często da się sporo utargować. Paradigm może więc okazać się też w Twoim zasięgu (co prawda nie znam aktualnych cen). A Koda z całą pewnością.

A tak w ogóle - to odrabiam za Ciebie zadanie domowe :), bo wszystko, o czym piszę, znajdziesz w dziesiątkach wątków na forum. Linki, które Ci podałem wcześniej, znalazłem w trzy minuty po wpisaniu w wyszukiwarkę "kolumny techno bas", pobieżnym przejrzeniu tego, co wyszło, i wybraniu kilku najbardziej pasujących odpowiedzi. Zachęcam do większej inicjatywy.

PS. Nie lekceważ rad opterona (jest na pewno bardziej osłuchany i kompetentny niż ja) - naprawdę może się okazać, że z Technicsa i tak nie wyciśniesz tego, o co ci chodzi. Lepiej było wcześniej się poradzić odnośnie i wzmacniacza, i kolumn.

Życzę owocnych poszukiwań.

mauryc, mylnie zinterpretowałeś moją wypowiedź jako atak na swoją osobę i/lub sprzęt, znam dobrze ten i kilka podobnych modeli. Jeśli władasz choć trochę lutownicą dam Ci schemat tego wzmaka i kilka porad, możesz trochę zyskać przy minimalnych kosztach ale nie należy zbyt wiele oczekiwać.

Jeśli gardzisz 2nd hand-em to zastanów się nad RELOOP HA-200, od razu podaje link do dyskusji na jego temat tam kolega Voyt opisuje wrażenia z odsłuchu.

Ukryta Zawartość

Sory że tak się upieram ale jeśli chcesz mieć w przyszłości jako taką satysfakcję ze słuchania to kolumny oczywiście dobieraj do wzmaka ale nie do tego.

Pozdrawiam i również życzę owocnego kompletowania sprzętu.

Ukryta Zawartość

Opteron... dzięki Tobie i Dong-owi doszedłem do wniosku, że:

1. Kupię kolumny mocne, które zaspokajają moje zachcianki i jednocześnie będą miały gabaryty pasujące do wzmacniacza, którego po jakimś czasie kupię. A na razie będe męczył TECHNICSA.

2. jeśli dobrze myśle będzie lepiej kupić mocne głośniki, niż dostosować je do TECH... Po jakimś czasie bym musiał wymienić i głośniki i wzmachola, a tak to będzie tylko wzmacniacz.

A.... sprzętem z drugiej ręki nie gardzę, po prostu nie wiem jak był żyłowany i boję że sprawił by mi przykrą niespodziankę.

Opteron.... ostatnia prośba... jako speca.... podaj mi nazwy wzmacniaczy które TY byś polecił, za 5 miesięcy mam 18, więc tak do 2000zł +/- 500zł (nowy :) ) do któregoś z nich bym dopasował głośniki, a po 18 bym go gdzieś nabył.

Nie jestem Opteronem:) ale polece Ci wzmak YAMAHA AX 596 - poradzi sobie w duzym pomieszczeniu z muzyką, ktorej sluchasz - on posiada "zabawke" ktora Ci sie spodoba, czyli plynnie regulowany Loudness ktorym mozna pieknie dokopac bassem! Z pewnoscia wart przemyslenia - mialem kiedys jeszcze wyzszy model i z podobna muzyka rowniez eksperymentowalem:)

Pozdr

mauryc 2000 +/- 500zł to prosze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jeszcze 10zł zostanie :)

albo z NAD-a C372 lub C352, coś tańszego np. CA 540A

Ukryta Zawartość

albooo, Harman HK 670/680

Nie chodziło mi o dostosowanie mocowe kolumn do wzmaka, tylko brzmieniowe, wiesz... bierzesz sprzęt pod pachę i zasuwasz po sklepach odsłuchując kolejno kolumny w zasięgu cenowym.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

szanowni forumowicze... nie widze powodu dla ktorego tak bardzo naskakujecie na wzmankownego tu technicsa... kolega zakupil go gdyz ten wlasnie mu sie spodobal. kazdy z nas bedzie wybieral wedle wlasnego ucha. jednemu przypasi technics, drugiemu yamaha innemi nawet ca nie bedzie lezal ani zaden rotel...

sadze ze kolega popwinien sobie usiasc i intensywnie ograc ow wzmacniacz tak aby go poznac na wylot. nastepnie pojsc do znajomych ktorzy dawno wyrosli z technicsow i posluchac dajmy na to nada czy ca czy hk... weowczas znajac juz mozliwosci tego co stoi u niego w domu bedzie mial porownanie...

wciskac koledze ca hk czy creeka kiedy wcale a wcale moga go nie przekonac angielske i amerykanskie wyroby... moze skloni sie i dobierze sobie jakiegos rotela czy wzmaki nakamichi... ta ostatnia to japonszczyzna w dobrym wydaniu i zaprawde nieglupia... problem tylko ulowic w dobrym stanie. bo nowe zawsze bedzie drogawe...

