Skocz do zawartości
IGNORED

Kino ONKYO BD-SP809 czy 309

onkyo717

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli zależy Ci na jakości obrazu, róźnica pomiędzy BD-SP309 a BD-SP809 jest ogromna, szczególnie przy dużych, wysokiej rozdzielczości telewizorach. Zdecydowanie w takiej konfiguracji namawiam na model wyższy lub zwróć jeszcze uwagę na odtwarzacz Oppo BDP-103 (http://q21.pl/oppo-bdp-103.html), ewentualnie w wersji z technologią Darbee Oppo BDP-103D (http://q21.pl/oppo-bdp-103d.html).

W przypadku pytań służę pomicą, serdecznie zapraszam do salonu na prezentacje.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Tutaj też przydał by się test. Zebrać ludzi i podłączyć im Onkyo BD 809 oraz LG za 300 zł. Plus jeszcze 2 inne pośrednie bluraya. ciekawe czy przy normalnym użytkowaniu da się to poznać.

Na pewno widać !!! hohoho - to są różnice kolosalne. Na tym za 300zł wszystko jest krzywe.

A wg mnie na TV 55'' z 4/5m - to będzie miał super wzrok - jak odróżni dwa Ripy 1080p/h264 - z podobnym bitrate

Onkyo 809 - 2000zł LG 300zł Oppo 3000/3600zł - 1700zł/3300 na kolumny lub całkiem blisko dobrego projektora - trzeba być totalnym durniem aby wydać kasę na taki bluray przy budżecie poniżej 30.000zł

Na pewno widać !!! hohoho - to są różnice kolosalne. Na tym za 300zł wszystko jest krzywe.

A wg mnie na TV 55'' z 4/5m - to będzie miał super wzrok - jak odróżni dwa Ripy 1080p/h264 - z podobnym bitrate

Onkyo 809 - 2000zł LG 300zł Oppo 3000/3600zł - 1700zł/3300 na kolumny lub całkiem blisko dobrego projektora - trzeba być totalnym durniem aby wydać kasę na taki bluray przy budżecie poniżej 30.000zł

Uwielbiam takie wypowiedzi... rozumiem ze odtwarzacz bluray za 2 tys jest taki sam jak i za 500 zl ale juz projektor za 3300 to juz jest dobry projektor... no nie zle...chyba co innego uwazasz pod pojeciem dobry... tylko jesli chodzi o bluray to mowisz ze nie warto dokladac do drozszego, a w kwestii projektora uwazasz ze za tak mala kase mozna kupic dobry projektor..troszke to dziwne..

czy cos zauważalnego jest pomiędzy tymi dwoma BD jesli za parametry przyjme telewizor 55-65 cali

i odległość 4 do 5 m oglądanie..z góry dziękuje za odp.

Kolego idz do sklepu sprawdz sobie i sam sie przekonasz. Pytanie jeszcze czy ten bluray ma tylko do filmow i koncertow sluzyc, czy tez do sluchania stereo? Wg mnie to warto dolozyc i kupic np marantza 5007 niz to onkyo 809 ale mowie najlepiej sprawdzic samemu..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

tylko jesli chodzi o bluray to mowisz ze nie warto dokladac do drozszego, a w kwestii projektora uwazasz ze za tak mala kase mozna kupic dobry projektor..troszke to dziwne..

Ja mówię o jego budżecie a nie o Twoim. Może kupić sobie za cenę tego bluray projektor zamiast oglądać na 55'' ''smaczki'' z odległości 5m na jakimś oppo sroppo. Ani to kina nie zapewni ani dobrego stereo.

OK, wiec troche bedzie nie do pary z amplitunerem ale przezyje tylko podajcie jakis sensowny model do wsztskiego muza film....

I jak mozna prosic zainteresowaliscie mnie tym projektorem możecie podrzucić ze dwa fajne i w miare cenowo modele do użytku domowego....

Zależy czego oczekujesz od odtwarzacza Bluray.

LG BD660 / LG BP-325 / Panasonic BDT130

Przykładowe Projektory:

DLP - Benq W1070 ( są osoby wrażliwe na efekt tęczy - ja tego nie widzę )

LCD - Epson TW3200

Kino bez projektora nie jest spójne - wielki obraz daje bardzo duży efekt. Poza tym wymusza klimat kina - zaciemnienie / obraz typowo kinowy.

Zależy czego oczekujesz od odtwarzacza Bluray.

LG BD660 / LG BP-325 / Panasonic BDT130

Przykładowe Projektory:

DLP - Benq W1070 ( są osoby wrażliwe na efekt tęczy - ja tego nie widzę )

LCD - Epson TW3200

Kino bez projektora nie jest spójne - wielki obraz daje bardzo duży efekt. Poza tym wymusza klimat kina - zaciemnienie / obraz typowo kinowy.

to te BD to totalnie proste sprzety i one bedą lepsze od Onkyo 809 czy poprostu podobny poziom i nie musze wydawać kasy??!!!

Jeśli zależy Ci na jakości obrazu, róźnica pomiędzy BD-SP309 a BD-SP809 jest ogromna,

ciekawe, czy ktokolwiek jeszcze na tym forum traktuje poważnie przeróżne głupoty wypisywane tu roboczo przez Q21.

