Skocz do zawartości
IGNORED

pomocy tx-nr 717 czy tx-nr 626 ONKYO

onkyo717

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy Państwo proszę doradzić co mnie ominie , co stracę jeśli zamienię model TX-NR 717 ONKYO

na model TX-NR 626 biorąc pod uwagę normalne użytkowanie sprzętu- muzyka i kino przy założeniach, że

głośniki miały być Monitor Audio lub coś co będzie zbliżało się do Altusów 300.(docelowo 5.1 z subem)

Czy w pokoju o powierzchni 30 m2 zrobię sobie audio strzał w kolano czy też 626 udźwignie postawione zadanie

nagłośnienia w dobrym stylu mojego pokoju. Proszę o pomoc znawców tematu... Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/107576-pomocy-tx-nr-717-czy-tx-nr-626-onkyo/

Jeśli chodzi czysto technicznie o jakość brzmienia to nic nie stracisz.

Oba modele posiadają identyczne przetworniki TI Burr-Brown i taką samą moc oraz pobór.

Transformator jak określają H.C.P.S też ten sam

(dokładnie 717 ma o 10W więcej przy wysterowanym jednym kanale i pobiera 40W więcej)

Pod względem brzmienia będzie to ta sama klasa, tak wiec spokojnie możesz zastosować TX-NR626, chyba ze dasz się namówić na TX-NR818 (http://q21.pl/onkyo-tx-nr818.html), który jest wyraźnie lepszy.

Jeśli masz taka możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

na 818 mnie nie stać gdyż chciałbym dobrać lepsze kolumny do tego sprzętu wiec pytanie:

- jakie Monitor Audio pociągnie żeby nie było przesterowań anie żadnych kłopotów a dźwięk zachwycał?

(chyba że jest inna marka która zagra czysto i podobnie do Altusów 300)

i dodatkowo czy warto również zaoszczędzić na BD ONKYO BD-SP809 czy 309 czy tu też wybrać tańszy czy sa jakieś duże różnice??

Altus 300 to żart,praktycznie każde kolumny będą lepsze od tych skrzynek,co do amp to raczej zostań przy 717 pewnie ma przynajmniej pre-out.Swoją drogą ciekawe czy te nowsze modele Onkyo zostały poprawione,bo awarie płytek HDMI to jakiś koszmar .

Altus 300 to żart,praktycznie każde kolumny będą lepsze od tych skrzynek,co do amp to raczej zostań przy 717 pewnie ma przynajmniej pre-out.Swoją drogą ciekawe czy te nowsze modele Onkyo zostały poprawione,bo awarie płytek HDMI to jakiś koszmar .

no wiesz grały czysto i dudniło aż sąsiedzi wpadali w szał a szyby mało co nie leciały....

zależy mi żeby było krystalicznie czysto i z basem

Ale zaraz, ma być tak głośno jak z Altusów czy czysto ? Bo jeśli głośno to o Monitor Audio zapomnij, nie ma na to szans.

Natomiast o jakości dźwięku już ktoś wcześniej napisał - wszystko zagra zdecydowanie lepiej.

Żeby nie było - nie wiele kolumn normalnych jest w stanie tak dołożyć do pieca jak Altusy ;)

Natomiast bas spokojnie może być lepszej jakości - niżej schodzący, mniej dudniący itd.

W Twoim pomieszczeniu musisz wybrać kolumny (przy założeniu Monitor Audio) MR6/MR1/MR. lub z wyższej serii Bx6/Bx1/BxC. Amplituner spokojnie to pociągnie.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje brzmieniowe, może warto jeszcze spojrzć na kolumny marki Klipsch,

Zapraszam na odsłuchy jeśli masz taką możliwość, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ale zaraz, ma być tak głośno jak z Altusów czy czysto ? Bo jeśli głośno to o Monitor Audio zapomnij, nie ma na to szans.

Natomiast o jakości dźwięku już ktoś wcześniej napisał - wszystko zagra zdecydowanie lepiej.

Żeby nie było - nie wiele kolumn normalnych jest w stanie tak dołożyć do pieca jak Altusy ;)

Natomiast bas spokojnie może być lepszej jakości - niżej schodzący, mniej dudniący itd.

Mabyć głośno ale w normalnych realiach nie wybijać szyby tylko czysto zagrać

Stracisz Pre outa, zyskasz Wi fi oraz blutufa wbudowanego. Nie wiem czy taka zmiana ma sens. Dzwiekowo sa takie same.

no tak ale nie planuje dodatkowego wzmacniacza tylko apli.

Kolumny bedą najpierw przesłuchane w jakims salonie natomiast wracając do tematu czy nie wyrządzę sobie krzywdy zaoszczędzając na aplit. i kupując 626 i dokładając do kolumn i jakiej mocy powinny byc te kolumny do mocy 626 onkyo.

Lepiej daj więcej na kolumny niż na amplituner. Nie usłyszysz takiego przeskoku pomiędzy amplitunerami jak pomiędzy kolumnami, o ile pomiędzy tymi amplitunerami usłyszysz jakąkolwiek różnice.

Tak w ogóle to dlaczego chcesz zamienić model 717 na 626?