jako ze inni dyskutanci lansuja dania angielskie ja zaproponuje tez te kuchnie ale sadze ze znacznie lepiej nadajaca sie do muzyki mocnej rytmicznie... a w dodatku jednoczesnie barzo muykalne graty nadajace sie do wielu wiecej gatunkow muzy anizeli tylko trechno - tak dla naszeko kolegi ewentualnie na przyszlosc - mianowicie poradze zakup jakiegos ARCAMA. na allegro chodza od jakichs 6 stowek do jakiegos 1200, na hi fi.pl mozna za ok 1400... ja sprawdzilem te firme niejednym modelem u siebie i... bede je polecal uparcie... starsze alfy [czarne] czy nowesze[te krzywe] w sam raz do tego co pytajacy ogrywa na co dzien... no a jakis rocck czy jazz takze wypada ciekawie...

do arcama latwiewj bedzie dobrac sensowne kolumny...

ponadto oczywistym jest ze technics nie poradzi sobie z basem orkiestrowym, kontrabasowym, to waidomo, niemniej muzyka jaka preferuje pytajacy rowniez nie bazuje na najnizszych czestotliwosciach... potrzebne jest tylko to aby bas posiadal duzo miesa, czyli mase, energii i szybkosci w miare, zeby rytm podawany byl w tej muzie z werwa a nie z pomrukiem... do takiej muzyki nad zwlaszcza starszy? oj nie wiem... kolumny tez winny byc wlasnie zwawe... AA nie jestem pewien choc graja naprawde smacznie... ale basu jak na tak duze skrzynie jest raczej lekko... sluchalem u samego konstruktora w Lodzi wiec wiem co mowie...

z pewnoscia trzeba miesnych w nasie kolumn, wielu sluchaczy jest pod tym wzgledem zauroczonych B&W... do tego jakis arcam i sluchac mozna juz nie tylko dance'u...

Maly watek w sprawie...

Wiem, ze powiele powyzsze opinie, ale namawiam Cie Mauryc, do sprzedania tego Technicsa.

Sam posiadalem ten sam model... Naprawde nie prezentuje niczego szczegolnego. Pracowal zamiennie z moimi wlasnej budowy Tonsilami i Paradigmami. I w jednym i w drugim przypadku niczego nie mozna bylo wycisnac z tego wzmacniacza.

Bas? Nie posiada on basu, a to co reprodukuje, to najprosciej mowiac niezidentyfikowany niski zakres pasma. Srednica rowniez gdzies sie rozplywa, przez co dzwiek staje sie zmatowiony i jakby wciaz wydobywa sie zza jakiejs kotary. Wysokie tony - tu lepiej, chociaz brak korespondencji z reszta pasma rowniez boli...

Za pieniadze, ktore uzyskasz mozesz spokojnie nabyc starszego Rotela, czy Nada, a moze nawet jakiegos Radmorka... Polecam A-5512 (sam jestem dumnym posiadaczem:)

Dlaczego o tym mowie? Dlatego, ze problem tkwi wlasnie we wzmacniaczu i wydaje mi sie, ze kade kolumny, ocenisz bardzo slabo przy zestawieniu z Technicsem, jednak nigdy nie bedzie to wina kolumn...

Pozdr.

o wlasnie.

o to mi chodzi rowniez. sadze podobnie. akurat z tym gatunkiem wzmacniaczy moze byc problem z ocena jakichkoliwek nawet uznanych kolumn... a nie bedzie to ich wina...

wiem ze to niemile... wszak to sa wlasne wybory kolegi. my mozemy dac mu spis modeli z ktorymi warto by sie zapoznal. to wszystko. kazdy i tak musi odwalic kawal roboty sam zeby to poznac dosluchac sie...

inna sprawa ze muzyka jak preferuje pytajacy nie grzeszy glebokoscia sceny, powietrzna aura wokol wokalistow, zgodnoscia brzmienia wiolonczeli z rzeczywistoscia... tego tam nie ma... a mysmy ambitnie lansujemu wzmaki ktore tym wlasnie sie cechuja...

pytajacy sam musi posluchac tego co ma, tego czego nie ma rowniez azeby szukanie sprzetu dalo mu cos, recepty nie ma. to co nam wyda sie idealem jemu bedzie nudnym pitoleniem akustycznego na wskros nada...

warto aby poznal jednak modele udane pod wieloma wzgledami. dalej to praca jego uszu... i jego decyzje czy za tym pojdzie czy nie... do kiepskiego wzmaka i kiepskie ale trafnie zgrane kolumny moga sie nadac...

ojoj... uwaga ze arcamy kochaja taka muzyke jest nieco na wyros i mylaca... ktos by pomyslal ze ytlko do tego sie nadaja... a ja gralem na 3 modelach i tak nie uwazam.

chodzi mi o to ze one potrafia grac taka muzyke rowniez. ale nie znaczy ze jak kolega posmakuje w jazzie to musi biec zmieniac arcama na nast wzmak... a z technicsem niestety tak bedzie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.