Idę o zakład, że różnic pomiędzy tymi odtwarzaczami sam autor powyższej rewelacji nie byłby w stanie stwierdzić.

ciekawe, czy ktokolwiek jeszcze na tym forum traktuje poważnie przeróżne głupoty wypisywane tu roboczo przez Q21.

Idę o zakład, że różnic pomiędzy tymi odtwarzaczami sam autor powyższej rewelacji nie byłby w stanie stwierdzić.

Prawda przed netem bez przerwy siedzi 24 godz na dobę pewnie cały sztab ,naganiacze od Q21,ale nic się nie zrobi,ładują kasę w reklame i pewnie tez w to forum,wiec ich nie zbanują,powinni pisać w wątkach sponsorowanych,a nie co pytanie to odpowiedz,i naganianie do swojego sklepu,najgorsze że wypisuja brednie.

no to dalej jestem w czarnej Du.... bo dalej jasno nie wiem co zakupic jesli chce BD do wszystkiego i filmy z 5 m ogladać i ceną normalną

Onkyo robi bardzo kiepskie odtwarzacze blu-ray,wolne,zawieszają się,nie czytają wielu formatów,jeżeli chodzi o ten sprzęt to razem z HK robią najgorsze odtwarzacze.

Philips,LG,Sony,Pioneer tym się zainteresuj,tanie i funkcjonalne,co do słuchania zwykłych płyt cd ,to i tak wszystkie są kiepskie,po co więc wydawać np 1999 pln za lipny odtwarzacz Onkyo 809,dla wyglądu,bo pasuje do kompletu,można,ale można kupić też nie pozornego LG,czy Samsunga,i mieć 1500 pln w kieszeni,i kupić za to lepsze kolumny,czy telewizor.

no to dalej jestem w czarnej Du.... bo dalej jasno nie wiem co zakupic jesli chce BD do wszystkiego i filmy z 5 m ogladać i ceną normalną

kup sobie np. sonego lub panasa za 600 zł., resztę pieniędzy zainwestuj tam, gdzie to faktycznie da jakiś efekt (kolumny, subwoofer, amplituner). No i nie daj się namówić na żadne drogie kable HDMI.

BluRay czyli ''CD-ROM'' w ładnej obudowie - czyta dane i cyfrowym kablem HDMI wysyła bit po bicie dane do amplitunera - to całe jego zadanie.

Amplituner jest Komputerem - ma wbudowane układy Audio i Video:

1. Karta Muzyczna - DAC, który obrabia i zamienia dane dźwiękowe na sygnał analogowy i puszcza na kolumny

2. Karta Graficzna - Procesor Video ( Marvell Qdeo ) obrabia dane i puszcza na projektor albo na TV.

Równie dobrze możesz dołożyć do znacznie lepszego amplitunera (1009/1010) i będziesz miał jeszcze lepsze scalaki do obróbki obrazu a w gratisie lepsze audio/ większą moc itd itp. Albo dołożyć do lepszego projektora / ekranu / kolumn / subwoofera ... do czegoś co daje autentyczne korzyści.

kup sobie np. sonego lub panasa za 600 zł., resztę pieniędzy zainwestuj tam, gdzie to faktycznie da jakiś efekt (kolumny, subwoofer, amplituner). No i nie daj się namówić na żadne drogie kable HDMI.

Tak mozna zrobic jak kolega pisze kupic wlasnie jakis bluray za 600 zl, a jak chcesz i muzyki sluchac kupic za reszte kwoty jakis odtwarzacz cd i bedzie on i tak lepszy od bluray 809.. on ma jedna wade jest juz starawy, a z tym sie wiaze ze jest wolny, dosyc glosny, zawiesza sie i czyta malo formatow, ale jesli chodzi o czytanie to chyba najwiecej czytaja lg i samsung... ale teraz juz problem i te odtwarzacze maja poprzez cinavie. Jedno jest pewne ze bluray powiedzmy za 3 tys nie bedzie 3 razy lepszy od bluray za 1000 zl tylko jak ktos ma kase to i tak kupi za 3 tys, a ktos kto liczy pieniadze kupi za 1000 zl.

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

dokladnie tak i nasuwa sie mi pomysł ze najpierw aplit. potem kolumny i zestaw a na koncu BD bo i tak czekam na luty bedzie zajebista obnizka Sharpow 65 cali

Z tymi obnizkami to roznie bywa Kolego, ja czekalem do kwietnia na obnizke pewnego modelu panasonica i nawet w kwietniu nie doczekalem sie jej, wiec wolalem dolozyc kasy i kupic lepszy tv ..

dokladnie tak i nasuwa sie mi pomysł ze najpierw aplit. potem kolumny i zestaw a na koncu BD bo i tak czekam na luty bedzie zajebista obnizka Sharpow 65 cali

Obniżka może będzie a może nawet być drożej - tego nie przewidzisz.

Mimo wszystko jeżeli myślisz o kinie domowym to zainteresuj się projektorami - ekran 130'' to są 4 Telewizory 65'' złączone do kupy - jest różnica.

