Skocz do zawartości
IGNORED

Aranżacje TV

sylw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przy okazji odświeżania ścian w salonie, postanowiłem odświeżyć wygląd TV. Już dość dawno temu trafiłem na instalowanie płaskiego telewizora w ramie obrazu. Kwestia gustu, mi się ten pomysł podoba. Wykonanie takiej ramy w markecie budowlanym (B M) to koszt 200-300zł w zależności od wybranego wzoru ramy. Sprawę potraktowałem jak zabawę więc postanowiłem nie narażać się na koszta. Ramka wykonana jest z przy rogowych listw ozdobnych ze styropianu. Wybór tych listw jest bardzo duży, a koszt wykonania takiej ramki to 20-50zł w zależności od dodatkowych materiałów i samego wzoru listwy.

Potrzebne będą- listwy styropianowe, sprzedawane są jako dwu metrowe więc dwie sztuki wystarczą dla większości odbiorników tv. Klej do styropianu, najlepiej sylikon AKRYLOWY / AKRYL, inne będą słabo sklejać i nie da się ich pomalować farbą. Farba - akrylowa lub emulsyjna (wszelkie farby olejne mogą stopić listwę) kilka zszywek na przytrzymanie konstrukcji zanim zwiąże akryl (można pomóc suszarką :)

Z narzędzi to tylko ostry nóż, pędzel do farby, ekierka równoramienna ( służy jako modło do przecięcia listwy pod kątem 45 stopni, należy położyć listwę na niej ekierkę przyłożyć do płaskiej powierzchni np. książki i gotowe. Miara też jest niezbędna ;) Oczywiście najbardziej potrzebna jest szczypta cierpliwości, mi jej zabrakło i pierwsza ramka wylądowała w śmietniku...

W zależności od modelu tv, należy przyjąć rozmiar ramy, mój to LG LM660s który sam prawie nie ma ramki więc ramkę zrobiłem o 2-3mm mniejszą od telewizora, w innych przypadkach można skupiać się na rozmiarze samego obrazu poszerzając odpowiednio listwę, przy uwzględnieniu miejsc czujników bo po co komu TV którego nie można włączyć ;).

Przyjęty rozmiar to ten od wewnątrz naszej ramki, po wycięciu i dopasowaniu (można pomóc papierem ściernym) ramkę odwracamy na "lewą stronę" ucięte krawędzie należy posmarować akrylem (jeżeli wyjdzie po za ramkę nie ma co się obawiać, trzeba go rozetrzeć wilgotnym pędzlem) Od lewej strony można wcisnąć kilka nie dużych zszywek (mogą być ze zszywacza biurowego) . Tak złożoną ramkę odwracamy na "prawą stronę" jeżeli jest taka potrzeba to maskujemy łączenie akrylem, następnie malujemy wedle uznania ( ja pomalowałem białą emulsją, była pod ręką :)

Mocowanie do Tv, można pokombinować ja poszedłem po najprostszej linii. Wbiłem w ramkę kilka twardych "szpilek" których i tak nie widać (mogą być delikatne gwózdki.) Powiesiłem ramę na tv, wbijając w okół jeszcze kilka pod kątem tak aby zaparły się o krawędź TV.

Sposób mocowania może nie wydaje się zbyt kozacki ale ramka nawet nie drgnie, oczywiście nie trenował bym na niej podciągania ;)

Całość robi się bardzo intuicyjnie, mi udało się za drugim razem a nie mam specjalnego doświadczenia (kilka konstrukcji głośnikowych i drobne remonty) Osoby zajmujące się DIY zawodowo mogą poszaleć ;)

Oto efekt dwóch godzin pracy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-23764-0-88545300-1384699574_thumb.jpg

post-23764-0-30494700-1384699613_thumb.jpg

post-23764-0-58000300-1384699641_thumb.jpg

P.S. Wiem że post nadaje się do zakładki DIY, ale proszę o pozostawienie go tu. Można tu wrzucać gotowe pomysły na ozdobę naszych samotni ;) O podświetleniu kiedyś pisałem w odpowiednim wątku. Pozdrawiam serdecznie, miłej zabawy ;).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/107128-aran%C5%BCacje-tv/
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

każdy pomysł się chwali.Mi to akurat się średnio podoba.Może dlatego że wszystko na biało i rama też biała.No ale o gustach się nie dyskutuje.Szkoda że nie zrobiłeś tak żeby i dolnej ramy tv nie było widać,ale to chyba dlatego żeby podczerwień mogła działać(pilot)-ale może jakaś malutka dziurka by się sprawdziła.Na innym forum koledzy już robili testy ze zmianą koloru ramy każdego tv bez ingerencji w rozkręcanie.Nie wiem jak to było robione,ale fotki były i naprawdę fajnie to wyglądało.Mogłeś sobie wybrać kolor jaki ci odpowiada.

https://www.audiostereo.pl/topic/107128-aran%C5%BCacje-tv/#findComment-2995369

Ramka powstała spontanicznie, widziałem to w sieci i byłem ciekaw jak wygląda w realu, ogólnie podoba mi się biała, chociaż w przyszłym roku zamówię lub zrobię ze starego drewna, wtedy również mam zamiar wszystko zakryć a na diodę zrobię malutki odwiert. Aczkolwiek jeżeli możesz to podaj linka z tymi kolorami ramek.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/107128-aran%C5%BCacje-tv/#findComment-2995394

takiego czegoś to żem w życiu nie widział i się nie spodziewałem nawet !!!

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

https://www.audiostereo.pl/topic/107128-aran%C5%BCacje-tv/#findComment-2996237

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.