Skocz do zawartości
IGNORED

Różnice w dźwięku pomiędzy Albedo AIR I a Albedo Monolith

Neonix

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś doświadczony i osłuchany w w/w kabelkach może mi powiedzieć

jakie są różnice w dźwięku pomiędzy tymi kabelkami. Słuchałem zestawu

z Monolithem i bardzo to granie mi się podobało, ale cenowo troszkę

sporo on wychodzi, więc zastanawiam się nad Air I.

Proszę o wypowiedzenie się w temacie. Dziękuję.

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

Witam,

Napisz w jakim systemie chcesz je połączyć?

Monolith faktycznie do tanich nie należy, zakładając jednak, iż szukasz docelowego przewodu - z Monolithem zapominasz o tym temacie praktycznie na zawsze :) U mnie po przerobieniu wielu zostałem przy Albedo Monolith zarówno głośnikowym jak i RCA. Różnice w stosunku do Air 1 są znaczne. W Air 1 jest mniej praktycznie wszystkiego, począwszy od nasycenia, powietrza, przestrzeni, wypełnienia, głębi a przede wszystkim nie jest tak równym przewodem jak Monolith. Barwa też jest odchudzona, dźwięk staje się bardziej nerwowy, mniej muzykalny. Nie powinno się porównywać tych dwóch drutów, bo o ile w swojej cenie Air 1 wypada korzystnie, to konfrontując go z Monolithem ten drugi dyskwalifikuje go w 100% ! :)

Pozdrawiam,

Rafał

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Pod elektronikę Arcama i monitory KEF R300.

Kef R-300 gra mocnym, obszernym i poluzowanym dołem. Środek jest cofnięty, a góra skupiona na pierwszym planie. Albedo doda w nim świeżości, powietrza, wprowadzi dyscyplinę w niższych rejestrach. Poprawie ulegnie również rozdzielczość. Jeżeli chcesz pozostać przy Kefie R-300, Air-1 powinien wystarczyć. Jeżeli natomiast w przyszłości chciałbyś pokusić się o coś z wyższej półki pomyśl o Monolith'cie. To kabel na lata.

Jak chcesz możemy Ci Air-1 wypożyczyć do odsłuchu.

Pozdrawiam,

Rafał

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam,

Monolith faktycznie do tanich nie należy, zakładając jednak, iż szukasz docelowego przewodu - z Monolithem zapominasz o tym temacie praktycznie na zawsze :) U mnie po przerobieniu wielu zostałem przy Albedo Monolith zarówno głośnikowym jak i RCA. Różnice w stosunku do Air 1 są znaczne. W Air 1 jest mniej praktycznie wszystkiego, począwszy od nasycenia, powietrza, przestrzeni, wypełnienia, głębi a przede wszystkim nie jest tak równym przewodem jak Monolith. Barwa też jest odchudzona, dźwięk staje się bardziej nerwowy, mniej muzykalny. Nie powinno się porównywać tych dwóch drutów, bo o ile w swojej cenie Air 1 wypada korzystnie, to konfrontując go z Monolithem ten drugi dyskwalifikuje go w 100% ! :)

Pozdrawiam,

Rafał

to napisz jeszcze jaka wersje masz monolitha starą czy nową, bo te kable grają całkiem inaczej i jeszcze jedno bzdurą jest ze po kupnie monolitha ktoś zapomni o kablach, z jednymi głosnikami bedą grały a z innymi nie.

Napisano dziś, 17:32

Czy ktoś doświadczony i osłuchany w w/w kabelkach może mi powiedzieć

jakie są różnice w dźwięku pomiędzy tymi kabelkami. Słuchałem zestawu

z Monolithem i bardzo to granie mi się podobało, ale cenowo troszkę

sporo on wychodzi, więc zastanawiam się nad Air I.

Proszę o wypowiedzenie się w temacie. Dziękuję.

Sprzedałem Koledze Air 1 w najnowszej wersji właśnie do R300 .

U mnie Air 1 zastąpił taniutki Qed Ruby który z wtykami wyjdzie Ciebie około 200-300zł .

Spróbuj , choć u mnie gra z R900 .

Resztę dołóż do lepszego wzmacniacza a najlepiej Stream Magic 6 + końcówka PAM . Z R300 gra to świetnie .

Ja mam wersje starszą z grubym oplotem. Obecnie Albedo robi cieńsze taśmy. Jeżeli ktoś używa równych kolumn i ma odpowiednio dobraną elektronikę Monolith znika, jest przezroczysty. Dla mnie to przewód na lata :)

Pozdrawiam,

Rafał

U mnie Air 1 zastąpił taniutki Qed Ruby który z wtykami wyjdzie Ciebie około 200-300zł .