130'' To jest mniej więcej optymalna wielkość ekranu z 5m wg standardu THX dla kina domowego.

A cenowo kupisz i projektor i Tv powiedzmy 46/50'' które na dzień dzisiejszy są dość tanie. Wiadomości i Pierdoły na 50'' wystarczą.

Lampa wystarczy przy intensywnym użytkowaniu na 4/5 lat w praktyce na więcej.

Zakładając jeden film dziennie - 365x 1,5h = 550h rocznie. Jeśli nie jesteś rencistą to raczej wypalisz 200h rocznie

Mimo wszystko jeżeli myślisz o kinie domowym to zainteresuj się projektorami - ekran 130'' to są 4 Telewizory 65'' złączone do kupy - jest różnica.

130'' To jest mniej więcej optymalna wielkość ekranu z 5m wg standardu THX dla kina domowego.

A cenowo kupisz i projektor i Tv powiedzmy 46/50'' które na dzień dzisiejszy są dość tanie. Wiadomości i Pierdoły na 50'' wystarczą.

Zakładając jeden film dziennie - 365x 1,5h = 550h rocznie. Jeśli nie jesteś rencistą to raczej wypalisz 200h rocznie

noraczej 100- 150 godzin

Wyświetl postUżytkownik mczaj dnia 03.12.2013 - 23:33 napisał

Prawda przed netem bez przerwy siedzi 24 godz na dobę pewnie cały sztab ,naganiacze od Q21,ale nic się nie zrobi,ładują kasę w reklame i pewnie tez w to forum,wiec ich nie zbanują,powinni pisać w wątkach sponsorowanych,a nie co pytanie to odpowiedz,i naganianie do swojego sklepu,najgorsze że wypisuja brednie.

Hehe raczej nie wygląda na kogoś, kto nawet tam pracuje w salonie. Czasem widać, że pod tym nickiem odzywa się ktoś kompetentny, ale w większości klepie pewnie jakiś wynajęty gość, który wkleja marketingowe kity lub z zasłyszanych opinii.

O Roth pisał, że to "analityczne brzmienie" albo teraz...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
309 jest strasznie wolna , sprawdzone na płytach cd, dvd i blu-ray , nie wiem jak 809 zachowuje się w tej sprawie ale nie polecam 309-tki chociażby z uwagi na szybkość pracy.

Wolna praca to problem wszystkich odtwarzaczy BD. 309 od 308 nie różni się znacząco. Z technicznego punktu widzenia 309 nie ma analogowego wyjścia audio.

309 jest zrobiona na podstawie blu Raya LG. Nie oczekiwał bym wielkiej różnicy w stosunku do LGkowego bluraya. Myslę że nie znacznie moga się różnić przetwornikiem audio. to wszystko

Wolna praca to problem wszystkich odtwarzaczy BD. 309 od 308 nie różni się znacząco. Z technicznego punktu widzenia 309 nie ma analogowego wyjścia audio.

Bez przesady nie wszystkich , jak kupisz bluray od 3 tys w gore to juz sa szybkie odtwarzacze przynajmneij ja trzy takie mialem w obrocie i jeden z nich kupilem, ale pozostale dwa rozniez byly szybkie. Oppo jest jeszcze szybszy od denona ktorego kupilem, ( oczywiscie nie jest to kolosalna roznica ale jest ). Wiec reasumujac tanie odtwarzacze sa wolne, a onkyo ma jeszcze wolniejsze bo nie zmienialo juz dawno serii i stad jest ich problem , ze sa wolniejsze i glosniejsze od konkurencji..

Wszystko sie zgadza i tez podobne mam zdanie, tylko nie zawsze mozna ten projektor i ekran w salonie ustawic - bo np maloznka nie chce sie zgodzic tak jak jest to w moim wypadku i wtedy cos trzeba kombinowac innego..:-) niestety.

Wszystko sie zgadza i tez podobne mam zdanie, tylko nie zawsze mozna ten projektor i ekran w salonie ustawic - bo np maloznka nie chce sie zgodzic tak jak jest to w moim wypadku i wtedy cos trzeba kombinowac innego..:-) niestety.

Domowy Architekt Wnętrz - To faktycznie największa z przeszkód ;-). u Ciebie akurat problemu finansowego raczej nie ma i mógłbyś ładnie wszystko poukrywać - Musisz niestety poczekać do choćby malowania pokoju. Wówczas takie ''dodatkowe'' prace może przejdą jakimś cudem ;-)

Domowy Architekt Wnętrz - To faktycznie największa z przeszkód ;-). u Ciebie akurat problemu finansowego raczej nie ma i mógłbyś ładnie wszystko poukrywać - Musisz niestety poczekać do choćby malowania pokoju. Wówczas takie ''dodatkowe'' prace może przejdą jakimś cudem ;-)

u mnie Opiekun Domowego Ogniska jak przychodzi sprzęt to pyta się czy kupiłaby kozaki za cenę tego sprzętu

ja zawsze mowie kochanie że grosiki kosztowało nie warto nawet gadać o tym :))))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.