Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam kolumn podłogowych do rocka!

rockman80

Rekomendowane odpowiedzi

Uwielbiam rocka! Słucham od "klasycznych" zespołów, które tworzyły rocka od The Beatles, Rolling Stones aż po współczesnych wykonawców w stylu Arctic Monkeys, Kings Of Leon... Pokój to 25m2. Zestaw to Marantz PM 7004, Marantz CD 6004, kolumny Bowers & Wilkins CM1. I właśnie szukam kolumn podłogowych. Moje możliwości finansowe to max. 5000zł! Oczywiście kwota może być obniżona pod warunkiem, że różnica w brzmieniu, budowaniu sceny, niskie wyraźne basy :)

Polecam Chario. Lekko podkreslone skraje pasma, super bas. Mam podstawkowe, mam tez wielki sub Vifa ale nie uzywam, gdyz chario schodza do 50hz.

Chario to nudne kolumny. Grają nijako i płasko. Brakuje w nich "muzyki". A podbite skraje pasma to niemiłosiernie podbita góra która po dłuższych odsłuchach strasznie męczy.

Sorry, ale widzę tu jakieś nieporozumienie. Prawdopodobnie uległeś złudzeniu że jak kupisz lepsze kolumny to będzie grało lepiej. To nieprawda. Gra cały sprzęt. Na efekt końcowy wpływa każdy z elementów - a najsilniej ... ten najsłabszy.

W chwili obecnej chcesz kupić kolumny żeby Ci lepiej zagrało - czyli chcesz wyrzucić w błoto 5000 zł, bo kupisz lepsze kolumny ale nie zagra Ci wcale lepiej. Bo wzmacniacz i odtwarzacz masz klasy budżetowej ! I żadna zmiana kolumn nic tu w dźwięku Ci nie poprawi !!!

Na Twoim miejscu :

1. Albo kupiłbym jakieś wysokoefektywne używane kolumny do 1000 zł (np. Paradigm). I one zagrają Ci rocka lepiej, a będą dopasowane klasą do reszty elementów Twojego systemu.

2. Albo sprzedałbym to co masz i za 6000 zł kupił cały sprzęt od nowa. Używany, ale dużo wyższej klasy - pieniędzy Ci na to wystarczy na pewno.

Bo dodając do Poloneza silnik z Mercedesa nie uczynisz z Poloneza Mercedesa.

Bo dodając do Poloneza silnik z Mercedesa nie uczynisz z Poloneza Mercedesa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

stratopolonez6.jpg

I mercedesy się chowają;)

Kolega ma budżet 5k a wy mu radzicie paradigmy. No prosze was:)

Szukaj używanych dynaudio audience 82 i koneicznie ich posłuchaj, jeśli będziesz miał możliwość. Z marantzami grają fajnie (słyszałem z PM-8000). Dynaudio do rocka się nadają, posiadają mocno podbity bas, wiec nie zabraknie Ci go.

Grają bardzo przestzeznnie.

Ukryta Zawartość

Nieprawda - ze względu na resztę toru z nowymi kolumnami będzie grało równie słabo jak teraz.

Człowiek ma słaby sprzęt w którym najlepszym elementem są kolumny. Więc oczywiście chce zmienić ... kolumny.

Fakt - są za malutkie jak na wielkość pomieszczenia w którym grają więc na pewno nie rozwiną tam skrzydeł - zwłaszcza z tanią elektroniką.

Ukryta Zawartość

stratopolonez6.jpg

I mercedesy się chowają;)

Kolega ma budżet 5k a wy mu radzicie paradigmy. No prosze was:)

Szukaj używanych dynaudio audience 82 i koneicznie ich posłuchaj, jeśli będziesz miał możliwość. Z marantzami grają fajnie (słyszałem z PM-8000). Dynaudio do rocka się nadają, posiadają mocno podbity bas, wiec nie zabraknie Ci go.

Grają bardzo przestzeznnie.

Ja sam wolałbym tego Poloneza od nudnego Mercedesa ;)

Ukryta Zawartość

Najbardziej optymalnym wyjściem wydaje się to co napisał justas32.

Sprzedać wzmacniacz,odtwarzacz, dołożyć te 5 tys i dopiero na nowo coś dobrać najlepiej z używanych klocków.

Wtedy napewno osiągnięty efekt będzie najbardziej satysfakcjonujący. Lepiej nagłośnisz pomieszczenie ale również zrobisz krok do przodu w jakości samego brzmienia.

Nie słyszałem nigdy połączenia rotela z dynkami, ale przeglądając charakterystyki kolumn dynaudio i sugerując się rotelowym mocnym basem, to nie będzie trochę dyskoteki? W dynaudio charakterystyki to takie dyskotekowe Vki, a i rotele w wielu opiniach grają głównie dołem i górą. O ile na górze z miekką kopułka dynaudio nie powinno być źle o tyle na dole, sam nie wiem...

Edit: Chyba, że ktoś lubi mocne granie skrajami - wtedy jak najbardziej:)!

Gość pantagruel

(Konto usunięte)

Rotel to na pewno nie jest dobry sprzęt. Coś jak marantz (wyjąwszy najwyższe modele marantza). Na takim, marketowym poziomie. I tyle. Miałem cd 971 - przyzwoity, ale bez szału. Lepiej naima cd 5i

Nie. Dlatego o charakterystyce roteli nic nie napisałem:) Pisałem o charce większości tańszych kolumn dynaudio (bo tylko te tańsze w sumie słyszałem X, DM, audiency).Wziąłem jedynie pod uwagę,skromne doświadczenia i krążące opinie o rotelach, bo "dłużej" nigdy żadnego nie słyszałem ( - żadnego u siebie w domku nie miałem:)).