Czyli co QED Ruby Anniversary ma podobną charakterystykę przenoszenia sygnału jak srebrny Air I ?

końcówka PAM

Co to dokładnie za końcówka, bo nie znam jej?

Sprzedałem Koledze Air 1 w najnowszej wersji właśnie do R300

Pod jaką elektronikę ma kumpel podłączone R300 z Air I?

Kef R-300 gra mocnym, obszernym i poluzowanym dołem. Środek jest cofnięty, a góra skupiona na pierwszym planie.

Z tym dołem się zgodzę, musiałem zatkać bas reflexy bo basu było dużo i dudnił w moim 16m2 pomieszczeniu.

Co do reszty się nie zgodzę, gdyż u mnie jest na odwrót. Góra jest cofnięta, a środek jest na pierwszym planie.

Ale to jest zasługa mojego taniego kabla ProCab LS25.

A chciałbym, aby pasma były wyrównane i wydaje mi się, że na dobrym srebrze mogę to uzyskać.

Użytkownik muda44 dnia 26.11.2013 - 20:22 napisał

Czyli co QED Ruby Anniversary ma podobną charakterystykę przenoszenia sygnału jak srebrny Air I ?

akurar znam produkty albedo i w takie cuda na kiju nie wierze, sa to chyba jedyne polskie kable ,,uczciwie zrobione''

Air 1 jest fajnym kablem do słuchania małych składów i bez szaleństw z głośnością.

Mikrodynamikę ma nieco lepszą od tego Qeda ale Qed jest bardziej spójny , wyrównany . Po prostu chce się na nim słuchać muzyki .

Albedo " zdycha " też przy dużych poziomach głośności . Ale u mnie tyczy to dużo większych R900 i potworka Xindak A600P .

Co to dokładnie za końcówka, bo nie znam jej?

Xindak P-AM , rewelacyjna końcóweczka w klasie A która świetnie zgrywa się z Kefami .

Pod jaką elektronikę ma kumpel podłączone R300 z Air I?

Xindak P-AM ( końcówka ) , Stream Magic 6 jako DAC , odtwarzacz sieciowy i w roli preampa . IC ma teraz Nordosta Red Dawn

Z tym dołem się zgodzę, musiałem zatkać bas reflexy bo basu było dużo i dudnił w moim 16m2 pomieszczeniu.

Seria R Kefa BARDZO długo się dociera i na początku bas jest właśnie dudniący . Później robi się wręcz twardy .

Co do reszty się nie zgodzę, gdyż u mnie jest na odwrót. Góra jest cofnięta, a środek jest na pierwszym planie.

Wszystkie Kefy z tej serii mają nieco wypchnięty zwłaszcza niższy środek co daje niesamowitą przestrzeń i stereofonię .

akurar znam produkty albedo i w takie cuda na kiju nie wierze, sa to chyba jedyne polskie kable ,,uczciwie zrobione''

Twoja sprawa w co wierzysz . Miałem Air 1 i mam Qeda .

Do wczoraj miałem też pożyczone Hot Line Blue Spiral . Też bardzo dobre i niedrogie kabelki ale ciut żywsze i bardziej dynamiczne .

Co kto woli .

Do niedawna cena była wyznacznikiem jakości wśród kabli , cieszę się że dzisiaj nabiera to normalności .

Wiem że są lepsze kable , ale też nie dam grube kilka tyś PLN za kabel .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Warto z tymi kabelkami się zapoznać, w przyszłym tygodniu będę miał okazję słuchać całej ich oferty.

Z innych fajnych srebrnych kabli

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

To trochę nabrużdżę: autorze, jakie masz warunki akustyczne do słuchania muzyki? Jesteś pewien, że usłyszysz te zmiany o których piszą forumowicze i że nie zostanie to przykryte przez mody pomieszczenia, etc.? Nie chce nikomu psuć zabawy, ale tak po prostu do przemyślenia...

Powrót po dłuższej przerwie...

To trochę nabrużdżę: autorze, jakie masz warunki akustyczne do słuchania muzyki? Jesteś pewien, że usłyszysz te zmiany o których piszą forumowicze i że nie zostanie to przykryte przez mody pomieszczenia, etc.? Nie chce nikomu psuć zabawy, ale tak po prostu do przemyślenia...

Warunki odsłuchowe mam w miarę dobre, starałem się dobrze zaadoptować pomieszczenie, ale nie twierdzę, że jest idealne.

