Skocz do zawartości
IGNORED

Dynaudio DM 2/10, 2/8 MA RX 2

Said

Rekomendowane odpowiedzi

Dynaudio zagra bardziej dociąźonym dźwiękiem z łagodniejszą górą, Monito Audio natomiast to kolumna o bardziej analitycznym, otwartym, przestrzennym dźwięku.

Zdecydowanie polecam odsłuch obydwóch kolumn koniecznie na Twoim wzmacniaczu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli już dynaudio to 2/8 lub 2/7, basu Ci i tak nie zabraknie nawet w 25m a będziesz miał lepsze przetworniki. Bardzo dynamiczne, praktycznie niezamulajace kolumienki totalnie inne brzmienie niż w słynnej serii audience, są również też łatwiejsze do napędzenia. Kolumny i tak mają dosyć mocno podbite basy i górę (obejrzyj sobie charakterystyki kolumn dynaudio, taka chyba polityka tej firmy - dostępne na sieci), więc uwaga z doborem elektroniki, wzmaki z podbitymi skrajami to może być zabójstwo (chociaż są tacy co słuchają dynków z silnymi japoncami i jeszcze się ratują subem i im mało - więc to kwestia gustu!) Oczywiście najlepiej będzie jeśli sobie posłuchasz tego co chcesz ze swoim wzmakiem, gdyż może się okazać, że zdrowo się nie polubi z paczkami:).

Witam wszystkich ! Cobyście Państwo poradzili, wybór pomiędzy Dynaudio 2/10 a Monitor Audio RX2 ?? wzmacniacz mam Pioneer'a SA 3000

słucham muzyki ciężkiej ....

Dziękuję..

Co myślicie o Music Hall CD 25.2 ??

Jeśli już dynaudio to 2/8 lub 2/7, basu Ci i tak nie zabraknie nawet w 25m a będziesz miał lepsze przetworniki. Bardzo dynamiczne, praktycznie niezamulajace kolumienki totalnie inne brzmienie niż w słynnej serii audience, są również też łatwiejsze do napędzenia. Kolumny i tak mają dosyć mocno podbite basy i górę (obejrzyj sobie charakterystyki kolumn dynaudio, taka chyba polityka tej firmy - dostępne na sieci), więc uwaga z doborem elektroniki, wzmaki z podbitymi skrajami to może być zabójstwo (chociaż są tacy co słuchają dynków z silnymi japoncami i jeszcze się ratują subem i im mało - więc to kwestia gustu!) Oczywiście najlepiej będzie jeśli sobie posłuchasz tego co chcesz ze swoim wzmakiem, gdyż może się okazać, że zdrowo się nie polubi z paczkami:).

Witaj ! co powiesz jeśli chodzi o MusicHall 25.2 ? dzięki

Spokojnie koleżko nie ekscytuj się tak:)!

Nie znam tego wzmacniacza, nigdy nie słyszałem więc nie mam pojęcia:) Cena "atrakcyjna":)?

Oj koleżko, nie mogę się nie ekscytować ! to nie wzmacniacz, tylko CD. popatrzyłem poczytałem, podzespoły ma nie złe ,ale chciałem popytać też.... cena to 1 400

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

słucham muzyki ciężkiej ....

Co masz na myśli pisząc ciężkiej? Granie typu Dream Theater, Metallica, Iron Maiden i jeszcze cięższe czy zupełnie coś innego:-) Jeśli ciężkiego rocka to potrzebujesz dynamicznych i szybkich kolumn. Więc z tej dwójki na pewno Monitor Audio. Dynaudio to kolumny do zupełnie innego grania, pełne smaku w zakresie barwy, ale też ciężkie do napędzenia, wymagają mocnego pieca. W ich przypadku najlepiej sprawdza się zestawienia z droższą od nich elektroniką. Ja osobiście bardzo cenię Dynaudio, miałem kilka modeli, ale do rocka zdecydowanie polecałbym coś szybszego. Monitor Audio to szybkość, detal, ale i metaliczny posmak w dźwięku. Jeśli Ci to nie odpowiada zastanów się nad którymś z modeli JBL, to są prawdziwe kolumny do rocka.