Rotel to na pewno nie jest dobry sprzęt.

Jakie bzdury piszą ludzie czasem an tym forum to się w głowie nie mieści.

Nie kupuj marantza rotela, kup naima bo to hi end i najlepszy najfajniejszy i w ogóle super..

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Gość pantagruel

(Konto usunięte)

Jakie bzdury piszą ludzie czasem an tym forum to się w głowie nie mieści.

Nie kupuj marantza rotela, kup naima bo to hi end i najlepszy najfajniejszy i w ogóle super..

Rotel jest bardzo przeciętny i tyle. Możesz kupić co chcesz. Najlepiej to, co Ci spasuje. No i naturalnie niektóre modele naima to hi-end. Jak wielu innych marek.

Rotel jest bardzo przeciętny i tyle. Możesz kupić co chcesz. Najlepiej to, co Ci spasuje. No i naturalnie niektóre modele naima to hi-end. Jak wielu innych marek.

Zapewne kolego wszystko miałeś, słuchałeś i wszytko wiesz..

Gratuluję

Człowiek pyta o kolumny w cenie do 5tys, czyli średnio budżetowy sprzet a tu ot .. kup naima , bo ja mam i wiem najlepiej.

Miałem naima cd3 i zły nie był, ale wolę granie rcd-971.

Nie piszę, że jest lepszy tylko że dla mnie gra lepiej.

A od naima zdcydowanie lepszy jest arcam cd23 z ringdac'em.

Tylko co to ma na celu ??

Skoro posłuchałem jak gra jeden cd firmy naim to wiem wszystko i napiszę, że nei kupuj naima bo to zdecydowanie przereklamowany sprzet nei warty swojej ceny.

Ja bym tak nie uśredniał jednak Rotela, że przeciętniak.

Ma oczywiście w swojej ofercie produkty tanie, grające przeciętnie jednakże jest to firma z wieloletnim doświadczeniem i potrafi też tworzyć bardzo dobre drogie klocki.

Co to znaczy ... Rotel? Albo ... Marantz ? Żeby wyrokować czy coś gra czy nie trzeba mówić o konkretnym urządzeniu ! Nie można wrzucać wszystkich urządzeń do jednego pojęcia "nazwa marki" i określać go czy jest to dobre czy złe. Firmy produkują urządzenia wybitne, ale również budżetówkę. Nie można tego ze sobą mieszać.

Rotel tym się wyróżnił że udało mu się wyprodukować kilka udanych modeli wzmacniaczy które bardzo dobrze grają i można je w Polsce tanio kupić.

Ale żeby wyrokować czy coś się nadaje do danego systemu czy też nie - można mówić wyłącznie o konkretnym modelu danego producenta.

Co to znaczy ... Rotel? Albo ... Marantz ? Żeby wyrokować czy coś gra czy nie trzeba mówić o konkretnym urządzeniu ! Nie można wrzucać wszystkich urządzeń do jednego pojęcia "nazwa marki" i określać go czy jest to dobre czy złe. Firmy produkują urządzenia wybitne, ale również budżetówkę. Nie można tego ze sobą mieszać.

Rotel tym się wyróżnił że udało mu się wyprodukować kilka udanych modeli wzmacniaczy które bardzo dobrze grają i można je w Polsce tanio kupić.

Ale żeby wyrokować czy coś się nadaje do danego systemu czy też nie - można mówić wyłącznie o konkretnym modelu danego producenta.

To dopytam w taki sposób: od jakiego poziomu finansowego np. istnieją urządzenia wybitne? Prosiłbym o przykłady, bym wiedział gdzie rozpoczyna się Hi-End.

Dynki grają V ciekawe:)

Tanie modele Dm - audiency oczywiście. Obejrzyj sobie charkę (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). wszystkie dynki z jakimi miałem do czynienia miały mocno podbite basy, exity poza obfitym basem miały też zupełnie niedynkową górę - kłującą wręcz w uszy. Nie mówię, że to gra źle, bo może się podobać. Bardzo chciałbym usłyszeć jakieś fokusy od dynaudio, o nich słyszałem mnóstwo pochlebnych opinii. Generalnie z dynaudio wolę modele podstawkowe.

EDIT:

Co prawda nie jest to taka Vka jak u paradigmów:D Ale lekka jest. I zaznaczam nic do tych kolumn nie mam (w przeciwieństwie do paradigmów:D), dynki wręcz bardzo lubię bo grają angażująco i potrafią czarwać!

Ukryta Zawartość

To dopytam w taki sposób: od jakiego poziomu finansowego np. istnieją urządzenia wybitne? Prosiłbym o przykłady, bym wiedział gdzie rozpoczyna się Hi-End.

Nie można tego sprecyzować, choć wielu się podejmowało.

Każda marka ma w swojej ofercie klocki tańsze i droższe, ale jak ktoś tu wpada i od progu wie lepiej, że rotel czy inna marka to średniak to po prostu puszcza mi nerw jak ktoś komuś wciska takie bzdury.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Chyba nie ma takiej odpowiedzi.Głupi przykład.System przeciętny zagra lepiej dany repertuar niż system HI-END za grube pieniądze.Dlaczego-a dlatego że ten przeciętny będzie dobrze dobrany pod dany gatunek muzyczny i dobrze w nim wypadnie..A ten drugi już tej muzyki tak nie zagra bo jest zestawiony pod inne klimaty-mimo że kosztuje 5 razy więcej.

Przepraszam użytkowników Dynaudio z serii excite!

Popieprzyłem te serię z XEO, którą słyszałem na tegorocznym AS i wywarły na mnie bardzo negatywne wrażenie. Exciteów nie słyszałem żadnych. Pozdrawiam!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.