Przetestowałem wiele kabli w swoim systemie i na każdym słyszałem jakieś mniejsze lub większe różnice.

I na pewno na pierwszym miejscu jest Albedo Monolith, dlatego szukam równie przyjemnego kabelka, ale za mniejsze pieniążki.

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Przetestowałem wiele kabli w swoim systemie i na każdym słyszałem jakieś mniejsze lub większe różnice.

I na pewno na pierwszym miejscu jest Albedo Monolith, dlatego szukam równie przyjemnego kabelka, ale za mniejsze pieniążki.

YP sound argentum ?

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Tomku, to dwa zupełnie różne kable. Mimo, że oba srebrne.

Wiem doskonale o tym :) Słuchałem jednego jak i drugiego .

Kolega wyżej zaznaczył , że szuka równie przyjemnie grającego jak i tańszego kabla od Albedo . A wiem , że sporo ludzi ma ten kabel w systemach krzemowych , którzy właśnie mieli, porównywali z Monolithem.

Zawsze można przetestować , a nóż .

Dodam tylko , że YP jest po tej ciemniejszej stronie grania z obfitym basem , po mimo , że jest to srebro .

Air 1 jest fajnym kablem do słuchania małych składów i bez szaleństw z głośnością.

Mikrodynamikę ma nieco lepszą od tego Qeda ale Qed jest bardziej spójny , wyrównany . Po prostu chce się na nim słuchać muzyki .

Udało mi się wypożyczyć Albedo Monolitha od producenta na tydzień do domowych testów i normalnie rozpływam się, jest bajka.

Kupię jeszcze na porównanie tego Qed, może rzeczywiście zauroczy mnie jak ten albedo. 200zł a 3500zł jest różnica kurcze blade.

YP sound argentum

Ile on kosztuje? Jest jakiś dystrybutor w PL?

Kupię jeszcze na porównanie tego Qed, może rzeczywiście zauroczy mnie jak ten albedo. 200zł a 3500zł jest różnica kurcze blade.

Koniecznie też spróbuj Hotline Blue Spiral a resztę zainwestuj gdzie indziej .

Koniecznie też spróbuj Hotline Blue Spiral a resztę zainwestuj gdzie indziej .

potwierdzam jakość Hot LIne Blue SPiral. Testowałem różne, kable i ten został z uwagi na stosunek jakość/cena. Był jeden kabelek odrobinę lepszy ale kosztował 5x więcej ...

Muda44, jak byś ocenił Qed Ruby w porównaniu do Hot Line Blue Spiral?

Muda44, jak byś ocenił Qed Ruby w porównaniu do Hot Line Blue Spiral?

Ruby jest łagodniejszy . Minimalnie mniejsza dynamika i przejrzystość ale i cieplejsza barwa .

• 2 tygodnie później...

Muda 44 dzięki za podpowiedź.

Dzisiaj dostałem i podłączyłem do systemu kabelek QED Ruby Anniversary.

Powiem tak jest świetny, jest rewelacyjna równowaga tonalna, jestem zachwycony.

Dzięki.

Ja też mogę polecić AriniAudio. W moim systemie pozostał SilverStarr i okazał się to strzał w 10. Bogata średnica i złagodzona góra, świetnie. A jeśli pojawią się w Elektropunkcie to z przyjemnością przyjdę posłuchać i opiszę wrażenia. Po sąsiedzku :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Kupiłem wczoraj Qeda Ruby i jestem w szoku jak dobrze gra ten kabelek,potwierdzam wszystko to co wcześniej pisał

Muda44.Mam swoje kable Hotline Blue Spiral oraz Furutecha U-2T i muszę przyznać że Ruby gra w kilku aspektach lepiej niż

oba te kabelki.Od Hotlina ma lepsze wypełnienie i przyjemniejszą barwę jeśli ma gorszą dynamikę to jest to na granicy percepcji (Hotlina znam na wylot mam go od ok 8-10lat chyba byłem pierwszy który go na forum polecał) Furutecha natomiast bije dynamiką i głębokością sceny jedyny minus w stosunku do Furutecha to trochę mniejsze wypełnienie,ale

to się może zmienić bo tak jak napisałem kupiłem go wczoraj i gra dopiero jakieś 5-6 h.Oczywiście wszystko co napisałem odnosi się do mojego systemu ale wydaje mi się że jest na tyle uniwersalny że sprawdzi się w wielu systemach.Udał się Quedowi wyjątkowo i myślę że w testach w prasie się nigdy nie znajdzie bo wiele firm robiących kable za chore pieniądze musiało by się zawstydzić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.