Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukiwany CD w kwocie do ok 500-600zł

gucio.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zakładam temat nie przypadkowo, otóż szukam jakiegoś odtwarzacza CD który uzupełni mój system, ja za bardzo technicznie podchodzę do sprawy i mam problem co wybrać, stąd moja prośba o pomoc, dodam że ewentualna modyfikacja wchodzi w grę, a zresztą jest pewna, każdego CD jakiego miałem ruszałem z dobrymi efektami (moja opinia)

A więc zacznę od systemu:

PreAmp w klasie A: JC-2

Końcówka mocy także A klasa : FirstWatt F5

Kolumny DIY na Seas ER18rnx + TAF29/w

Obecnie przez ręce przeszły mi :

Marantz 42mk2

Marantz CD63SE (kilka sztuk po moich modyfikacjach)

SONY 222ES w stanie fabrycznym

Miło wspominam 63se i możliwe że też takiego kupię ale do rzeczy.

Szukam czegoś z czym nie będzie problemu z ew. serwisem, a dokładniej chodzi o dostępność lasera w sprzedaży.

Zastanawiałem się nad jakimś ONKYO (np. INTEGRA DX-6850 R1) ale z tego co czytam jest właśnie problem z laserem ...

Prośba do Was o jakieś sugestie na czym warto zawiesić oko, ja już jestem głupi w temacie, chciałbym może tym razem coś innego od Marantz'a.

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Odtwarzacze które wymieniłeś to już leciwe, a właściwie stare graty.. Miałem każdy z tych który wymieniłeś, i powiem ci szczerze, że odtwarzacz którego bym szukał do 600zł to Sony XA2ES - przepiękna maszyna o znakomitym brzmieniu. No i sporo młodsza od tamtych dziadów.

Marantz 63SE/67 nie ma tu podjazdu.

Z tego co zaobserwowalem Sony w pl na rynku wtórnym jeżeli ma w symbolu "ES" to ceny są kolosalne np. Wymieniony tu xa2es to używany ok 900 zł i to jeszcze rzadko się pojawia.....

Zaciekawil mnie denon 1450ar którego można dostać w kwocie do 600zł. Lecz czekam może jeszcze jakieś inne propozycje się pojawia.....

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

XA2ES sam sprzedałem 2 miesiące temu za 550zł w idealnym stanie. Ostatnio na giełdzie hi-fi również był jeden za 550. Na licytacji ostatnio zszedł jeden za 490. Za 900 to XA3ES się pojawiają.

Tych propozycji się wielu nie doczekasz, w kwocie do 600zł miałem chyba z 10 różnych CD. A sony to ten, który się na prawdę czymś wyróżniał

Na CDM4

Marantz CD52MKIISE ,bądź 72 w różnych wersjach.

Jednak szału nie będzie.

Jak masz smykałkę do grzebania to Marantz CD40 , 50 do 200zł , do tego zegar z zasilaczem MrElektronik za 200zł i 200zł zostaje na poprawę zasilania , polipropyleny na wyjściu i lepsze opampy.

W tej cenie tego nie przeskoczysz . CDM4 jest nie do zdarcia ( miałem kilkadziesiąt CDków z tym laserem ) a jak nawet padnie to Philipsa z tym napędem kupisz igłę za 100zł z wysyłką . jedynie co w nich pada to koło zębate od wysuwania tacki . takie regularnie pojawia się na all za chyba 40zł nówka.

Zaciekawil mnie denon 1450ar którego można dostać w kwocie do 600zł. Lecz czekam może jeszcze jakieś inne propozycje się pojawia.....

Poczytaj na forum jest sporo o modyfikacji DCD-1450AR, 655, 755AR.

?👈

655, 755AR.

A wymienione powyżej godne uwagi? np. gdyby od razu wrzucić osobne zasilanie toru analogowego, nowe op-ampy i poprawa zasilania całości ?

A więc 1450 za 600-650 czy tamte w połowie tej ceny ?

Chciałbym już kupić i brać na warsztat...

Jeszcze wpadł mi w oko TEAC CD-Z5000, zbudowany dość ciekawie wewnątrz...

no i już nie wiem co wybrać, jeszcze wpadł mi w oko staruszek Denon DCD-1460

Ok. dzięki za info... zaczynam na coś polować ...

A jeszcze zapytam co sądzicie o modelach nowszych 500AE, 700AE ??

Są to graty. Najlepsze propozycje zostały już dawno podane, a kolega jakby czekał na wszystkie możliwe modele w tym przedziale cenowym. Pierwsze 3 propozycje są godne uwagi. Ja dalej sugeruje XA2ES, który podejrzewam że przyprawi kolegę o opad szczęki. Mi się on bardziej podobał brzmieniowo niż playerki w kwocie 900-1100zł. Danon też solidny, ale na mnie wrażenia nie zrobił w stock'owej wersji.

Wszystko ok ale ten Soniak ciężki do dostania ... no chyba że ktoś ma sprzedać :) chętnie kupię i sprawdzę

Oprócz allegro śledź jeszcze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -> giełdę hifi. Proponowałbym też wrzucić ogłoszenie na forum do działu ogłoszenia ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a także wyrazić chęć zakupu w klubie sony ES ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) może się ktoś zgłosi. Z własnego doświadczenia wiem, że średnio raz na tydzień/dwa pojawia się jakiś na sprzedaż :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sonego szukam ale w między czasie coś potrzebuje. Czy może ktoś wyrazić opinie o NAD'zie np C525bee, bądź starszych modelach tej firmy ?

Nie wszystkie CDki są dobre do modyfikacji i nie we wszystkich ta modyfikacja daje wymierne efekty .

Różne odtwarzacze wymagają też innego podejścia do modyfikacji .

100% pewności daje modyfikacje Marantza na TDA1541 - CD40,50,60 pod warunkiem zrobienia I/V według Pedji Rogic - Aya DAC .

Sonego szukam ale w między czasie coś potrzebuje. Czy może ktoś wyrazić opinie o NAD'zie np C525bee, bądź starszych modelach tej firmy ?

CD211i czy BEE jest fajny - opisałem to na forum .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.