Lepiej daj więcej na kolumny niż na amplituner. Nie usłyszysz takiego przeskoku pomiędzy amplitunerami jak pomiędzy kolumnami, o ile pomiędzy tymi amplitunerami usłyszysz jakąkolwiek różnice.

z prostej przyczyny zaoszczędzę prawie 200 euro i dołożę do kolumn ale dlatego napisałem tego posta

czy ide w dobrym kierunku bo może nie warto zaoszczędzić lub popełnię błąd

Czekaj bo napisałeś że zastanawiasz się czy zamienić 717 na 626, więc wywnioskowałem że 717 już masz od jakiegoś czasu. Jak masz ograniczony budżet to zaoszczędź na amplitunerze, nie na kolumnach.

Daj sobie spokój z odtwarzaczem 309 , to kicha totalna , muł bagienny jakich mało , zamiast niego jeśli byś chciał go brać weź coś z "innej stajni" w podobnej cenie na pewno będzie lepiej , a jak już z Onkyo to 809 zdecydowanie ,

przypuszczam , że nawet 616 by starczył ,

Zobacz na kolumny STX FX 300 , będziesz miał i głośno i dobrze ,

w większości przypadków w specyfikacji kolumn podawana jest moc wzmacniacza od - do jednak niektóre mają podaną swoją moc znamionową w RMS .

Różnią się opcjami - brzmieniowo są identyczne

Co prawda porównywałem 609 /515/ 717 - ale myślę, że 626 jest taki sam

Kolumny na 100% mają 10X większe znaczenie.

Chyba, że rozważasz posiadanie ''Pre-Out'' To weź pod uwagę Yamaha RX-V773

Różnią się opcjami - brzmieniowo są identyczne

Co prawda porównywałem 609 /515/ 717 - ale myślę, że 626 jest taki sam

Kolumny na 100% mają 10X większe znaczenie.

Chyba, że rozważasz posiadanie ''Pre-Out'' To weź pod uwagę Yamaha RX-V773

Nie tylko bronie sie przed takim zjawiskiem jak to , że w polowie głosnosci zaczyna zniekształcać sie muzyka a a dalej nawet charczeć..Dlatego zacząłem posta czy przy pokoju rzedu okolo 30 m2 626 onkyo udzwignie jakis zestaw kolumn zeby to miało sens.

Czyli głosno czysto i basowo , do KD i do muzyki

Przyłączam się dopytania.

Od sprzedaż go za małe piniadze a 626 będziesz musial kupić nowy. Po postu nie widze sensu takiego zabiegu.

Nie tylko bronie sie przed takim zjawiskiem jak to , że w polowie głosnosci zaczyna zniekształcać sie muzyka a a dalej nawet charczeć.

Dlatego potrzebujesz kolumn od dobrej skuteczności, nie trzeba wtedy tak kręcić amplitunera żeby "zagrało". Jeśli chodzi o skuteczność to Klipsch nie ma chyba rywala w swojej klasie cenowej, a jak już to nielicznych.

Podawane tu wyżej Monitor Audio MR6 mają skuteczność 90dB, natomiast Klipsch RF62 95dB, to jest ogromna różnica. Wiadomo że dane producenta to można między bajki włożyć, ale prawdziwe wartości są zazwyczaj zblizone

A jeśli masz 717 - to bez sensu zupełnie. Zależy Ci na jakiejś opcji w 626 ?

nie nie Panowie własnie kupuje i sie pytam na forum czy nie popełnię błędu na następne 10 lat

dlatego sie pytam czy 626 wystarczy mi na 30 m2 i lepsze kolumny czy jednak zainwestować w 717

a co do klipscha czy monitorów to podajcie jakie modele do ktorego Onkyo

Ty chyba nie mieszkasz w Polsce

Napisz po ile możesz kupić u siebie modele Onkyo i Yamaha

edit: I zobacz czy czasem nie ma dobrej promocji u Ciebie na model 616, który jest w zasadzie lepszy

626 ma wbudowane wifi i Bluetooth ale na innych częściach zaoszczędzono.

do 616 podpinasz TP-LINK za 30zł i też masz WiFi

Oprócz skuteczności popatrz też na impedancję obsługiwanych kolumn ale z tego co widzę to oba i 616 i 626 obsługują 4 ohmy więc amplituner nie będzie miał problemu z kolumnami więc nawet 616 dałby radę ,

U mnie Klipsch F2 z Onkyo 515 - na 46m2 łeb urywało

Klipsch są łatwe do wysterowania ( impedancja 8 ohm ) w dodatku kolumny mają ogólnie bardzo wysoką skuteczność i pewnie dlatego

Klipsch są łatwe do wysterowania ( impedancja 8 ohm ) w dodatku kolumny mają ogólnie bardzo wysoką skuteczność i pewnie dlatego

Dokładnie. Po prostu trzeba razem dobierać jako System.

Dokładnie. Po prostu trzeba razem dobierać jako System.

juz Was informuje : 717 bedzie mnie kosztować około z wysyłką jakieś 420 euro

616 350 euro

a na 626 jest promocja od dzisiaj jakieś 300 euro Pozdrawiam

No i do 626 to chyba maxymalnie rf 62 bo chyba Klipsch rf 82 bedą za duże

yamaha to napisz model to znajde cene

Yamaha 673; 673,773.

No to z Onkyo wział bym promocyjny 626

Yamaha RX-V673 okolo 400 euro

Yamaha RX-V 773 tez okolo 400

Yamaha RX-V775- 475 Euro

w przypadku Yamahy kupowalbym w POlsce mala roznica Onkyo ma 2 razy tanszą propozycje

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.