Co masz na myśli pisząc ciężkiej? Granie typu Dream Theater, Metallica, Iron Maiden i jeszcze cięższe czy zupełnie coś innego:-) Jeśli ciężkiego rocka to potrzebujesz dynamicznych i szybkich kolumn. Więc z tej dwójki na pewno Monitor Audio. Dynaudio to kolumny do zupełnie innego grania, pełne smaku w zakresie barwy, ale też ciężkie do napędzenia, wymagają mocnego pieca. W ich przypadku najlepiej sprawdza się zestawienia z droższą od nich elektroniką. Ja osobiście bardzo cenię Dynaudio, miałem kilka modeli, ale do rocka zdecydowanie polecałbym coś szybszego. Monitor Audio to szybkość, detal, ale i metaliczny posmak w dźwięku. Jeśli Ci to nie odpowiada zastanów się nad którymś z modeli JBL, to są prawdziwe kolumny do rocka.

Dokładnie, DIO ,JUDAS PRIEST,MEGADETH ,no i oczywiście DEATH ! Wzacniacz mam Pioneer SA 3000. mówisz MA RX2 mogą być.? dopiero zaczynam tę przygodę ze sprzętem,tak że tak...już nie mogę słuchać tych Altus 110 - groby!! co powiesz na CD'ek Music Hall 25.2 ??

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Dokładnie, DIO ,JUDAS PRIEST,MEGADETH ,no i oczywiście DEATH ! Wzacniacz mam Pioneer SA 3000. mówisz MA RX2 mogą być.? dopiero zaczynam tę przygodę ze sprzętem,tak że tak...już nie mogę słuchać tych Altus 110 - groby!! co powiesz na CD'ek Music Hall 25.2 ??

Niestety nic nie mogę powiedzieć, bo nie znam tego urządzenia. A do metalu to na pewno nie Dynaudio:-)

Jakbym miał szukać CD do 1500zł to bym lookał za nad s500.

Ja z kolei uważam, że DMki się nadadzą do rocka, nie grają tak ociężale jak audiency (jednak bas wciąż dominuje), ale są żywiołowe i akurat DMki to łatwe do napędzenia paczki ze stabilną impedancją.

Na dzisiaj jakbyś chciał nowe to Dynaudio w serii DM chyba większych monitorów niż DM 2/7 już chyba nie robi. Słuchałem DM2/7 z Music Hall'em A35.2 w 29 metrowym pomieszczeniu i dla mnie to jest rewelacja za dobre pieniądze. Można się trochę czepić do wyglądu Music Hall'a. Niemniej jednak skłaniam się też do tego co napisał "tomkly" Dynaudio jest fajne do audiofilskiego jazzowego plumkania czy Elektroniki typu Tangerine Dream, ale jak chcesz "dowalić" death-metalową bombą to właśnie JBL albo Klipsch jeszcze Paradigm, a z kolei jeśli te kolumny to jakiś inny piecyk.

Dziękuję Ci ! powiem Tobie że norrrmalnie się dymię, cały czas szukam!! teraz też szukam odtwarzacze, cobyś powiedział jeśli chodzi o SONY SCD-XB770 QS lub SONY CDP 502 ES i jeszcze SONY CDP-XB930 QS ??

Dziękuję Ci ! powiem Tobie że norrrmalnie się dymię, cały czas szukam!! teraz też szukam odtwarzacze, cobyś powiedział jeśli chodzi o SONY SCD-XB770 QS lub SONY CDP 502 ES i jeszcze SONY CDP-XB930 QS ??

Powiem ci tak - te stare QSy i ESy to naprawdę były dobre produkty (zresztą dzisiaj jako VINTAGE zadbane egzemplarze kosztują nie małe pieniążki), teraz Sony ma poważne problemy jako firma i chyba nie robi już tak dobrych odtwarzaczy jak kiedyś. Miałem kiedyś tego XB930 i sprzedałem go na allegro jako pierwsza moja transakcja na tym portalu i do dziś jestem zły że go wtedy sprzedałem, fakt, nie miałem wtedy najlepszych kolumn tylko małe monitorki Tannoy'a i stary wzmacniaczyk Sony TA-F270, ale nawet na tych Tannoykach i tym budżetowym piecyku było słychać że ten CD gra, ma doskonały mechanizm (zaskoczył mnie wtedy ten "odważnik" kładziony na płytę :D - kupiłbym go jeszcze raz za kasę którą wtedy za niego wziąłem :D - Jakbyś miał jakąś dobra ofertę na tego XB930QS to go bierz.

Weź co masz pod ręką i posłuchaj kolumn które planujesz ewentualnie zakupić. Ja od wielu lat słucham na dynkach i nie obce im są ani Morbid Angel, ani Emperor, Unleashed, Bolt Thrower. I nie słuchaj opinii, że dynaudio nie nadaje się do słuchania ciężkiej muzy. Najlepiej sam zweryfikuj czy Tobie odpowiada takie granie. :)

I możesz zrobić taki eksperyment. Zabierz ze sobą The Sound Of Perseverance i puść Voice Of The Soul. Sprawdź czy nie pojawią się "żyletki".

SONY CDP-XB930 QS 800zł, SONY CDP 502 ES ten na razie 590zł, SONY SCD-XB770 QS 850zł. a co powiesz w sprawie kabli? Muszę też to mieć...

Weź co masz pod ręką i posłuchaj kolumn które planujesz ewentualnie zakupić. Ja od wielu lat słucham na dynkach i nie obce im są ani Morbid Angel, ani Emperor, Unleashed, Bolt Thrower. I nie słuchaj opinii, że dynaudio nie nadaje się do słuchania ciężkiej muzy. Najlepiej sam zweryfikuj czy Tobie odpowiada takie granie. :)

I możesz zrobić taki eksperyment. Zabierz ze sobą The Sound Of Perseverance i puść Voice Of The Soul. Sprawdź czy nie pojawią się "żyletki".

Najlepiej sam zweryfikuj czy Tobie odpowiada takie granie. :)

No i to jest sedno sprawy - ja nie słucham takiej muzyki na co dzień więc mogę być nie do końca obiektywny, ale słuchałem chyba Sepultury na tym i już pomijając że muzyka tego typu totalnie mi nie leży, to dalej twierdzę że Dynki lepiej sprawdzają się w "plumkaniu" co nie znaczy, że nie grają w ciężkim rocku - bo pewnie grają. Co do kabli to proponuję zastosować interkonekty DNM Reson na wtykach Bullet i głośnikowy też DNM Reson - Jeśli chodzi o CD to zdecydowanie brałbym tego QS'a 930 pytanie czy mocno zajeżdżony nie jest.

No i to jest sedno sprawy - ja nie słucham takiej muzyki na co dzień więc mogę być nie do końca obiektywny, ale słuchałem chyba Sepultury na tym i już pomijając że muzyka tego typu totalnie mi nie leży, to dalej twierdzę że Dynki lepiej sprawdzają się w "plumkaniu" co nie znaczy, że nie grają w ciężkim rocku - bo pewnie grają. Co do kabli to proponuję zastosować interkonekty DNM Reson na wtykach Bullet i głośnikowy też DNM Reson - Jeśli chodzi o CD to zdecydowanie brałbym tego QS'a 930 pytanie czy mocno zajeżdżony nie jest.

Pytałem, uzyskałem odpowiedz,że od pierwszego właściciela i że zadbany... zapytałem zresztą też czy coś wymieniane było i.t.d.. Niby jest dobrze... OK, dziękuję Wam CHŁOPCY !!!

Pytałem, uzyskałem odpowiedz,że od pierwszego właściciela i że zadbany... zapytałem zresztą też czy coś wymieniane było i.t.d.. Niby jest dobrze... OK, dziękuję Wam CHŁOPCY !!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.